Kuuluvuuden parantaminen veneessä

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelimet', aloittaja rankka, 2/3/08.

 1. rankka

  0   0   0

  Liittynyt:
  2/3/08
  Viestit:
  3
  Tykkäykset:
  0
  Odottelen innolla purjehduskauden -08 alkamista ja mietin onko järkeä asentaa purjeveneen mastoon (10 m) ulkoinen antenni kuuluvuuden parantamiseksi. Tuo 35 km rajoitus on tiedossa mutta en tiedä onko se vai signaalin heikkeneminen se raja, joka ensin tulee vastaan kun merellä ei maastoesteitä ole. Olen googlannut tietoa lisäantenneista mutta ei ole selvinnyt onko niiden hyöty vain jos yhteyttä tukiasemaan haittaa maasto tai jotta saadaan antenni auton ulkopuolelle vai onko niin että kännykän oma teho ei riitä silloinkaan kun esteitä ei ole (eli merellä).

  VHF voi Suomenlahdella olla turha jos virolaiset operaattorit välillä kuuluu jo Suomenlinnassa - hankin jo VHF-lupakirjan mutta aloin järkeillä että laitteiston hinnalla saisi vaihtoehtoisesti lisäantennin kännykälle ja jos turvallisuuden kannalta kännykkä riittää siinä olisi se etu että pääsisi nettiinkin. Olen tietoinen VHF:n hyödystä jos haluaa kutsua apua muilta veneiltä ja lähettää sijainti DSC:llä joten sitä ei tarvitse mainita :)

  Testaaminen olisi muutoin hyvä idea mutta maston lasku ja pystytys useammin kuin kerran kesässä ei houkuta.
   
 2. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Ei siinä tukiaseman tehoissa mitään vikaa ole.. mutta ymmärrät varmaan että VHF vehkeet toimii hiukka erillä taajuuksilla. 900MHz ollaan jo maksimi etäisyyksissä huomattavasti alhaisemmassa etäisyydessä kuin 35km riippuen kännykästä. 1800Mhz lyhentää taatusti sen puoleen...

  Vanhalla puhelimella ja Netmonitorilla näkisi tukiasemat, etäisyyden, sun muut missä liikutaan ja sillä on helppo lukittautua vaikka tiettyyn tukiasemaan kerrallaan. Pitää vaan BTS testiä varten tyhjentää ja luoda numeropaikkaan 33 alle 512 oleva luku jonka saa ensimmäisimmiltä Netmonitorin sivuilta. Ne takaa puolestaan 900MHz verkossa pysymisen.

  Tosin tänäpäivänä siihen ei moni pysty ja samoja verkon monitorointiin liittyvia kamppeita ei ole yhtä helposti saatavilla. Näppärä käyttäjä pystyi helposti hahmottamaan ympäristönsä tukiasemat ja suunnat, lisäksi luovimaan niiden välissä manuaalisesti.. Puhelin rukka kun tuppaa olemaan verkon ristialueilla semmonen, että se ei tiedä mihin se oikeen lukittautuisi, niin se mielummin katkoo puheluita ja kuuntelee muita verkkoja ja vetää vaikka Viron mukaan.

  Lisäanteenista on vähäinen hyöty ellei siihen saada tehoa vaikkapa auton katosta.

  Tukiasemien tehot on kohdallaan, mutta kännykästä lähtevä mitätön kantoaalto vaatii tekniikalta oikeasti hulluja tarkkuuksia, jotta vastaanotto pelaisi. Jos kännykkä olisi kuin radio tuola ala VHF:n alueilla tai jossain matalemmilla taajuuksilla.. emmehän tarvitsisi kuin Inariin sijoitettavan tukiaseman. Sitähän emme halua, emmehän?

  Toivon että pysyt purjehdusseurojen suosituksissa ja lakkaat haihattelemasta mahdottomia merellä. Sillä kännykän konffaaminen ja sen opettelu ei ole helppoa. Siihen pitäs paneutua. Myös kännykän käyttö pitäs oivaltaa oikein, se on tarkotettu nimenomaan urbaaniolosuhteisiin kuitenkin. Radioalan harrastajat osaavat varmasti jeesata suo paremmin kuin pursiseura. GSM:mäkin on radio, vaikkei sitä heti siksi mielläkään, mutta sen kanssa puljaaminen on kaupunkilaisten puuhaa niin sanotusti.

  Toivotan hyviä purjehduskausia... ja toivon että tutustut Mika Niemelän järjestämään sivustoon joka tunnetaan radioalan harrastajistakin. Heillä voi olla uudempia uutisia tätä asiaa koskien. Tarkoitan, että mitä sun kannattaisi tehdä, ja varmaan mietitty valmiiksi hyvinkin edullisia hankintoja. Mä ite joskus puuhastelin kanssa, mutta aikaa ei tahdo enään riittää, mutta perusteet ja kaikki muu rakentaminen on hallussa kyllä.

  http://www.skannerilehti.net/cgi-bin/cgiwrap/skalehti/sauna/YaBB.pl
   
 3. rankka

  0   0   0

  Liittynyt:
  2/3/08
  Viestit:
  3
  Tykkäykset:
  0
  Ensinnäkin: Kiitos asiantuntevasta vastauksesta! Pitää vilkaista tuota toista foorumia.

  Toiseksi: Yhä hieman kysymyksiä:

  Kännykkäni on K700i mutta harkitsen uuden hankkimista koska se on muutoinkin ollut pettymys... VHF:n kuuluvuus on oppimateriaalin mukaan 30-40 km eli suurin piirtein sama kuin tuo GSM:n absoluuttinen "timing advance" rajoitus.

  Netmonitorista en ole ennen kuullutkaan mutta googlettamalla selvisi että en ainakaan K700i:llä pääse tutkimaan mitään.

  katosta? Tarkoitatko akusta? Venesähköt toimii 12 V akulla kuten autoissa joten virtaa kyllä saa.

  Monet tuntemani veneseuralaiset ovat sitä mieltä että VHF:ää ei suomenlahdella pienveneessä tarvitse (omani on 7 m) mutta omasta mielestäni on pakko tarvittaessa saada apua muutoinkin kuin hätäraketeilla (jos esim. miehistönjäsen loukkaantuu merellä mutta veneellä ei ole mitään hätää).

  En odota saavani nopeaa nettiä keskellä suomenlahtea mutta jos se olisi suomen rannikolla mahdollista ja turvallisuuden kannalta pelkkä puheyhteys hätäkeskukseen kaikkialta missä liikun (eli pisimillään keskeltä suomenlahtea). Ja en tietenkään Viron puolella sitä käyttäisi kun roamingin kanssa voi käydä näin: http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=10438
   
 4. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Netmonitoria et tarvitse, eikä edes ole kuluttaja juttuja.
  Teknistä mielenkiintoa sillä voi toki tyydyttää, yhteyden aikaista etäsisyyttä voi arvioida, mutta ei siitäkään mitä hyötyä itse yhteyteen, jos matka on liianpitkä niin se on liian pitkä.

  Merellä maastoesteeksi voi muodostua pallonkaarevuus, GSM taajuudet etenevät esteettömässä (ilma)tilassa suoraviivaisesti erinomaisesti pienilläkin tehoilla (siis myös 1800Mhz), mutta eivät taitu.

  Tosin taitaa tukiasemien antenit olla senverran korkealla ettei kaarevuus ole ensimmäinen raja.

  Autossa käytetään anteneitä joissa maatasona toimii auton peltikatto, veneessä käytetään veneanteneita, oleellinen ero niissä on se että Veneantenissa ei tarvita erillista maatasoa (*. Eli siis antennia hankkiessa varmista että se on veneilykäyttöön soveltuva (myös sentakia että kestää suolavetta)

  Tehot ei ole ongelma merellä, vaan tuo mainitsemasi aikaviive rajoitus. Alkuperäiseen GSM max etäisyydestä on tullut pidennystä, en tiedä paljonko lähivesistöillä on tuollaisia soluja

  Veneilystä en mitään tiedä, mutta ilmanmuuta suosittelen VHFää. GSM ei ole maallakaan turvavaline, saatika vesillä

  (* Riippuen antenista maataso voi olla rakkennettu itse anteniin
   
 5. Seawolf

  Seawolf Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/6/04
  Viestit:
  351
  Tykkäykset:
  1
  Puhelinmalli:
  Xperia
  Omassa venekäytössä yksinkertaisinta hoitaa puhelut kotiin ja ystäville GSM:lä. VHF varattu ihan muuhun kun lörpöttelyyn.
  Huonoissa kuuluvuusolosuhteissa (ei niin lähellä rantaa) on hyväksi havaittu liittää puhelin tollasseen: http://www.marinea.fi/shop/product_details.php?p=277

  Eikä siinä olla mitään monitoroitu tai säädetty. Ihan kolmella peellä (piuha puhelimen perään) ja soitto, ollaan menty. Käytetty SE P990i, SE Z800i, SE Z600i, SE K750.

  Pääasiallisena käyttöalueena kolmio Helsinki-Tukholma-Tallinna.
   
 6. rankka

  0   0   0

  Liittynyt:
  2/3/08
  Viestit:
  3
  Tykkäykset:
  0
  Juuri tuota Marinean myymää antennia olen harkinnut mutta siis miettinyt paljonko se auttaa ja mitä tarvitaan sen ja puhelimen väliin - varsinkin kun matkaa varmaan tulee 12+ metriä (masto on 10 m korkea). K700i:ssä on ilmeisesti jokin antenniliitäntä mutta mitään dokumentaatiota siitä en ole löytänyt. Onkohan noissa mainitsemissasi samanlainen liitäntä? Ja voitko sanoa täsmälleen miten olet ratkaisun toteuttanut? Ja onko vaikuttanut paljon kuuluvuuteen?
   
 7. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Hyvälaatuista 50ohm kaapelia väliin, liitokset vulkanoituvalla suojaten.
  Toiseen päähän jokin auto GSM, Vanhoja Nokialaisia on ainakin liikkunut (tiedä sitten tukevatko pitkän matkansoluja, myös Nokian ns. autosarjapuhelinta voi ajatella), tai jokin luuri josta vai rakentaa kiinteä toteutuksen, siihen sitten oma SIM, jälkimmäinen autokonetta huonompi kun verko hukatessa ovat laiskempia etsimään ja muutenkin innokkaita säästään virtaa.

  Kännykät voi pitää henkilökohtaisinakännyköinä, kuuluvat sellaisenaankin hyvin pitkiin etäisyyksiin jos ovat esteettömästi.

  Markkinoilla on myös passiivi säteilijöitä (telineitä)
   
 8. Seawolf

  Seawolf Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/6/04
  Viestit:
  351
  Tykkäykset:
  1
  Puhelinmalli:
  Xperia
  Antenni ylhäällä ulkona.
  Vedetty johto sisään ns. ohjauspulpettiin/navigaatiotasoon.
  Tasossa levy jossa sellaiset kanttaukset reunoissa ja takana.
  Levyssä pituussuuntaiset metallilatat joihin kytketty antennipiuhat, virtapiuhat, mikki ja kovaääninen.
  Autoteline (eri malleille omansa) kytketty levyyn (jokaisella oma) jossa vastaavat pituussuuntaiset latat joista vedetty piuhat liittimiin.
  Autotelineen levy työnnetään tasossa olevaan levyyn siten, että tason levyn kanttaukset pitävät sen paikoillaan.
  Siten kiva, että voi vaihtaa nopeasti Autotelinettä ja puhelinta kun kaikki autotelineet kytketty omaan levyynsä.
  Huono puoli taasen ettei ole kun yksi tasolevy, Vain yksi puhelin kerralla kytketty antenniin.
  Osat tavallisista autosarjoista ja telineistä, sekä joistain vanhoista autostereo/LA-puhelin siirtotelineistä.

  Lisäksi toiselta samanlaiselta antennilta vedetty johto ulos rasialle. Rasiassa joku (BCN? tyyppinen) kiertoliitin.
  Kiertoliittimeen liitetään n.2metrinen piuha jossa toisessa päässä puhelimeen sopiva liitin (en oo kokeillut kun Z800i:llä, voi sopii noihin muihinkin).

  En hirveen tarkkaan tiedä miten noi on toteutettu, meidän firman ”Pelle Peloton” ne asensi yhtenä ”virkistys viikonloppuna”.
  Kyllä silloin kun verkkoa ei löydy, kytkeminen auttaa välittömästi.
  En kylläkään ole vahtinut onko kentät tapissa tai puhunut jatkuvasti puhelimessa, sitä on siellä veneessä kaikkee muutakin touhua ja rentoutumista.
  Niin ja sen sopivan pään siihen puhelimenliittimeen löytää noista autoasennusfirmoista ja Maifonista.
   
 9. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Mjoo, sovelias ehtikin jo vastamaan oleellisimmat seikat. Se kännykän tolpat ei kerro sitten oikeastaan kuin suuntaa-antavasti mistä on kyse. Jos se heittelehtii, syitä on ainakin 3 pääasiassa.

  1. Olet liian "reuna-alueilla" kännykän ja verkon yhteistyön kannalta, kännykän oma anteeni on ylikuormittunut ja jopa hajoamassa.

  2. Olet tukiasemien ristialueilla.

  3. Ei pääse vireeseen kunnolla, mistä seuraa myös 1. lueteltuja asioita.

  Mua on muuten eniten ärsyttäny aina noi liittimet, kun ei meinaa löytää vähänkin vanhempaa yhtään mitään. Se voi pahimmillaan olla niin tyhmästi, et sitte on ostettava koko setti saadaksesi sen.

  Totta.. rentoumaanhan olet menossa, etkä kännyköiden verkkoja roplaamaan ;)
   

Jaa tämä viestiketju