Maagiset kirjaimet U-M-T-S

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja =Henkkis=®, 12/10/04.

 1. =Henkkis=® Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  1851
  Tykkäykset:
  3
  Puhelinmalli:
  OnePlus 3T
  Elikkä mitä tämä UMTS sitten todellisuudessa tarkoittaa? Mitä hyötyä siitä on? Eli miksi kannattaisi vaihtaa GSMästä UMTS liittymään? Kun turun sanomissa oli juttua että Sonera avaa nyt UMTS verkon. Mitä tällä liittymällä sitten saa? Kun oli esim. aika perusteltua, miksi kannattaa vaihtaa NMTstä-GSM liittymään, parempi kuuluvuus, sim-kortti yms. Mitä uutta tämä UMTS tarjoaa? Josta kannatti Suomen valtion maksaa 4 miljoonaa euroa ja antaa kyseinen lupa lähes ilmaiseksi pois (on muuten kannattavaa kaupankäyntiä :D). Niille rahoille emme saaneet mitään vastinetta.

  Mikä tässä on idea? Miksi kannattaisi vaihtaa, ehkä tulevaisuudessa?
   
 2. Anonymous

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  0
  Tykkäykset:
  1
  Hyöty UMTSista tulee käsittääkseni kannettavien nettiyhteyskäytössä ym. ei-matkapuhelinkäytössä. Ainakaan minulle ei ole kukaan kertonut, mitä järkevää hyötykäyttöä nopeammalla datasiirrolla on matkapuhelinkäytössä, johon UMTSia on rummutettu lähtien puhtaasti viihdepohjalta.
   
 3. Eehoo

  Eehoo Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  68   0   0

  Liittynyt:
  1/1/03
  Viestit:
  6894
  Tykkäykset:
  378
  Puhelinmalli:
  Lumia , Elisa , Helsinki
  siitä on seuraava hyöty : kun meissä käyttäjissä on henkilöitä jotka ei ajattele tekemisiiään niin tällä liittymällä operaattorit saavat joiltakin karseat rahat datasiirtomaksuina,ihan kuin mobiilipelisovelluksissa joiltakin,eli kun tavaraa tulee putken täydeltä gprs saldo loikkaa kuluttajan huomaamatta taivaisiin.

  tuo nyt oli vain kauhuscenaario,itse käytän gerpsiä pääasiassa mailien lukemiseen ja se bittimäärä tulee ilman bumtsibumtsiakin,surffauksen hoidan adsl:llä

  meissä on kyllä moniakin joille tuosta on hyötyä ihan oikeasti,on hyvä että markkinoilla on vaihtoehtoja kaikille
   
 4. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Nykyisiä kotimaisia verkkoja voi parhaiten hyödyntää päätelaitteella jossa tuki GSM/EDGE/WCDMA (umts) jolloin käyttäjällä on käytetävissä nopein mahdollinen verkko.

  Mielestäni tärkein ja juurikin luurikäytössä on että voi puhua ja siirtää dataa samaan aikaan, käyttäjällä voi olla useita datayhteyksiä, (useat data yhtyedet onnistuvat tosin osalla GPRS luureja jos verkko tukee.)

  Toinen tärkeä asia on että viipeet ovat huomattavasti pienempiä, tästä on etu myös PC käytössä jos käyttää sellaisia sovelluksia joilla viivästyksillä on merkitystä.

  Nopealla pelkällä EDGE luurilla voi päästä lähelle nykyisten UMTS luurien käytännön nopeutta, eli pelkästään bitti vauhti ei välttämättä ole valinta peruste.

  Käyttäjälle näkymätöntä eroa tekniikassa on sitten paljon enemmän, mutta sielä voi nousta näkymiin mm. suhteellisen tarkka verkkopaikannus mahdollisuus.

  Teknookoiden mahdollistamilla palveluilla sitten jossain vaiheessa kuluttajalle kongretisoituu lopulliset erot, mutta Suomessa on ollut kuitenkin joilla operaattoreilla varsin laaja palveluvalikoima GPRS/EDGE käyttäjille eli aivan mullistavaa ahrppausta ei synny, vaan joidenkin uusien palveluiden tulo ja nykyisten kehittyminen.


  Yksi tärkeä asia, lähinnä operaattoreille on lisäkaista ruuhka-alueille.

  Ei nyt kuitenkaan kyse mistää lapsiin kohdistetusta markkinoinnista, eli jos käyttäjän pitää hommata USIM ja päätelaite ja vielä viritellä ne kuntoon, niin en usko että tuohon tyhmään mahtuu kovasti sellaisia jotka eivät ajattele tekemisiä, saatika että sillä olisi posotiivinen vaikutus operaattorille.
  Mutta toki on sata varma että joku tuon miinan itselleen virittää.
   
 5. btdt

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  18/8/03
  Viestit:
  26
  Tykkäykset:
  0
  Suurin hyötyhän tästä on operaattoreille, taajuudet saadaan käytettyä tehokkaammin hyödyksi ja saadaan tietylle taajuudelle tungettua enemmän maksavaa liikennettä etenkin kun suurin osa puhelu/dataliikenteestä on tiiviisti asutuilla kaupunkialueilla.

  Periaatteessahan tämän pitäisi näkyä jossain vaiheessa asiakkaillekin kilpailun kautta alentuneina puhelumaksuina, käytännössä tilanne lienee ainakin alkuvaiheessa aivan jotain muuta.
   
 6. Masteri Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  2/8/03
  Viestit:
  4574
  Tykkäykset:
  1
  Puhelinmalli:
  iphone4 16GB Black
  Yrityksien mobiilidatapalveluiden käyttö tehostuu/nopeutuu/monipuolistuu huomattavasti. Sähköpostin isot liitetiedostot napsahtelevat auki nopeasti ei tarvitse odotella avautumista (mikäli aikaisemmin on käytetty normaalia Gprs yhteyttä tai gsm dataa).
   
 7. TJH21

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/8/04
  Viestit:
  66
  Tykkäykset:
  0
  Niin, kun olisikin ollut vaan 4 miljoonaa Euroa mutta kun taisi olla 4000 miljoonaa eli 4 miljardia, että silleen..
   
 8. juhilus

  juhilus Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  4/6/03
  Viestit:
  2417
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  SE K750i ja SE P800
  Jos nyt vihdoikin lopetetaan tämä paskanjauhanta. Suomen valtio ei ostanut mitään taajuuksia Saksata vaan Sonera osti. Sonera ei ole sama asia kuin Suomen valtio vaikka se silloin siitä suuren siivun omistikin. Suomen valtio on Sonerasekoiluistaan huolimatta aika pirusti voitolla Sonerasta kokonaisuutena.
   
 9. Juzt Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  3136
  Tykkäykset:
  133
  Eikös videopuhelu ole kuitenkin varmaan yksi tärkeimmistä UMTS:in mobiilikäyttöön tuovista mahdollisuuksista?
   
 10. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Kyllä video puhelu on sellainen, joka vaatii käytännössä UMTSin (vs GSM), tosin EDGEssä homma ei olisi nopeudesta kiinni, vaan palvelun laadusta.
   
 11. Juzt Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  3136
  Tykkäykset:
  133
  Näin olen juu käsittänyt, täällä vaan on tunnuttu sivuuttavan videopuhelu kokonaan vaikka se on minusta yksi oleellisimmista asioista mitä UMTS mahdollistaa, ja varmaan monelle tärkeämpi kuin esiintulleet nopeat datayhteydet (esim. PC-käytössä).

  Onnistuukos muuten Suomen 3G-verkoissa/kännyköillä kuinka tuo videopuhelu vielä? Siis käytännössä, toki joillain lisäsoftavirityksillä periaatteessa jonkinlainen yhteys saadaan vaikka ihan GPRS:llä.
   
 12. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Allekirjoittaneen mielestä kyseessä yksi palvelu, jota tosin hehkutetaan kovasti, ehkäpä sen takia että 30 vuotta on puhuttu että kuvapuhelut tulee, en kuitenkaan pidä sitä niin merkittävänä kuin jotkut, josta syystä varmaan monesta tuntuu että väheksyn sitä.
  Tämä on myös yleinen käsitys että UMTS dataa tarvittaisiin yksinomaan PCn käyttämistävarten.

  Edit: tarkoitan että ensisijainen käyttö ei ole PCtä varten, mutta toki PC käyttäjillekkin muiden verkkojen (lan, wlan jne) puuttessa.
  Operaattorit täälle eivät tarjoa palveluna tuota vielä.
   
 13. Kotkis Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  14/7/02
  Viestit:
  11124
  Tykkäykset:
  18
  Puhelinmalli:
  IPhone 5S
  No juuri tästähän on kysymys, olen samoilla linjoilla Juztin kanssa: vaikka teknisesti on kyse samasta asiasta (nopeasta datan liikkeestä), olisi umtsin kehityksen kannalta elintärkeätä saada kouriintuntuvia, helppokäyttöisiä palveluita, jotka toimivat suoraan puhelimella ilman lisälaitteita ja joita ei voi toteuttaa gsm-puhelimilla. Kuvapuhelu olisi juuri tällainen tuote ja olen sitä mieltä, että markkinoita sille löytyisi: ei varmasti joka puheluun, mutta esimerkiksi sen "spesiaalihenkilön" kanssa moni saattaisi lievittää kaukokaipuutaan, jos väline olisi olemassa, helppokäyttöinen ja kohtuuhintainen. Propellihattujen viritelmät eivät ole ratkaisu, vaikka tämän jo nyt mahdollistaisivatkin.
   
 14. Kerppis Vieras

  0   0   0

  Itseänikään ei kiinnosta ollenkaan tämä videopuhelu, mutta ei sen anneta häiritä. Mulla oli tuossa yksi videotiedosto, joka oli kuvattu 3660:lla. 10s pitkä ja kooltaan 93kt. Laatu on suurinpiirteein, mitä käytännössä UMTS:lla voi lähettää (9.3 kt/s). Eli minuutissa liikkuisi tavaraa 558 kt/min yhteen suuntaan. Ilmeisesti pitää vielä maksaa vastaanotettu videokin (?). Eli minuutissa dataa liikkuu n. vähän päälle mega. Aika arvokkaaksi taitaa tulla nykyisessä mallissa. Ei varmaan massasta löydy hirveän halukkaita käyttäjiä vielä, näillä hinnoilla (?).
   
 15. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Toki, ja tuota pohditaan monessa kopissa rankasti, mikä se tappaja sovellus olisi, uskosin ettei sitä kukaan tiedä.

  Näkisin ehkä enemmin että UMTS (+GSM) on enemmänkin "internet" jossa suoranaisesti mikää "tekninenpalvelu" (vs email, IRC) ei nouse täydellisesti ylitse muiden, eikä mikään palvelu (vrt tietty www sivu, esim amatzon jne.), vaan kokonaisuus, joka koostuu hyvinkin erityyppisesti totetuista teknisistä palveluista ja toisetenkanssa teknisesti saman tyyppisistä palveluista mutta niiden hyvinkin erityyppisestä käytöstä.

  Varmasti löytyy, itse en vain usko siihen aivan sellaisena kuin sitä hehkutetaan. Kova kuvapuhelun puhuminen johtuu varmaan myös osittain siitä että parempaa ei ole keksitty ja tuo on helposti ymmärettävä esimerkki.

  Oma varauksellinen suhtautuminen johtuu varmaan osittain siitä että kuvittelen että en koe kasvojen välistä kuvapuhelu tarvetta kuin erittäin harvoin. Mutta sellaista missä näytän jotain kohdetta tai itse katselen toisen puolen kuvaamaa kohdetta, niin sellaliselle koen enemmän käyttösoveluksia.

  En epäile yhtään ..... :)

  En pidä mahdottomuutena että ihmiset ostasivat "MP3" puhelin soittimiinsa musiikin UMTS verkon yli, toki edellyttäen että operaattori ja levy-yhtiöt pysyvät kohtuudessa, tällä hetkellä menee niin että kumpikin haluaa 150% käyvästä kokonais hinnasta.

  Jos kuluttaja ovat valmiita maksamaa taustakuvasta euron jos se on helppo tilata, niin kyllä se hyvästä musiikista maksaa myös, kun sen ei tarvitse latailla jollain PCllä jostain kopiosuojatusta levystä niitä.


  Moni muitakin mielenkiintoisia sovelluskohteita kyllä näen, mutta en sellaista joka kiinnostaisi kaikkia.

  Pornolle teollisuudelle tämä antaa kiistatta valtavia mahdollisuuksia.
   
 16. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Video puhelu muistaakseni 64kbit/s streemiä. Tuolla kaistalla saa menemään varsin hyvälaatusta kuvaa luurien näyttökoossa.
  Jokin 3650:n vakio softan laatu ei vastaa tuota, eikä pakkasu tehokkuus.
  Aito videopuhelu hinnoitellaan itsenäisesti.

  Mutta esim tietyt stream videopalvelut, joissa vain ladataan mahdollistavat joitain käyttäjäryhmiä kiinnostavia käyttökohteita, varsinkin jos niitä höystetään sopivilla muilla palveluilla.
   
 17. made

  0   0   0

  Liittynyt:
  12/10/04
  Viestit:
  2
  Tykkäykset:
  0
  Mua ihmettyttää kovasti että miksi ei sonera oo ottanut käyttöön videopuhelu ominaisuutta verkkonsa. No sitten sitä sanotaan ettei luureja ole tai ne ei tue videopuhelua. No se on ihan potaskaa, ohan niit luureja vaik kuinka paljon. Mennään vaikka naapuri maahan siel on montakin luuria missä on videopuhelu ominaisuus(paitsi Nokia). Ja toimii muten ihan hyvin :) Oon kokeillu monesti. Ja tää nyt ei oo vaan tuossa naapuri maassa vaan monessa muissa massa missä on UMTS verkko. No ok, nokian puhelimet ei tue sitä viel. Se vissiin saatta olla se syy(en tiedä). Mut mitä jarkeä tuossa verkossa on jos kerran kun on EDGE joka on melkeen yhtä nopea kun UMTS. Kun kerran tuo videopuhelu on yks sen isoimista ominaisuuksista. Jos nopeutta haluu niin on esim. EDGE ja WLAN(missä nyt siiten onkaan). Ok, aloitetaan sit siitä. Mitä järkeä tuoda puhelimia sitten jos kerran ei oo täys toimivaa UMTS verkkoa!? Sitä voi miettiä. Vois kyl Suomessa ottaa hieman esimerkkiä muiden maiden verkoista. Ja hassua vielä on se että jos ajattelee sitä kun GSM tuli niin suomi oli kärkimaita tekniikassa(siis matkapuhelimien kanssa)...missäs sitä nyt ollaan. Venäjähän melkeen menee ohi. =) Nojoo...tää nyt on ihan mun ajatuksia vaan. Mutta kyl hieman ihmetyttää.
   
 18. Kerppis Vieras

  0   0   0

  Mutuiluni ei nyt niin radikaalisti heittänyt. Videopuhelun hinnoittelu ei varmaan saisi olla kovinkaan montaa kertaa kalliimpaa tavalliseen puhumiseen verrattuna, jotta siinä olisi jotain järkeä.
   
 19. Juzt Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  3136
  Tykkäykset:
  133
  Kuinkas paljon muuten UMTS oikeasti tuo lisää tiedonsiirtokapasiteettiä eli paljonko bittejä ilmaan mahtuu?
  Tämä kuitenkin sinänsä lienee oleellisempaa verkon kannalta kuin tämänhetkinen yksittäisen laitteen maksimi siirtonopeus, kyllähän laitekohtaista nopeutta varmasti saataisiin GSM pohjaltakin varmasti vielä kasvatettua vaikka kuinka jos koko verkon resursseja ei tarvitsisi säästellä.

  Jokatapauksessa jotain on operaattorien keksittävä saadakseen dataliikenteen kasvuun, jos he haluavat saada UMTS rahoille vastinetta saada. Liikkuvan kuvan siirtely joko videopuheluina tai känny-tv:nä voisi olla yksi niistä.
  Varsinaiseksi internet yhteydeksi UMTS ei kuitekaan kovin soveltuva liene kilpailemaan piuhan ja WLAN hotspottien kanssa, vaan se lienee kuitenkin nettikäytössä mobiiliyhteys silloin kun varsinainen internetyhteys on tilapäisesti pois saatavilta.
   
 20. Kerppis Vieras

  0   0   0

  Kyllä itsekin näen silmissäni jotain palveluita, missä voisi käyttää pelkästään tulevaa streamiä, mutta käytännössä nämä paikat, missä tällaisia palveluita käyttäisin, niin ovat "sivistyksen" ulkopuolella. Eli paikkoja, missä ei ole nettiä/tv:tä tarjolla.

  Kunhan verkko saadaan paremmin kattamaan koko Suomi, niin sitten voi paremmin puhua "koko kansan" palveluista. Tietenkin maaseuduilla olisi suurtakin tarvetta UMTS:lle. Varsinkin jos näitä ADSL-keskuksia ei olla niin halukkaasti sinne rakentamassa. Villinä veikkauksena voisin kuvitella näkeväni maatalon päädyssä kiinteän antennin, jonka kautta talon pöytäPC on "kiinteästi" verkossa kiinni.
   

Jaa tämä viestiketju