Lapset ja älypuhelin

Keskustelu osiossa 'Minkä puhelimen ostaisin?', aloittaja YJT, 22/6/16.

 1. YJT

  0   0   0

  Liittynyt:
  4/3/14
  Viestit:
  9
  Tykkäykset:
  0
  En löytänyt tälle yleiselle keskustelulle sopivampaa paikkaa; modet siirtäkööt jos tarvetta on...

  Kysyessäni vinkkejä eka- ja tokaluokkalaisille sopivista älypuhelimista, sain vastauksen jossa epäiltiin ylipäätään älypuhelimen hankkimisen järkevyyttä noin pienille lapsille, joten ajattelin aloittaa asiasta keskustelun.

  Varmaan oikea aika hankkia lapselle puhelin on, kun lapsi alkaa kulkea maailmalla tai oleskelemaan kotona yksin, ilman aikuista. Tyypillisesti tämä tulee eteen lapsen mennessä kouluun, jolloin varmaan ainakin vielä on yleistä hankkia näppäinpuhelin; toki älypuhelimiakin hankitaan jo tässä vaiheessa, mutta jotkut hankkivat älypuhelimen vasta vähän myöhemmin. Missä vaiheessa on aika siirtyä älypuhelimeen? Maailmahan tietenkin muuttuu ja älypuhelimet ovat yhä arkipäiväisempi asia; kohta ei varmaan näppäinpuhelimia edes löydä kaupoista. Myös lapset ovat erilaisia ja kehitystaso vaihtelee paljonkin, joten lienee aiheellista puhua "tyypillisestä kehitystasosta" ilman joka lauseen jälkeen laitettavaa disclaimeria siitä että lapset kehittyvät eri tahtia.

  Näppäinpuhelinta ensimmäiseksi luuriksi puoltavat mm. pitkä akun kesto, yleensä helpompi käytettävyys (tai ainakin laitteen yksinkertaisuus), laitteen halpuus, käytön halpuus (ei datamaksuja kun nettiin ei edes pääse), ja laitteen luultavasti parempi kolhunkestävyys. Eli helpompi opetella käyttämään, ja pienempi tappio jos puhelin hukkuu tai rikkoontuu. Lisäksi tulee myös internetin vaarojen minimointi sillä, että lapsi ei niin helposti pääse nettiin valvomattomissa olosuhteissa, eikä pysty niin helposti roikkumaan koko aikaa netissä.

  Älypuhelimen puolesta puhuu kaikki ne asiat, jotka aikuisellakin puhuvat, eli älypuhelimella voi tehdä paljon muutakin kuin puhua ja lähettää tekstareita. Varsinkin jos kaikki muut kaverit ovat jo esim Whatsapissa ja sopivat tapaamisia sen kautta, niin se ainoa jolla ei ole pääsyä sinne, jää helposti ulkopuolelle vaikka tämä ei olisi tarkoituskaan. Lisäksi lapsen turvallisuutta lisää, että vanhemmat voivat seurata lapsen tai ainakin puhelimen liikkeitä. Lapset pääsevät valvomatta nettiin muutenkin (esim. niiden kavereiden puhelimilla jos ei muuten), mutta lapsen puhelimeen voi kai asettaa kaikenlaisia lapsilukkoja ym. joten sitä kautta lapsen netinkäyttö voi olla jopa valvotumpaa kuin jos ei olisi älypuhelinta.

  Mitä vanhempien tulisi sitten huomioida älypuhelinta hankittaessa? Varmaan ensimmäisenä tulee mielee datakatto, että surffaamista ei olisi liikaa, eikä siitä aiheutuisi liikaa kustannuksia. Ainakin F-secure markkinoi joskus palvelua, jossa lapsen puhelimeen voi laittaa erilaisia estoja että ei pääse tietyille nettisivuille, ja kaikki appsit täytyy ensin vanhempien hyväksyä, ennen kuin niitä voi käytää. Varmaan muillakin firmoilla on vastaavia, mutta onko joku toisia parempi? Onko mitään hyviä ilmaisia?

  Mitä muuta kannattaa huomioida?
   
 2. Noppi's

  Noppi's Ei mainoksia!!

  Palaute - 100%
  176   0   0

  Liittynyt:
  26/6/11
  Viestit:
  8557
  Tykkäykset:
  5111
  Puhelinmalli:
  X
  Noh lähdetään siitä että ei kannata hirveästi antaa painoarvoa muumin kommentille tuossa toisessa ketjussa. Kannattaa aina miettiä asia omasta näkökulmasta ja tehdä sen mukaan oma johtopäätös.

  Meillä kaksi vanhinta on jo puhelin iässä. Esikoinen menee kolmannelle ja keskimmäinen ekalle. Esikoinen meni ensimmäisen luokan "tyhmäpuhelimella" ja toisen luokan alussa sai älypuhelimen samsung j1 99e. Kohta sen vuoden vanha ja toimii yllättävän hyvin edelleen. Kovasta painostuksesta huolimatta en kuitenkaan ole suostunut avaamaa data yhteyttä liittymään vaan ainoastaan kotona wifissä pääsee verkkoon. Tuon ikäisillä alkaa olemaan jo hakusanat hallussa joten on helpompi seurata netin käyttöä kun ei sinne ihan joka paikassa pääse. Ei varmasti mene kauaa kun data pitää liittymään avata spotifyn, whatsapin jne takin.

  Nyt ekalle menijä vonkuu kovasti jo myös älyluuria mutta ensimmäisen vuoden saa mennä näppis nokialla niin kuin veljensäkkin.
   
 3. YJT

  0   0   0

  Liittynyt:
  4/3/14
  Viestit:
  9
  Tykkäykset:
  0
  Joo, en tee päätöstäni älypuhelinten suhteen em. kommentin perusteella, mutta kieltämättä siitä tuli ajatus synnyttää keskustelua yleisemmin asiasta.

  Yksi itseä kiinnostava asia on app blockerit, jolla voidaan estää tiettyjen appsien käyttäminen joko kokonaan, tai rajoittaa niiden käyttöaikaa (esim. tällainen https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mobilesoft.appblock). Tässäkään ei taida olla datarajoitusta; onko jollakulla suositella jotain sellaista jossa olisi? Tietenkin se että olisi Wi-Fin varassa, rajoittaisi kyllä sekin aika helposti, mutta tosiaan silloin ei voi esim. kuunnella musaa, tms.

  Sitten niitä lasten liikkeiden seuraamiseen tarkoitettuja appseja. Näistä ei minulla vielä ole kokemuksia, mutta esim. tällainen löytyi: https://play.google.com/store/apps/details?id=ru.kidcontrol.gpstracker
  Tuolla on aika hyvät arvostelut (4,8 tähteä, perustuu yli 17 000 arvosteluun). Onko tästä tai jostain vastaavasta kokemuksia? Vaatiiko tällaisen käyttäminen muuten mobiilidatan käyttöä, vai toimiiko jos puhelin on Wi-Fin varassa (mutta verkon ulottumattomissa)?

  Sitten on appseja, joissa yhdisyvät nämä kaksi, mutta niitä en pikaisella haulla löytänyt montaa, eivätkä ole saaneet kovin hyviä arvosteluja; esim Kaspersky SafeKids: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kaspersky.safekids tai Parental Control: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.appgranula.kidslauncher

  Mitä muuta kannattaisi ottaa harkintaan, tai onko tällaisten käytössä jotain yllättäviä haittapuolia joita ei ehkä tule ajatelleeksi ennen kuin käytäntö osoittaa?
   
  Viimeksi muokattu: 22/6/16
 4. YJT

  0   0   0

  Liittynyt:
  4/3/14
  Viestit:
  9
  Tykkäykset:
  0
  Jotkut vastustavat ylipäätään älypuhelimen hankkimista lapselle. Mitä haittoja älypuhelimesta on, ja miten niiitä on rajoitettu? Mikä on oikea ikä älypuhelimen hankkimiselle? Onko haittoja silloin vähemmän, vai onko vain niin, että jossain vaiheessa se on hankittava joka tapauksessa?

  Koulussa tuntuu toimivan hyvin puhelinkielto koulupäivän aikana, eli näyttää siltä että puhelimet eivät häiritse opetusta. Erilaisilla appseilla voi näköjään asettaa käyttörajoituksia puhelimen käyttöön ja esim. blokata pelit pois käytöstä koulupäivän ja läksyjentekoajan ajaksi.

  Sosiaalisessa mediassa tapahtuva kiusaaminen on nykyajan ilmiö, mutta on fakta että kuisaaminen ei ole riippuvaista siitä, onko kiusaamisen kohteella älypuhelinta (tai puhelinta ylipäätään) vai ei. Tähän asiaan onkin kouluissa puututtu aika aktiivisesti sen sijaan, että pidettäisiin pää pensaassa ja ajateltaisiin että "ei minunkaan kouluaikana ketään missään Facessa kiusattu".

  Ehkä suurin uhka mielestäni on Internet-turvallisuus, lähinnä HUMINT -mielessä (human intelligence = henkilötiedustelu). Eli lapset saattavat paljastaa itsestään liikaa tietoa ja sellaista, mitä ei ollut tarkoitus paljastaa. Tästäkin aiheesta puhutaan koulussa ekasta luokasta lähtien. Tosin tämäkään uhka ei liity nimenomaan älypuhelimiin, vaan verkkokäyttäytymiseen yleisemmin.

  Onko näistä asioista mitään mietteitä?
   
 5. muumi Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  31/5/04
  Viestit:
  365
  Tykkäykset:
  19
  Mun näkökulmasta lapsi, sanotaan nyt vaikka alle 10v (raja ei ole kiveen hakattu), ei vaan tarvitse älypuhelinta yhtään mihinkään. Vanhempiin ja kavereihin saa ihan hyvin pidettyä yhteyttä peruspuhelimellakin. Eikä omaa sellaistakaan sinänsä tarvitsisi, mutta kun sattuvat olemaan niin halpoja nykyään.

  Älypuhelimen kanssa on helppo jäädä koukkuun kaikenlaiseen turhaan, kuten pelaamiseen ja tsättäilyyn. Ei pelaamisessakaan sinänsä mitään vikaa, kunhan siihen ei mene liikaa aikaa, saati yöunia. Jossain pitkillä matkoilla autossa tai lentokoneessa kökkiessä pelaaminen on jopa ihan hyväksi. Silloin voi antaa käyttöön tabletin tai vanhempien älyluurin.

  Jostain syystä (liekö liikaa leluja) lapsia on nykyään turhan vaikea saada lähtemään ulos leikkimään ja tapaamaan kavereitaan ihan oikeasti. Ei siihen tarvita enää mitään älypuhelimia lisähoukuttimeksi pitämään niitä neljän seinän sisällä.
   
  Benefon tykkää tästä.
 6. YJT

  0   0   0

  Liittynyt:
  4/3/14
  Viestit:
  9
  Tykkäykset:
  0
  Nämä ovat ihan hyviä pointteja. Itse en kuitenkaan lähtisi kieltolakilinjalle, vaan lähestyisin asiaa toista kautta. Jos pelaaminen tai surffailu on ongelma, rajoitetaan sitä sitten; ei niin että kielletään varmuuden vuoksi etukäteen. Vähän niinkuin annetaan lapselle vastuuta ja mahdollisuus vaikuttaa itse asioihin. Jotkut rajat voi ja pitääkin tietenkin asettaa jo etukäteen, toki.

  Niistä hyödyistä tai niiden olemattomuudesta voi toki olla montaa mieltä, ja elämäntilanteet vaihtelevat niin paljon että joillekin ei älypuhelimesta välttämättä olekaan kovin paljon hyötyä. Itse kuitenkin pitäisin aika tärkeinä turvallisuutta, eli lapsen liikkeitä voi seurata silloin kun esim. Itse on töissä ja lapsi tulee koulusta tyhjään kotiin. Toinen merkittävä hyöty on yksinkertaisesti lapsen sosiaalisten suhteiden ylläpitäminen. Joz kaikki kaverit ovat jo netissä/somessa, eivät ne sieltä tule pois sillä että rajoittaa oman lapsen pääsyä sinne.

  Sitten tulee toki monia pienempiä hyötyjä, esim. Jos lapsi kuljee bussilla koulumatkat tai harrastuksiin / kavereille, niin puhelimella voi tsekata helposti bussivuorot jne. YTV-alueellakin luovutaan tekstiviestilipuista, ja liput pitää ostaa käsittääkseni appsilla. Tällaisia käyttötarkoituksia on paljon, ja ne ovat tosiaan riippuvaisia kunkin elämäntilanteista ym. Toki suuri osa näistä on sellaisia, että varmaan ilmankin pärjää, mutta kaikki edut ja haitat kuitenkin punnitaan vaakakupeissa.
   
Tagit:

Jaa tämä viestiketju