Kun puhelin ei toimi puhelimena

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelimet', aloittaja oOoOo, 12/4/11.

 1. oOoOo

  oOoOo Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  30/7/10
  Viestit:
  101
  Tykkäykset:
  36
  Melkein 90v äitini oli toista viikkoa puhelinmotissa kun jostain syytä kännykkä ei soinut kun siihen soitti. Ainoa keino saada tämä Nokia 2610 toimimaan oli irrottaa akku siitä. (Operaattori Sonera.) Piti reissata toiseen kaupunkiin ihmettelemään että onko äiti kuollut kun ei enää vastaa puhelimeen.

  Sitten paria viikkoa myöhemmin minulla oli matka erään henkilön kanssa. Matka aikaistui tunnilla ja yritin saada tätä henkilöä koko aamupäivän kiinni. Hän ei vastannut puhelimeen. Tuli paniikki ja piti mennä lopulta hän kotiovelleen. Hän vaan ilmoitti että ei puhelin ole soinut. Puhelimessa näytti olevan kaikki kunnossa. Kun paikan päällä soitin siihen, niin se ei soinut. Puhelin oli iPhone, operaattoria en tiedä.

  Myös itse olen ollut tietämättäni puhelinmotissa. Puhelin on Samsung F-480 ja operaattori Saunalahti.

  Puhelin on sellainen perupalvelu, että siinä olevien perustoimintojen on pakko toimia. Jos ei toimi, niin joku voi vaikka kuolla. Tietysti kenttä voi puuttua tai tukiaseman slotit olla tilapäisesti loppu, mutta niin ei saa olla että puhelimet ovat pysyvästi ulkona radioverkosta ilman että puhelimen haltija edes tietää sitä. Tämä on niin vakava asia että viranomaisten pitäisi jo puuttua siihen ja pakottaa operaattorit ja puhelinvalmistajat panostamaan riittävästi näihin perusongelmiin, jotta ne saadaan pois päiväjärjestyksestä, sen sijaan että satsaavat kaikkeen "seksikkääseen" hypeen.
   
 2. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Matkapuhelimet ja verkot toimii nykyään niin hyvin että ihmiset on alkaneet odottaa myös sitä, teknisesti kyse ei kuitenkaan ole mistään lankaverkosta ja luonnollisestikkaan sellaisen varaan ei saa laittaa ihmishenkeä.
  Varmuus, toimivuus jne. on myös kompromissi muiden tekijöiden suhteen ja ihmiset on valmiita tinkimään niistä.

  Toki mahdollisimman hyvä "toimivuus" on monen toivelistalla, jopa niiden jotka tietoisesti jotain muuta valitsee.

  Viranomaiset tiettävästi seuraa varsinkin operaattorien touhua.
   
 3. Dotzki

  Dotzki VIP

  Palaute - 100%
  88   0   0

  Liittynyt:
  8/10/09
  Viestit:
  6223
  Tykkäykset:
  1266
  Puhelinmalli:
  iPhone 7
  Mikä maa mikä paikka? Luuria ja liittymää vaihtoon. Siihen ei kukaan kuole, että puhelin ei toimi. Puhelimessa näkyy kyllä onko verkossa. Ja jos omistaja ei sitä osaa katsoa, niin ei sen varaan mitään kannata sitten laskeakaan.
   
 4. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Ei ole lainkaan tavatonta että verkko ja puhelin on voinut harhautua toisistaan, ja silti puhelin näyttää olevansa verkossa. Puhelin nukkuu välillä ja välillä kuuntelee, harvemmin mitään verkolle juttelee. jos verkko on luurin hukannut, niin se kuulee luurista vasta seuraavan kerran kun se verkkoon päin ottaa yhteyttä. Tätä ollut koko alan historian.
  Veikeissa oloissa voi käydä niinkin että oltu juuri kuulumattomissa, tyypillisempää 2100/1800Mhz alueilla.

  Joskus aikanaan pakettidatan tullessa oli ongelma että datasiirtoa ja puhelukutsuja ei hanskattu yhtäaikaa, samaa tuntuu esiintyvän aika paljon tuoreimmilla 3G tekniikoilla.

  Laitteet missä ei ole virransäästö tekniikoita olisivat paremmissa asemissa, mutta ei sellaisia kukaan taskuun osta.
   
 5. kaBu

  kaBu Truu Apöl Faniboi

  Palaute - 100%
  44   0   0

  Liittynyt:
  21/7/09
  Viestit:
  6181
  Tykkäykset:
  2800
  Puhelinmalli:
  iPhone X Silver
  mitä tällä tarkoitat?
   
 6. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Vievät virtaa niin paljon.
   
 7. kaBu

  kaBu Truu Apöl Faniboi

  Palaute - 100%
  44   0   0

  Liittynyt:
  21/7/09
  Viestit:
  6181
  Tykkäykset:
  2800
  Puhelinmalli:
  iPhone X Silver
  no onko esim. iphonessa jokin virransäästötoiminto?
   
 8. oOoOo

  oOoOo Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  30/7/10
  Viestit:
  101
  Tykkäykset:
  36
  Nyt olet hakoteillä. Kuten aiemmin sanoin, niin "poislukien heikko kenttä tai loppuneet slotit" ovat eri asia. Ne ovat rajallinen resurssi. Jos nuo kohdat jätetään huomiotta, niin teknisesti kyse on suunnilleen sama kuin nykyinen lankaverkko eli ei ole mitään sellaista syytä miksi tätä perustekniikkaa ei saisi kuntoon. Ja se myös saataisiin jos siihen haluttaisiin satsata. Mutta kun se ei lisää myyntiä, niin siihen ei panosteta. Jokin hieno grafiikka on myynnin kannalta korkeammalla prioriteetilla. Ongelma on myös asenne. Tuo asenne näkyy mm lauseestasi: "Varmuus, toimivuus jne. on myös kompromissi muiden tekijöiden suhteen ja ihmiset on valmiita tinkimään niistä." Kerro minulle mikä on sellainen muu tekijä jonka takia varmuudesta puhelimen toimimisesta puhelimena pitäisi tinkiä? Ehkä sinä olet valmis tinkimään, mutta esim. äidilleni puhelin on pelkkä puhelin. Ihme kun Nokia ei osaa tehdä edes luotettavaa peruspuhelinta jolta ei vaadita yhtään mitään muuta kuin puhelimena toimiminen. Puhelinhan voi pollata yhteyttä tukiasemaan ja jos se huomaa että ei toimi, niin rupeaa vaikka vilkuttamaan näyttöä ja piippaamaan jolloin yhteyden toimivuutta ei voi olla huomaamatta. Jos tämä väli toimii mutta ongelma on siinä että yhteys tukiasemalta muuhun puhelinverkkoon ei toimi, niin se on jo täsmälleen samaa kuin lankapuhelimen tekniikka. Kännypuheluthan kulkevat samoissa verkoissa kuin lankapuhelut. Mutta tällainenkin ongelma voidaan havaita erilaisilla keep-alive tekniikoilla.
  Ihmisten henki on usein kännykän varassa - ihan oikeasti.

  Kun nouset lentokoneeseen, niin onko sinulla pelkkänä toiveena että lentokoneella on "hyvä toimivuus". Se että kännyt toimivat huonosti johtuu pitkälti kuluttajista jotka nielevät kaiken. Jos tarjottu taso riittää kuluttajille, niin miksi panostaa parempaan laatuun? (Kävi muuten mielessä kysymys: Kummassakohan liikkuu isommat rahat, kännyteollisuudessa vai ilmailuteollisuudessa.)

  Kero se äidilleni. Hyvä jos hän edes näkee sitä kirpun kokoista symbolia joka sen ilmaisee. Ja ymmärtää mikä on puhelinverkkoon loggatuminen. (Se on hänelle yhtä vaikeaa kuin se olisi sinulle jos minä kysyisin sinulta niitä AT-komentoja joilla esim. puhelinmodeemin radiologgauksen saa uudistettua.) Hän ihmettelee että miksi ei voi valita numeroa aina suoraan. Minäkin ihmettelin sitä aikoinani ja syykin selvisi. Hän on niin hidas että puhelinnumeron nollan painallus olikin ns pitkä painallus ja sen takana oli muu toiminto kuin numeron valinta. (Kännyt tehdään nykyään nuorten nörttien ehdoilla, ei tavallisille ihmisille.)
  Jos kännyn varaan ei voi laskea mitään, niin sitten ravataan vähän väliä naapurikaupungissa. Ja kuka jatkuvasti tarkkailee onko puhelin radioverkossa. Ei ainakaan se kiireinen henkilö jonka kanssa lähdin reissuun. Tuskin sinäkään olet tarkistanut omasta puhelimestasi viimeiseen kolmeen tuntiin että mitä se symboli näyttää. Ja voi se puhelin olla loggautunut radioverkkoon, mutta silti puhelinyhteys ei toimi muista syistä. Jos ongelma kuitenkin korjaantuu akun irrotuksella, niin vika on sellainen, että sen voisi nollata pelkällä puhelimen softalla ilman akun irrotusta, mikäli puhelimen softa ei ole sekaisin. Ja vaikka olisikin, niin on olemassa tekniikoita joilla voi havaita jokin romahtaneen prosessin jos noin on käynyt esim. ohjelmavirheen takia. Olen täysin vakuuttunut, että em. ongelma olisi pois pyyhittävissä jos vain tahtoa olisi. Rahaa kyllä on. Tahtoa ei ole koska kuluttajat eivät vaadi.
   
 9. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Niin no, rajallisia ne silti on.

  Parempaa varmasti voisi tehdä, päätelaitteita operaattori ei voi kuitenkaan rajata, käyttäjä ne valitsee. ja käyttäjät ei valitse operaattoria joka tekisi teknisissä rajoissa niin luotettavan verkon kuin voi.

  Ethän sinäkään asiaan ollut pannostanut.

  Hinta, hinta, hinta, käytettävyys, toimintajat, palvelut jne.

  Jos äidilläsi vaatimukset olisivat kuvalemasi kaltaisia, niin kyllä asia olisi hänen kohdallaan toteutettu aivan toisella tavalla.

  GSMllä saa yllättävän luotettavia toteutuksia, henkeä ja tietyisä rajoissa terveyttä sen varaan ei saa silti laskea. Mutta älä jollain kahdenkympin rimpulalla lähde sitä tekemään.


  Kyllä, ja yhteksiä voi kahdentaa. 100 varma ei siltikään, pitää miettiä mitä sitten jos yhteys ei toimi.

  Ihmettelen kovasti jos sinulla/äidilläsi on noin korkeat vaatimukset, mikset sitten toteutuksenna on aivan muuta.

  Tulee tietenki mieleen että ette halua panostaa.
   
 10. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Känyykkä onnettomuuksiin kuolee vähemmän kun lentokoneonnottomuuksiin.

  Mutta lentämisen osalta kaipaan aikaa jolloin sinne koneeseen pääsi kuin bussiin, pelkään aikaa että muihinkin julkisiin pääsee vasta turvatarkastuksen jälkeen, linjautossa parikuljettajaa ja lauma muuta henkilökuntaa.

  Eli uskallan mennä jopa metroon jossa ei ole kuljettajaa.
   
 11. Taajuus

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/4/05
  Viestit:
  142
  Tykkäykset:
  0
  No voi herrajeesus sentään.

  Mitenhän me skideinä pärjättiin hengissä, kun ei ollut kännyköitä.
   
 12. Xaser

  Xaser Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  8   0   0

  Liittynyt:
  25/9/03
  Viestit:
  1269
  Tykkäykset:
  29
  Puhelinmalli:
  1020
  Homaa mummulle Elisa Vahti ja laitat kamerat kämppään niin voit tarkistellä että mitä siellä tapahtuu kun et itse ole paikalla.

  Meillä oli samaa "ongelmaa" niin laitettiin mummulle vastaava setti niin nyt voi kännykällä vaikka kattoa että mitä tapahtuu, ilman että tarvii ajella 50km matkaa.

  (Ei ole maksettu mainos, vaan totta)
   
 13. oOoOo

  oOoOo Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  30/7/10
  Viestit:
  101
  Tykkäykset:
  36
  Tällä palstalla on kovin tyypillistä, että kaikkia kännykkäongelmia vähätellään tai pistetään asia muuten läskiksi.

  Eli toistan edellä olevan. Onko kännykkä niin pyhä asia joillekin että sen arvostelu on yhtä suuri pyhäinhäväistys kuin Neuvostoliiton haukkuminen 60-luvulla?
   
 14. oOoOo

  oOoOo Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  30/7/10
  Viestit:
  101
  Tykkäykset:
  36
  Tiedän tuollaiset systeemit. Sopii höppänälle dementoituneelle akalle mutta ei täysissä järjen voimissaan olevalle ihmiselle. Se että ihmisen on syntynyt hevoskärryjen aikana ja vierastaa uutta tekniikkaa, eikä halua perehtyä siihen, ei muuta tätä asiaa.

  Tämä mummojuttu on kuitenkin sivuraide pääasiasta. Eli matkapuhelimiin ei voi luottaa eikä kukaan juuri välitä siitä.
   
 15. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Tällä palstalla on tuhansia ketjuja joissa suurin piirtein jokaisessa aihettakäisttelevässä arvostellaan , operaattoria, valmistajaa, myyjää, huoltoa tai jotain muuta asiaan liittyvää.

  Yleistän, ei tietenkään.

  Yleistäen "luotettavuus" on niin hyvä että riitää useimpiin kohteisiin. Vaativimmissa sitten ratkaisuja tarpeen mukaan.
   
 16. Taajuus

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/4/05
  Viestit:
  142
  Tykkäykset:
  0
  Miksi mummulle ei voi hommata lankalinjaa, jos ehdoton ja katkeamaton yhteys on vaatimus?
   
 17. oOoOo

  oOoOo Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  30/7/10
  Viestit:
  101
  Tykkäykset:
  36
  Taasko unohtui että tämä mummojuttu on sivuraide. Myös katkeamattomuus on sivuseikka jos yhteys tulee takaisin jossain vaiheessa. Ongelma - todellinen iso ja pahan ongelma - on se että joskus yhteydet katkeaa eikä nouse ikinä pystyyn ilman virtakatkosta.

  Olen tekemisissä laitteiden kanssa joita etävalvotaan GSM/GPRS-yhteyden kautta. Sama ongelma joka on kännyissä, on myös etävalvontaan käytetyissä modeemissa. Se maksaa selvää rahaa kun jonkun pitää matkustaa valvottavan laitteen luokse katkaisemaan siitä hetkeksi sähköt, kun valvottavaan laitteeseen ei saada yhteyttä. Näihin paikkoihin ei voi laittaa lankapuhelinta (=lankamodeemia), kun lankaverkkoa ei ole. Perk.....
   
 18. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Jaa, no oli kuitenkin esimerkki siitä että ei olla valmiita maksaa paremmasta.

  Vaikuttaa siltä että ongelma on siinä laite toteutuksessa. Jos ei ihan kuluttaja tavaraa niin kyllä ne tehdää niin että selviävät tuosta ihan itsenäisesti.

  Se että yhteyskatkeaa on tiedossa oleva juttu ja jos kyse kohteesta jossa kokoonpanon pitää itsenäisesti pärjätä, niin ne osaa sen yhteyden nostaa ylös. Jos laiterikko, tai verkko häviää pysyvästi niin sitten tarvitaan jo toimia.

  Tässä maassa on paljon GSM M2M laitteita joita ei ole kukaan käynyt asentamisen jälkeen ronaamassa ja edelleen toimivat.

  Tuo on toki ongelma, kiinteisiin paikkoihinkin hinta voi joissain paikoissa nousta niin isoksi että pitää miettiä muita konsteja. raha ei vastaa hyötyä. Liikkuvat ja jotkin "erä" kohteet myös oman lukunsa.

  Eikä se lankakaan mikään 100% ole, eikä yhden langan varaan vaativia kohteita jätetäkkään.
   
 19. oOoOo

  oOoOo Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  30/7/10
  Viestit:
  101
  Tykkäykset:
  36
  Teoriaa. AT+CREG? pitäisi palauttaa tiedon siitä että onko modeemi rekisteröitynyt radioverkkoon. Vastauksena tulee 0 jos ei ole, 1 jos kotiverkko, 5 jos roaming. 2 taisi olla että nousemassa juuri pystyyn tms. (En muista ihan varmasti miten se oli, mutta suunnilleen noin.) Ja varmimmin yhteyden toimivuuden saa selville pingaamalla jotain serveriä, mutta se edellyttää että nettiyhteys on päällä. (Tällöin tosin SMS tai puhelu ei onnistu jos modeemi on 1-kanavainen.)

  Totuus on se että ainakin ne modeemit joita on laajasti kentällä näissä systeemeissä, niin joskus antava tiedon että modeemi on radioverkossa. Silti modeemi ei reagoi puheluihin vaikka AT-komennon vastaus väittää että ollaan verkossa.

  Oukkidoukki. Jos mitään dataa ei ole kulkenut hyvin pitkiin aikoihin, niin silloin varmuuden vuosi bootataan koko järjestelmä softakomennolla. Modeemin tulee ajettua kaikki alustusarvot varmuuden vuoksi. Silti saattaa käydä niin että yhteys ei nouse pystyyn. Koko modeemi saattaa jopa lakata vastaamasta AT-komentoihin, joten vaikka mulla olisi miten fiksu oma systeemi, niin mitään ei voi. Vasta kun katkaisee virrat kokonaan modeemilta, niin homma alkaa pelittää. Siis ainakin tämä modeemi on paskalaatua. Eli on vain teoriaa että "pitää pärjätä itsenäisesti." Ei voi pärjätä itsenäisesti kun vastapuoli ei reagoi mihinkään ilman virtojen katkaisua.

  Sitten on olemassa toinen paljon kalliimpi modeemi. Niitä ei ole kovin montaa käytössä. Modeemin mainoksessa sanotaan että se osaa nousta itsenäisesti radioverkkoon. (Se on minusta itsestään selvyys ja sen osaa myös tuo halpismodeemi.)

  Tämän kalliin modeemin kohdalla oli eilen tällainen tapaus: Lokitietojen mukaan se oli pudonnut pois radioverkosta eilen noin klo 18. Kun se ei noussut itsenäisesti radioverkkoon, niin sovellusohjelma lopulta sammutti sen ja käynnisti uudelleen. (AT+CFUN=0 ja AT+CFUN=1) Tämä on yleensä hyvä keino jos modeemi ei suotu menemään radioverkkoon. (Esim. epäonnistuneen ppp:n jäljiltä modeemi saattaa jäädä tuohon ei-loggautuneena-tilaan.) Tätä ja muita temppuja oli yritetty säännöllisin väliajoin läpi yön. Siitä huolimatta komento AT+CREG? palautti vastuksen että ei olla verkossa. Sitten soitin modeemiin tavallisen äänipuhelun. Kas kummaa, siihen reagoitiin, vaikka modeemi vastasi että se ei ole verkossa. Äänipuhelun jälkeen modeemi rupesi vastaamaan AT+CREG? komentoon että ollaan verkossa.

  Pahinta tässä hommassa on se, että jotkin putoavat pois verkosta todellakin pysyvästi kunnes niistä katkaistaan virta. Mikään muu temppu ei ole auttanut. Jos tiedät jotain muuta vinkkiä, niin olen ikikiitollinen.

  Juu, niin on. Myös meillä on niitä. Ne on niitä samoja malleja jotka joskus temppuilee tosi tiuhaan ja joskus käy parikin vuotta ilman ongelmia. Eikä tämä ongelmattomuus riipu kentän signaalin laadusta. Ongelmia voi olla myös vahvassa kentässä.
  Onko muuten hyviä vinkkejä mitä modeemimalleja noissa "ronaamattomissa" laitteissa on käytetty?
   
 20. Taajuus

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/4/05
  Viestit:
  142
  Tykkäykset:
  0
  Mummojutusta tämä kalabaliikki alkoi kuitenkin...

  Fakta että sellaisia järjestelmiä joiden toimintavarmuus on ehdoton, ei ikinä jätetä vain yhden GSM linjan varaan. Vähintäänkin kahdennetut yhteydet ovat normisettiä.
   

Jaa tämä viestiketju