Kytkykauppa ja huhtikuun 2009 lakimuutos

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja krisu2, 20/3/09.

 1. krisu2

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/3/09
  Viestit:
  7
  Tykkäykset:
  0
  Huhtikuun alussa astuu voimaan (käsittääkseni) uusi kytkykauppalaki. Siinä parennetaan kuluttajasuojaa mm. kytkyn irtisanominen tulee mahdolliseksi sairastapauksissa/työttömyyden aiheuttamissa taloudellisissa ongelmatilanteissa. Lisäksi jos operaattori tarjoaa yli vuoden mittaisia kytkysopimuksia, niin operaattori velvoitetaan tarjoamaan myös vuoden mittaista sopimusta. Sopimuksen päätytty operaattorin pitää myös purkaa puhelinlukitus 2 viikon sisällä. Lakimuutos ei koske aikaisempia jo solmittuja kytkykauppoja. Olen soittanut Soneran ja Saunalahden asiakastukeen ja he eivät tiedä asiasta mitään. Sinänsä ymmärrettävää koska uusien kytkysopimusten teko saattaisi kärsiä ennen huhtikuuta. Minua kiinnostaa tämä uusi laki nimenomaan sen takia että käsittääkseni Soneran olisi pakko tarjota iPhone puhelinta myös vuoden mittaisena kytkynä. Tietääkö kukaan tästä mitään ja olenko oikeassa iPhonen suhteen???
   
 2. dongeli

  0   0   0

  Liittynyt:
  12/2/09
  Viestit:
  320
  Tykkäykset:
  0
  Ja miksiköhän tätä ei ole voitu ulottaa takautuvasti jo tehtyihin kytkykauppoihin? Noh, katsotaan nyt missä muodossa tuo uusi laki tulee voimaan.
   
 3. Saukki Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  2966
  Tykkäykset:
  0
 4. SV-3310 Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  3/7/03
  Viestit:
  2346
  Tykkäykset:
  24
  Toivottavasti et ole tosissasi? :) Puhelinlaskutkin voisi tarkastaa takautuvasti jos minuuttihinta sattuu nousemaan, eiks vaan?
   
 5. Celleri

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/8/04
  Viestit:
  903
  Tykkäykset:
  5
  Olen kommentoinut toisessa ketjussa tähän lakiin liittyen jo silloin kun nämä asiat päätettiin. Mitä se nyt lopulta kuluttajaa hyödyttää kun laki ei ota kantaa hinnoitteluun.

  Otatko mieluummin sen iphonen 12kk vai 24kk sopimuksella, jos/kun tällaiset pakottamiset ei johda koskaan mihinkään hyvään. Jos laite nyt maksaa liittymän kanssa 19,90€ niin 12kk sopimus ei tule olemaan 37,90€ hintainen vaan veikkaisin lähemmäksi 60€.
   
 6. kimmo Vieras

  0   0   0

  Samaa mieltä Cellerin kanssa...lyhyemmällä kytkyllä hinta nousee ja aivan varmasti tulee asiakkaalle huuomattavasti kalliimmaksi.
  Ainut parannus mitä itse näen laissa, on se että operaattorien pitää purkaa lukitus kahden viikon sisällä kytkyn loppumisesta.
  Ja tämäkin sillä varauksella, että purku tapahtuu ilman että asiakkaan pitää näitä koodeja isommin pyydellä ja jonotella tuntikausia aspaan, tai lähetellä luuria jonnekin huoltoon viikkokausiksi.
  Ainut operaattori mitä itse tiedän on Sonera, jolla kytkyn loputtua ymmärtääkseni ilmestyy lukituksen purkuun tarvittava koodi "omille sivuille".
   
 7. Saukki Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  2966
  Tykkäykset:
  0
  Lainaus laista:
  "Esto on kuluttajan pyynnöstä purettava, kun liittymäsopimus päättyy 5 tai 6 momentissa tarkoitetussa tilanteessa tai sovitun määräajan päättyessä. Teleyrityksen on purettava esto kahden viikon kuluessa edellä mainitusta pyynnöstä."

  Sinänsä tilanne todennäköisesti jatkuu ennallaan, nyt vain operaattori velvoitetaan purkamaan esto kahden viikon sisällä pyynnöstä. Ilman asiakkaan pyyntöä laki ei edellytä operaattoria tekemään mitään.
   
 8. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Samaa mieltä, nykyisin teksti menee
   
 9. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Laajenee ainakin tuo vuoden kytkyjentarjonta, nykyisin niitä on lähinnä tarjonnut Sonera ja pitkään vielä hyvinkin kilpailukykyisesti verrattuna heidän 24kk kytkyihin ja vasta myöhemmin tuli malle joissa 24kk oli selkeästi edullisempi.

  Jos tuo vaikuttaa pakottamiselta, niin mielenkiintoinen vaihtoehto olisi ollut max vuoden kytkyt :)

  En yllättyisi.
  Olisi aika hauska jos kertaerällä ja 24 kk osarilla saisi huomattavasti halvemmalla kuin 12kk osarila

  Voiko tuossa nyt kuitenkaan aivan sikailuun lähteä ?
   
 10. kimmo Vieras

  0   0   0

  Todennäköisesti näin tulee tapahtumaan. En vaan ihan oikeasti voi ymmärtää, mikä vaikeus operaattorilla olisi laittaa koodi käyttäjän "omille sivuille" kytkyn päätyttyä. Asia saataisiin varmasti järjestymään "automaattisesti" jonkun ohjelmiston avulla, eikä asiakaspalvelun työpanosta siihen tarvittaisi.
  Toki tiedän että kytkyluureja myydään kesken sopimuksen, joten välttämättä purkukoodi ei tavoita tuota kautta luurin silloista omistajaa, mutta ehkä se sitten olisi heidän välinen asia. Operaattori olisi velvollisuutensa tehnyt.
  Valitukseni kenties siksi, kun meillä on ainakin 4 kytkyä saunikselta ja jokainen lukittu..ei vaan ole tullut soittaneeksi, kun toisten operaattorien korteillekin löytyy luureja. (nämä ovat siis verkkolukittuja, yksi jopa operaattorilukittu).


  Kuka sen kieltää? 2n vuoden soppari parempi operaattorille, mikään konsti ole rakentaa vuoden sopimuksesta sellaista, että sitä ei kukaan halua ottaa.
   
 11. MGM

  MGM dıʌ

  Palaute - 100%
  10   0   0

  Liittynyt:
  17/11/08
  Viestit:
  16234
  Tykkäykset:
  5171
  Puhelinmalli:
  OnePlus 5 Black
  OT Voisiko joku jo vaihtaa ton huhtukuun huhtikuuksi, kun häiritsee jonkin verran...? =)
   
 12. kimmo Vieras

  0   0   0

  Huomasin kyllä sen kun eka kerta luin, mutta unhettui..nyt kuitenkin korjattu, olkaa hyvä. :)
   
 13. Bigstone78

  Bigstone78

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/3/07
  Viestit:
  145
  Tykkäykset:
  4
  Puhelinmalli:
  HTC One M7
  Tämä saattaa varmasti osaltaan riippua kilpailutilanteesta, sillä uskon että potentiaalista yhden vuoden sopimuksen asiakaskuntaa olisi paljonkin. Siinä vaiheessa kun yksi operaattori saa aikaan hyvän yhden vuoden paketin, lähtee varmasti muitakin mukaan.
   
 14. kimmo Vieras

  0   0   0

  Tottahan tuokin. Jos yksi operaattori on viemässä kaikki kytkyasiakkaat hyvällä vuoden sopimuksellaan, niin kaitpa muiden on mukaan lähdettävä kilpailuun. Toistaiseksi on kuitenkin asiakkaita riittänyt kaikille, myös tälle "kalleimmalle", joten en usko että jatkossakaan jokainen operaattori yrittää olla halvin, vaan osa koittaa sitten jotenkin muuten pärjätä. Iso osa asiakkaista kuitenkin sellaisia jotka eivät ihan jokaista euroa laske, vaan heille riittää että palvelut toimii ja puhelut pelaa.
  En ole tuota lakia vielä jaksanut lukea kokonaisuudessaan, mutta jos aloitupostausta katsoo, niin mitään muutoksia ei juurikaan ole tulossa. Korkeintaan jotain tarkennuksia, mitkä ehkä hyviä nekin. Olen sanonut useasti aiemminkin että liian paljon näissä lakien säätämisessä jätetään tulkinnan varaa ja näitä sitten operaattorit käyttävät sumeilematta hyväkseen, koska tietävät ettei yksittäisellä kuluttajalla ole mahdollisuutta lähteä heitä vastaan oikeuteen riitelemään.
   
 15. mangel

  0   0   0

  Liittynyt:
  22/3/09
  Viestit:
  1
  Tykkäykset:
  0
  Kytkyt

  Ja sitten jos otetaan huomioon se, että voit ostaa sohvan Ellokselta joko 24 tai 12 kuukauden erissä ja korko olisi molemmissa sama... Niin ihan vaan rahoituksen näkökulmasta ottaisin tuon tuon 24kk sopimuksen, jos siinä ei olisi korkoa ollenkaan...
   
 16. jaska915

  jaska915 Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  5   0   0

  Liittynyt:
  19/3/04
  Viestit:
  2173
  Tykkäykset:
  143
  Puhelinmalli:
  Z5C
  Jokohan operaattorit nyt sitten alkavat subventoimaan niitä päätelaitteiden hintoja kuten silloin kytkykaupan alussa kovasti mainostettiin?
   
 17. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Mitä tarkoitat ? Onhan niitä tuettu, joissain tapauksissa kovastikkin.
   
 18. jaska915

  jaska915 Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  5   0   0

  Liittynyt:
  19/3/04
  Viestit:
  2173
  Tykkäykset:
  143
  Puhelinmalli:
  Z5C
  Juu, muutama yksittäistapaus varmasti löytyy jossa päätelaitteen kytkyllä hankkimalla jopa säästää jonkin verran, taitavat nämäkin vain olla kovin satunnaisia jämäeriä.

  Pääsääntöisesti taitaa kuitenkin olla niin että kytkyllä ostaminen on saman hintaista päätelaitteen osalta kuin ilman kytkyä. Tämä ihan satunnaisella Hintaseuranta+op:n kytkysivut vertailulla.

  Lisäksi on hieman pistänyt silmään etteivät nuo kytkyhinnat mitenkään valtavan innokkaasti seuraa markkinahintojen kehitystä, vaan se sama esim. 15€/kk istuu siellä kuukaudesta toiseen vaikka samaan aikaan netti- yms. kaupat laskevat hintojaan huomattavastikin.

  Ettei nyt vaan olisi niin että ne ehkä alkuun annetut pienetkin alennukset otetaan korkojen kanssa sitten jatkossa?
   
 19. Celleri

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/8/04
  Viestit:
  903
  Tykkäykset:
  5
  Ne Suomen puheluhinnat...
   
 20. jaska915

  jaska915 Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  5   0   0

  Liittynyt:
  19/3/04
  Viestit:
  2173
  Tykkäykset:
  143
  Puhelinmalli:
  Z5C
  Juu-u, mutta mielessä on aika eläviä muistikuvia ajasta jolloin kytkykauppaa tännekin oltiin vailla, ja yhtenä persargumenttina käytettiin juurikin homman edullisuutta kuluttajille päätelaitteiden osalta kun niitä sitten voidaan subventoida varman asiakkuuden hyvitykseksi.

  Ja koko kytkykauppahan otettiin käyttöön nimenomaan laitekannan uudistamiseksi. Silmään tosin sattui viikolla jokin viestintäministeriön pdf jossa todettiin aika selvästi etteivät uudet "3G-palvelut" kansaa juuri kiinnosta ja kytkyjä otetaan vain sen uuden kiiltävän laitteen takia.

  Sinänsä ihan sama kun en tuohon hömpötykseen edelleenkään langennut.
   

Jaa tämä viestiketju