Lehtijuttu: Handsfree-laitteiden myynti kasvanut reilusti

Bird

Aktiivinen jäsen
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
18.6.2002
Viestit
4233
Reaktiopisteet
0
Handsfree-laitteiden myynti kasvanut reilusti

STT-Anu Vaalama / Helsinki

Kädet vapaiksi jättävien handsfree-laitteiden myynti on hypännyt reiluun kasvuun joulukuussa. Puhelimiinsa sopivia vempeleitä etsivät autoilijat ovat liikkeellä viime hetkillä, sillä handsfree-laitteiden käyttöpakko ajon aikana astuu voimaan vuodenvaihteessa.

- Handsfree-laitteiden kauppa on lähtenyt käyntiin lumivyöryn tavoin. Vaikka ihmisiä on informoitu hyvissä ajoin, laitteen hankinta tuntuu jäävän viimeiselle kahdelle viikolle. Tämä saattaa aiheuttaa jopa tavarapulaa. Lähinnä kannettavat nappikuulokkeet alkavat olla aika tiukoilla, kertoo osastopäällikkö Vilppu Hilander Teleringiltä.
Hilanderin mukaan kaikista kysytyimmäksi laitteiksi eivät yllättäen olekaan nousseet halvimmat, noin viisi euroa maksavat versiot. Autoilijat ovat valmiita maksamaan hieman enemmän, kunhan saavat korvaan sopivan ja muutenkin hyvin toimivan laitteen. Kevyimpien ja suosituimpien, napin välityksellä korvaan menevien handsfree-laitteiden hinnat ulottuvat 25 euroon saakka.
- Pyrimme tarjoamaan asiakkaalle kuulokkeen, joka ei mene suoraan korvaan, vaan kiertää korvan takaa ja jää sen ulkopuolelle niin että se ei paina korvan sisällä. Tällaiset miellyttävämmät ratkaisut ovat olleet kysytyimpiä, Hilander kertoo.
Tarjolla on myös langaton bluetooth-kuuloke sekä kevyt tai kiinteä autosarja. Langaton laite kiinnostaa autoilijoita, mutta sen hinta on monelle vielä liian korkea. Käyttöönotto vaatii bluetooth-tekniikkaa tukevan, jopa 500 euroa maksavan puhelimen ja noin 150 euroa maksavan korvamikrofonin.
- Uskon ja odotan, että kun tästä tulee pakollista, näiden hinnat laskee ensi vuoden aikana niin paljon, että nappikuulokkeita käyttävät ostavat myös bluetooth-tekniikkaa, kertoo Mäkitorppa Oy:n toimitusjohtaja Eero Kukkola.

Asentajista pulaa

Hilanderin mukaan varsinkin ammattiautoilijoille voi tulla päänvaivaa liian myöhäisestä handsfree-laitteiden hankinnasta. Jatkuvasti ratin takana istuvat tarvitsevat kiinteän autosarjan. Tällainen laitteisto vaatii asennuksen, joten asentajien saaminen saattaa olla nyt vaikeaa kovan kysynnän vuoksi.
Koska kaikki autoilijat eivät kuitenkaan ennätä hankkia omaa laitetta ennen tammikuuta, kauppa jatkunee vilkkaana myös ensi vuonna.
- Tämähän on sellainen asia, että jos laitetta ei ole niin sitten ei soitella. Laitteenhan voi hankkia vielä jälkeenpäin, Kukkonen muistuttaa.

Kuluttajat kyselleet

Liikenne- ja viestintäministeriö on vastaillut syksyn aikana lukuisiin epätietoisten autoilijoiden puheluihin. Vaikka handsfree-laitteiden käyttöpakosta on tiedotettu laajasti, herättää se vielä paljon kysymyksiä. Monet tiedustelevat, mitä uudessa laissa säädetään ja keitä se koskee, kertoo vanhempi hallitussihteeri Anna-Liisa Tarvainen. Hän muistuttaa, että laki koskee kaikkia moottorikäyttöisiä ajoneuvoja.
- Monet kysyvät myös laitteista ja varmistelevat, että käykö tietynlainen laite varmasti. Säädöksissähän ei sanota mitään, minkälaisia ne on. Pykälän sisältö lähtee siitä, että voi valita myös sen vaihtoehdon, että ei puhu ajon aikana lainkaan. Ei suinkaan ole pakko ostaa mitään laitteita. Olemme kannustaneet kuluttajia miettimään, mikä sopii omiin tarpeisiin.
Tarvaisen mukaan kuluttajien asenne handsfree-laitteiden käyttöön vaikuttaa kaikkiaan myönteiseltä. Monet ovat esimerkiksi kertoneet läheltä piti -tilanteista, joita heille on ajonaikana kännykkää näprätessä sattunut. Hyväksymistä lisää myös se, että laitteet ovat olleet monessa maassa pakollisia jo pitkään.

Lähde: Verkko-Karjalainen 23.12
 

Slappy

Tunnettu jäsen
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
31.10.2002
Viestit
165
Reaktiopisteet
3
Puhelinmalli
Nokia Lumia 920
juups

Minulle ei tule tämä pohdinta omalle kohdalle vasta kuin ensi vuoden kesäkuussa...mutta olen kyllä myös huomannut, että kaikki ovat lykänneet sen käyttöönottoa, saa nähdä minkälaisia ongelmia tämä vielä tuottaa...
 

---

Aktiivinen jäsen
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
18.6.2002
Viestit
1690
Reaktiopisteet
1
...mä vieläkä ymmärrä mikä jollain tavallisella pulliaisella voi olla niin tärkiää että pitää autossa se selvittää...

pisnismiehet yms on sit erikseen.
 
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
17.12.2002
Viestit
19
Reaktiopisteet
0
Ei aina ehkä olekaan mitään niin tärkeää asikaa, mutta eikö kännyn ideologiaan kuulu, että ollaan tavoitettavissa silloin kun itse halutaan?

Hauskinta tässä laissa on minun mielestä se, että käsittääkseni kiinteän HF:n lisäluuriin saa puhua ihan vapaasti ajon aikana. Se onkin sitten kauheasti turvallisempaa, kun menee johtoa pitkin poikin, eikä vaihdekäsikään ole sitten vapaana niinkuin olisi kännyyn puhuttaessa... >:-(
 

sovelias

Vuoden foorumilainen -06/-05/-03
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
21.6.2002
Viestit
42687
Reaktiopisteet
362
Tinppa sanoi:
Hauskinta tässä laissa on minun mielestä se, että käsittääkseni kiinteän HF:n lisäluuriin saa puhua ihan vapaasti ajon aikana. Se onkin sitten kauheasti turvallisempaa,
Siis tarkoitat passiivi luuria? Miten niin siihen saa puhua? Eihän se ole mikään HF laite, jos saa niin olen tyytyväinen.
autossa puhumisesta
Puhun mielelläni autossa, silloin on joutilasta aikaa, ja monet vähemmän tärkeät puhelut siirrän juuri autossa puhuttavaksi.
 

Juppe

Aktiivinen jäsen
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
20.6.2002
Viestit
2416
Reaktiopisteet
0
Hauskinta tässä laissa on minun mielestä se, että käsittääkseni kiinteän HF:n lisäluuriin saa puhua ihan vapaasti ajon aikana. Se onkin sitten kauheasti turvallisempaa, kun menee johtoa pitkin poikin, eikä vaihdekäsikään ole sitten vapaana niinkuin olisi kännyyn puhuttaessa... >:-([/quote]

Itsekin tuon lakipykälän kiertoa varten hankin Nokia 6090 kiinteän puhelimen. Saa käyttää luuria,kunhan itse "laite" ei ole kädessä.

Myös THB autosarjassa lähtee telineen kanssa puhelin mukaan ja jää johdon päähän,tämäkin kuulemma olisi lain mukaan sallittua käyttää.
 

sovelias

Vuoden foorumilainen -06/-05/-03
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
21.6.2002
Viestit
42687
Reaktiopisteet
362
juppe sanoi:
Itsekin tuon lakipykälän kiertoa varten hankin Nokia 6090 kiinteän puhelimen. Saa käyttää luuria,kunhan itse "laite" ei ole kädessä.
No kertokaa nyt mihkä tämä käsitys perustuu?
 
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
18.6.2002
Viestit
0
Reaktiopisteet
1
Laissa on aivan selvästi porsaanreikä olemassa ja aivan järetön. Se on aivan totta että esim. passiiviluuria saat ajon aikana puhumiseen käyttää ja tuon johdon kanssahan se on "vaarallisempi" kuin ite kännykkä. Onneks kaikki nyt ei niitä hommaa koska nekään ei nyt ihan ilmasia oo. On siinä jollain jäänyt varmaan ajatus hiukan kesken...
 
Top Bottom