Kuuluvuus ongelmat ja toistimet

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja J.J-75, 12/11/13.

 1. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Suomessa myydään toistimia varsin paljon verkkokaupoissa tai matkapuhelinliikkeissä. On kuitenkin muistettava seuraava, vaikka myynti olisikin sallittua niin käyttäminen ei puolestaan ole. Viestintävirasto on poliisia juoksuttanut sakottamaan suorastaan tehden tutkintapyyntöjä ja lisääkin heidän mielestään häiriötä matkapuhelinliikenteelle tuottavien laitteiden käyttäjiä vastaan. Olisi hyvä jos operaattorit tiedottaisivat itse mitä he hyväksyvät ja mitä ei. Edustavathan matkapuhelinliikkeet operaattoreita ja kauppaavat lisälaitteitakin, pitäs edes kauppiaalta joku tieto tulla käyttäjille. Tavallinen käyttäjä ei voi tietää tuommosia asioita mitenkään ja joka laitteen kohdalla mitä hommaa, ei myöskään älyä edes kysyä. Kun ei voi tietää keneltä edes kysyisi.

  Vielä ei ole selvinnyt yksiselitteisesti, haluaako Viestintävirasto pitää vain laista kiinni, uskomuksistaan vai mitkä on olleet todelliset tilanteet ja vahingot mittaushetkellä. Eipä saatu Yrjöä langanpäähän vastaamaan kysymyksiin...

  https://www.viestintavirasto.fi/vie...toistimienluvattomastakaytostapoliisille.html
   
 2. Veigo

  Veigo God like! VIP!

  Palaute - 100%
  12   0   0

  Liittynyt:
  18/1/11
  Viestit:
  841
  Tykkäykset:
  142
  Puhelinmalli:
  Apple Iphone 8+
  http://www.verkkokauppa.com/fi/product/23953/dhrvb/Chinmore-SG-45-aktiivinen-GSM-toistin

  "Tämä laite toimii matkaviestinverkon taajuuksilla. Ainoastaan matkaviestinverkon operaattoreilla on lupa ottaa käyttöön tälläinen laite. Viestintävirasto ei myönnä lupaa tällaisen radiolaitteen käyttöön. Tällaisen radiolaitteen luvaton käyttöönotto rikkoo sitä koskevaa lakia (laki radiotaajuuksista ja telelaitteista 1015/2001, 39§), ja se voi johtaa oikeudellisiin seuraamuksiin."
   
 3. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Operaattorit tarjoavat vain omia toistimiaan jotka toimii tarkoituksessaan, ja operaattoreita edustavat liikkeet tuskin kauppaa omia laittomia, ei ainakaan pitäisi.


  Kuluttajan kannalta homman pitäisi olla suht selkeä, jos myyjä myy jotain jota ei voi käyttää tarkoitukseen, niin kaupan purku. Isompi riita voi syntyä jos asiakan niiskaa tulee korvauksia maksettavaksi myyjän ohjeiden mukaisesta käytöstä.

  Yleisen tiedon perusteella taviksen pitäisi tietää ettei radiolähettimiä saa käyttää ilman asiaan kuuluvaalupaa. tämä tieto on voinut heikentyä kun suurin osa kuluttaja radiolähettimistä ei tarvi erillistä lupaa.

  Seuraus voi olla että vaikutusalueella verkon toiminta kärsii, tai jopa estyy. Siis oikeasti käytännössä.
   
 4. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Tähän asti näin vois kuvitella, mikä lienee totuus sitten. Suositteleeko joku näitä kaikesta huolimatta myös yksityishenkilöille.. Myyjäliikkeen pitäs olla tarkempi asiakkaidensa kanssa, eihän se niin saa mennä, et mitä vain voidaan myydä suunnilleen tiskin ali, kunhan vain myyntiä on, asiakkaasta viis.


  Aivan, tuota just ajan takaa.. miksi poliisille on tutkintapyyntöjä tehty. Eikö viranomainen voi selvittää ensin mistä on kysymys, eikä poliisia juoksuttaa ensimmäisenä ovelle. Ne ei tajua sitäkään vähää mistä on kyse ja homma puuroutuu. Myyjät vastuuseen vain myymistään tuotteista. Ohjeistus pitäs olla joka kamassa suomeksi, mikä täällä mydään..

  Tosi sekin. Kuluttajalla on sitä vähemmän viitseliäsyyttä asiaa myöskään selvittää, jos ennestääkään ei ole tarvinut asioida kyseisten viranomaisten kanssa. Ennen se oli TV lupa ja maksu, nykyään domain ja tämmöset asiat. Nyt yksityisellä ei muuta asioitavaakaan ole, niin jotain keksitty toiminan jatkamisen perusteeksi. Ehkä taas on uusia lakipykäliä tulossa tuonkin suhteen. Noh.. en ota kantaa miten on estynyt... Saksassa noista muistaakseni oli kans jotain horinoita.
   
 5. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  No jos joku virittelee jotain lähettimiä joka kyykyttää lähialueen matkapuhelinverkon niin ei kyse ei mistään pikkujutsta.

  Joskus oli kauppias(aita) jotka tuollaisia markkinoi käyttöön hyväuskoisille, en seurannut, mutta mihin nykyään törmännyt niin myyjät ovat varoittavalla kannalla.
   
 6. kimmo

  kimmo Punainen matto, kiitos.

  Palaute - 100%
  16   0   0

  Liittynyt:
  25/1/10
  Viestit:
  5337
  Tykkäykset:
  964
  Puhelinmalli:
  Huawei P8 Lite
  Siis ihan oikeestioikeesti? Miten ihmeessä se toiminta siitä kärsii, jos heikkoa signaalia kuskataan pikkasen matkaa eteenpäin, että riittäisi klamilassa kimmollekin asti. Kun ei panu laske saulipaulia laittamaan meidän lähetysasemaa kuntoon, niin vähin mitä voisi tehdä olisi että laittaa joulupakettina tällaisen tulemaan. Sen verta on tullut laskua kun aina pitänyt soitella soneraluurilla takaisin, kun saunalahti pätkii ja katkee.
  Minusta tuntuu että tässä takana jotain valvontatarvetta vaan, pitää päästä kuluttajia ohjailemaan.

  PS "laittomia" tavaroita myydään aika monessa kaupassa ja ihan kotimaisissa..puhumattakaan sitten jos mennään kiinalaisiin yms.
   
 7. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  En viitannut passiiviisiian vaan noihin aktiivisiin, niissä siis vahvistin, maalikkona tulee nopeasti mieleen muutama miina (siis arvailua mahdollista ongelmista). Ensin viiveet, eli singnaali jää kaapeleissa jne jälkeen vs ilmassa etenevä, jos toistettu sinkku sekoittuu suoran kanssa -> ongelmia. (huomio että heikon alkuperäisen ja toisten kenttävoimakkuus ero voi olla valtava)

  Esim GSMssä käytetään aikajakoa.

  sitten on toki se miina että toistin käpälöi myös sitä lähtevää sinkkua. jossa siis antenni "pihalla" , jos vain laajakaistainen toistin, joka sisäantennista tuleven sinkun vahvistaa ja painaa pihalla ulkonaolevasta antennista niin "tuhot" voi olla aika ikäviä. no ihan noin yksikertaisia ei kai myydä.

  Operaattoreilla ei kanavia rajattomasti, eli sama tajuus on todenäköisesti etäämmällä uudestaan käytössä. eli toitimella saattaa puhaltaa vahvana sen sinne asti. (ja haittavaikutus alue ei olekkaan oma kortteli vaan kauempana)

  No osu arvailuni kohdilleen tai ei, niin ihan käytännössä nuo Suomessakin myynnissä olleet "CE" hyväksytyt on aiiheuttaneet tilanteita joissa aitoa haittaa lähiseudulle . osa tee se itse asentajista huomanneet ongelman oma toimisesti ennen kuin radiosedät tulleet koputteleen.
   
 8. irritus

  irritus Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/1/05
  Viestit:
  1819
  Tykkäykset:
  317
  Puhelinmalli:
  Nokia 6630, 700, N-Gage, Siemens M35
  Jos Kimmolla on semmoinen bunkkeri, ettei sieltä mikään radiosignaali kuulu yhtään mihinkään, eikä bunkkerissa ole muita sähkölaitteita kuin toistin, hyvälaatuinen toistin ei häiritsekään.

  Yleensä asiat eivät kuitenkaan ole näin yksinkertaisia. Jos toistimen sisä- ja ulkoantennien välillä onkin kuuluvuus, voi toistin alkaa kiertämään. Kiertäminen aiheuttaa niin pahat häiriöt, että laite voi pahimmillaan estää matkapuhelinliikenteen tyystin ja kokonaan lähialueellaan.

  Toistin voi vahvistaa myös häiriötä. Normaalisti esim. tietokoneen tai digiboksin aiheuttamat häiriöt eivät ole niin voimakkaita, että ne kantautuisivat matkapuhelintukiasemalle häiritsevän voimakkaina. Toistimen kanssa tilanne on toinen - se voi kerätä sisätiloista häiriöt ja lähettää ne vahvistettuina tukiasemalle peittäen puhelinten signaalit alleen.

  Kuten tässä ketjussa jo todettiin, matkapuhelinverkkojen käyttämien taajuuskaistojen käyttöoikeudet on myönnetty matkapuhelinoperaattoreille. Muut eivät kyseisiä taajuuksia saa käyttää. Puhelinkin toimii tavallaan operaattorin luvalla. Matkapuhelimet eivät lähetä verkkoon päin mitään signaalia ennen kuin ovat saaneet verkosta ohjeet lähettämiseen (käytettävä taajuus ja teho).

  Toistimet eivät osaa tulkita matkapuhelinverkon signalointia, vaan ne välittävät tietyn radiokaistan vahvistettuna lävitseen. Koska toistin ei kysele tukiasemalta lupaa vahvistamiseen, sen käyttöön tulee olla matkapuhelinoperaattorin myöntämä lupa. Ja millenkään tsing sang tsung-vehkeelle lupaa ei takuulla heru. Ennemmin operaattori tulee asentamaan itse oman toistimensa, jos asiakas on riittävän tärkeä (lue: yritysasiakas) ja operaattorin radiosuunnittelijoidenkin mielestä toistin voisi olla tilanteeseen sopiva ratkaisu.

  Jos operaattori ei ole kiinnostunut kuuluvuuden parantamisesta, lainvastaisen toistimen sijaan tulee hankkia antenniliittimellä varustettu päätelaite, joka kytketään passiiviseen ulkoantenniin.

  Operaattoreiden omatkin toistimet ovat aiheuttaneet verkossa häiriötilanteita. Mietipä, mitä viankorjaus on sitten, kun häiriön aiheuttaakin toistin, jonka olemassaolosta operaattori ei ollut edes tietoinen.
   
 9. kimmo

  kimmo Punainen matto, kiitos.

  Palaute - 100%
  16   0   0

  Liittynyt:
  25/1/10
  Viestit:
  5337
  Tykkäykset:
  964
  Puhelinmalli:
  Huawei P8 Lite
  Juu, niin tässä onkin tarkoituksena, eli emme ala naapurille signaalia vahvistelemaan.
  Mä mitään häiriöitä nyt tässä ole vahvistamassa, vaan (nyt tulee sarkasmia)laadukasta elisaverkkoa, mikä meillä täällä klamilassa on(sarkasmi loppu).
  Juu, kyllä tuo periaate itselleni selvää, kuten myös se että lupia tarvii olla. Näinhän meillä maassamme on yleensäkin..joka asiaan tarvitaan viranomaiselta joku lupa, että saa tehdä. Sen toki ymmärrän että pallolla iso kasa toimimatonta elektroniikkaa, jotka eivät tehtäväänsä täytä, mutta eiköhän myynnissä ole myös täysin toimivaakin. Vaikkapa sellaisia mitä operaattorit itse käyttävät, tahi mitkä voitaisiin hyväksyttää jollain taholla.
  Panua ei ole täällä näkynyt, eikä myöskään tota elisan voimakaksikkoa(S&P] antennia suuntaamassa, tahi toistimia virittelemässä lähinurkille. Jotain olisi saatava aikaan, koska toistuvat "urputukseni", täällä, tahi operaattorin aspassakaan tuota tulosta.
  Ja jos joku edelleenkin ihmettelee, että miksi sitten SL, niin se halpuus ja periaate että yli 10 vuoden asiakkuuden myötä olisi jo pikkuhiljaa aika alkaa odotella toimivaa 2g-verkkoa jossa voisi kotonaan puhua ilman että puhelut katkeaa, tahi vastapuoli pyytää menemään jonnekin näreen latvaan että toimisi pätkimäti.
  Mielelläni näkisin että asentajille olisi töitä..itse sitä mieltä että liian helposti ulkoistetaan ja potkitaan kaikki pihalla nykyisin. Ennen oli suunnilleen joka kylällä "omat" asentajat jotka sitten kokolailla sukkelaan puuttuivat vikatilanteisiin.
   
 10. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  En nyt aivan varma oletko tosissas vai et.

  Mutta matkapuhelinverkot on kaks suuntaisia, tarkoittaen sitä että vaikka jostain löytäisit jonkin vahvistimen joka vahvistaisi vain sitä Elisan tukiaseman singnaalia jonka sitten johtaisit johonkin faradeinhäkkiin, niin ei siitä paljoa iloa jos et myös sieltä jotain toiseen suuntaan vahvistaisi.

  Jos jos sinulla on tuollainen bunkkeri, niin pari konstia, GSM sovin hyvällä suunta-antennilla, jonka perään esim Dect, tai Wifi (VoIP) luurit.

  Jos ulkona vahva sinkku , niin voi kokeilla passiivista "toistinta".
   
 11. kimmo

  kimmo Punainen matto, kiitos.

  Palaute - 100%
  16   0   0

  Liittynyt:
  25/1/10
  Viestit:
  5337
  Tykkäykset:
  964
  Puhelinmalli:
  Huawei P8 Lite
  Minkä suhteen? Senkö että elisaverkko on surkea täällä päin..olen tosissani siinä kohtaa ainakin.
  Jäi se helpoin konsti, eli operaattorin vaihto. Osittain jo käytössä, eli valtaosa puheluista hoidetaan sellaisen operaattorin avulla jonka vermeet sallivat puhelut pätkimättä ja katkeilematta.
  Menee vähän jo asian viereen, mutta kuuluvuus otsakkeen alle mahtuu hyvin ja koskaan ei ainakaan itselläni niin kiirettä ole, ettenkö ehtisi mainostaa tätä suomen laadukkainta ja hienointa elisaverkkoa(edellinen oli taas sarkasmia).
   
 12. kefiiri

  0   0   0

  Liittynyt:
  1/12/04
  Viestit:
  113
  Tykkäykset:
  2
  Kun on kiellettyä käyttää, niin on. Se on vaan parasta uskoa.
  Operaattori asentaa oman kanavakohtaisen tai operaattorit yhdessä laajakaistaisen toistimen paikkoihin, joihin he katsovat sen tarpeelliseksi. Asennettavat toistimet täyttävät tarkat vaatimukset ja vain "hyväksyttyjä" malleja asennetaan.

  Huonolaatuinen toistin voi olla pahemman luokan häiriöpesä. Myös esim. väärä asennus sisä- ja ulkoantennin kesken voi johtaa ikäviin ongelmiin (liian pieni erotusvaimennus). Huonot laajakaistaiset toistimet saattavat alkaa muodostamaan pahoja keskeismodulaatiosärötuloksia useista eri signaaleista. Ja näitähän voi olla, jos "vierailla" operaattoreilla on alueella tukiasemia.
  Niin ikään 3G-signaalista voi huono vahvistin (joka on toistimen sisällä) tehdä omasta lähetteestä voimakasta keskeismodulaatiosäröä, koska 3G-signaali on laajakaistainen (sisältää periaatteessa useita taajuuksia).
  Vain testattuja ja hyväksyttyjä malleja asennetaan ja nekin operaattorin toimesta.

  Olen ollut muinoin tutkimassa erästä tapausta, jossa gsm-verkossa oli ajoittain ongelmaa tietyillä paikoilla. Tuli äkisti valtavat interferenssihäiriöt. Käytännössä koko gsm kaista oli täynnä voimakasta häiriöpiikkiä. Puhelut estyivät pienellä alueella lähes kokonaan. Syyksi paljastui junan vaunuissa käytetty laajakaistainen operaattoreiden yhteistyönä asennettu toistin. Telehallintoviranomaisen "voimalla" menimme junan vaunuun ja "revimme" toistimen huitsin kuikkaan. Toistin oli tunnetun valmistajan tekemä ja niitä oli useissa eri junissa ja kaikissa sama ongelma. Koko satsi poistettiin käytöstä ja uusia malleja tilalle.
   
 13. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Siksi tuossa heräsikin kysymys alunperin, miksi kuluttajaa rangaistaisiin siitä, ettei ne voi tietää asioita. Hädintuskin osaavat oikeinpäin pitää kännykkää korvalla. Hyvä kun operaattoreilla asentajatkaan tietää mistä on kysymys. Mun mielestä tuommosessa tapauksessa telehallintoviranomaisen ois pitäny esittää poliisille tutkintapyyntö, ilmeisesti kun firma on tarpeeksi iso, ei saada ketään oikein vastuuseenkaan. Tavallinen veronmaksaja on oivallinen kohde, jos et maksa, takavarikoimme vaikka autositalosikännykkäsipeltosivaimosi.
   
 14. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Jos ei tiedä niin ehkä parempi on olla kokeilematta :)

  Mutta kyllä luulisi että suurin osa tietää ettei luvanvaraisia luvattomia radiolähettimiä saa itse viritellä käyttöön. Ymmärrän toki jos joku pissii kuluttajaa silmään ja väittää muuta, se kai sitten oma tarinansa, mutta ei suoranaisesti vie vastuuta pois tekijältä.

  Jos joku virittelee televerkkoa häiritseviä laitteita, ja sellainen löytyy niin silloin kyllä pitää toimia nopeasti, poliiseja kai kutusua apuun siinä vaiheessa jos sitä ei saa pois ilman heidän apua.

  Jos viittasit että jos operaattorin asentaman (tai jonkun muun asentama) _luvallisen_ laitteeseen joka viallisena tai virheen takia aiheuttaa häiriötä operaattorin verkkoon, niin sellaisen etsimisessä tuskin poliisit ovat ihan ydinalueella osaamisessaan
   
 15. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  No jos on vaihtoehtona kuuluva operaattori niin turha silloin on kituutella sellaisen kanssa joka ei toimi käyttöpaikalla.
   
 16. Ananas79

  0   0   0

  Liittynyt:
  7/11/16
  Viestit:
  1
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Samsung Galaxy S5
  Kumpi on tärkeämpää/kalliimpaa matkapuhelinverkon kaatuminen vai ihmisen kuolema, jos apua ei voida soittaa paikalle ajoissa? Hyvä myös huomioida että EU-lainsäädäntö hyväksyy aktiivitoistimien käytön. Ruotsissa asiaan on jo tehty muutoksia, miksi ei Suomessa?
   

  Liitetyt tiedostot:

Jaa tämä viestiketju