Mikä ero gyroskoopilla ja "accelerometerillä"?

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelimet', aloittaja jansku136, 27/6/11.

 1. jansku136 Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  6   0   0

  Liittynyt:
  15/1/10
  Viestit:
  190
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  iPhone 6 Plus 64GB Space Gray
  Hei!,

  Katselin tuossa huvikseni Samsung Galaxy S:än ja S II:n tuotetietoja, ja huomasin että S:ässä ei ole gyroskooppia, vaan tuo "accelerometer", jolle en tiedä suomenkielistä nimeä. S II:ssä on taas molemmat. Mikä ero näillä on, ja mitä merkitystä tuon gyroskoopin puuttumisella on Galaxy S:än toimintaan verrattuna S II:n toimintaan? Ensiksi tulee mieleen että toinen tunnistaa liikettä ja toinen asentoa, mutta ei se kai niinkään ole, vai?


  -Kiitos! :)
   
 2. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Maalikkona yritän
  Accelerometer/kiihtyvyysanturi mittaa kiihtyyvyyttä, yleensä ns kolmeakselinen, laitteen paikalla ollessa voidaan mitata laitteen asento painovoima kiihtyvyyden(?) avulla. sillä siis voidaan mitata laitteen kääntelyä siihen maahan nähden, mutta voidaan myös mita laitteen kiihtyvyyttä , esim peliohjaimissa. Aikanaan puhelimissa napautus ohjaus toiminnot oli toteutettu tuon avulla. (Esim Nokia 5500 sport) urheilu,nevigointi sovelluksissa yhdessä GSPn kanssa sovellus mahdollisuuksia. askelmittarin lisäksi.

  Gyrolla mitataan kulmanopeutta, eli pyritään parantaa laitteen liikuttelun mittaamista vaikeissa oloissa ja kun ei haluta varsinaisesti mitata kiihtvyyttä (esim tärinää).
  Esim 3 akselisella kiihtyvyysanturilla ei voi mita laitteen pyörittelyä jos painovoima kiihtyvyys on jonkin akselin suuntainen.

  Muita tavanomaisia antureita on mm. Mikki perinteisin, käytetään muuhunkin kuin puheen mittaamiseen, magnetometer, joka on niin herkkä että toimii kompassinakin, läheisyysanturi (proximity Sensor) jossa tutuin käyttökohde puhelimen korvalla pitäminen, taskussa pitäminen jne., valoisuusanturi light Sensor , näytön säätämiseen ja muitakin kohteita. Harvinaisempi on ilmanpaineanturi, mm. korkeuden mittaamiseen.
   
 3. jansku136 Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  6   0   0

  Liittynyt:
  15/1/10
  Viestit:
  190
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  iPhone 6 Plus 64GB Space Gray
  Tuo kertoikin kaiken, kiitos Sovelias paljon tyhjentävästä vastauksesta! :)
   
 4. halcyon

  halcyon Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  25/10/02
  Viestit:
  1696
  Tykkäykset:
  223
  Muuten meni suunnilleen oikein, mutta kiihtyvyysanturi ei mittaa asentoa, vain asennon muuttumista. Nimensä mukaisesti vain kiihtyvyyttä.

  Jos laitteesi on asennossa X, kiihtyvyysanturi laitetaan pois päältä ja laite käännetään asentoon Y (X=!Y) ja kiihtyvyysanturi laitetaan takaisin päälle, niin ei anturi huomaa mitään eroa laitteen asennossa.

  Gyroskooppi puolestaan voi kertoa laitteen tarkan asennon (ei paikan), riippumatta siitä milloin sitä on käännetty, mutta ei taas pysty kertomaan suoraan kiihtyvyydestä muuta kuin laitteen kääntymisen omien akseliensa ympäri.

  Eli

  kiihtyvyysanturi = mittaa laitteen kiihtyvyyttä suhteessa itseensä (pyöritys) ja maapalloon (liikutus)
  Gyroskooppi = mittaa laitteen asentoa oman keskuspisteensä suhteen (pyöritys)
   
 5. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Kiihtyvyysanturin avulla nimenomaan voidaan arvioida laitteen asento (maahan nähden), eli jos sinulla on luuri pystyssä, sammutat laitteen ja käännät laitteen poikittain, kytket laitteen päälle, niin (poikittain) asento on pääteltävissä siinä missä se olisi pääteltävissä jos oltaisiin oltu virroissa kokoajan. Laitteen paikallaan ollessa (maahan nähden) on juuri se jolloin parhaiten se laitteen asento voidaan mitata.
   
 6. halcyon

  halcyon Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  25/10/02
  Viestit:
  1696
  Tykkäykset:
  223
  Sijainti on laitteen sijainti sen asennosta riippumatta maakoordinaatistossa.
  Asento on laitteen rotaatio omien akselien ympäri (sijainnin pysyessä vakiona).

  Sopivan kiihtyvyysanturin (tarvittavat kiihtyvyyssuunnat) avulla voidaan mitata _muutoksia_ molemmissa.

  Absoluuttista asentoa kummassakaan ei voida mitata.

  Jos haluat mitata laitteella sen oman absoluuttisen asennon ilman muutosdataa, niin tarvitse laitteeseen esim. gyroskoopin tai kännyköissä käytettävien gyroskooppien kohdalla sekä gyron että kiihtyvyysanturin jatkuvalla mittadatalla.

  Jos haluat vastaavasti absoluuttisen sijainnin, tarvitset esim. gps:n (avaruustarkkuus huono) tai herkän gravitometrin (aikatarkkuus huono).

  Teknisesti useimmat gravitometrit ovat kiihtyvyysantureita.

  Kännyköiden kiihtyvyysanturit eivät anna vieläkään absoluuttista asento- tai positiodataa.

  Moderneja kännyköitä voi pyörittää rittävän hitaasti tasaisella nopeudella niin, että kiihtyvyysantureiden mittadata antaa asennon muuttumisesta pelkkää nollaa, vaikka laite pyörii koko ajan mitta-anturin ympäri vakionopeudella (kiihtyvyys nolla).
   
 7. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Käsittääkseni gyroskooppi ja G-sensori vain täydentävät toinen toisiaan ja mahdollistaa uusia toimintoja erillaisiin sovelluksiin..

  Esim. Sellanen ois hauska tehdä uudemmilla tekniikoilla, missä näytöllä suuntaa antava kolmiulotteinen nuoli kääntyilee puhelinta kallistellessa ja kertoo etäisyyksiä edetessä jne. jos laittaisi videotoiminnon päälle. Näytölle vois pompsahtaa tylsäksi käynyt "todellisen elämän virtuaalinen maailma kokonaan uusin silmin".. Kyllä laitteilla merkittävä ero saavutetaan, jos tarkemmin aletaan miettimään. Mitään virkaa sinänsä ei ole mokomilla komponenteilla tänäpäivänä ja lasten kengissä kaikki vielä. Jotkut kusiset pelit ja pari pallon heiluttelua ei paljon lämmitä. Tyhjentää ainoastaan lompakkoa.
   
 8. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Mitä tarkoitat ?

  Jos nyt ollaan matkapuhelinverkkojen kuluuvuusalueella (siis tällä pallolla), niin noilla kiihtyvyysantureilla mm. sen luurin asento selvitetään, onko se ruutu pystyssä vai vaakana, jolloin kuvat on oikein päin.

  Juu

  Luurien kiihtyvyysanturit eivät kerro paikkatietoa, senkin laskemiseen niitä voidaan käyttää hyväkseen muiden tueksi.

  Jos sinulla luuri (näyttö) pystyssä (selkä seinää vasten), vaikka laakeroidussa seinä telineessä jossa sitä voi pyörittää tasaista vauhtia niin kyllä sen asento tyyppillisissä totetuksissa maahan nähden tunnetaan. tiedetään koska näyttö on pystyssä ja koskavaakana. tiedetään koska yläreuna alhaalla, sivulla, ylhäällä

  Ongelma on silloin jos luuri on pitkällään (aijemmin mainittu 3 akselinen, esim pöydällä selkä pöytää vasten, niin että vetovoima kiihtyvyys näyttöön/kameraan nähden yhden akselin suuntainen) ja silloin luuria pyöritetään, niin sen havaitseminen voi olla vaikeaa ja ei muutenkaan tiedetä edes sitä milloin käyttäjä haluaa kuvan tai näytön olevan pystyssä ja milloin vaakana. siinä suunnassa liikkutellemalla tehtyjä hienotunteisia ohjauksia vaikea toteuttaa kiihtyvyysantureilla ja siinä tarvitaan muita antureita avuksi. silti se näytön / kuvan asento vaatii vinkkiä käyttäjältä.

  Toinen ongelma asennon tietämisessä on jos laitetta kiihdytetään voimakkaasti, käytännön kuva kääntö sovelluksissa se ei ole yleensä ongelma ja kiihtyvyys (esim napautus, hailautus jne.) ohjauksissa tavoiteltu, mutta jos toteutetaan ohjausta missä laitetta hienotunteisesti kääntelemällä ohjataan, voi laitteen kiihdyttäminen häiritä, oli ne muutakiihtyvyydet käyttäjän , ajoneuvon tai jonkun muun aiheuttamia, siinä voidaan ottaa muita tekniikoita avuksi. esim "gyro"

  Eli perinteisessä luuri toteutuksessa anturi on kai kolmiakselinen, eli kiihtyvyys x,y ja z akselilla ja koodari tietää mitkä suunnat laitteessa on mikäkin akseli. tuosta datasta koodiri tietää missä asennossa laita on maahan nähden. normaalit käyttäjä värinät on helppo suodattaa moniin perus sovelluksiin.
   

Jaa tämä viestiketju