matkalaturi akusta?

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelimet', aloittaja barbarian, 21/1/05.

 1. barbarian Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  8/8/03
  Viestit:
  269
  Tykkäykset:
  0
  Alkupuheeksi kerron, että en ole opiskellut kuin yhden kurssin elektroniikkaa yläastella, joten kovin paljoa en tiedä sähkön ominaisuuksista tms. :)

  Tuli iltasella mieleen, jos rakentaisi akuista matkapuhelimelle laturin.
  Homma toimisi kaikessa yksinkertaisuudessaan niin, että laittaisi 3kpl esim. 5000mAh 1.2V akkuja sarjaan, jolloin saadaan 3.6 voltin nimellisjännite. Siihen laittaisi nokian laturiplugin kiinni ja laturi olisi valmis!

  Suunnittelin vähän, tuli mieleen että jotain ongelmia saattaisi olla, muistelin että uudet li-ionit tarvisivat jotain erikoislatausta? No ajattelin kuitenkin, että uusia puhelimia voi ladata vanhalla akulla niin kokeillaan.

  Tein kokeiluksi tuommosen akun, se on muistaakseni 1.5V 1200mAh kennoista. Kokeilin tuota mutta ei ainakaan vanha 3210 reagoinut mitenkään . Kennoissa ei ole yhtään virtaa joten jännitekkin on pieni jolla arvelin olevan vaikutusta (enkö olekin aika Sherlock :D ). Pitääpä huomena ladata tuo akku, niin näkee toimiiko.


  Kuten jo alussa sanoin, en ole varma voiko tuo edes toimia kunnolla mutta voi heittää kommentteja tai vinkkejä. Jos tuommonen sattuisi toimimaan, niin esim. tuommosen 5000mah akulla pystyisi kait noin 5 kertaa lataamaan puhelimen, joka antaisi aika paljon matkavaraa (lähinnä suunnittelin tätä jos lähtee pidemmälle esim. pyöräilyreissulle tai telttailemaan) esimerkiksi n-gagelle joka syö aika paljon virtaa mp3 ja pelikäytössä. Tuommonen akku olisi kuitenkin edullinen tehdä (~20e) ja kohtuu pienikin, taskuun tai reppuun mahtuu.


  Otin muutaman kuvankin:
  http://koti.mbnet.fi/sir_hatt/index/random/matkalaturiproto/
   
 2. Juzt Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  3136
  Tykkäykset:
  133
  Niin, en osaa kyllä sanoa toimiiko, mutta eikö ole helpompaa kantaa ihan vain vara-akkua(/akkuja) ei vie tilaa sen enempää ja ei tule turhaa energian edes takas siirtelyä kun akkua ladataan toisella.

  Sinällään kyllä kai tuonkin toimimaan saa, onhan jo nyt markkinoilla 9V patterilla toimivia hätävaralatureita.

  Edit:

  Mittailin yleismittarilla noin jännitteitä ja kahdesta eri laturista sain molemmista hieman päälle 8V jännitteeksi, vaikka 3.7V lukee Outputin kohdalla laturissa. Mittarikaan ei ainakaan säännöllisesti valehtele kun kotin 1,5V patteireista jännitteitä, ihan tuonne oikeaan luokkaan (~1,5V, riippuen siitä paljonko virtaa jäljelle) mittari noita heitteli. Samoin pistokkeelle antoi ihan uskottavat 234V. Noksun 3.6V Akun jännitteeksi taas mittasin hitusen yli 4v samalla mittarilla.

  Eli pitäisikö tuota jännitettä olla vähän reippaammin että lataamaan suostuu?
   
 3. Jace

  Jace Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  4509
  Tykkäykset:
  3
  Puhelinmalli:
  N95, iPhone 5, V3, 7610, 8850...
 4. barbarian Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  8/8/03
  Viestit:
  269
  Tykkäykset:
  0
  Muuntajalla.


  Joo, kätevämpää on kantaa perus vara-akkua, mutta jos tuolla pystyisi lataamaan sen 5-6 kertaa ja kustannuket olisivat yhden akun luokkaa (olettaen tietenkin, että kotoa löytyy tavaraa valmiina) niin se on aika edullinen, plussana on, ettei puhelinta tarvi sammuttaaa välissä. Kuitenkin kokeilin tätä huvikseni, saa nähdä jaksaako edes rakentaa kunnollista vai tyytyykö vara-akkuun :)

  Tuossa akussa pitäisi olla jännite reilu 4 volttia, kun lataa täyteen. Mutta voihan siihen kyllä lisätä ylimääräisen kennon jolloin jännitteen pitäsii olla ~4.8V.
   
 5. arra

  0   0   0

  Liittynyt:
  3/2/03
  Viestit:
  90
  Tykkäykset:
  0
  Näiden "laturien" ulostulo on yleensä vähän sinnepäin tasasuunnattua vaihtovirtaa. Tavallinen yleismittari näyttää järkeviä lukemia vain puhtaalla tasajännitteellä tai säännöllisellä suhteellisen symmetrisellä vaihtojännitteellä.
  Voisi olla syytä jollain hieman rajoittaa virtaa ettei tule akkujen osat silmille.

  Sinänsä suosittelisin hankkimaan 4*AA-paristokotelon (esim. Bebekistä 1.75€) jolloin akkuja/paristoja ei tarvitse kiinnittää rakennelmaan ja lataamaan akkuja niille tarkoitetulla laturilla.
  Samalla tulee mahdolliseksi käyttää paristoja.

  Koko hoidolle akuilla ja laturilla tulee hintaa kolmisen kymppiä, paristoilla tuo 1.75 + paristokulut. Toisaalta AA-akkuja ja niiden laturia voi sitten käyttää muuhunkin.
   
 6. barbarian Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  8/8/03
  Viestit:
  269
  Tykkäykset:
  0
  Muuntajassa on maksimi anto 1Ah , onhan se aika paljon, mutta tehokkaimmat pikalaturit on tuota luokkaa.

  Tuo AA paristosysteemi oisi tietenkin myös ihan hyvä, mutta siinä ei tietenkään virtaa ole kovin paljoa.
   
 7. BassFreak

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  135
  Tykkäykset:
  0
  Itse testailin vähän vastaavaa joskus. Muistaakseni kokeilemillani nokia 6150- ja 6110:llä mitattaessa luurin viemää virtaa tuntui kuin luuri olisi ensin testannut muuntajan "oikeuden" kuormittamalla sitä aluksi sykäyksittäin reilusti eli samalla testaamalla miten muuntajan jännite käyttäytyy kuorman mukaan. Tämän jälkeen lataus jatkui tasaisella pienemmällä virralla. Eli tuo testaus keski muutaman sekunnin alussa.

  Huomasin, että jos luurille annettu jännite on muuntajan ilmoittamalla virralla 3,7 v niin luuri lähtee lataamaan. Jos taas luuri saa tasaisesti esim 3,7 voltin jännitettä kuormituksesta riippumatta esim. reguloidusta virtalähteestä, niin ei lähde lataamaan. Käytännössä tämä vaatisi siis tuolta akku viritelmältä pienen yli jännitteen ja sopivasti mitoitetun pienen sarjavastuksen simuloimaan muuntajan käyttäytymistä. Itse sopivan muuntajan puutteessa latasin sitten luuria labravirtalähteellä, johon asetin 3,7 voltin jännitteen ja virraksi muistaakseni 500 mA ja virtarajoituksen käyttöön. Eli kun luuri tuossa testivaiheessa kuormittaa virtalähdettä ja virta kasvaisi yli 500 mA:n, niin jännite tippuu ja näin luuri uskoi, että sopivahan tämä on ja suostui lataamaan.
   
 8. barbarian Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  8/8/03
  Viestit:
  269
  Tykkäykset:
  0
  Kyllä minä tiedän mikä Ah on, mulla on ollut pikalatureita, jotka lataa 600mah akun 20 minuutissa, eihän tuommonen latausvirta hyvää tee akulle mutta nuo kennot mitä laitoin tuohon niin on jotain vanhoja, joten eipä haittaa vaikkei niille kovin hyvä elinikä tulekkaan.

  Tarkoitatko siis, että pitäisi olla lisäksi vielä jotain elektronikka tuohon akkuun? Turha alkaa sanomaan, ettei kannata tehdä jos ei ole kunnon perusteita. Kyllähän minä tuommosen akun osaan kokoon pistää, mutta kysyisin ihan fakta asioita.

  Mutta tässä threadissahan tulikin ilmi, että laturit antaa jotain sekoitettua ac/dc virtaa. Paljonkohan muuten tuommosissa tavallisissa 1.2V 5000mah akuissa max. virran-anto?
   
 9. Kerppis Vieras

  0   0   0

  Eihän siihen periaatteessa tarvitse laittaa kuin kunnollinen jännitteen tasaaja ja virran rajoitin. Liika virta "tappaa" akun ja jännite pitää olla suhteellisen tasainen latauksen ajan.
   
 10. barbarian Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  8/8/03
  Viestit:
  269
  Tykkäykset:
  0
  Eihän siihen periaatteessa tarvitse laittaa kuin kunnollinen jännitteen tasaaja ja virran rajoitin. Liika virta "tappaa" akun ja jännite pitää olla suhteellisen tasainen latauksen ajan.[/quote]

  Jep, näinhän se taitaa olla. Huomaahan sen kyllä latureiden hinnoistakin, halvat on 10 euroa mutta hyvästä saa maksaa 50e (tavalliset AA-akkulaturit)

  No jääköön idea muhimaan, käy kuitenkin niin ettei tuolle käyttöä ole kun autossa voi ladata ja joka nurkassa on sähköä :)
   
 11. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Jos näin, niin sitten 1Ah muuntaja kuihtuu tyhjäksi jos siitä on otettu yhdentunnin ajan amppeerin virta. Eli arvelisin että virtalähteesi kykynee antamaan jatkuvan amppeerin virran.

  Niin no vaikka harrasteneisuutta olisi vähän enemmän, niin siltikin kannattaa pohtia miten lisävoiman parhaiten tekee.

  Ni-cd, NI-MH akut jne. kannattaa ladata valmiilla siihen tarkoitukseen suunnitelulla laturilla, jos kuitenkin välttämättä haluaa tehdä laturin itse niin siihen tarvitaan vähän puolijohteita, verkkovirtalahde, vaihtoehtoja on ja valmistajien data sivuila löytyy esimerkki kytkentöjä.

  Jos yksinkertaisen laturin haluat tehdä niin rajoita virta tarpeeksi pieneksi ja jokin suoja ettei ylilataudu (jännite rajoitus, lämpösuoja?) latausvirroista löydät käyriä akku kenno valmistajien sivuilta.

  Nyt saatu varavoima ladattu, sitten pitäisi ladata luuri, siihen pari konstia, hidaslataus tai matkia Nokian pika tai puoli pika latureita, jälkimmäinen on vaikeampaa ja ensimmäinen ei auta kaikkii luureihein. jälkimmäinen on yksikertaisin hoitaa ostamalla tupsyt laturi ja ottamalla siitä elektroniikka ja piuha liittimineen (jota kuitenkin tarvit) Jos tapauksessa yksikertaiin ottaa se aijemmin mainittu >12v akku ja ympätä siihen laturi.

  Jos kyse rahasta, niin tuollaiseen itse rakenteluun uppoaa äkkiä euroja, joilla sitten saisi niitä orginaaliakkuja, aikaakin siihen menee jolla ajalla voi sitten auttaa vaikka naapurin mummo joka heittää kiitokseksi parikymppiä jolla saa sitten kunnon tarvikkeita.

  Jos taasen on kiinnostus opiskella sähköä/elektroniikkaa niin harrastus vie toki aina rahaa ja aikaa.

  Kyllä se ihan DCtä on.

  Riippuu akkusta, Ni-Cd akuista saa virtaa varsin hyvin, kenno valmsitajalta yleensä löytyy kohtuu helposti käppyrät missä nuo ilmenee. oikosulkuvirrat, sisäinen resistanssi, suositellut max kuormitus virrat jne. mutta aivan mutuna esim porakoneissa puhutaan useista amppeereista, oikosulkuvirta on sitten oma lukunsa. jota en nyt ihan uskalla arvailla.
   
 12. jamo2001

  0   0   0

  Liittynyt:
  10/12/03
  Viestit:
  457
  Tykkäykset:
  0
  Moi!

  Hommaa kolme 1.2V AA kennoa jossa riittävästi Ah:ta.
  Sitten hommaa puhelimeen sopiva akku, joka on vaikka viallinen.
  Pura akku siten että liitäntä ja runko jää ejäksi, eli kenno pois sisältä.
  Siiten juotat vaan AA kennoista piuhat akun + ja - napoihin.
  tollasella 5000mAh:lla rupeaa saamaan jo valmiusaikoja puhelimeen.
  Takakuoreen voit tietysti tehdä piuhoille kolon.

  Kerroit että tarvitset lisä-akkua pyöräretkelle. Dynamosta pienellä modifioinnilla saa näppärän laturin, joten voit kuunnella surutta MP3:sia ajellessa...;o)

  t:Jamo
   

Jaa tämä viestiketju