Lehtijuttu: Kännykkäkaupan kiivain hintakisa ohi

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelimet', aloittaja Bird, 24/10/02.

 1. B

  Bird Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  4233
  Tykkäykset:
  0
  Kiivain hintakisa ohi
  Uudet mallit kasvattaneet matkapuhelinkauppaa
  Nuoret innostuvat uusista ominaisuuksista

  Petri Vähä / Joensuu

  Matkapuhelinkauppiaat sanovat kevätkesällä tulleiden uusien mallien kasvattaneen myyntilukuja alkuvuoden hiljaiselon jälkeen. Kiivain hintakilpailu on ohi, eikä kännyköitä enää automaattisesti myydä alle ostohintojen.

  Elektroniikan tukkukauppiaiden mukaan kuluvan vuoden tammi-syyskuussa kauppoihin toimitettiin 811 862 matkapuhelinta, mikä on viisi prosenttia enemmän kuin viime vuoden tammi-syyskuussa. Matkapuhelinten myyntiluvut ovat ylittäneet viimevuotiset jo neljän viime kuukauden ajan.
  Maakunnan matkapuhelinkauppiaat toteavat, että kevätkesällä markkinoille tulleiden uusien puhelinmallien myötä myynti on todellakin lähtenyt kasvuun.
  - Perusmallien, kuten Nokian 3310:n, menekki on tasaista. Kasvu tulee juuri uusien mallien kautta, erityisesti värinäytöllä varustetut puhelimet ovat olleet kysyttyjä. Tällä hetkellä myynti on 25 prosenttia plussalla viime vuoteen verrattuna, osastopäällikkö Jouko Hyvönen Joensuun H.S. Pitkäsestä sanoo.
  H.S. Pitkänen kuuluu Päämies-myymäläketjuun.
  - Värinäytön ja iskunkestävien mallien lisäksi gprs-ominaisuudet kiinnostavat ostajia. Moni haluaa gprs:n, koska sen avulla voi käyttää internettiä ilman lankapuhelinliittymää, Siltakadun Telering-myymälän myyntineuvottelija Mervi Mielonen toteaa ja sanoo myynnin olevan 10-20 prosenttia edellä viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

  Peruspuhelin
  ei riitä nuorille

  Suomessa on käytössä tällä hetkellä yli neljä miljoonaa matkapuhelinliittymää. Laitetoimittajien arvioiden mukaan pelkästään korvausostot merkitsevät noin miljoonan puhelimen menekkiä vuosittain. Tukkukauppiaiden mukaan 80 prosenttia ostettavista puhelimista hankitaan korvaamaan omistajan aiempi puhelinmalli.
  - Erityisesti nuorille peruspuhelin ei riitä vaan he haluavat enemmän ominaisuuksia ja he vaihtavat puhelinta usein, myyntineuvottelija Mielonen toteaa.
  Matkapuhelinkauppaat sanovat erityisesti Nokian 3410- ja 3510-mallien olevan nuorten suosiossa, koska puhelimiin saa haettua melodiset soittoäänet tai java-peliohjelmia. Soittokierroksen perusteella Nokian 3310-mallin puhelin maksaa 109-119 euroa, 3510-malli maksaa 170-190 euroa.

  Keskihinta
  kasvanut

  Matkapuhelinten keskihinta on kolmatta vuotta lievässä nousussa. Tänä vuonna uuden matkapuhelimen keskihinta kohoaa alan ennusteen mukaan 267 eurosta 271 euroon ja myynnin arvo nousee 325,5 miljoonaan euroon. Ennätysvuonna 2000 Suomessa myytiin 1,4 miljoonaa matkapuhelinta keskimäärin 256 euron hinnalla. Myynnin arvo oli 357,4 miljoonaa euroa. Alimmillaan matkapuhelinten keskihinta oli vuonna 1999 noin 244 euroa.
  Tekniikan kehittymisen ja myyntimäärien kasvun myötä puhelinten keskihinta laski pitkään. Nyt puhelinten hintaa nostaa uuden aiempaa nopeamman puhelintekniikan kuten gprs:n ja värinäyttöjen käyttöön otto.

  Kilpailu
  tasaantunut

  Joensuulaiset matkapuhelinkauppiaat sanovat hintakilpailun hieman laantuneen vuodenvaihteen ja kesän kiivaimmista ajoista, koska teleoperaattori Telia ja muutama matkapuhelinmyymälä ovat lopettaneet toimintansa Joensuussa. Myös operaattorien tuen väheneminen on vaikuttanut.
  - Operaattorit ovat vähentäneet tukeaan kännyköiden markkinointikustannuksiin, jolloin ilmoittelun vähentyessä hintakilpailukin on hieman hellittänyt. Aiemminhan lehdissä oli lähes päivittäin puhelintarjouksia, joihin kilpailijat sitten vuorollaan vastasivat. Tuolloin lähes kaikkien kännyköiden myynti budjetoitiin miinuskatteelle, nykyään lähinnä halvimpien mallien kohdalla katteet ovat erittäin pienet, Hyvönen toteaa.
  - Kun suurella osalla kuluttajista jo on liittymä, niin liittymämyynti on vähentynyt. Tämä vähentää operaattoreilta tulevia maksuja, jolloin katteita on otettava muualta. Tällaisessa tilanteessa puhelimia ei voi myydä tappiolla samalla tavalla kuin aiemmin. Onneksi meidän liiketoimintamme ei ole yksinomaan matkapuhelinten myynnin varassa, toimitusjohtaja Tenho Pykäläinen Joensuun Telemaailmasta toteaa.

  Lähde: http://www.karjalainen.fi/cgi-bin/v...ry=01461439.txt&StDate=021024&StTime=00:00:00
   
 2. y

  yellow Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/8/02
  Viestit:
  2919
  Tykkäykset:
  0
  Olisiko foorumin matkapuhelinmyyjilla tahan jotain kommentoitavaa?