Liittymän avaus toisen nimiin!?

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja kefa, 14/11/02.

 1. kefa

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  36
  Tykkäykset:
  0
  Hei!

  Olisin kysellyt seuraavaa...

  Kuinka voi olla mahdollista avata liittymä toisen ihmisen henkilötiedoilla?
  Eikö liittymän avaamisen yhteydessä pitäisi tarkistaa henkilötiedot?

  Kaverilleni tipahti muutama päivä sitten puhelinlasku liittymästä jota hän ei ole avannut. Otettuaan yhteyttä operaattoriin hänelle faksattiin liittymäsopimuksesta kopio. sopimukseen oli väärennetty hänen allekirjoituksensa ja muut tiedot olivat oikein (Tiedä sitten mistä saatu).
  Asia tällä hetkellä poliisilla, mutta kuitenkin kuulostaa ihmeelliseltä...

  Kenellä on tälläisessä tapauksessa vastuu? Liittymän avanneella liikkeellä?
   
 2. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9650
  Tykkäykset:
  421
  Ensisijaisesti sopimuksen tehneellä liikkeellä ja seuraavaksi operaattorilla. En tiedä millaisen toimintatavan liittymiä myyvät liikkeet ja operaattorit ovat keskenään sopineet tällaisiin tapauksiin.
   
 3. Anonymous

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  0
  Tykkäykset:
  1
  Aina pitäisi tarkistaa henkilöllisyystodistus. Kaverin kannattaa myös tarkistaa, että häneltä ei ole esimerkiksi henkilökortti hukassa. Se on sitten eri asia, onko myyjä vilkaissut siinä kortissa olevaa kuvaa.
   
 4. =Henkkis=® Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  1851
  Tykkäykset:
  3
  Puhelinmalli:
  OnePlus 3T
  Se väärentäminen on yllättävän helppoa. Tulee yllättävän aidon näköisiä kortteja. Mut yleensä on vain toinen puoli laitettu eli toinen on yleensä valokoinen. Eli joku vaan on hommannu sen kaverisi tiedot ja väärentänyt ajokortin tjmv.
   
 5. --- Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  1690
  Tykkäykset:
  1
  Fiksuinta olisi tarkistaa henkkarien aitous UV-valolla. Toimii ainakin ajokortin kanssa.
   
 6. Anonymous

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  0
  Tykkäykset:
  1
  Joo täytyy satsata ja ostaa myymälään UV-valo...
   
 7. Flyer Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/6/02
  Viestit:
  1180
  Tykkäykset:
  1
  Puhelinmalli:
  N97
  Kyseessähän on ainakin seuraavat rikosoikeudelliset syytteet luvassa liittymän avaajalle:

  Asiakirja väärennös
  Petos (joko yritys tai ainakin lievänä tuskin törkeä)
  Harhauttaminen (mikäli myyjä ei ole juonessa mukana)

  Syytetoimet ja korvausvaatimukset kohdistuvat ensisijaisesti tekijään. Myyjä on kuivilla mikäli hän on toiminut hyvässä uskossa ja tehnyt liittymän. Operaattori taas käy oikeusteitse tekijän kimppuun.
  Normaalisti tälläisiin tapauksiin kuuluu se että varastetuilla tai väärennetyillä henkkareilla koetetaan tehdä mahdollisimman paljon "tiliä" mahdollisimman lyhyessä ajassa. Ompa omakohtaisena kokemuksena ollut että poliisi on tullut ja levittänyt nipun kuvia tiskille kysyen "onko tälläisiä ihmisiä käynyt ja minä päivänä". Kerroin tietysti heti mitä oli edellisellä viikolla tapahtunut. Poliisi huokaisi ja kaivoi mapistaan A4 kokoisen paperin ja vetäisi yli puolessavälissä olevan liikkeemme nimen ja jatkoi seuraavaan paikkaan. Se paperi oli täynnä paikkoja missä "sankarit" oli käyneet ostelleet tavaraa ja avanneet liittymiä.
   
 8. tyoentekijae

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/7/02
  Viestit:
  27
  Tykkäykset:
  0
  Eiköhän se kuitenkin ole myyjän vastuu tarkastaa että henkilö todella on se ketä hän esittää? Tässä tulee mieleen toisen henkilön esim. ajokortin käyttö, kyllä pitää ihmetellä jos ei osaa kuvasta katsoa onko kyseessä sama henkilö. Jos on epävarma niin silloin pitää pyytää lisää faktoja. Miten operaattori voi lähteä tältä liittymän käyttöönsä ottaneelta henkilöltä perimään mitään, jos ei ole tiedossa kuka hän on?
   
 9. Flyer Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/6/02
  Viestit:
  1180
  Tykkäykset:
  1
  Puhelinmalli:
  N97
  Tapauksestahan täytyy tehdä rikosilmoitus ja sen tietysti tekee se jonka ajokortti on pöllitty. Rikosilmoituksen jälkeen poliisi tietysti koettaa selvittää asiaa ja jos selviää tekijä, niin operaattori karhuaa tältä henkilöltä rahat.
   
 10. Jussi

  Jussi Vuoden Foorumilainen 2004

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  12224
  Tykkäykset:
  15
  Puhelinmalli:
  Xperia Z3
  Myyjälläkin on tietenkin vastuunsa, mutta erästä tapausta selvittäessäni poliisilaitoksella, tutkija myönsi että etenkin pitkähiuksisia, nuorehkoja naisia voi usein olla vaikea tunnistaa eri henkilöksi kuvasta.

  Väärennökset usein on helppo tunnistaa siitä, että esim. ajokortin pinnassa olevaa kohokuviointia on erittäin vaikea väärentää, joten sivelemällä sormilla sen pintaa on hyvä aloittaa. Myös tarkistaessa papereita on syytä kiinnittää huomio silmien, suun ja nenän muotoihin sekä mittasuhteisiin; nämä eivät useinkaan muutu vaikka henkilö ikääntyy, lihoo, laihtuu tai värjää hiuksiaan tms.

  Totta on myös se, että on helppo kysyä toisetkin paperit näytille.
   
 11. Hiisty

  Hiisty Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/9/02
  Viestit:
  1495
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Nokia 9500 Saunalahti
  Toiset paperit näytille, mulla on tasan kaks henkilötodistusta, passi ja ajokortti, ja passia en tosiaankaan rahaa mukana ikinä... Enkä usko et kovin monella ihmisellä on kahdet henkkarit mukana... Ja viel tost kohokuvioinnista, mulla ajokortti on luottokorttitaskussa ja en ole vielä 4 vuoden aikana joutunut sitä sieltä kenenkkään käteen antamaan kaupoissa.... joten aika helposti vois väärennetyllä ajokortilla asioida.
   
 12. Jussi

  Jussi Vuoden Foorumilainen 2004

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  12224
  Tykkäykset:
  15
  Puhelinmalli:
  Xperia Z3
  Totta, kaupassa esim. tytteli on aina vain vilkaissut HeTun loppuosaa... Olen usein miettinyt että menisiköhän läpi jos antaisi kaverin kortin, sen verran hutiloiden tuo tarkastetaan. En kyllä itsekään kanniskele toisia "virallisia" papereita mukana, mutta saa sitä aina kysyä jos epäilee...
   
 13. =Henkkis=® Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  1851
  Tykkäykset:
  3
  Puhelinmalli:
  OnePlus 3T
  Juu sitä ei useimmiten väärennetä, ku on nii vaikee väärentää. Mut ei kukaan oo koskaan mun korttia hyväillykkään, et siitä se on helppo tunnistaa aidoksi mut kuitenkaa kukaan sitä ei tee.
   
 14. Flyer Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/6/02
  Viestit:
  1180
  Tykkäykset:
  1
  Puhelinmalli:
  N97
  Et ilmeisesti Roope ole mitenkään epäillyksiä herättävä ulkonäöllisesti tai käytökseltäsi. Papereitäsi ei ole todennäköisesti sen takia kovin tarkkaan tutkittu. Kokenut myyjä tunnistaa epäilluttävät tapaukset helposti ja silloin paperita saatetaan tutkia tosi tarkkaan.
   
 15. hulkko

  0   0   0

  Liittynyt:
  29/7/03
  Viestit:
  27
  Tykkäykset:
  0
  Ketju on vanha kuin mikä, mutta käytetään nyt silti tätä, kun asia on pääsääntöisesti sama.

  Eilen tipahti postiluukusta lasku DNA:n Kimppa -liittymästä, johon kuuluu 10M nettikaista. Sopimus on 24 kuukauden määräaikainen sopimus, joka on solmittu syyskuun puolivälin tienoilla. Itselläni ei ole mitään tietoa koko liittymästä, enkä ole ennen eilen saapunutta laskua vastaanottanut yhtään mitään tietoa tai tavaraa koskien kyseistä liittymäsopimusta. Suljin eilen liittymän ja olen tänään yrittänyt selvittää asiaa, mutta en ole edennyt oikein mihinkään suuntaan. DNA:lta kehoitettiin tekemään rikosilmoitus ja faxaamaan se luotonvalvontaan, jolloin välttynen jatkossa taloudelliselta vastuulta ja saan irtisanottua liittymäsopimuksen. Kysyin tietoa asiakaspalvelusta myös, että missä liittymäsopimus on solmittu, mutta siihen ei osattu vastata. Minulta ei ole kadonnut mitään henkilöpapereita tai nettipankkitunnuksia, joten koko tapahtuma on outo. Perheenjäseniinkin olen kaiken varalta ollut yhteydessä, mutta hekin ovat asiassa yhtä tietämättömiä kuin minä. Kenelläkään kokemuksia vastaavista?

  Mikäli DNA:n nettisivujen saldotiedot ovat yhtään reaaliaikaiset niin liittymällä ei ole myöskään tehty yhtään laskua. Kuukausimaksuista koostuva laskukin on vain muutamia euroja, kiitos jonkun kampanjatarjouksen! Numero löytyy numerotiedustelustakin ja osoitteenani minun oikea osoitteeni :)
   
 16. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  231
  Joku on todennäköisesti liikkeessä käydessä saanut 3G päätelaitteen ja liittymän samalla. Vastuu on sillä, joka on huonosti henkilötiedot katsonut. Ajokortti tulee olla käsissä ja tarkistettava aitous tarvittaessa UV lampun alla. Moni näyttää lompakostaan. Myyjän tiedustellessa on voinut sattua myöskin virhe. Hän on naputellut jotain väärin ja kysynyt jonkun toisilla tiedoilla, jonka vastapuoli on heti tajunnut ja hyväksikäyttänyt tilannetta.

  Liittymäsopimuksessa on myyjätunnus, josta on tarkistettavissa myyjäliike/myyjä. Operaattorilla ei varmasti ihan heti ole aspassa kourassa tietoa tuhansista myyjistä. Tarkempi selvitys saadaan kyllä, mutta se vienee hetken aikaa ja sen tekee joku muu kuin aspan tytöt uskoakseni.

  Huoli on kuitenkin suuri, sillä joku saattaa nimissäsi tehdä hyvääkin tiliä.

  Myös tuttu kasvo sotkettuna nimeen saattaa tehdä uuden ongelman myyjälle... esim. pankissa olisin saanut kaksi kertaa jonkun muun tililtä rahaa ym. siis jos tilaisuutta olisin hyväksikäyttänyt. Tietysti pankissa kiinnijäänti on helpompaa ja siksi olisi syytä saada tutkimuksiin vauhtia juuri kauppiaiden kohdalla, jotta juttua vois edes selvittää. Poliisi ei ole aina niin hanakka tutkimaan kamerasta kuvamateriaaliakaan.

  En ole tietoinen tehdäänkö puhelimitse tämmöstä myyntiä.. mutta mielestäni kimppatuote on liikekohtainen juttu.. eli myynti suoritetaan erillisissä liiketiloissa. Puhelimitsekin erehtyminen ja erehdyttäminen on vielä helpompaa. Listalta joku työntekijä saattaa katsoa väärän nimen.

  Poliisi todennäköisesti voisi seurata laitetta ja ottaa epäilltyn kiinni operaattorilta saamien tietojen perusteella.

  Tiedota meille kuinka homma on toiminut ja asia ratkennut.
   
 17. irritus

  irritus Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/1/05
  Viestit:
  1916
  Tykkäykset:
  383
  Puhelinmalli:
  Nokia 6630, 700, N-Gage, Siemens M35
  Kun kyse on dna:sta, sekin on mahdollista että luotonvalvonta on näppäillyt henkilötunnuksen väärin ja liittymän tiedot ovat asiakastietojärjestelmässä päin mäntyä.

  Ei olisi ensimmäinen kerta. Yhden liittymän kohdalla tämä paljastui vasta kun numeroa oltiin siirtämässä pois dna:lta. Erikoisinta tapauksessa on että myymälästä mukaan saadussa liittymäsopimuksessa oli oikea henkilötunnus, mutta dna:n asiakasrekisterissä väärä.
   
 18. tonttu

  tonttu Supermoderaattori

  Palaute - 100%
  4   0   0

  Liittynyt:
  2/4/04
  Viestit:
  17524
  Tykkäykset:
  5567
  Puhelinmalli:
  Apple iPhone 8 ja Apple iPhone 8+
  Yleensä aina noissa on kyse petoksesta tavalla tai toisella, ylesimpänä maksuvälinepetoksesta ja kyseessä on rikoslain 36. tai 37.luvun nojalla rikos, ja asianosaisena on aina myös se jonka identiteetti on anastettu.
  Henkilötodistusten digikuvaamiset erilaisiin valvomattomiin rekistereihin kannattaa unohtaa samantein.
   
 19. irritus

  irritus Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/1/05
  Viestit:
  1916
  Tykkäykset:
  383
  Puhelinmalli:
  Nokia 6630, 700, N-Gage, Siemens M35
  Millä tavoin teleoperaattorin asiakastietokanta olisi valvomaton rekisteri?

  Et ole varmaan vähään aikaan käynyt pankissa asioimassa? Kun käyt avaamassa pankkitilin, pankki ottaa henkilökortistasi valokopion ja tallentaa sen ainakin paperiarkistoon.
   
 20. tonttu

  tonttu Supermoderaattori

  Palaute - 100%
  4   0   0

  Liittynyt:
  2/4/04
  Viestit:
  17524
  Tykkäykset:
  5567
  Puhelinmalli:
  Apple iPhone 8 ja Apple iPhone 8+
  Teleoperaattorin asiakastietokantaan ei kuulu kuvallisista henkilöpapereista mitään kopiorekisteriä.
  Huomattava osa teleoperaattorin asiakkaista asioi etäviestimien kautta jolloin mistään paperikopioista ei ole mitään hyötyä.

  Juu, avasin muutama viikko sitten pankkitilin S-pankkiin ja ei ainakaan minun henkilöpapereitani kukaan kopioinut yhtään mihinkään.
  Pankissa yleisesti asioin pari kertaa kuussa eikä silloinkaan kukaan ole kopioinut henkilöpapereitani.
   

Jaa tämä viestiketju