Kylmä rinki 3G:n takia?

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja risto59, 9/10/02.

 1. risto59

  0   0   0

  Liittynyt:
  26/6/02
  Viestit:
  8
  Tykkäykset:
  0
  Taitaa täkäläisillä operaattoreilla olla kylmä rinki 3G:n takia (3G=Girls, Gambling, Games). Ensimmäiset tiedot Japanin suurimman operaattorin 3G-liikenteestä tulivat julkisuuteen. Kasvuennustetta on jouduttu rukkaamaan alaspäin 71% ja kuvapuhelimen omistajat lähettävät keskimäärin 4 kuvaviestiä kuukaudessa. Tosin tuo 4 on paljon enemmän kuin meikäläisten WAP-puhelimien omistajien keskimääräinen Wap-käyttö kuukaudessa. Japanissahan sikäläinen "WAP" sentään toimii ja sitä käytetään paljon toisin kuin täällä. Täällä joudutaan hyppäämään kolmiloikkaa suoraan WAP-vaiheen ylitse ja täällä on vielä lisäriesana moninkertainen verkkoprotokollien määrä Japaniin verrattuna. Ei taida kuvat vielä edes siirtyä Radiolinjalta Soneraan???? Huh,huh, loppujenkin verkko-operattoreiden osakkeiden myynti taitaa nyt osua oikeaan saumaan!!!! 3G-investoinneille tulee toivottaman pitkä takaisinmaksuaika.
   
 2. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Kiinnostus tavallisella kansalla (japanissa) ymmärrettävästi pientä, isot päätelaitteet, toimii vain tuossa verkossa, peittoalue huono, teknisiä ongelmia mikä titenkin ihan normaalia.

  3G on välttämätön, lisää kaistaa tarvitaan ja sitähän se nimenomaan on. ja ko verkkoon siirtyminen on paljon helpompaa kuin aikoinaan ARP --> NMT --> NMT900 --> GSM
  2-3v päästä ihmiset ihan huomaamatta käyttävät UMTS verkkoa.
   
 3. ebo Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/6/02
  Viestit:
  1500
  Tykkäykset:
  0
  Ja lähde oli? En sinänsä epäile sanojasi, vaan kiinnostaisi lukea aiheesta lisää.

  t. tero
   
 4. yellow Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/8/02
  Viestit:
  2919
  Tykkäykset:
  0
  Tama on totta. 3G:n kylla siirrytaan, mutta kohoaako ARPU 3G:n mahdollistavien palvelujen ansiosta on paljon mielenkiintoisempi kysymys.
   
 5. yellow Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/8/02
  Viestit:
  2919
  Tykkäykset:
  0
  Ei 3G mitenkaan hyppaa WAPin yli. WAP palvelut tulevat olemaan kaytossa myos 3G aikana. Hyva ehka muistaa, etta esim MMS kayttaa hyvakseen WAP gateway:ta. Eli eraanlainen WAP palvelu sekin.
  Eron Japanin (NTT Docomo) "wapin"ja GSM WAPin lanseerauksessa oli se, etta Japanissa kaytettiin heti alkuun pakettikytkentaista tekniikkaa (gprs) ja meilla taas piirikytkentaista. WAP palvelut ovat parhaimmillaan juuri pakettikyntentaisina, mika minun nakemykseni mukaan hidasti meilla wap palvelujen kayttoonottoa.
   
 6. ebo Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/6/02
  Viestit:
  1500
  Tykkäykset:
  0
  Tuo on osittain tekninen aspekti, mutta luulen suurempien syiden johtuvan muun muassa tarjotuista palveluista ja niiden hinnoittelusta (kalleudesta). Tähän kalleuteen toki vaikutti suuresti se, että hidas wappailu gsm-datalla teki käytöstä kallista eli sinänsä olen samaa mieltä, että wap olisi ollut alunperinkin parasta esitellä pakettikytkentäisen verkon palveluna.

  Japanissa on ollut yksi monopoli, NTT DoCoMo, joka on ymmärtänyt jakaa ison osan tuotoista myös sisälläntuottajille. Euroopassa ja Suomessa WAP-standardin kehittämiseen on osallistunut suuri määrä yrityksiä ja hinnoittelu oli etenkin alkuvaiheessa sitä, että operaattori otti suurimman osan tuotoista ja kokonaishinta muodostui kuluttajille liian korkeaksi.

  Luulen, että jos wap olisi esitelty ensimmäisen kerran gprs-aikana ja vaikkapa 7650:lla, se olisi saanut huomattavasti paremman vastaanoton. Ensimmäisillä puhelimilla, palveluilla ja gsm-datalla wappi vain oli aika rampa.

  t. tero
   
 7. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Tuo mainitsemasi operaattorin rahan jako (sis jo normaalihintaisesta datasiirrosta) myös sisällöntuottajille oli varmasti avainasia, pakettidatanasiirron ja avainasiana myös erillainen IT kultturi. Siellä aika pieni koti nettiliittymä määrä ja ajallisesti pitkät työmatkat jolloin joutilasta aikaa ja vielä "Monopoli" operaattorit joilla kullakin omanlainen verkko ja jolloin voi itse päättää miten asiat tehdään ilman kompromissejä muiden kanssa.
  www.kauppalehti.fi
   
 8. weetabix

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/6/02
  Viestit:
  111
  Tykkäykset:
  0
  No niin. Laita faktat pöytään. Kerro minulle, mikä on NTT DoCoMon revenue sharing malli, paljonko siinä jää oikeasti sisällöntuottajalle ja paljon operaattorille ja _elääkö sisällöntuottaja tällä hetkellä japanissa_. Lisäksi kerro minulle, miten helposti uusi sisällöntuottaja saa näkyvyyttä DoCoMon valikossa? Samalla voisit kertoa millä tavalla operaattorit euroopassa ottivat otti suurimman osan tuotoista?

  IMO eiköhän se suurin syy WAP:n floppiin pari vuotta sitten ollut access. Hidas, kallis jne. Samoin palveluiden hinnoittelumalli, transaktio vs. kuukausilaskutus. Kuka haluaa maksaa yhden uutisen lukemisesta euron kun samalla hinnalla saa Iltalehden!

  Ei millään pahalla, mutta ottaa päähän tällainen paskanjauhanta, joka ei perustu mihinkään realiteetteihin. Mutu pois ja tietoa tilalle!

  Terveisin,

  Pena.
   
 9. compact

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  83
  Tykkäykset:
  0
  Jos vertaa parin vuoden takaista i-modea ja WAP:ia, niin ei niiden käytettävyydessä ja ominaisuuksissa mitään ''merkittävää'' eroa ollu. Itseasiassa WAP toimi jopa nopeammin. Tärkein syy i-Moden menestykseen on hinnoittelu.

  Hyvä esimerkki oikean hinnoittelun vaikutuksesta on tuo marsmodulen WAP statiikkaa. Kun vertaa Sonera ja DNA:n markkinaosuuksia ja aktiivisten WAP käyttäjien määrää, ei tarvitse paljon miettiä kummalla operaattorilla on oikea hinnoittelu malli. Mikähän olisi Euroopan tasolla WAP käyttäjien määrä, jos hinnoittelu olisi kaikilla samanlainen kuin DNA:lla?

  http://www.marsmodule.com/stat/
   
 10. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Muistaakseni muutamista prosenteista kyse, jos ei ollut erikoismaksullisuudesta kyse. Joo eikä sillä vielä rikastuta :)
  Menikö yhtään sinne päin??
   

Jaa tämä viestiketju