Mikä Nokiassa mättää

Keskustelu osiossa 'Nokia ja Microsoft', aloittaja Frank, 15/1/05.

 1. Frank

  Frank Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/10/02
  Viestit:
  1586
  Tykkäykset:
  29
  Puhelinmalli:
  Samppa S7 Duos
  Aika monella suomalaisella on ko. firman osakkeita, tosin voimakkaasti laskevassa määrin. Kurssi on aaltoillut samalla romahdustasolla jo vuosia eikä noususta ole tietoakaan. Miksi? Kassassa on 10 miljardia, katteet kotona ja myynti vetää edelleenkin hyvin.

  Siksi, että firman strategiat ovat loppu ja "pää pumpattu tyhjäksi". Mitään uutta ei enää keksitä ja jos joku kilpailuja keksii niin sitä ei Nokia tee ainakaan. Nykyisellään kaikessa ollaan viimeisenä. GPRS tuli Communicatoriin vasta juuri nyt, kun toiset ovat myyneet mobiileja päätelaitteita (=communicator) jo ainakin pari vuotta. BlueTooth -korvanapit kestivät yhtä kauan. Jne. Eikä varmasti ole alan pienin tuotekehitysosasto. Ja koska pitää olla erilainen niin tehdään sen näköisiä puhelimia, jotka menisivät hyvin kaupaksi kuussa. Toki muutamat mallit pärjäävät hyvin massamarkkinoilla, mutta siellä katekehitys on kilpailun takia aivan eri tasolla. Ja nykyään kilpailijatkin osaavat tehdä katetta - johan sitä harjoiteltiin monta vuotta. Samaa ovat harjoitelleet muuten myös Nokian alihankkijat. Maailmasta nimittäin tuskin löytyy yhtä vittumaista yhteistyökumppania kuin Nokia. Kaikki pitää olla halpaa, laadukasta ja nopeasti. Heidän näkökulmastaan on aika etsiä parempia kumppaneita ja nykyään niitä näyttää nousevan kuin sieniä sateella.

  Kuin viimeisenä naulana arkkuun Nokia kehittää omaa käyttistä ja kilpailee Microsoftin kanssa. Se on kiva harrastus se, mutta vain Microsoftille. He eivät nimittäin koskaan ole hävinneet tällaista taistelua. Kaikista kilpailuista vain yksi on ollut todella vaikea; Linux. Sehän on ilmainen...

  Niin, että miksi? Siksi, että Nokian johdosta parhaat alkavat olemaan "muualla hommissa" ja jäljelle jääneet harrastavat työntekoa ja taiteita (muotoilu). Palkalla ja optioilla ei juurikaan enää ole väliä, kun tilillä on enemmän rahaa kuin yhdelläkään lottovoittajalla.
   
 2. ebo Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/6/02
  Viestit:
  1500
  Tykkäykset:
  0
  Minä en ole aivan samaa mieltä tuosta tekniikan jälkeenjääneisyydestä, ainakaan niiltä osin kuin minulle tärkeistä ominaisuuksista puhutaan. Nokialla on hyvin edustettuna ainakin seuraavat tekniikat muissa kuin aivan halvimmissa puhelimissa:

  - Bluetooth
  - EGPRS (EDGE/GPRS)
  - muistikorttituki (kun vielä tänä vuonna tulee SD)
  - lokalisoidut QWERTY-näppäimistöt (useita malleja)
  - kamerat: useita yli megapikselin malleja (ei tärkeä minulle tosin)

  WCDMA-malleja Nokialla on kieltämättä aika vähän, mutta nykyisillä operaattoreiden hinnoittelumalleilla on vaikea nähdä näitä edes isoina hitteinä. Kuluttajat haluavat pääasiassa halpaa. Ammattikäyttäjille taas julkistetaan vielä tänä vuonna WCDMA-kommunikaattori.

  * * *

  Toisaalta muotoilun ja tyylin suhteen Nokia on minusta etenkin Samsungia jäljessä. Ostaisin heti Samsung SGH-E700:n tai -E800:n, jos niissä vain olisi EDGE-tuki ja Bluetooth. Vaan kun ei ole, eivät kiinnosta.

  LG:stä puhutaan paljon, mutta minusta niillä on lähinnä Samsungin ja muiden kopiomalleja. Ja lippulaivamalli Suomessa LG 5100 on ainakin turhan iso ja paksu.

  Motorolalla on teknisesti kiinnostavia ainakin V3 (ohut clamshell), Mpx220 ja MPx, mutta kahta jälkimmäistä ei ole saatu vielä oikein myyntiin. Myöhästymiset vaivaavat edelleen Motorolaa.

  Sony Ericsson on jotenkin minusta väsähtänyt, uutta muotoiluia tai teknisiä innovaatioita ei ole hetkeen tullut. Ehkä tänä vuonna julkistetaan jotain kiinnostavaa ja uutta.

  Siemens ei loista tekniikassa eikä muotoilussa erityisesti. Niillä on muutamia kivoja malleja, mutta missä innovaatiot ja rohkeat kokeilut?

  * * *

  Summa summarum, minulla on tänä vuonna suurimmat odotukset Nokian, Samsungin ja Sony Ericssonin julkistuksille, tässä järjestyksessä.

  t. tero
   
 3. Lightfoot Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  135
  Tykkäykset:
  0
  Suuntaus näyttäisi minunkin mielestäni olevan sen mukainen kuin kuvailet. Sinulta unohtui mainita, että tuotekehityskuluja ollaan leikkaamassa 10% tienoille liikevaihdosta. Varmaan jonkin aikaa sitten tehdään vielä hyvää tulosta EPS, mutta miten pitkällä tähtäimellä?
   
 4. murto

  murto Aktiivinen jäsen

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  2394
  Tykkäykset:
  0
  Pitkällä tähtäimellä on juurikin oikea veto karsia T&K-menoja ja siinä sivussa myös niitä mobiilikoruja ym. hössötyksiä ja toivottavasti lisättäisiin keskittymistä olennaiseen, muutenkin kuin kommunikaattoreissa ja halpaluureissa. Iso käsi siitä ettei siellä tehdä hopeisia, pehmeästi muotoiltuja simpukkamalleja ollenkaan.
   
 5. spug

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/9/04
  Viestit:
  193
  Tykkäykset:
  0
  Kilpakenttä vaan taitaa ainakin toistaiseksi olla hieman erilainen, kun mobiilikäyttöjärjestelmät ovat hardware -sidonnaisia toisin kuin desktop puolella.
   
 6. ebo Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/6/02
  Viestit:
  1500
  Tykkäykset:
  0
  Toiseksi tällä hetkellä vain hyvin pieni osa puhelimista perustuu mihinkään "avoimen alustan" käyttöjärjestelmään (Linux, Palm, Symbian tai Windows Mobile). Esimerkiksi Nokia on arvioinut, että vuonna 2008 noin 25% myydyistä puhelimista käyttäisi tällaista käyttöjärjestelmää. Vuonna 2004 luku taisi jäädä vielä reilusti alle 10%:iin myydyistä puhelimista?

  Nokialla on Symbian-puhelimia kilpailijoita enemmän, mutta se tarkoittaa myös, että tälle uhkaavalle (?) mato- ja virustilanteelle pitäisi tehdä jotain fiksua. Jos jatkuvasti uutisoidaan, että kännykkävirus tai joku muu vastaava Series 60:lle, se voi alkaa pelottaa ihmisiä. Nykyisinhän Nokia ei aktiivisesti tiedota asiassa, vaan antaa virustorjuntaohjelmien valmistajien hoitaa "tiedotuksen", eli ne saavat liioitella ja pelotella kännykkämadoilla ihan rauhassa.

  t. tero
   
 7. oopee

  0   0   0

  Liittynyt:
  4/7/02
  Viestit:
  272
  Tykkäykset:
  0
  No juu, onhan noissa Nokioissakin ollut omat ongelmansa tai paremminkin ihmellisyytensä mm.

  -Muistikortti-tuki = Muistikortti tuettomuus ->Esim. RS-MMS:t (peli erilaisten korttien kanssa) ja esim. 7600 mihinkä muistikortin olisi pitänyt kuulua. SD tukea en pidä minään ihmeellisenä uudistuksena, sen sijaan aito (eli kortti sisää-ulos ilman pysäyttelyjä) hotswäppi kelpaisi ennemmin.

  WCDMA ei ehkä ole hitti Suomessa, mutta keskisessä ja eteläisessä euroopassa operaattorit panostavat siihen hieman toisella tavalla, uutisointi asian ympärillä on ollut myös negatiivista, joten ei ihme, että ei myy. Kuluttajat haluavat hinta-laatu suhteeltaan hyviä tuotteita ei niinkään pelkkää halpaa.

  Jos tuo WCDMA kommari pitää paikkansa ja vauhti on nopeampaa kuin WLAN 9500:ssa, niin tuo lähtee hankitaan ensimmäisten positiivisten kommenttien jälkeen. Se olisi selvä laadun nosto Nokialta (jos siis laite toimivampi kuin edeltäjänsä).
   
 8. Frank

  Frank Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/10/02
  Viestit:
  1586
  Tykkäykset:
  29
  Puhelinmalli:
  Samppa S7 Duos
  Tästä tulikin mieleen se mitä unohdin. Nimittäin laatu. On toki selvää, että paljon myyty luuri tarkoittaa myös paljon vikoja. Kokemusten valossa (ja lehtiä lukiessa) Nokialla on kuitenkin selvästi enemmän vikoja kuin muilla. Tai oli - ehkä tilanne on muuttunut. Itselläni on ollut parikymmentä nokialaista ja vajaat kymmenen muita merkkejä 80-luvulta lähtien. Ainoat(!), jotka ovat viihtyneet hyvin huollossa ovat olleet Nokian valmistamia. Joka ikinen on käynyt korjauksessa ainakin kerran, muut eivät kertaakaan yhtä poikkeusta lukuunottamatta.

  Tarkoituksena ei kuitenkaan ollut vajota laitetasolle, vaan kiukutella Nokian johtajiston piittaamattomuudesta. Ollilan lähtö on varmasti käännekohta, sillä tilalle tulee 95% varmuudella jenkki. Ja sitten tulee iso luuta... Markkinajohtajakin tarvitsee näytyyttä markkinoiden edessä ja se on nykyisellään unohdettu kokonaan. Puhummattakaan yrityksen omistajista.
   
 9. ebo Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/6/02
  Viestit:
  1500
  Tykkäykset:
  0
  Tuo pitää paikkansa sen verran, että Nokian johto on sanonut, että WCDMA-kommari on tulossa. Muistaakseni on myös sanottu, että se tulee jo tänä vuonna.

  Kommareihin pitäisi saada kieltämättä nopeampi suoritin, jotta myös WLAN:sta saataisiin enemmän irti.

  t. tero
   
 10. juhilus

  juhilus Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  4/6/03
  Viestit:
  2417
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  SE K750i ja SE P800
  Ei kasvua. Tulosta ei pysty kuitenkaan loputtomiin kasvattameen kustannussäästöin. Lv pitäisi saada ainakin siihen 10% kasvu-uraan, niin alkaisi taas kurssit nousemaan.
  Täysin päinvastaista mieltä. Ainoa oikea pitkäntähtäimen strategia on juuri olla mukana myös softapuolella, jotta ei käy samoin kuin pc-valmistajille.
  Sanoisin melkein, että 95% todennäköisyydellä ei ole jenkki. Jatkaja tulee kuitenkin suurella todennäköisyydellä Nokian sisältä ja silloin ainoa jenkki jolla on edes pienet mahdollisuudet Ollilan pallille on talousjohtaja Simonson. Hänenkin valinta olisi suuri yllätys.
   
 11. Frank

  Frank Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/10/02
  Viestit:
  1586
  Tykkäykset:
  29
  Puhelinmalli:
  Samppa S7 Duos
  Jep, mutta eipä saada ainakaan nykyisellä johtoryhmällä.

  PC-valmistajille kuten esim. IBM:lle? Olihan heilläkin hienompi ja parempi käyttöjärjestelmä kuin Windows (OS/2) ja sitäkin ajettiin ilmaisesti. Mutta kuinkas taas kävikään... JOS olisi järkevää olla mukana softapuolella myös PC-valmistajat tekisivät niin. Vaan eivät tee.

  Miksei jenkki? Nokia suurin yksittäinen omistajaryhmä on jenkkien salkkufirmat ja siellä (toisin kuin täällä) on tapana ostaa toisen yhtiön johtaja. Edellisessä yhtiökokouksessa jo tivattiin lisää jenkkejä vastoin Ollilan strategian. Täytyy muistaa, ettei ole mitään syytä miksi johdossa pitäisi olla suomalaisia kun firmakaan ei ole suomalainen. Mutta on monia syitä miksi sen pitäisi "ulkomaalaistua" enemmän.
   
 12. juhilus

  juhilus Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  4/6/03
  Viestit:
  2417
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  SE K750i ja SE P800
  Mielenkiintoisesti otit juuri IBM:n esille, kun on juuri irtaantumassa koko pc-myynnistä. Huhutaan myös, että hp:kin kohta luopuu leikistä. Nuo vanhat "pc-firmat" delliä lukuunottamatta ovat jo vuosia tahkoneet tuloksensa aivan jostain muualta kuin raudan myynnistä. Mitä taas tulee OS/2 vs. Windows taistoon, niin pelikenttä oli ihan pikkasen erilainen kuin mitä on nyt Symbian vs. Windows kisassa.
  Juu, kyllähän firman johtokin pikkuhiljaa ulkomaalaistuu, mutta Ollilan seuraajaa ajatellen ei ulkomaalaistu tarpeeksi ripeästi. Tietysti jos nykyisen johdon strategia alkaa kusta oikein kunnolla, niin varmasti tuovat uuden CEO:n ulkopuolelta ja silloin voi hyvinkin olla jenkki. Jos taas nykyinen strategia toimii edes kohtalaisesti, niin uskon vahvasti Ollilan seuraajan tulevan Nokian sisältä ja silloin se on suurella todennäköisyydellä suomalainen. Se, että jenkiläiset fundit omistaa suurimmat potit Nokiaa ei tarkoita välttämättä sitä, että heidän pillin mukaan tansiittaisiin. Ovat nimittäin lähes poikkeuksetta jättäneet saapumatta yhtiökokouksiin. Ei heitä juurikaan kiinnosta yhtiön päätöksentekoon puuttuminen, vaan äänesätvät yleensä jaloillan tai paremminkin lompakollaan, eli myyvät osakkeet pois jos ei toiminta tyydytä. Tosin viimeisessä yhtiökokouksessahan nähtiin sekin ihme, että yksi näistä fundeista oli lähettänyt edistajansa paikalle. Tiedä sitten onko merkki asenteiden muutoksesta.
   
 13. juzi Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  22/10/03
  Viestit:
  1251
  Tykkäykset:
  180
  Pakko kysyä tähän väliin että paljonko hävisit?
   
 14. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Ja taitaa IBM olla enen PC irtautumsitaankin enemmän softa ja palvelu firma, ellei jopa isompi softa talo kuin muuta suuret pelkästään softaan keskittyneet.

  Luurien toimitus määrät ovat aivan toista luokkaan kuin aikoinaan PCtä on myyty ja luurin ja softan integrointi on ainakin vielä tärkempää kuin PC puolella jossa rautaresursseja on tarjolla lähes rajattomasti. Joten softaa upotetut rahat voivat tuoda säästöjä rautapuolla.

  Ei tietenkään pidä unohtaa Appleä. Eikä MS kaikessa mihin se on lähtenyt ole voittanut kaikkea itselleen, vaikka kovia konsteja on käyttänyt.
   
 15. yellow Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/8/02
  Viestit:
  2919
  Tykkäykset:
  0
  Fima on kylla suomalainen, mutta omistus ei. Tuleva CEO voi olla ulkomaalainen, mutta ei sen valttamatta tarvitse olla jenkki. Hallitus hallunnee paikkaa parhaan mahdollisen kansalaisuudesta riippumatta. Omistajien passiivisuuden vuoksi Nokian hallitus ei ehka taysin ole perinteisessa mielessa omistajiensa nakoinen. Jos omistajat haluavat aanensa voimakkaammin kuuluviin, pitaisi sen kohta nakya myos yhtiokokouksissa.

  Jos CEO tulee firman sisalta, niin silloin suomalainen valinta on hyvin todennakoinen. Nykyiset ulkomaalaiset ei taida olla viela niissa asemissa, mista noustaa CEO:ksi.
   
 16. Frank

  Frank Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/10/02
  Viestit:
  1586
  Tykkäykset:
  29
  Puhelinmalli:
  Samppa S7 Duos
  Kato, löytyi täältä yksi fiksukin. :) Odottelinkin jo... Kyllä, aivan vitusti. Mutta vuodatus ei kylläkään johtunut siitä vaan aivan muista syistä.

  Tai ei. Ei hävinnyt, sillä ne on ostettu vielä halvemmalla. Mutta kun se oli 60e ja nyt 12e niin tollanen -80% kyllä nyppii siksi, kun ei sattunut myymään oikealla hetkellä.
   
 17. Frank

  Frank Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/10/02
  Viestit:
  1586
  Tykkäykset:
  29
  Puhelinmalli:
  Samppa S7 Duos
  Apple on hyvä esimerkki. Siellä se soutaa ja huopaa missä Nokiakin.
   
 18. Frank

  Frank Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/10/02
  Viestit:
  1586
  Tykkäykset:
  29
  Puhelinmalli:
  Samppa S7 Duos
  Just näinhän se on. Kukaan ei voi tehdä kaikkea. Siksi Nokiankin olisi hyvä keskittyä rautaan.

  Taisit unohtaa jotain. Ei ole kyse pelkästään puhelimessa pyörivästä softasta, vaan kokonaisuudesta. Voidaan pitää aika selvänä, että useidenkin vuosien jaksolla Microsoft hallitsee edelleen käyttispuolta. Ja laajenevasti. Mikäpä onkaan yhteensopivampaa ja paremmin tuettua kuin Windows-kännykkä. Eipä toimi vieläkään Outlook-synkkaus GPRS:n yli nokialaisella ilman melkoisia (kalliita) softavirityksiä. Mutta Win-kännyssä toimii naps-vaan jo nyt. Ja tämä kaikki tulee vain lisääntymään. MS pyrkii kaikin tavoin estämään Symbian-leirin toimivuutta omassa ympäristössään. Tietenkin.
   
 19. juhilus

  juhilus Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  4/6/03
  Viestit:
  2417
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  SE K750i ja SE P800
  Raudasta on perinteisesti saanut softaa huonommat katteet, joten ei taida sopia Noksu suunnitelmiin. Lisäksi pelkää, että joutuu samalla tavalla M$:n "orjaksi" kuin pc-valmistajat. Niin ja eihän se Nokia läheskään kaikkea tee. Ei itseasiassa edes sitä käyttiksiä vaikka Symbian monesti Nokian tyttäreltä tuntuukin. Nokian on itseasiassa aika hyvin liittoutunut M$:lle vähemmän suotuisen firmojen kanssa. Ja niitähän ei ole ihan vähää/pieniä.
  Niin kyllähän M$ tietysti tulee dominoimaan vielä pitkään pc:Den käyttispuolta, mutta en nyt välttämättä veikkaisi, että pystyisivät laajentamaan dominanssinsa myös muihin alustoihin. Yhteensopivuuden estämistä voi tietysti tehdä, mutta vain tietyyn pisteeseen asti tai muuten on kilpailuviranomaiset kolkuttelemassa sakkolaput kourassa. Eipäs tuo M$ nyt viimeaikoina ole uusista projekteistaan muutenkaan mitään kultakaivoksia saanut, vaan edelleen tahkotaan rahat Windowsilla ja varsinkin Officella.
   
 20. Frank

  Frank Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/10/02
  Viestit:
  1586
  Tykkäykset:
  29
  Puhelinmalli:
  Samppa S7 Duos
  Öööh... Ensin oli Windows. Sitten kaadettiin Novell-verkot. Selainsotaankin lähdettiin vuosi pari myöhässä ja kuinka kävikään? Ja sitten tulivat PDA:t, kännykät ja nyt se tulee jo autoihinkin. Jotain varmasti unohtuikin, mutta sitäkin varmempaa on, että lisää tulee. Nykyiselläänhän MS on oivaltanut sen kokonaisuuden merkityksen. Ei, en ole lainkaan MS-fanaatikko, päinvastoin, mutta strategia on kyllä oikea ja (perus)käyttäjille parempi/helpompi.

  Symbian taas ei sitten ole yhtään missään muualla kuin luureissa.

  Jos on Symbian-kännykkä ja MS-kännykkä ja niitä vertaillaan viestinnän kokonaisratkaisussa niin on aivan varmaa, että MS vetää pidemmän korren. Ei ehkä tänään, mutta muutaman vuoden aikajänteellä. Vertaa vaikka Palm ja CE.
   

Jaa tämä viestiketju