Laserprojektori kännykkään

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelimet', aloittaja nalle, 28/3/07.

 1. nalle Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  29/7/03
  Viestit:
  1404
  Tykkäykset:
  0
  En haulla löytänyt tästä juttua niin kirjuutellaan. Jos on aiemmin ollut niin sori, en löytänyt...

  Tuoreimmassa Tiede-lehdessä on juttua laserprojektoreiden kehitysnäkymistä. Jutussa mainitaan jenkkiläinen Microvision joka lupailee kännykän laserprojektorin mahdollisesti jo ensi vuoden aikana, sekä suomalainen EpiCrystals joka on arvioissaan hieman maltillisempi. EpiCrystalin laserit pitäisi olla laitevalmistajien testattavana tämän vuoden aikana ja varsinaisia tuotteita he ennakoivat parin-kolmen vuoden kuluttua. EpiCrystal on myöskin patentoinut lasertekniikkaan kuvakohinaan liittyviä kuvanparannusratkaisuita.

  Itse projektorin kertoo Tiede-lehti koostuvan punaisesta, sinisestä ja vihreästä puolijohdelaserista sekä yhden millimetrin levyisestä peilistä, joka kääntyy kahden akselin ympäri. Kun kaikki laserit toimivat täydellä teholla, peili heijastaa valkokankaalle valkoista valoa. Kun kaikki ovat sammuksissa, näkyy mustaa. Erilaisia värejä saadaan yhdistelemällä valovoimakkuuksia sopivasti.

  Tiede-lehden haastatteleman EpiCrystalin toimitusjohtajan, tekniikan tohtori Tomi Jouhtin mukaan LG on arvioinut että vuonna 2010 kaksi-kolme prosenttia uusista kännyköistä sisältää projektorin ja tuolloin pystytään heijastamaan 30-40 tuuman kuvaa.

  Jälleen joutuu toteamaan että voi kun tuntis John Titorin...
   
 2. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  hmmm... oon tuosta aikasemmin maininnu ohimennen, lähitulevaisuuden näkymissä. Mitä seuraavaksi, lediprojektori, joka on jo mahdollinen, muttei vissiin kokeiltu kännykässä. Mutta tuo oli aika mielenkiintonen juttu, paljon tarkemmin kerrottu mitä luin aikasemmin eri sovelluksista. Lasereita osaisi epäillä jo siksikin, koska nyt on eri väreillä olevia puolijohdelasereita tehty hyvinkin pitkälle. Esim. Laser TV tulee tuossa syksyllä ja OLED ym... Jännäksi menee mitä jouluna voi taas ostaa.
   
 3. nalle Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  29/7/03
  Viestit:
  1404
  Tykkäykset:
  0
  Itse asiassa led-projektoristakin näyttää myöskin olleen tuotekehitystä jo pidemmän aikaa suomalaisella Upstream Engineering-nimisellä putiikilla. Kyseisestä projektista löytyvät artikkelit on tosin päivätty marraskuussa 2005 ja niissä puhutaan jotta: "company hopes to have a commercial quality engine ready in 2006". Tuoreempi maininta löytyy sentään tältäkin vuodelta joten tuotekehitysprojekti on mahdollisesti vielä elossa vaikka ovatkin hiljaa olleet itsestään...

  Voisi kuvitella että led-projektori olisi akkuystävällisempi vaihtoehto mobiililaitteisiin...
   
 4. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  On se ystävällisempi vaihtoehto kun ajatellaan kestoikää ympäristönkin kannalta... Laserpuolijohteilla ikä kun pyörii muutamissa tuhansissa tunneissa ja ledeillä se on muutamia kymmeniä tuhansia tunteja. Miten lie tekniikka tuosta kehittyny ja toteutetaan lasereissa. Mulla on kokemusta laserpuolijohteissa... laitoin kerran sellasen kännykkään tavallisen punasen, kyllä muuten loistaa pirun hyvin ilman linssiä. Se tekee metrin kokosen valopallon jota ei voi edes katsoa vajaan parin metrin päästä. Mietin monesti 9 kpl laittavani kännykkään, muttei siitä koskaan tullu mitään, en kai viitsinyt. Venäjältä lasereita olisi parilla eurolla saanut.
   
 5. pietini Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  4   0   0

  Liittynyt:
  7/1/05
  Viestit:
  473
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Honor 8, Sonera/Saunalahti
 6. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
 7. AB80

  0   0   0

  Liittynyt:
  14/1/08
  Viestit:
  2
  Tykkäykset:
  0
  Nyt sopii kännykkään. Tässä jutussa väitetään, että miniprojektori tulee kännyköihin jo tänä keväänä. Jutun videossa näkyy itse projektorielementti että demolaite.
   
 8. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Epäilen ettei ihan tuollasenaan vielä tule, korkeinaan läppäreihin. Sen pitää pienentyä selvästi vielä. Samalla puolijohde tekniikkaa kehittää tehokkaammaksi nykyisistä jotta se olisi kännyköihin sopiva. Kokonaan uusi puolijohde akkutekniikka on vielä tulematta jota olisi syytä tuohon soveltaa/hyödyntää... 2-3 vuoden sisään... nykyisillä ei juuri tuplia tai triploja enempää rikota valmiusajoissa edes. Siksi koska monenkin herran lelu tulee olemaan pelkkä kännykkä. On selvääkin, että akkujen kesto tulee ihan uudelle alueelle kokonaan. Herrat pyörittää 18 tuotantokautta jo 100e puhelimessa nyt tänäpäivänä. On selvää, että tullaan vaatimaan akkutekniikalle jotain todella mullistavaa. Itse ainakin odotan mielenkiinnolla akkuja joiden kesto on lataamatta 20-30 vuotta.
   
 9. eralumi Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  3/1/05
  Viestit:
  4956
  Tykkäykset:
  30
  Saat varmasti melko pitkään odotella, että tälläisiä akkuja tulee. Vai onko jossain ollut puhetta että tälläinen olisi nykyisillä tiedoilla ja tarvikkeilla rakennettavissa?
   
 10. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
 11. Alpha-

  Alpha- Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  4   0   0

  Liittynyt:
  19/9/02
  Viestit:
  3071
  Tykkäykset:
  176
  Puhelinmalli:
  Halko
  Tuolla tekniikalla niitä tuskin koskaan tulee kuluttajamarkkinoille: "Ongelmaa ei ole niin kauan, kun pariston kuori kestää, sillä beetahiukkaset - eli atomiytimestä suurella nopeudella lähtevät elektronit - pysähtyvät täysin noin millimetrin paksuiseen alumiinikerrokseen. Kuoren rikkoutuessa laukun pohjalle kuitenkin joutuisi radioaktiivista mönjää."
   
 12. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Tommoseen keksintöön rahaa kandee laittaa jo kiinni sen verran et pikku ongelmat ratkeaa. Materiaalivaihtoehtoja on varmasti.
   

Jaa tämä viestiketju