Matkapuhelimiin tullut roskasoittoja 0600-numerosta

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelimet', aloittaja JPW™, 28/9/07.

 1. JPW™ Vieras

  0   0   0

  Mapel selvittää parhaillaan, mikä yritys soittojen takana on. Toistaiseksi ei ole varmaa, onko kyse tahallisesta epäeettisestä markkinoinnista.

  Joidenkin suomalaisten matkapuhelimiin on viime päivinä tullut outoja roskasoittoja 0600-alkuisesta palvelunumerosta.

  Puhelu on katkaistu heti, ja soittojen tarkoitus on ilmeisesti ollut houkutella ihmiset soittamaan takaisin, arvelee puhelinpalveluiden tuottajien edunvalvonta- ja yhteistyöjärjestön Teleforumin toimitusjohtaja Ville Nurmi.

  - Samasta palvelunumerosta on luultavasti soitettu moniin matkapuhelimiin, ja toiminta on tarkoitettu palvelunumeron markkinointikampanjaksi, Nurmi pohtii.

  Roskasoitoista on tullut useita valituksia Maksullisten puhelinpalveluiden eettiseen lautakuntaan Mapeliin.

  Mapelin asiamies Ilkka Lehto kertoo, etteivät palvelunumeroon soittaneet ole edes saaneet minkäänlaista palvelua. Numerosta on kuulunut vain kännykkäpuheluista tuttu nauhoite, joka kertoo matkapuhelimen olevan suljettu tai kuuluvuusalueen ulkopuolella.

  Numeroon soittaneet joutuvat ilmeisesti kuitenkin maksamaan puhelusta.
  "Epäeettistä toimintaa"

  Lehdon mukaan puhelinpalvelun markkinoiminen lyhyillä houkuttelusoitoilla on epäeettistä. Samaa mieltä on Nurmi, joka muistuttaa, että markkinoidessa täytyy kertoa, mistä palvelusta on kyse ja paljonko se maksaa.

  Asiaa pahentaa tietysti se, jos numerossa ei edes tarjota palvelua.

  Mapel selvittää parhaillaan, mikä yritys soittojen takana on. Toistaiseksi ei ole varmaa, onko kyse tahallisesta epäeettisestä markkinoinnista.

  Lehto korostaa, ettei 0600- tai 0700-alkuisiin numerosta tulleisiin puheluihin koskaan kannata reagoida soittamalla takaisin. Näillä tunnuksilla alkavat numerot ovat aina lisämaksullisia palvelunumeroita.

  Roskasoittotapauksia on ollut Suomessa ennenkin. Viestintäverkkoasiantuntija Antti Pokela viestintäviraston teletekniikat ja numeroinnit -yksiköstä kertoo, että aikaisemmin vastaavanlaista harmia on ollut joistakin 0700-alkuisista numeroista.

  (MTV3-STT)28.09.2007 14:17 http://www.mtv3.fi/uutiset/mediait.shtml/arkistot/mediait/2007/09/565813

  Että tämmöstä. Tiedoksi niille, joilla on tapana soitella outoihin numeroihin takaisin. En suosittele.
  Mahtaako tämän foorumin jäsenistä olla kukaan kokenut tällaista ja vielä sortunut soittamaan takaisin?
   
 2. yellow Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/8/02
  Viestit:
  2919
  Tykkäykset:
  0
  Epäeettistä? Eiköhän tälläinen toiminta nyt täytä jo jotain rikoksen tunnusmerkkejä.
   
 3. kimmo Vieras

  0   0   0

  Täysin samaa mieltä..ihmetyttää myös tällaiset "Toistaiseksi ei ole varmaa, onko kyse tahallisesta epäeettisestä markkinoinnista-pohdinnat. Kait sen nyt tajuaa sokee reettakin nahkurin orsilla, että huijauksesta kyse. "parhaillaan selvitetään mikä firma kyseessä"...kait ne maksut jollekin tilille menee ja sen takana joku yritys.
  Miten vatussa meidän maassa saa vapaasti riehua nää kaikki huijarit ja viranomaiset sun muut vaan "selvittelee ja pohtii". Ja eikös operaattoritkin voisi tehdä jonkunlaista karsintaa ihan alunperin, ettei jokaiselle pyytäjälle jakaisi näitä maksullisia numeroita.
   
 4. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Jos ei tiedetä, niin ei voi oikein sanoa varmana tietona huijjaukseksi.

  En yllättyisi etteikö jonkin sortin vedätyksestä kuitenkin olisi kyse. mutta teoreettisella tasolla voisi toki olla jonkinasteinen konffaus virhe. esim jonkun aloittelevan hienon puhelinmarkkinointi firman jutut eivät oikein toimi ja aidot markkinointi yritykset eivät yhdisty ja kaikenlisäksi näyttävät väärää soittajan numeroa. joka "sattuu" olemaan jokin ehkä samanfirman 0600 hyötypalvelu numero, joka ei vielä käytössä, mutta menee firman "sihteerille" joka on laittanut luurin kiinni jatkuvien häirikkö soittojen takia.

  Toinen hyväntahtoinen arvaus, joku ulkomaan pelle markkinoi ulkomailta käsin jotain numeroa tai muuten spämmää(näitä ollut) mutta näyttänyt vähän väärää numeroa. Tai sitten ihan näitä SKype ym IP puhelu virityksiä, mutta vähän pileen mennyt.
   
 5. Aslak

  Aslak

  0   0   0

  Liittynyt:
  29/12/04
  Viestit:
  283
  Tykkäykset:
  1
  ...when pigs will fly!

  Niin... Voihan se olla, että lähetysseura joka kerää rahaa lastensairaaloille ja orpokodeille kehitysmaihin on vahingossa tehnyt pastorinsa käytössä olevaan 0600-palvelunumeroon siirron väärin ja tavaallinen voima on puuttunut peliin ja iskenyt salaman jakokeskukseen tms. ja näin puhelimet ympäri pyhää Suomen maata ovat soineet hetkellisesti ja samanaikaisesti.

  Tai sitten voi olla, että aiemminkin tapahtunut kuvio petosmiesten harrastamasta toiminnasta on toistunut.

  Raadollista kyllä, mutta toisin kuin Sovelias, uskon tuohon jälkimmäiseen teoriaan!

  Erikoista on tietenkin se, ettei tiedetä kuka tuon linja takana on (taivalliset voimat!). Jos Pertti P. Reikä soittaa pienessä parin punkkupullon perjantai sievässä esim. kunnanhallituksen puheenjohtajalle ja haukkuu tämän esim. huonoksi ihmiseksi, niin poliisi saa teleoperaattorilta Peran tiedot. Jos taas tällainen em. mainittu teko tehdään firman toimesta 0600-numerosta niin sitten ei tunnuta tietävän kuka on numeron takana. Hyvä Suomi!
   
 6. kimmo Vieras

  0   0   0

  No niin, kuten itsekin fiksuna ihmisenä päättelet, niin saattaa olla vedätyksestä kyse. Tätä ei kuitenkaan ole todistettu. Ei myöskään ole selvinnyt mikä on numeron tarkoitus..eli soittaessa nauha vastaa "numero ei tavoitettavissa, tjms". Mikä kuitenkin on selvitetty..soittamalla ko numeroon, et saa mitään hyötyä, et mitään palvelua, et mitään tietoa edes mahdollisesta tulevasta palvelusta.

  Tällä hetkellä siis tilanne (ymmärtääkseni) se, että joku taho selvittelee, toinen taho tutkii jne. Sillä valillä kymmenet, sadat, tuhannet? ihmiset soittelevat ko numeroon ja kenties menettävän euron pari. Samaan aikaan yksi ihminen käy tyhjentämässä nuo kertyneet tuhannet eurot tililtään ja naureskelee ihmisten/viranomaisten/operaattorin typeryydelle.
  Kysymys operaattorille; mitä teiltä on tilattu, kun ko 0600-numeron olette jollekin antaneet? Ymmärtääkseni tällaista ei saa "ihan tosta vaan", vaan siihen tarvitsee olla joku palvelu mitä tarjotaan. Onko tämä palvelu toiminnassa? Jos ei, onko numero vielä toiminnassa? Jos on, miksi?

  Olen tälläkin foorumilla kysellyt "myydään"-osiossa joskus näiden mahdollisten huijarien perään ja tarjonnut twittejä. Joku sitten ehkä ollut sitä mieltä, että "ensin pitää todistaa huijariksi". Huutonet hyvä esimerkki..siellä voi olla useampi sata miinusta, silti myyjä porskuttaa.
  Jos itse pitäisin foorumia, niin minulle ei tuottaisi pienintäkään tuskaa poistaa epäilyttävä tunnus/myynti-ilmo, jos siihen olisi pienintäkään aihetta.
  Jos rehellisellä asialla ollaan, niin se tehdään kaikille selväksi. En jaksa mitenkään ymmärtää, miksi se on aina se "pieni ihminen" joka näissä kärsii.

  Meni jo vissiin vähän vierestä, mutta pointtini oli tämä: kun tästä 0600-numerosta tullut valituksia, niin suljettakoon numero heti ja kyseltäköön sen jälkeen numeron tilaajalta mikä palvelun tarkoitus. Jos osaa selvittää asiansa, niin avattakoon sitten uudestaan.

  PS kiitokset asianosaiselle insuliinin poistamiselle.
   
 7. kimmo Vieras

  0   0   0

  Melko samoilla linjoilla on ajatuksemme.
   
 8. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Tämä ihmetytti, jos linja on Ainan numero , niin olisi sieltä jo luullun tulleen tietoa, stoppi tai muuta. Siksi pohdin sitä pientä muuta mahdollisuutta.
   
 9. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Justiinsa... mun mielestä se on häirintää jo. Tutkintapyyntö lähtee samantien jos tänne numeroihin tulee yhtään häläriä.
   
 10. tonttu

  tonttu Supermoderaattori

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  2/4/04
  Viestit:
  16620
  Tykkäykset:
  4851
  Puhelinmalli:
  Apple iPhone 8+ ja Apple iPhone 7
 11. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Tekninen vika?

  Saunalahti... rahaa siis jää todella muuhunkin.

  Miksi Saunalahti alkaa korvaamaan näitä ja korvaakos se kaikille asian osasille, ja mikä tuo numero oli? Eli korvaako se Saunalahti vain omille asiakkaille? Jännä homma, jos sellanen tekninen vika pärähtää päälle, että joku alkaa soittamaan randomina numeroihin. Saattaapa olla ettei kaikki saakaan korvauksia? ;) Aina sanotaan, että tekninen vika. Ompa hyvät perustelut. Kertos nyt tarkemmin "teknisistä vioistaan". Vai eikö uskalla, ettei vaan pääse nyt joku sanomaan ettei semmonen stoori pitäisi vaikka paikkaansa.
   
 12. JPW™ Vieras

  0   0   0

  Täytyy kyl sanoo, et kyl jotkut ihmiset on jotenkin niin sinisilmäsii tai uteliaita..Miks yleensäkin on pakko soittaa johonkin tuntemattomaan numeroon takaisin, varsinkin kun näkee selvästi, et on joku palvelunumero? Jos on tärkeetä asiaa, niin varmasti soittaa takas, esim. puhelinmyyjät..=/ En mä ainakaan soita ikinä mihinkään vieraisiin numeroihin takaisin, ei tulis mieleenkään.
   
 13. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Ihmiset on erilaisia ja erilaisissa elämäntilanteissa. jotkut eivät edes vastaa puhelimeen, saatika tuntemattomiin numeroihin, toiset taasen vastaavat.

  Jos odotat puhelua(ta), ja huomaat että nyt se luuri on soinut, niin aika luonnollista että soittaa takaisin, ei aina välttämättä huomaa montako nollaa toisen numeron jälkeen jne. Joillain voi olla sellainen toimenkuva/harrastus että yleensä soitellaan takaisin vastaamatta jääneihin.

  Sitten tosiaan niitä jotka peräkammarissa tuijottaa paniikassa luuria "kuka mulle yrittänyt soittaa" tästä mietitään vielä viikonpäästäkin.
   
 14. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  ;)) kuules.. et oo koskaan kokeillu lietsoa semmosta vielä lisää. Se on meinaan hubaa hommaa. Muka käyttäytyy itsekin niin ja toinen alkaa kanssa entistä voimakkaammin ihmettelemään. Aikaa myöten semmosesta tulee ihan neuroottinen. Huvitti muuan kaiffari, se alko lopussa ihmettelemään miksi oli hommannu ylipäätään koko puhelimen. Kaikki ajatteli muka jotain kun soitti hänelle ja hän ei uskaltanu itse soittaa, kun kaikki ois ajatellu, että mitä sillä on mielessä.
   

Jaa tämä viestiketju