Matkapuhelinakkujen kytkeminen rinnakkain suuremmaksi akuksi?

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelimet', aloittaja zimon, 20/8/10.

 1. zimon Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/7/02
  Viestit:
  1368
  Tykkäykset:
  0
  Edut kai selvät.

  Riskejä, ongelmia?
  Jossain RC-helikopteri/lennokki-foorumilla voisivat tietää paremmin, mutta koitetaan nyt täällä.

  Lähinnä Nokian akkuja mietin ja kahden samanlaisen alkuperäisen Nokia-akun yhdistämistä yhdeksi suuremmaksi akuksi.

  Käytännön esimerkki ja tarina:

  Ostin keväällä Mugen 2400 mAh akun N900:aan. Alussa mukana tulleessa takakannessa oli suunittelubugi ja SD-muistikortti sekä kamera eivät toimineet normaalisti. Mugen suunitteli sitten uuden takakannen ja vanhoille asiakkaille (en tajua ihan pointtia) lähetettiin kaksi uutta takakantta.

  Heinäkuussa N900:ni varastettiin Lissabonissa Mugen akun ja takakannen kanssa.
  Ostin uuden N900:n. Nyt minulla olisi sekä Mugenin suuremmalle akulle tarkoitettu takakansi sekä kaksi N900:n originaali BL-5J-akkua. Molemmat mahtuvat Mugenin takakannen alle.
  Nyt olen pitkillä päiväreissuilla kesken päivän yhden akun loppuessa sammuttanut laitteen ja vaihtanut akkuja.

  Idea olisi kytkeä noi kaksi BL-5J akkua rinnakkain, jolloin saisi 2*1320 = 2640 mAh akun.
  Koska kummassakin akussa on sama kapasiteetti (noin), ne rinnakkain kytkettynä purkautuisivat suunilleen samalla nopeudella eikä suuria virtoja akusta toiseen tulisi.

  Latauksessa kai resistanssi laturista akkuihin menisi puoleen, koska siellä olisi R1 + R1 kytkettynä rinnakkain. Pitäisikö laittaa jotain vastusta väliin?

  Tietysti sitten vielä tulee mekaaninen ongelma, miten käytännössä nuo akut rinnan kytkisi. Pitäisikö molempien akkujen kuori rikkoa, vain toisen, jne.

  Ajatuksia?
   
 2. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Kuinkaspaljon luuri ja akku juttelee keskenään, eli miten tietoliikenne ?
  Meinasitko purkaa akut ja vain kennot kytkeä rinnan ?

  Kerro kokemuksia että miten homma lähti pelaan, äla kuitenkaan poksauta... :)
   
 3. zimon Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/7/02
  Viestit:
  1368
  Tykkäykset:
  0
  No nyt on tehty.
  http://talk.maemo.org/showpost.php?p=888007&postcount=94

  Kieli keskellä suuta, suurennuslasilamppu, hyvä kolvi erittäin pienellä juottopäällä, 5 tuntia aikaa jne.; mutta valmista tuli, ei oikosulkuja, ei poksahduksia (ainakaan vielä) ja nyt tulee 15 tuntia aika vilkasta käyttöä (mm. SleepAnalyser 8 tuntia, pari boottia, verkon kautta softien asennuksia) ja akun kapasiteetti on 62%. Tuntuu toimivan. En vielä ole verrannut ammoiseen (ja Lissabonissa varastettuun) Mugen paristoon, mutta lukujen perusteella pitäisi olla suurempi.
   
 4. säätäjä86 Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  6   0   0

  Liittynyt:
  29/11/05
  Viestit:
  1920
  Tykkäykset:
  6
  Aika kamalan näköisia nuo juotokset ja tuossa on myös nyt se ongelma, että olet ohittanut tuon akun suojapiirin laittamalla ne johdot sen jälkeen. Eli aikamoinen pommi. Ja miten noin yksinkertaisessa asiassa voi mennä 5h aikaa?
   
 5. zimon Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/7/02
  Viestit:
  1368
  Tykkäykset:
  0
  Joo, "ekan" akun sininen johto voisi olla paremmassa paikkaa, mutta sellaista on vaikea löytää. Kuten säikeessä kerron, pidin varmuudeksi Lipo-akku-turvapussissa yön ja myös kun ekan kerran tulen lataamaan systeemin. Myös em. ketjussa kerron tuosta ongelmasta ekan akun suhteen. Saatan yrittää muuttaa tuon ekan akun kytkentää sinisen johdon osalta jos vaan jotenkin saan sen piirilevyn toiselle puolelle. Käytin liian paksuja johtoja ja siitä tuli myös ongelmia.

  5 tuntia vaan meni kaikenkaikkiaan. Välillä googlasin eri asioita liittyen projektiin, välillä mietin ja harkitsin eri vaihtoehtoja, odottelin liiman kuivumista (Mugen takakansi), tutkin eri vaihtoehtoja, virtamittailin akkuja, tyhjensin, latailin samaan jännitteeseen jne. Ajattelin itsekin kun puuhaan ryhdyin että korkeintaan parin tunnin homma.

  Olen ostanut kaksi (suositeltua ja 1300 mAh:ksi testattua) halpis-akkua ebaysta, josta teen myös maksiakun. Siinä pitäisi olla parempia paikkoja juotoksille mitä tuossa originaali BL-5J:ssa.

  Mielestäni paras vaihtoehto olisi asentaa toinen akkuliitin johdon päähän tulemaan N900:n sisältä, mutta se vaatisi N900:n purkamista ja reiän tekemistä N900 sisäkuoreen (samassa em. säikeessä tästä). Silloin pitää vaan muistaa ettei käytä akkuja yksin, ja jos kytkee rinnan, ovat sillä hetkellä samassa jännitteessä ja suunilleen samanikäisiä akkuja.
   
 6. zimon Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/7/02
  Viestit:
  1368
  Tykkäykset:
  0
  Voin sanoa, että ko. yhdistelmä antaa pidemmän käyttöajan kuin jopa mainittu Mugenin akku, kuten kuuluukin koska nimellisiä mAh:ja on enemmän (2640 mAh) ja fyysiseltä kooltaan akkuyhdistelmä on hieman Mugenia suurempi.

  Meni nyt 19:04 uudelleen lataukseen, kun jännite oli 3.6V ja puhelin alkoi varoittelemaan akun loppumisesta ja varaustilan näyttö meni punaiselle status-barissa. Seurailen lämpötilaa latauksessa ja mittaan ajan kuinka kauan lataus kestää.

  Kesti 43 tuntia normaalia suurempaa käyttöä. Asentelin ohjelmia, käytin SleepAnalyzeria 8 tuntia, nettiyhteys oli jatkuvasti päällä, kaksi boottausta, tunnin kestänyt GPS-trackaus eCoachilla jonka aikana myös Bluetooth-yhteys sykevyöhön jne. WLAN:n käyttöä juuri ei ollut.

  N900:aa ja sen käyttöä tuntemattomille, voi kertoa että 43 tuntia on tosi paljon minitietokoneelle käyttöajaksi mobiilisti. (N900'han on minikannettava jossa on puhelin integroitu, ei puhelin)
  Normaaliakulla poweri loppuu kesken päivän monesti kun surffailee paljon tai käyttää GPS:aa.

  Mitä tulee kytkentään, niin ei tätä voi suositella. Molemmat akkujen turvapiirit on kyllä käytössä, mutta mikäli akku2 menisi oikosulkuun turvapiiristään huolimatta, tai johdot jostain syystä, se oikosulkee myös akku1:n turvapiirin ohi. Kuitenkin lataus laitteesta akkuihin päin menee kahden turvapiirin kautta sekä akkujen käyttö puhelimelle päin.

  Myös kyseenalaista pääseekö tällaisella TSI-yhdistelmäakulla lentokenttien turvatarkastuksesta läpi. Mutta joka tapauksessa puhelimet ja akut läpivalaistaan. Jokainen (neitseellinenkin) luuriakku on aina turvallisuusriski, koska voihan sellaisella aiheuttaa tulipalon vaikka vaan teräsvillaa käyttämällä akkujen navoilla.
   
 7. zimon Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/7/02
  Viestit:
  1368
  Tykkäykset:
  0
  Yhdistelmäakku (siis akut) tulivat täyteen puoli tuntia sitten. Latasin USB-yhteydellä PC:sta, joten 500 mA oli kai latausvirta ja vei siis 7 tuntia ladata täyteen.

  Samalla tein kahdesta halpisakusta maksiakun. Käytin tällä kertaa ohuempaa johtoa ja kokeilin saisiko johdot juotetttua ykkös-akun liittimiin siten että akku edelleen menee N900:n akkupotukseen ja puhelin saa akusta normaalisti virran. Onnistui. Johdot vein akun tarran alla toiselle puolelle jossa 180 asteen käännöksellä toinen akku on päällä johon johdot juotettu myös liittimiin mutta tällä kertaa käyttäen enemmän tinaa koska tässä akussa ei liittimien tarvitse jäädä käyttökelpoiseksi.

  Em. maemo.org ketjussa kuvat tästä toisesta virityksestä. Aion ensimmäisen virityksen muuttaa samanlaiseksi, jolloin missään suunnassa ei turvapiirejä ohiteta.
   

Jaa tämä viestiketju