Langaton nettiyhteys

Keskustelu osiossa 'Datatuotteet', aloittaja akyttala, 17/1/06.

 1. akyttala Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  31/10/02
  Viestit:
  168
  Tykkäykset:
  0
  Tällä hetkellä on käytössä siis Nokia 6310i ja DNA GPRS.
  Nyt kiinnostaisi tuo Saunalahden Dataetu ja EDGE, mutta millaisen puhelimen ja mitä muuta siihen tarvitsee, kuin Saunalahden liittymän Dataedun kera?
  Laajakaistaa siis ei ole mahdollisuus saada eikä Sonera ilmeisesti tulevaisuudessakaan suostu jatkamaan linjojaan n. 7km päästä, jonne laajakaista tulee, joten jonkinlainen langaton yhteys olisi siis tarpeen. GPRS nopeus vaan alkaa olla vähän hidas.
  Elisan kuuluvuuskarttojen mukaan tuolla kuitenkin siis olisi EGDE-verkko hieman reilun 200kt/s nopeudella ja Saunalahti kertoo toimivansa samassa verkossa samoilla kuuluvuusalueella, joten eikö tuo ainakin kuukausikustannuksiltaan olisi järkevä vaihtoehto?
  Itselle ei koskaan ole kuitenkaan tullut yhtään EDGE-puhelinta vastaan, joten niiden hinnoista en tiedä mitään enkä myöskään nopeudesta ja muustakaan toimivuudesta.
  Nyt siis puhelinehdotuksia halvimmasta päästä sekä kokemuksia tuon Dataedun käyttökelpoisuudesta, jos löytyy!
   
 2. WS

  WS Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  10/9/02
  Viestit:
  1004
  Tykkäykset:
  0
  Halvimmat EDGE-puhelimet ovat varmaan Nokialla 6021 ja 6230(i). 200kt/s nopeuksiin ei päästä edes HSDPA-verkoissa. EDGE:n nopeus Elisan verkossa on n. 10kt/s. Joten ei mitenkään käyttökelpoinen, jos aikoo surffailua harrastaa. Tietenkin mailin lukuun riittävä, mutta siihen tarkoitukseen ei ilmeisesti tule?
   
 3. polle

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/1/05
  Viestit:
  555
  Tykkäykset:
  0
  Itse olen saanut Elisan verkossa edgellä yli 20 kt/s nopeuksia ainakin Helsingissä, Espoossa, Hämeenlinnassa ja Toijalassa.
   
 4. WS

  WS Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  10/9/02
  Viestit:
  1004
  Tykkäykset:
  0
  Peiton reuna-alueilla, missä kirjoittaja ilmeisesti asuu, kun laajakaistaakaan ei saa, EDGE:n nopeuden keskiarvo on tuota luokkaa. Ja tuo nopeus perustuu keskiarvoon, jonka olen laskenut.

  Tietenkin lähellä tukiasemia nopeuspiikit voivat olla tuota luokkaa.
   
 5. akyttala Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  31/10/02
  Viestit:
  168
  Tykkäykset:
  0
  Juu, 200kb/s siinä pitikin lukea, mutta ajatusvirhe tuli. ;) Kyllähän tuo 10kt/s on surffailuun todellakin hyvä nopeus, varsinkin kun muutaman vuoden on nyt hilannut tuolla 6310i:n älyttömän hitaalla gerpsillä. Onko EDGEn pingi yhtään parempi, ts. onnistuukohan sillä jo nettipelaaminen? 56k modeemilla onnistuu, joten sellainen 5kt/s nopeus on riittävä, mutta GPRS pingi on tosiaankin liian hidas pelaamiseen.
  Pääasiassa käyttö on kuitenkin surffausta monillla eri sivuilla, foorumien lukemista ja sellaista. Waretusta ei tietenkään tueta, joten ainoat isommat lataukset jää freeware-ohjelmien sekä windowsin päivitysten hilaamiseen. On sitä parhaimmillaan GPRS:llä imutettu muutaman sadan megan päivityksiä. Aikaa meni, mutta tuli kumminkin tehtyä.

  Onkohan tuo vaihto GPRS->EDGE kuitenkaan niin suuri nopeusero, että kannattaa taas tuhrata puhelimeen rahaa? Tuo 6310i taisi maksaa 300eur paikkeilla ostaessa eikä sillä puhelimena ole mitään virkaa, GPRS-modeemina on kuitenkin erinomaisen vakaa.
  Olisiko parempi jäädä istumaan ja odottelemaan ADSL-piuhaa, jospa ne vaikka viiden vuoden päästä haluisivat sen rakentaa? On se kummaa, että joka ilmansuuntaan 5-10km päähän tulee johto, mutta tähän tiettyyyn kylään ei. Ja on vielä keskellä Etelä-Suomea, n. 100-120km päässä kolmesta suuresta, HKI,TKU ja TRE..
   
 6. WS

  WS Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  10/9/02
  Viestit:
  1004
  Tykkäykset:
  0
  Tietenkin voit odottaa Digitan koko maan kattavan flash-ofdm -verkon valmistumista. Eikö syyskuussa 2006 pitäisi jonkunnäköstä verkon tynkää olla valmiina? Nopeudethan ovat 2,1Mbps/768kbps. Joulukuussa 2007 pitäisi koko Suomen olla katettuna.

  http://www.digita.fi/
   
 7. akyttala Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  31/10/02
  Viestit:
  168
  Tykkäykset:
  0
  Tämähän vaikuttaa jopa mielenkiintoiselta. Mahtaakohan olla kallista tuon käyttö, onko mitään arvailuja? Joulukuussa 2007 olisi siis mahdollista saada Etelä-Suomen sydämeenkin laajakaistainen internetyhteys. Sehän on kehitystä.
  Rakentaakohan ne tälle systeemille kokonaan omat tukiasemansa? Ennustanpa, että pelottava aukko jää kuitenkin kattavuudeen tuohon meidän kohdalle.. ;)
   
 8. akyttala Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  31/10/02
  Viestit:
  168
  Tykkäykset:
  0
  Kyllähän se pitäs muistaa, että kun jollain on tekemistä Elisan kanssa, niin asiakkaitten kusetushan siinä on päälimmäisenä kyseessä. Tuo dataetu on siis vuoden määräaikainen sopimus ja asiakkaan puolelta hyvinkin kiinteän, mutta sen sijaan Saunalahti saa rajoittaa nopeuden 64kb/s/asiakas vai ymmärsinkö väärin? Onko nopeus jo nyt rajoitettu vai vasta tulevaisuudessa, jos ruuhkaa verkkoon tulee? Entä miten tuo liikenteen priorisointi toimii käytännössä, pysyykö se 64kb/s aina vähintään, vaikka puheluita kulkisi miten paljon? Vai onko puhelinliikenne täydellisesti dataliikenteen edellä, eli dataa ei kulje kun on ruuhkaa? Aikaisemmin Elisan verkossa ei toiminut puhelinkaan, vaan aina piippasi, että verkossa on ruuhkaa. Kelvoton operaattori oli kaikin puolin ainakin pari vuotta sitten.

  Ainahan GSM verkossa tapahtuu priorisointi ja puhelinliikenne menee datan edelle, mutta kyllä tuo DNA GPRS on silti toiminut täysin moitteetta sillä vajaan 50kbps nopeudella, minkä Nokialaisella siitä irti saa. Mahtaako tuolla Dataedulla pärjätä vähintään yhtä hyvin kuin DNA:lla? Olisihan tuo pikkuruisen halvempi ja 64kt/s on edes vähän nopeampi kuin GPRS. Ja tuo pingausaika edelleen kiinnostaa, eli jos EDGE kykenee toiminnassaan edes modeemin tasolle, se voisi olla käyttökelpoinen tekniikka.
   
 9. irritus

  irritus Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/1/05
  Viestit:
  1819
  Tykkäykset:
  317
  Puhelinmalli:
  Nokia 6630, 700, N-Gage, Siemens M35
  Ei kykene. Ping-ajat ovat EDGE:llä samat kuin perinteisellä GPRS:lläkin.
   
 10. akyttala Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  31/10/02
  Viestit:
  168
  Tykkäykset:
  0
  Olkoon sitten. Tuo DNA yritys-GPRS on sen verran luotettava ja kuitenkin rajaton, että pidänpä nyt sitten sen käytössä.

  Sen sijaan alkoi kovasti kiinnostaa tuon 6310i:n vaihtaminen 6021:een, mutta taitaa joutua vielä jotakin pistää väliin tuohon? Puhelinkioskista en ainakaan 6021 löytänyt, mutta hinta liikkunee 150eur molemmin puolin?
   
 11. Kiju

  Kiju Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  1/12/05
  Viestit:
  932
  Tykkäykset:
  26
  Mä vaihdoin joulukuussa juuri tuon DNA yritys-GPRS Saunalahti + dataetuun 10e/kk ja hyvin toimii yhteydet, Elisan UMTS on myös paljon laajemmalla alueella kun juuri avattu DNA.
   
 12. akyttala Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  31/10/02
  Viestit:
  168
  Tykkäykset:
  0
  Taitaa vaan olla sitten niin, että samaan hintaan ei enää uutta DNA yritys-gerpsiä saa, jos vanhan lopettaa. Näkyy olevan enää vain yritysliittymän lisäpalveluna ja kuukusimaksu kyseisessä palvelussa on paljon isompi. Ei kyllä viitsisi pitää päällekkäinkään kahta liittymää, jos kokeilisi Dataedun toimintaa. Olisihan se GPRS-nopeudellakin sentään vähän halvempi, mutta mieluummin maksaa vähän enemmän toimivasta, kuin vähemmän paskasta.
   
 13. Kiju

  Kiju Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  1/12/05
  Viestit:
  932
  Tykkäykset:
  26
  Olen käyttänyt läppärissä saunis+dataetu liittymää Turku, Tampere, Helsinki, Ylöjärvi, Virrat ja näiden välit sekä lähialueet, aina on yhteys hyvin muodostunut. Tosiaan 3G yhteydet toimivat vain rajatusti, mutta EDGE kyllä laajemmin ja korvessa vain normaali GPRS-yhteys.

  DNA:lla minulla joskus korvessa kenttä ollut todella heikko, Elisan peittoalue on ainakin minun reiteilläni tähän asti parempi. Autossa matkalla Turku-Tampere alussa/lopussa oli 3G-yhteys ja aika pitkään sitten EDGE, mutta putosi ajoittain kyllä sille perus GPRS:lle.

  On minulla vielä DNA:lla kaksi Onni liittymää puhekäytössä, toisessa on puheaikatarjousta jäljellä. Saunalahti asiakaspalvelu oli minun kohdalla ainakin OK, kun siirsin tuon DNA:n datayhteys numeron heille.
   
 14. akyttala Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  31/10/02
  Viestit:
  168
  Tykkäykset:
  0
  Elisan peittokartan mukaan tuolla tosiaankin pelaisi EDGE, vaikka ihan metsässä onkin. Käytännön nopeutta ei taida saada tietoon mistään asiakaspalvelusta, vaan ainoastaan kokeilemalla?
  No ei kai se paskaa pahempi voi olla, joten voisihan sitä kokeilla.
  Itselläni on muuten ainoana postiviisena asiana Elisasta ja Kolumbuksesta jäänyt mieleen asiakaspalvelu. Muuten olivat tosiaankin täyttä kuonaa molemmat. Jospa nyt sitten kokeilisi, miten Saunalahti pelittää.
   

Jaa tämä viestiketju