Lumia 950 XL käyttökokemukset

Keskustelu osiossa 'Nokia ja Microsoft', aloittaja Matula, 1/12/15.

 1. Matula

  Matula Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/4/04
  Viestit:
  310
  Tykkäykset:
  124
  Puhelinmalli:
  S9 / 950 XL
  Eilen sain valkoisen 950 XL:n käyttööni, joten tehdään pelinavaus käyttökokemuksille.

  Lumia 950 XL specsit:
  5.7" Näyttö
  20.0 MP Pääkamera
  32 Gt Sisäinen muisti
  4G LTE Verkko
  Etukamera: Full HD 5 MP laajakulma
  Kameran salamatyyppi: Luonnollinen salama
  Suoritintyyppi: Kahdeksanytiminen 2,0 GHz
  Lataus: Sisäänrakennettu langaton lataus, Pikalataus
  Enimmäispuheaika (3G): 19 h
  Enimmäisvalmiusaika: 12 päivää

  Lyhyesti ensivaikutelmat:

  Rakenne ja ulkonäkö
  • Jämäkkä kokonaisuus, ei edes natinaa vaikka painelee eri puolilta takaosasta.
  • Virtapainike äänenvoimakkuuspainikkeiden keskellä vaatii vähän totuttelua, mutta näppäimissä hyvä laatuvaikutelma.
  • Käsituntuma yllättävän jees: todella kevyt kädessä ja saa pitävän otteen – ei tunnu että luiskahtaisi kädestä.
  • Takakuoren mattapintainen polykarbonaatti ei kyllä anna mitään high end –vaikutelmaa, mutta luulen, että käytössä kestävä ratkaisu (vaikka ei ole läheskään niin jämäkkää kuin esim. 920/1020).

  Näyttö ja kamera
  • Todella hyvä näyttö, parhaita mitä olen nähnyt kännyköissä. Kirkas ja värit luonnolliset. Musta on mustaa.
  • Kamera on todella nopea verrattuna 1020:aan (no mikäpä ei olisi :D). Kuvan viimeistelyaikaan kiinnitin kyllä huomiota. Kuvia en ole ehtinyt kuitenkaan räpsimään sen ihmeemmin.

  Muuta
  • Windows 10 mobile tuntuu modernilta askeleelta eteenpäin 8.1 jälkeen. Double tapin puuttuminen häiritsee, koska olen sillä tottunut herättämään näytön 1020:ssani.
  • Hello beta toimii mainiosti. 1/20 ei tunnistanut heti, joten ihan siedettävä onnistumisprosentti beta-version toiminnallisuudelle. Joissain tilanteissa iiris-tunnistuksen ruutuun tuleminen on häirinnyt, esim. kun laittaa langattomaan lataustelineeseen.
  • Pelkäsin, että koko aiheuttaa käytännön ongelmia, mutta tämän päivän kokemuksella hyvin liikkui mukana farkkujen etutaskussa kävellessä ja pyöräillessä. Ehkä tyköistuvimmissa housuissa voi jo koko hieman haitata.
  • DT-910 langaton latausteline – ei lataudu :(
  • DT-901 langaton latausalusta – latautuu (vaikuttaa hitaalta)

  Siinä jotain lyhyen käytön perusteella. Myöhemmin lisää fiiliksiä. :)

  --
  Lumia 950 XL | Mobiili.fi
   
  Viimeksi moderaattorin editoima: 1/12/15
  paavoris tykkää tästä.
 2. jjj0406 Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  3/11/12
  Viestit:
  164
  Tykkäykset:
  22
  Puhelinmalli:
  1020
  Itseäni kiinnostaa vertailu juuri 1020:aan. Mitenkäs paino? Entä eri näytöillä olevat tekstit. Huononäköisenä kun tuntuu, että kympissä on fonttikokoja pienennetty "jotta olisi tyylikkäämpää", käytettävyyden kustannuksella, enkä jaksaisi koko ajan olla zoomaamassa tai kaivamassa lukulaseja esiin...
   
 3. Matula

  Matula Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/4/04
  Viestit:
  310
  Tykkäykset:
  124
  Puhelinmalli:
  S9 / 950 XL
  Aika samanpainoiseltahan nuo tuntuvat kädessä. 1020 on ison kameran vuoksi vain epätasapainoisempi kädessä kuin 950 XL, joka on taas leveämpi lituska ja painojakauma tasainen. 1020 on liukkaampi kädessä ja alttiimpi tippumaan. Tuollainen fiilis ainakin itsellä.

  Onhan nuo käyttiksen tekstit jonkin verran pienempiä kuin 8.1sessä, mutta luulisi niitäkin jostain asetuksesta saavan halutessa suuremmiksi. En tosin ole löytänyt. Mua taas on häirinnyt sovelluksissa olevat turhan suuret fontit esim. Whatsappissa.
   
 4. mh68 Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/12/08
  Viestit:
  191
  Tykkäykset:
  2
  Onko niin, että Fonecta calleria ei saa tällä hetkellä toimimaan?
   
 5. anttijj

  0   0   0

  Liittynyt:
  25/11/15
  Viestit:
  38
  Tykkäykset:
  12
  Puhelinmalli:
  950
  Fontin kokoa voi kympissä vaihtaa parissakin paikkaa: Asetukset -> Helppokäyttötoiminnot -> Lisää asetuksia -> Tekstin skaalaus. Toimii portaattomasti 100 - 200%.

  Lisäksi on Asetukset -> Järjestelmä -> Näyttö -> Tekstin, sovellusten ja kohteiden koko tässä näytössä. Tätä en ole kokeillut, puhelin pitää buutata, jotta asetus tulee voimaan.

  Lumia 950 XL:ssä en ole näitä testannut.
   
  Matula tykkää tästä.
 6. Matula

  Matula Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/4/04
  Viestit:
  310
  Tykkäykset:
  124
  Puhelinmalli:
  S9 / 950 XL
  Kokeilin tätä ja tuli vastaan ensimmäinen jumittuminen uudelleenkäynnistyksen jälkeen. Jäi lataamaan pinin antamisen jälkeen ja 5 min jälkeen sammutin kun ei edennyt aloitusnäyttöön. Eikä suostunut käynnistymään vasta kun otin akun irti. Muutin yhden pienemmäksi asetuksen, mutta en huomaa eroa mihin vaikutti.
   
 7. MotoristiMobilisti Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/5/07
  Viestit:
  120
  Tykkäykset:
  8
  No voi helevata, taasko alkaa se rumba akun irroittamisen kanssa...eikö auttanut boottaus, siis virta + volume down?
   
 8. Matula

  Matula Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/4/04
  Viestit:
  310
  Tykkäykset:
  124
  Puhelinmalli:
  S9 / 950 XL
  No joo, olishan sitä voinut tosiaan ensin kokeilla soft resettiä. Unohtui siinä tilanteessa. Varmaan tuo uusi näppissijoittelu pisti mun pasmat sekaisin ja pihvitkin meinasi samaan aikaan palaa pannulle. :D
   
  paavoris tykkää tästä.
 9. jjj0406 Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  3/11/12
  Viestit:
  164
  Tykkäykset:
  22
  Puhelinmalli:
  1020
  Joo, mutta skaalaus toimii päin p..ttä ainakin omassa win10/1020:ssa. Skaalaa kyllä - joissain appseissa ja valikoissa/näytöissä - mutta ei läheskään kaikissa.

  Ja jossain skaalaa sitten siten ettei tekstit enää mahdu niille varattuun tilaan vaan katkaisee keskeltä eikä käyttäjä tiedä mitä softa yrittää sanoa.

  Esim OneNoten käyttäjänä lievästi sanoen harmittaa win10-versio. Siinä fontteja ei voi säätää lainkaan (skaalaus ei vaikuta), ja esim asetukset ovat siinä niin pienellä ettei niitä näe edes laseilla. Ja samaan aikaan näytöllä olisi 95% täysin tyhjää tilaa.

  Ilmeisesti jonkun 22-vuotiaan jenkki-pitkätukka-design-koodarin mielestä se on nyt sitten coolin näköinen layout.
   
 10. Timppa_K

  Timppa_K Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  5/1/10
  Viestit:
  653
  Tykkäykset:
  151
  Puhelinmalli:
  L950XL ja S7E
  Kympin asetusvalikossa on sellainen kohta kuin "Palaute". Sitä kautta olisi suuremmat mahdollisuudet saada asiaan muutosta kuin urputtaa tällä palstalla. Tähän saakka puhelimien näytöt ovat olleet pääasiassa max Full HD. Nyt tilanne on muuttumassa ja MSn olisi syytä tarkistaa kaikissa ohjelmissa fonttikoon muutosmahdollisuus ohjelman asetuksissa.

  Tämä liian pienet fontit ei ole yksin Lumian ongelma. Samaa vikaa on ainakin Sampan Galaxy Tab S -malleissa. Fontteja voi ostaa ja säätää, mutta se ei mene perille käytettyihin sovelluksiin.
   
  TKR tykkää tästä.
 11. paavoris Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/2/12
  Viestit:
  362
  Tykkäykset:
  189
  Puhelinmalli:
  OnePlus 3
  Onhan tää hieno laite. Puhelinhistoria on Lumioita täynnä, 800 -> 920 -> 1520 -> 950 XL, eli melkein voisi sanoo että parhaimpia malleja on yritetty metsästää. 1520-malli oli sen verta vakuuttava ilmestys - ja on vieläkin, että hetken epäilin voiko 950 (XL) sen ylittää. Kyllä se voi, mutta kyllä 1520 saa silti legendan tittelin näissä karkeloissa.

  Päätin olla palauttamatta varmuuskopiota, ettei puhelimeen tule "turhia" softia, varsinkaan ehkä tarpeettomia "Nokian systeemisoftia". Käyttöönotto meni melkein kuin elokuvissa. Groove Music heittäytyi kuitenkin poikkiteloin. 0x8004c3e8 -virhettä pukkasi jokaiselle biisille (Music Pass -tilaus). Aikani nettiä selatessani ja mielenkiinnon asiaan menettäneenä tulin siihen tulokseen, että kyseessä on joku DRM-virhe, jota ei pitäisi ikinä tulla ja helpoin tapa on palauttaa tehdasasetukset. MS:n sivuilla näkyi oudosti, että 950 XL olisi muka korvannut ja nimennyt uudelleen jollain ilveellä vanhan 1520-puhelimen "Music-laitteet" luettelossa. Pah. Senhän olisi pitänyt tulla luetteloon uutena laitteena?

  No, äkkiäkös nuo tehdasasetukset palautteli ja sen alkoi myös Groove Music toimimaan. Tämän jälkeenkin MS:n Music-laitteiden sivu vielä väittää, että "Music-laite" on Windows 10 -puhelin ja otettu käyttöön jo 11.9.2015 (1520 mallin Windows 10 upgraden päivämäärä). Ihan sama, Groove Music toimii silti. Kaikki muutkin tarvittavat/aiemmat softat löytyi kaupasta, paitsi tietty HERE-softat ovat hukassa. Se siitä sähellyksestä.

  Windows Hello toimii iirisskannerinsa kanssa jopa mun rillien kanssa (+3,75/+1,50 ja +4,50/+1,75, kaksitehot) kohtuullisesti, mutta.. emmätiedä. Ehkä sillä aikansa leikkii. Pointtina ongelmiin ei niinkään tunnu olevan valon määrä, vaan puhelimen etäisyys silmistä ja se, että niitä silmiä kannattaa oikeasti pitää aukikin, että skannerilla on mitä tunnistaa. Siksi muuallakin kerrrottu vihje katsoa vaikka hieman punaisen valon yläpuolelle auttaa monesti silmien avaamisessa.

  Kamera on aivan selkeä parannus entisestä (1520/930 -mallien kamerat, joiden "uusi versio" tuo kai lähinnä on). Toki kohinaa on liian pimeässä kuvatessa edelleen, mutta se on nyt "vähemmän häiritsevää". Värikohinaa ei ole käytännössä enää lainkaan.

  Windows 10 tuntuu toimivan tässä selkeästi vakaammin ja sulavammin kuin 1520-mallissa. Toki tässä pitää ottaa huomioon se, että 1520-mallilla olen ehtinyt käymään niin Storen ongelmia kuin päivittämättömien softien ongelmia läpi, että tuntemukseen voi vaikuttaa sekin. Kertaakaan ei ole mikään ole ehtinyt kaatumaan ja kaikki tuntuu toimivan. Ei sillä, että minusta(kaan) Windows 10 Mobile vielä valmis olisi. Ei se ole. Kauneusvirhettä on siellä täällä liikaa vielä ja esim. Edgen käyttöliittymä vaatii töitä.

  Hyvää: Kamera, näyttö, muotoilu, paino, koko, USB-C -liitin ja nopea lataus. Myönnettävä on, että kyllä se on kätevää yltää näytön ylälaitaan yhdellä kädellä puhelinta käyttäessä. 1520-mallilla ei mun sormet siihen venyneet.

  Meh: Iiriskanneri, no - se on beta vielä. Langaton lataus ei toimi Nokian dt-910 -laturin (langaton "ständi") kanssa ilman kikkailua, kun Qi-latauksen kohdat eivät osu fyysisesti kohdalleen. Puhelinta pitää vähän nostaa ylöspäin. Fonecta Caller ei toimi ja HERE-softat ovat hukassa.

  Huonoa: Windows 10 keskeneräisyys, designeripaskapäiden tapa tehdä vaaleanharmaata tekstiä 0,02px fontilla valkoiselle taustalle monissa sovelluksissa. Ennätystäkö ne yrittää tehdä, että kuka sa piperrettyä pienintä tekstiä? Eikö tuosta perhanan järjettömästä fontinpienennysorgiasta päästy jo eroon yhtäaikaa IE6:n kanssa? Jep, saahan sitä näytön "Zoomausta" nostettua, mutta ei tuosta nyt Doroa tartte niiden sovellusten osalta tehdä, joiden UI-nörtit ovat osanneet hommansa.

  EOS:
  Akun kesto. Kunhan tuo nyt synkkaa ja tekee rippelirappeleitaan viikon ensin, niin sitten voidaan jutella akunkestosta. Pelkkiä kuviakin tuo kaivelee tuntikausia Onedrivestä.

  Ei kaduta, mutta raati on silti vielä ulkona, kun käyttökokemusta on vielä aika vähän. Lopulliset tuomiot voisi jaella vasta sitten, kunhan käyttis ja/tai firmware on saanut ensimmäiset päivityksensä :)
   
  akselic, Kulmalla, jjj0406 ja 2 muuta tykkäävät tästä.
 12. jandp Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/12/04
  Viestit:
  151
  Tykkäykset:
  4
  Puhelinmalli:
  Iphone 7
  DT-910 langattomassa laturissa toimi ainakin mulla kun puhelimen nakkasi poikittain laturiin, ei siis pystyyn kuten perinteisesti.
   
 13. Infra

  Infra Vuoden foorumilainen 2014 Supermoderaattori

  Palaute - 100%
  62   0   0

  Liittynyt:
  15/7/02
  Viestit:
  29039
  Tykkäykset:
  11140
  Puhelinmalli:
  Vaihtelee
 14. jjj0406 Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  3/11/12
  Viestit:
  164
  Tykkäykset:
  22
  Puhelinmalli:
  1020
  Kävin tavallista ja XL:ää räpläämässä vierekkäin. Mikä yllättävintä, 950:ssä fontti on monissa paikoissa hieman suurempaa kuin XL:ssä, vaikka resoluutio on molemmissa sama.
   
 15. Kiikkala Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  5   0   0

  Liittynyt:
  3/8/07
  Viestit:
  1174
  Tykkäykset:
  162
  Puhelinmalli:
  Lumia 900 & N9
  WP_20151203_17_30_21_Rich_LI (2).jpg WP_20151203_17_30_21_Rich_LI (2).jpg Ihan ensipuraisu, kun päivällä sain vasta luurin käteen ja pari tuntia meni rattoisasti sovelluksia lataillen ja asetuksia fiksaillen. On se vaan hienoa käyttää taas Winukka-puhelinta Android-harhailuiden jälkeen :)

  Kamera oikeastaan ainoa juttu mitä on tullut vähän testattua, ja on ensikokemuksilta vaan ihan huima laitos. Pimeällä koirankusetuslenkillä muutama ihan nopea räpsy elikosta, ja sanoisin että aika ällistyttävää on jälki jopa ihan automaattiasetuksin kamera toisessa, ja remmi toisessa kädessä.

  Täytyy jatkaa harjoituksia ja raportoida myöhemmin vähän enemmän
   

  Liitetyt tiedostot:

  Viimeksi muokattu: 3/12/15
 16. Matula

  Matula Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/4/04
  Viestit:
  310
  Tykkäykset:
  124
  Puhelinmalli:
  S9 / 950 XL
  Mielenkiintoinen tilanne tuli vastaan puhelimen kanssa:
  Kävin salilla ja kun puin farkkuja jalkaan niin ihmettelin miksi etutaskussa olleessa puhelimessa paloi iiristunnistimen valo. Lisäksi luuri kävi melko kuumana. No selvisi, että mulle oli tullut puhelu 40 min aikaisemmin ja päättelin, että se oli laukaissut infrapunakameran valon itsestään päälle. Tähän teoriaan tuli vahvistus kun sama kävi toisen puhelun kanssa, johon en ehtinyt vastaamaan. No, softreset auttoi ongelmaan, mutta oli kyllä jokseenkin ikävä bugi. Parempaa käyttisversiota odotellessa...

  Listataan tähän myös toinen havainto:
  - Häiritsevän kauan lataa sähköpostin liitetiedostoja
   
  Viimeksi muokattu: 3/12/15
 17. MotoristiMobilisti Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/5/07
  Viestit:
  120
  Tykkäykset:
  8
  Parempaa käyttisversiota odotellessa...


  No sitäpä justiin!
  Ainoastaan kameraa kehuisin ja tarkkaa näyttöä, muuten löytyy niin paljon pikkubugeja että harkitsen jo koko shitin palauttamista ellei huomenna lisää räplätessä ala luuri pelittämään kunnolla :((((((
   
 18. Jarja

  Jarja

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/12/14
  Viestit:
  5
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Honor 6
  Matula, millä sähköpostitilillä lataa kauan? Itse huomasin alkuviikosta, että omassa sähköpostissa @hotmail.com kesti noin 5-8min viestin saapumisesta ennen kuin sain liitteet auki
  Edit. Tämähän ei siis liity millään tapaa lumia 950xl puhelimeen, oli vain sivuhuomio. Käytössä vielä android ja toivottavasti huomenna uusi lumia näpeissä
   
 19. Kiikkala Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  5   0   0

  Liittynyt:
  3/8/07
  Viestit:
  1174
  Tykkäykset:
  162
  Puhelinmalli:
  Lumia 900 & N9
  Hyvä fiilis laitteesta. Kymppiä oli tullut käyteltyä jo 1020:n kanssa, joten sinänsä mitään uutta ei käyttiksen suhteen ole tullut vastaan. Pari kertaa olen lentänyt asetukset-softasta pihalle, mutta muilta osin ovat nähtävästi saaneet noi aiemmissa buideissa olleet bugitkin kuriin. Tai ainakaan vielä ei ole tullut vastaan. Tuo kamerasoftahan oli myös kauheaa kuraa vielä jokunen kk sitten, mutta nyt pelittää sekin. Cortanaa/quiet hoursia ei näemmä ole vieläkään saatu näille leveysasteille. Tota Cortanaa nyt en oikeastaan kaipaakaan, mutta quiet hoursia kyllä. Ehti Androidilla tottua taas ettei ääniasetuksiin tarvitse koskea ikinä, niin nyt joutuu taas yöksi jumppaamaan äänettömälle ja aamulla takaisin äänet päälle.

  Osa kasin softista ei sovi layoutiltaan kymppiin, ja fontitkin tuppaavat olemaan mallia sokeille isoa, mm. Facebook on tämmöinen ja oli siellä kai muitakin vastaavia. Kiva saada Honorin jälkeen taas luotettavasti toimivat Whatsapp ja Outlook kehiin. Diggaan myös todella paljon tästä kympin aloitusnäytöstä, johon saa järkevästi ihan kaiken ainakin tämänkokoisella näytöllä. Tota aloitusnäyttöä oli muutenkin iso ikävä kilpailevilla käyttiksillä ja se helppokäyttöisyys olikin ehkä suurin yksittäinen syy miksi WP:hen tuli palattua. Edge vaikuttaa ainakin näin alkuun loistavalta. Nopea ja looginen. Muuta varsinaisesti uutta softaahan tässä ei mainittavasti olekaan, jos ei noita continiumeja lasketa? Iris tunnistus on Imo tasan yhtä turha kun vaikka Honorin sormenjälkileikki. Maailmassa on luontevampia ja nopeampiakin tapoja näytön avaamiseen.

  Rauta vaikuttaa loistavalta. Kamera ja näyttö nyt tulee ekana silmille, mutta myös toi mikki-kaiutin -osasto on ottanut ison harppauksen 1020-ajoista. Poppikin soi taas kovaa toisin kun edellisellä luurillani.

  Akunkesto vaikuttaa itseasiassa hyvältä. Ei uskalla kyllä vielä sanoa mitään, kun luuri ollut koko ajan käsissä, mutta käyttöä kestää ainakin paljon paremmin kuin edeltäjänsä. Toivon mukaan ei sitten ime idlenäkään, kuten näillä on vähän ollut tapana ainakin kasin aikaan.

  Miinusta annan tuosta Iris-turhakkeesta, joka on itseasiassa aika ärsyttävä. Onneksi sen saa pois päältä. Se quiet hours saisi myös alkaa ilmaantumaan myös suomenkielisiin luureihin. Miinusta myös rakenteesta. Yhdestä palasta tehdyt on vaan hienostuneempia, vaikka se tarkoittaakin ettei akkua sitten vaihdella.
  Kokonaisuus silti heti ensialkuun isosti plussalla. Omalla kohdallani siihen tosin riittää jo toi aloitusnäyttö, jota oli iso ikävä, ja kamera. Eiköhän sitä hammastenkiristelyäkin vielä tule eteen.
   
  paavoris tykkää tästä.
 20. Infra

  Infra Vuoden foorumilainen 2014 Supermoderaattori

  Palaute - 100%
  62   0   0

  Liittynyt:
  15/7/02
  Viestit:
  29039
  Tykkäykset:
  11140
  Puhelinmalli:
  Vaihtelee
  Facebookilla on ihan win10 optimoitu softa joten kannattanee se Beta ladata
   

Jaa tämä viestiketju