Markkinaoikeus linjasi määräaikaisten kännykkäsopimusten jatkamista

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja plehti, 27/5/10.

 1. plehti Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/4/03
  Viestit:
  2078
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Saunalahti
  Hieno homma, että Markkinaoikeus otti vihdoinkin kantaa ketjutettuihin määräaikaisiin sopimuksiin. Toivottavasti asiaan saadaan vihdoinkin selkeys - jutun käsittely on kestänyt kohta puoli vuosikymmentä.


  http://www.kuluttajavirasto.fi/fi-FI/tiedotteet/kuluttajaviraston-tiedotteet/markkinaoikeus-linjasi-maaraaikaisten-kannykkasopimusten-jatkamista


  Toivottavasti ketjutetut määräaikaiset lisäpalvelusopimukset saadaan loppumaan. Olemme sitoutuneet luopumaan kyseisestä käytännöstä, mutta emme voi tehdä sitä yksin vaan kaikkien operaattoreiden on toimittava samoin. Saunalahti on ollut alusta lähtien kyseistä käytäntöä vastaan, mutta ikävä kyllä jouduimme epäselvässä tilanteessa kilpailusyistä ottamaan kyseisen käytännön käyttöön TeliaSoneran jälkeen.

  / Panu.
   
 2. Nupogodi

  Nupogodi Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  61   0   0

  Liittynyt:
  1/1/09
  Viestit:
  2171
  Tykkäykset:
  63
  Puhelinmalli:
  Lumia 520 & 1020
  Samaa mieltä, ollut törkeää asiakkaiden sitomista ilman heidän sitomistaan.
  Sen tähden moni asiakas tietämättään ottanut muilta operaattoreilta liittymän ja sit makseltu tuplana puhelinlaskuja.

  Ja yleensä se on ollut juuri vanhuksiin kohdistuvaa markkinointia, näin olen itse ainakin saanut huomata.
   
 3. Celleri

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/8/04
  Viestit:
  903
  Tykkäykset:
  5
  Eipä ajanut DNA:ta moisiin toimiin, joten on niin tekopyhää soopaa ettei kehtaa lukea irvistelemättä. Viesti ainoa rehellinen sisältö on linkki viraston sivuille.

  EDIT: Mikä se oli muuten operaattori joka lehdistössä huusi luopuneensa sopimusten ketjuttamisesta pyhimyksen renkaita maalaillen ja kulisseissa kieltäytyi päästämästä sopimuksia? Ja nytkö tämä toimintatapa onkin ollut kokoajan virallinen lehdistössä kerrotun vastaisesti?
   
 4. Juzt Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  3136
  Tykkäykset:
  133
  Hyvä että päätös viimein saatiin, mutta kyllä tämä fiasko osoittaa hyvin myös sen, että Suomen oikeusjärjestelmä ei ole nykypäivänä ihan tehtäviensä tasalla.

  Yritys saa temmeltää lainvastaisesti markkinoilla vuosia, ja kun asia saadaan käsiteltyä, on ainoa seuraus, että yritystä pyydetään lopettamaan tuo toiminta. Kuitenkin kaikki laittomuuksien tuomat edut saadaan pitää.
  Jos tarina jotain opettaa, niin se että vain hölmö noudattaa kuluttajan oikeuksista tehtyjä säädöksiä.

  Yritykset eivät usko kuin taloudellisia seuraamuksia, ainoa tapa vähentää vastaavia tapauksia tulevaisuudessa on antaa tälläisissä oikeusloukkauksissa tuntuva sakko.
  Liikeyritysten tehtävä on tuottaa voittoa, ja ne noudattavat lakeja vain, jos se on taloudellisesti kannattavaa. Nykytilanteessa se usein ei ole.
   
 5. Siniviiva

  Siniviiva Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  18/1/05
  Viestit:
  3035
  Tykkäykset:
  108
  Tuohon nojatenkohan se Saunalahti peesasi sitten Soneraa, kuten plehti tuossa avauksessaan kirjoittaa..
   
 6. kimmo

  kimmo Punainen matto, kiitos.

  Palaute - 100%
  16   0   0

  Liittynyt:
  25/1/10
  Viestit:
  5337
  Tykkäykset:
  964
  Puhelinmalli:
  Huawei P8 Lite
  Aika helppoa yhtyä tohon Cellerin kommenttiin. Joskus hiekkalaatikko-iässä muistan käyttäneeni tätä "nomutkumuutkin", puolustellakseni omia virheitäni. Ei uskoisi että ison yrityksen tarvitsee samaan ryhtyä.
  Mitä sitten tulee näihin sopimuksiin, niin Soneran puolustukseksi tarvii sanoa että Kestoetu-sopimus pitää ainakin asiakkaan itsensä avata..Sauniksen Viikonloppuetu tulee joidenkin liittymien mukaan ilman asiakkaan haluamista, tahi mahdollisuutta siihen vaikuttaa.
  Itselläni esim. alesaunapaketti3G, missä viikonloppuetu..liittymällä voi kuitenkin soittaa 3000min./kk "ilmaiseksi" muutenkin elisa-verkkoon, joten ihmettelen hieman mitä se siellä tekee? Lisäksi pari Ykkönen3G:tä missä Viikonloppuetu päällä, vaikkei sitä ole asiakkaan puolelta sinne laitettu.
  Kannattanee siis ihan ensimmäiseksi tutkiskella hieman omia menettelytapoja, ennen kuin alkaa toisia arvostella.

  Ja samaa mieltä myös Juztin kanssa näistä yritysten tekemisistä..yritykset saavat "tulkita" näitä lakeja ja ohjeistuksia ihan mielivaltaisesti ja oman halunsa mukaan..kuluttajalla ei siinä kohtaa ole paljoakaan sanomista. Joku kuluttajavirasto/-asiamies täysin markkinavoimien pompoteltavissa ja hampaaton.
   
 7. plehti Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/4/03
  Viestit:
  2078
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Saunalahti
  DNA:lla on käytössä automaattisesti ketjuuntuvat lisäpalvelusopimukset, jotka määräaikaistavat myöskin alla olevan liittymäsopimuksen. Mitä tulee Saunalahden Viikonloppuetuun, niin se tulee aina erikseen tilata. Ja mitä tulee hiekkalaatikkomeininkiin, niin ikävä kyllä meilläkään ei ole voimaa yksin toimia toisin, jos kaikki muut alalla toimii jotenkin toisin.

  / Panu.
   
 8. SV-3310 Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  3/7/03
  Viestit:
  2345
  Tykkäykset:
  24
 9. kimmo

  kimmo Punainen matto, kiitos.

  Palaute - 100%
  16   0   0

  Liittynyt:
  25/1/10
  Viestit:
  5337
  Tykkäykset:
  964
  Puhelinmalli:
  Huawei P8 Lite
  Niin totta, niin totta. Erikseen pitää tilata Sauniksen liittymäkin, jos sen itselleen haluaa..se mitä kritisoin oli että toisiin SL-liittymiin se tulee ihan "kaupan päälle" ja ilman erikseen pyytämistä. Voin vielä antaa periksi tuon alesaunapakettini kanssa, koska on vuosia vanha liittymä enkä jaksa muistaa tilaushetkeä..sitä vastoin olen satavarma että näihin pariin Ykkönen 3G-liittymiin on tuo viikonloppuetu tullut ilman omaa vaikuttamistani.
  Jos menee Sauniksen sivulle katsomaan ko liittymää, niin viikonloppuetu siellä mainitaan tälläkin hetkellä. Huvittavaksi asian tekee se, että toisaalla sanotaan ettei Viikonloppuedun kytkeminen olisi ollenkaan mahdollista 3G-palvelupaketin kanssa, mikä mielestäni tuo ykkönen3g+puhelin on.
  Ote ehdoista;
  "Saunalahti Viikonloppuetu on liittymäkohtainen lisäpalvelu, jonka voi liittää Saunalahden GSM-liittymään (ei Eliitti+, TuplaPaketti+ -liittymiin, 3G-palvelupaketteihin tai Prepaidiin)."
  Omat tietosi varmasti alalta itseäni paremmat, mutta en minä nyt äkkiä muista kuin saunis ja sonera jolla tällaisia sopimuksia on. DNAlla taitaa olla joidenkin lisäpalvelujen kohdalla että jatkuvat määrä-ajan jälkeen kuukauden kerrallaan, mutta sekin huomattavasti "reilumpaa" kuin tämä parin operaattorin käyttämä vuosi.
  Oli miten oli, toivottavasti tämä ongelma poistunee nyt.
   
 10. plehti Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/4/03
  Viestit:
  2078
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Saunalahti
  Joidenkin... eli kaikkien heidän viime aikoina markkinoimien tarjousten kyljessä oleva.

  Reiluudestakin voi olla montaa mieltä, koska asiakas joutuu erikseen irtisanomaan ketjutetut määräaikaisen lisäpalvelun saadakseen tehtyä numeronsiirron. Numpacin sääntöjen mukaan numeronsiirtopyynnön tulisi toimia myöskin irtisanomisilmoituksena siirrettävälle liittymälle siten, että määräaikaisuuden päätyttyä numero siirtyy toiselle operaattorille automaattisesti. DNA on kieltäytynyt noudattamasta tätä sääntöä vedoten järjestelmähaasteisiin.

  DNA ei myöskään ilmoita tietojeni mukaan ketjuuntuvasta määräaikaisesta sopimuksesta vaan jatkaa sopimuksia automaattisesti aina uuden määräajan. Saunalahti ilmoittaa määräaikaisen sopimuksen päättymisestä aina tekstiviestillä ja kirjeellä.

  / Panu.
   
 11. Juzt Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  3136
  Tykkäykset:
  133
  Ööh, koska haluaa sen hintakaton viikonloppuisin?

  En siis tiedä ko. tapauksesta mitään, mutta vastaus kysymykseen lienee itsestäänselvä, ja varmasti monelle riittävä syy.

  Plehti ei sitä varmasti noin muotoilisi, mutta käytännössähän juuri siitä tässä on kysymys. Ei se paljon kannusta säädöksiä noudattamaan, jos muut pyyhkivät niillä p***eensä ja tekevät tällä rahaa. Tämän voisi estää kunnollisilla sanktioilla, jolloin ehkä sääntöjen rikkomisesta voisi edelleen hetkellisesti hyötyä, mutta pitkällä tähtäimellä se ei olisi kannattavaa (nykytilanteessa on).

  Saunis on tosin käsitteekseni sentään ilmoittanut määräaikaisuuden katkolla olemisesta muutenkin, kuin yksittäisellä tekstiviestillä. Ainakin itselleni tuli kirje kotiin.
   
 12. kimmo

  kimmo Punainen matto, kiitos.

  Palaute - 100%
  16   0   0

  Liittynyt:
  25/1/10
  Viestit:
  5337
  Tykkäykset:
  964
  Puhelinmalli:
  Huawei P8 Lite
  Saattaa hyvinkin olla..en seuraa niin tarkkaan asioita että olisin jokaisesta palvelusta perillä. Dnan liittymiäkään ei ole, jos ei sitten paria prepaidia oteta lukuun.
  Itselleni ihan uutta ja kuulostaa hieman hankalalta jokaisen osapuolen kannalta..Dnan taholta kenties jopa "kiusanteolta".

  Jospa se kuukausi katsotaan irtisanomisajaksi, eikä uudeksi määrä-aikaiseksi sopimukseksi? :) No joo, samantekevää itselleni..et kuitenkaan kommentoinut sitä kritiikkiäni mitenkään?
  Tehdäänkö näillä viikonloppueduilla hirveästi rahaa? Itse en siihen usko. Samaan aikaan kun operaattorit leikkivät laatikollaan ja pompottavat kuluttajaviranomaisia, niin pukataan asiakkaille tuhansia minuutteja puheaikaa ja luureja halvemmalla mitä pelkkä akku siihen maksaa. Näillä ketjutuksillako sitten maksatetaan nämä. En tiedä, jotenkin tuntuu että menee taas mopo käsistä, niin kimmolta kuin operaattoreiltakin.
  Minä taas en muista ensimmäistäkään, vaikka joku kytky rauennutkin. Sanomisellani tietenkään mitään väliä, enkä tässä yritäkään esittää tietämätöntä. Oma.saunalahtea olen käyttänyt ja sieltä olen saanut tietoa jos/kun sitä olen tarvinnut.
   
 13. jake79 Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/3/03
  Viestit:
  1995
  Tykkäykset:
  1
  Puhelinmalli:
  Galaxy S4 Active ja DNA
  tasan tarkkaan ilmoittaa tekstarilla kun vuosi on täynnä. tiedän tämän kun itsellenikin on viestiä tullut asiasta. ja on se tosiaan reilumpaa uusia kk kerrallaan kuin vuosi kerrallaan mitä elisakin tekee.
   
 14. Juzt Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  3136
  Tykkäykset:
  133
  Ei sitä rahaa viikonloppuedulla tehdä (aika hankalaa olisi kun palvelu itsessään ei voi kuin säästää rahaa asiakkaalle), vaan estämällä asiakkaan lähtö kilpailevalle operaattorille. Omassa lähipiirissänikin on tapauksia joissa Soneralla on jouduttu pysymään ylimääräinen vuosi, kun ajat sitten myydyn "vuoden määräaikaisen sopimuksen" todellinen luonne paljastui vasta liian myöhään. Ja luonnollisesti tästä vuodesta jouduttiin Soneralle maksamaankin.
  Sitä vastaan kenellä tuskin mitään olisi jos viikonloppuetu jatkuisi automaattisesti ilman määräaikaisuutta tai vain viikonloppuetu (ei taustalla oleva liittymä) säilyttäisi määräaikaisuuden. Ongelma on siis määräaikaisuuden ketjuttaminen, ei viikonloppuedun sellaisenaan.
  Kytkyt eivät ole ketjutettuja, vaan ne muuttuvat määräaikaisiksi ("raukeavat") kun kytkyaika loppuu. Tästä ei asiakkaalle erikseen ilmoiteta, mutta tämä on ok, koska asikas voi kuitenkin tämän jälkeen koska tahansa irtisanoa liittymän.

  Erikseen on sitten nämä etupalvelut kuten viikonloppuetu, jotka ovat määräaikaisia lisäpalveluja, ja ketjuttuvat (palvelu ei muutu toistaiseksi voimassaoleviksi, vaan jatkuvat uudella määräaikaisuudella) eivätkä ne koskaan "raukea".
  Näissä asiakkaan pitää itse ymmärtää irtisanoa palvelu tiettyyn aikaan ennen jakson katkeamista. Tästä Saunalahti on ilmoittanut operaattorin mainosspammiksi sekoitettivissa olevalla tekstiviestillä, mutta myös kirjeellä kotiin. Sonera taas on lähettänyt pelkästään sen mainospammiksi sekoitettavissa olevan tekstiviestin. Kummankin osalta on tullut ilmi tapauksia, joissa yli-innokas myyjä ei ole tarpeeksi selvästi muistanut selvitää mistä sopimuksessa on kysymysm vaan on myynyt sopparin vain "vuoden määräaikaisena".
   
 15. Qwertyi

  Qwertyi Vuoden foorumilainen 2010, VIP vuodesta 2016

  Palaute - 100%
  26   0   0

  Liittynyt:
  7/12/05
  Viestit:
  29270
  Tykkäykset:
  7525
  Puhelinmalli:
  Sony Xperia XZ1
  Hyvähän tässä on taas parannella firman imagoa sanomalla että kyl me jos muutkin. Eipä Elisa konserni kovin näkyvästi tehnyt selväksi että ovat tuota ketjutusta vastaan. Kovin mielellään kyllä ketjuttivat soppareita mut sehän on ok kun muutkin sitä tekevät. Eikö tässä kohden olisi ollut fiksua taas poistua valtavirrasta kampanjalla näin emme tee. Suoraa mollaustahan ei saa tehdä mutta kyllä siellä norsunluutornissa istuu kavereita jotka osaavat tuon kääntää edukseen jos olisivat sen etuna nähneet.

  Nyt on hyvä paukutella henkseleitä kun joku muu instanssi on päättänyt ettei toimintaa saa enää jatkaa. Ei voi muuta ku ihmetellä mut turhaanpa sitä ihmettelemään kun samanlaista sepittelyä tämän alan toiminta taitaa olla hamaan tulevaisuuteen asti.
   
 16. kimmo

  kimmo Punainen matto, kiitos.

  Palaute - 100%
  16   0   0

  Liittynyt:
  25/1/10
  Viestit:
  5337
  Tykkäykset:
  964
  Puhelinmalli:
  Huawei P8 Lite
  Näin olen itsekin käsittänyt..en kuitenkaan vieläkään ymmärrä sitä että miten se asiakkaan lähtö estetään, kun samaan aikaan kun operaattorit leikkivät näitä hiekkalaatikkoleikkejään, niin myyntiosastot tunkevat tuhansia minuutteja puheaikaa uusiin liittymiin alta euroon.
  Näitä vastaavia tilanteita löytynee ihan pilvin pimein..voisin melko takuuvarmaksi sanoa että vähintään yhtä monta kertaa kun myyjä on "huijannut" asiakasta, niin asiakas puolestaan ei muistakaan enää mihin on aikoinaan itse sitoutunut kun tullut parempi tarjous toiselta operaattorilta.
  Näinhän sen normaalisti pitäisi mennäkin..määräaikaisuuden jälkeen jatkuu toistaiseksi voimassa olevana, tahi sitten katkeaa kokonaan..ei kuitenkaan niin että uusi määräaikaisuus alkaisi alusta.
  Pahoittelut ehkä hieman väärästä sanavalinnasta..tokihan minä ymmärrän mikä on kytky ja miten se toimii..niitä kuitenkin ollut meidän perheessä useita. Oikeastaan näistä ja niihin liitetyistä viikonloppueduista(joka siis tuo mukaan sen ongelman) olenkin koettanut keskustella.
  Se mikä Soneralla on vaatinut selvän sopimisen kummaltakin osapuolelta, onnistuu Sauniksella ihan ilman asiakkaan myötävaikutusta ja se on minun mielestäni syvältä. Tähän olen yrittänyt saada kommenttia, siinä juurikaan onnistumatta.
  Ja kun nykyaikana operaattorit ovat pakottaneet asiakkaat maksamaan laskunsa netissä, niin mielestäsi kirjettä postilaatikosta ei voida sekoittaa mainosspämmiin?
   
 17. pt70

  0   0   0

  Liittynyt:
  11/7/03
  Viestit:
  19
  Tykkäykset:
  0
  Ykkönen 3G + Viikonloppuetu
   
 18. Panda Vieras

  0   0   0

  Olipa taas sellaista sontaa panun suusta että tekisi mieli polttaa saunan SIMit.
   
 19. kimmo

  kimmo Punainen matto, kiitos.

  Palaute - 100%
  16   0   0

  Liittynyt:
  25/1/10
  Viestit:
  5337
  Tykkäykset:
  964
  Puhelinmalli:
  Huawei P8 Lite
  Kiitoksia selvennyksestä. Olenhan minä moneen kertaan nuo ehdot lukenut, mutta jotenkin tuon kohdan onnistunut autuaasti sivuuttamaan(vai koska sinne lisätty?). En kuitenkaan vieläkään jaksa oikein ymmärtää tällaista, tahi miksi toisen liittymän yhteydessä Viikonloppuetu ketjuuntuu ja toisen ei. Olisikohan nyt ihan yksinkertaisesti silviistee, että Saunis vasta jälkeen päin huomannut ristiriitaisuudet ehdoissaan ja sitten laittanut tuon "lievennyksen" tonne loppuun koskien noita 3G-palvelupaketteja(joiden yhteydessä ei koko Viikonloppuetu pitäisi olla mahdollinen).
  Oli miten oli, liiallisesta selkeydestä ei ole Saunista ikinä voinut syyttää, ei myöskään tämän asian kohdalla. Onneksi nyt kuitenkin Markkinaoikeuden päätöksen jälkeen tämäkin epäkohta on historiaa. (uskoo ken tahtoo).
   
 20. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Onneksi en ole ottanut koskaan mitään kytkyjä ja parista määräaikasista soppareista olen vapautunut ainoastaan oman valppauden kautta. Kerranhan eräs liittymäsoppari meni "yliajalle" ja törkeesti tuli vain tekstiviesti joka ois voinu hautautua minne vain. Vähemmän mielihrmia kaikesta, vääntäkää se asiakkuus ja kilpailuttakaa operaattorit palveluissaan.
   

Jaa tämä viestiketju