Mikä FAT:n tilalle muistikorteille Nokian puhelimiin?

Keskustelu osiossa 'Nokia ja Microsoft', aloittaja zimon, 12/1/06.

 1. zimon Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/7/02
  Viestit:
  1368
  Tykkäykset:
  0
  Microsoft sai FAT-patentit läpi, joten Nokiankin pitää alkaa maksaa neljännes dollari per jokainen puhelin jossa on muistikortti tällä hetkellä.
  http://sektori.com/uutiset/6886/microsoft

  Nokian varmaan kannattaa muuttaa formaattia. Tulee halvemmaksi vaikka portata Linuxin ext2 tai ext3 MS Windowsille ja käyttää sitä sitten puhelimissa. Tai oikeastaan JFSS olisi vielä parempi vaihtoehto luultavasti:
  http://sourceware.org/jffs2/

  Yksi vaihtoehto olisi myös UDF, jota käytetään DVD-levyillä. Sitä MS Windows tukisi jo ilman lisäajureiden asennusta.

  JFFS olisi kuitenkin mielestäni järkevin valinta.

  Kaikki digikamera-, mp3- ja puhelinvalmistajat vaan yhdessä tukemaan JFFS:aa. Nokia voisi koordinoida homman kotiin. JFFS2 on GPL-lisenssillä. (Saman tien voisi kyllä siirtyä kokonaan Linuxiin kuten Motorola, joka menee kohta sisäkautta ohi.)

  Mutta varmaan aiheuttaa pään raapimista muuallakin kuin Nokialla.
   
 2. snb69

  0   0   0

  Liittynyt:
  11/7/04
  Viestit:
  294
  Tykkäykset:
  0
  Voi voi...Bill Gates hirteen! Harmi kun tykkään pelaillakin tietokoneella...muuten hyrräisi linux mulla molemmissa koneissa. Maailma on kyllä hulluun suuntaan menossa.
   
 3. keitai

  0   0   0

  Liittynyt:
  12/4/05
  Viestit:
  79
  Tykkäykset:
  1
  Ensinnäkin, kaikesta uutisoinnista huolimatta FAT-patentti ei koske koko tiedostojärjestelmää, vaan ainoastaan tapaa jolla FAT-järjestelmälle saa pidemmän kuin 8.3 merkin tiedostojärjestelmät. Itse FAT luotiin vuonna 1977, joten jos se olisi patentoitu, patentit olisivat jo vanhenneet. Eli niin kauan kun kirjoitat muistikortille vein 8.3 merkin tiedostoja, et riko kenenkään patentteja.

  toisekseen, Fatistä poist vaihtaminen on hankalaa, koska käyttäjät eivät pidä ajatuksesta, että windowsiin tarttisi asentaa uusi tiedostojärjestelmä-ajuri, puhumattakaan siitä että olemassa olevat puhelimet ja kamerat yms syövät vain FATtiä...

  Tätä kutsutaan verko-efektiksi. On aivan sama miten hyviä vaihtoehtoja on (ja FAT on siis teknisesti aivan hanurista, ja erityisen epäystävällinen flash-muisteille), koska käyttäjien haluavat vain sen vaihtoehdon, mikä on yhteensopiva nykyisten ratkaisujen kanssa. Ts. miten hyvin se sopeutuu nykyiseen verkostoon.

  Verkosto-efektin takia ohjelmistopatentit ovat paljon tuhovoimaisempia kuin muut patentit.
   
 4. Blue Joker Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  23/11/02
  Viestit:
  6915
  Tykkäykset:
  5
  Puhelinmalli:
  iPhone 6s
  Ainakin nykyisellään tuossa hinnoittelussa on mukana myös $250000 maksimi per firma, eli tuosta ei ole suuremmille firmoille lähestulkoon mitään haittaa.
   
 5. zimon Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/7/02
  Viestit:
  1368
  Tykkäykset:
  0
  Series60 kamerapuhelimissa kaikissa taidetaan käyttää juuri noita pitkiä tiedostonimiä FAT:ssa. Ja seinä tulee FAT:n kanssa vastaan joka tapauksessa kun muistikortit tulevat suuremmaksi. Eikös tällä hetkellä käytetä FAT16, ja siinä muistaakseni 2GB on suurin sallittu levykoko. 2GB muistikortteja (MMC) tulee loppukeväästä, mutta siihen loppuu suurenemiset nykyisen FAT:n kanssa.

  Ehkä ei kannattaisi jäädä MS kelkkaan tässä. MS:n tuntien otteet kovenee ja rahanahneus lisääntyy mitä enemmän ollaan verkossa.

  Ei se CD:lta asentaminen MS Windowsiin niin hankalaa ole. Moni esimerkiksi on Bluetoothin ajurit ja softat joutunut asentamaan dongelin ostaessaan eikä sitä pidetä mitenkään hankalana.

  Olis fiksua jos kaikki korttilaitteita valmistavat päätyisi samaan vapaaseen ja kunnollisesti muistikorteille suuniteltuun tiedostojärjestelmään.
   
 6. zimon Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/7/02
  Viestit:
  1368
  Tykkäykset:
  0
  En nyt löytänyt noita lisenssiohjeita uudestaan, mutta aiemmin kun niitä luin, niin edellä mainittu katto ei koskenut puhelinvalmistajia. Puhelinvalmistajille itseasiassa FAT:n pitkien tiedostonimien tuki voi maksaa enemmänkin kuin $0.25 per puhelin ilman mitään kattoa.

  Jos microsoft mielii puhelinvalmistajaksi myös, kuten Apple ja Cisco, niin en ihmettele jos MS tekee FAT:n käyttämisestä kunnolla kallista kilpailijoilleen, kuten Nokialle.
   
 7. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Asentaminen tuskin on tavoiteltavaa ja monella se on mahdotonta.

  Toki jos syntyisi jokin yleisesti käytetty vapaa ja avoin tiedostojärjestelmä niin jälkikäteen asentamisen ongelma tietenkin laskisi kun siitä syntyisi "perus konfiguraatio"
   
 8. zimon Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/7/02
  Viestit:
  1368
  Tykkäykset:
  0
  Sellaisia on jo. Linuxin ext2:lle löytyy jo ajurikin MS Windowsille.
  http://sourceforge.net/projects/ext2fsd

  On vaan tyhmää jakaa flash-muisti sektoreihin ja pistää se leikkimään levyä. Hukataan aivan hyviä tavuja ja tehdään CPU:lla turhaa emulointia. Lisäksi lyhennetään flash-muistin käyttöikää tekemällä paljon vältettävissäolevia päällekirjoituksia.

  JFFS2 olisi tekninen edistysaskel eteenpäin.
   
 9. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Tarkoitin lähinnä sitä että joku yleistyisi niin paljon että esim. firmojen PClle asennettaisiin tuki perus asenneuksessa.
   

Jaa tämä viestiketju