Sonera Kummallinen häiriö Soneran linjassa

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja Legge, 25/1/09.

 1. Legge

  Legge

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  9/9/03
  Viestit:
  787
  Tykkäykset:
  0
  Käytössäni on siis iPhone + minun Sonera. Muutaman kerran on kesken puhelun tapahtunut niin, että linjalta alkaa kuulua vain kummallista pulinaa, joka vaikuttaa vastapuolen pahasti vääristyneeltä puheelta. Mitään ei kuitenkaan saa selvää, ja pulina ilmenee molemmilla osapuolilla. Näissä tapauksissa toinen operaattori on ollut elisa, eikä ongelmaa ole ilmennyt muuta kuin minun käyttäessä Soneralla varustettua iPhonea.

  Onko ilmiö kenellekään mulle tuttu? Lähinnä pohdin, onko vika oikeasti operaattorissa vai voiko vika olla luurissa. Täällä Pihlajamäessä Soneran 3G-verkko tuntuu olevan melko heikko, ja puhelin pudottaa helposti 2G:hen. Liekö tuo voisi olla syypää?
   
 2. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Pulinaa... tuo kuvaus ei kauhean tarkka ollut... Mutta monesti saattaa käydä millä puhelimella vain, siten, että sä kuulet kaikuna oman puheesi mikä häiritsee erityisen paljon puhumistasi. Semmonen tapahtuu HF:llä vastapuolelle.

  Toinen pulinaongelma on se, kun tulee kolmas linjalle ja kaikki kuulevat jopa joskus toisensa. Semmoinen voi tapahtua ja on mullekin tapahtunut 2 kertaa, 3 kertaa olen ollut kuuntelemassa toisten puhelua osallistumatta ja pystymättä häiritsemään. Myös siten on pari kertaa käynyt, että kuulen toisen osapuolen pelkästään.

  Nää on sellasia asioita mitä pidetään hiukan tabuna, semmoista ei koskaan tapahdu tai ole myönnä suoraan edes tietoliikenne professori jonka kanssa olen väitellyt salakuuntelusta.

  Silloin soittojen täytyy osua samaan aikaan "yhdelle tielle" mitä pidetään mahdottomana. On operaattoreita jotka eivät käytä A5 suojausta muunmuassa ja yllätys on monelle se, että taajuuskaista hyppyihin pelkästään luottaneilla operaattoreilla tapahtuu tämmöstä eniten. Mutta myöskään salaus ym. ei ole "kummituspulinoita" vienyt kokonaisuudessaan pois.

  Asia on sikäli mielenkiintonen, että jos nyt ajatellaan ihan selkeästi miten pääsisi osallistumaan 3 kesken puheluun sattumalta ei toivottuna vieraana. Puheluita on satoja miljoonia päivässä maailmassa, takuulla siihen samaan törmätään joka päivä jossain päin maailmaa. Tämän tarkemmin tekniikkaa en jaksa luetella, mutta puhutaan oikeasti isoista luvuista ja kohdalleni sattuneet tapaukset selittyy vain tuhansilla puhelinsoitoilla ja sittenkin se on ollut lottovoittoon täysin verrattavissa.

  Yleensä "kummituspulinat" on jälkikaikua omista puheista kuitenkin....
   
 3. NX

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  19/2/04
  Viestit:
  102
  Tykkäykset:
  5
  Vuosia sitten tälläinen sattui kohdalle DNA:n liittymällä ja kun siitä aspaan ilmoittelin, niin jäi sellainen kuva että asiakaspalvelija kuvitteli mun olevan jotenkin harhainen. Tosin ihan asialliseen sävyyn jaksoi toistella, että tätä ei voi tapahtua.
   
 4. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Voin kuvitella...

  Näitä kuitenkin tapahtuu ja se on tosiasia jota nää laskupäät ei pysty kiistämään millään. Netmonitorilla näkee myös keillä operaattoreilla on millonkin salaus ja hypyt päällä... Tästähän tiedon paljastamisesta operaattorit eivät pitäneet ollenkaan ja eikä kysymyksistä mitä esitin jo 1998-2002 aikoihin.

  Sittemmin moni on alkanut kyselemään asioista, näitä perusmyyttejä on tullut murrettua kymmenittäin.
   
 5. kefiiri

  0   0   0

  Liittynyt:
  1/12/04
  Viestit:
  113
  Tykkäykset:
  2
  Ei liity nyt suoraan varsinaiseen aiheeseen, mutta ....

  Mihinkä tietoon perustuu väite, ettei Suomessa (oletan nyt olevan kyse vain Suomessa käytävistä puheluista) käytetä A5 salausta?
  Väite ei mielestäni voi pitää paikkaansa!!!!

  Salauksellahan ei ole mitään tekemistä enää, kun puhelu on operaattorin tai toiselta operaattorilta vuokratulla siirtoyhteydellä.
  Eikä tietenkään itse keskuksessa.
  Salausta käytetään vain radiotiellä. Tukiaseman TRX:ssä muodostetaan ja puretaan radiotien salaus. Vastaava tehdään myös puhelimessa.

  Varsinaiseen asiaan...
  Puhelut siis siirtyvät standardin mukaisina bittivirtoina verkossa salaamattomina ja "ylikuuluminen" on täysin mahdollista, vaikkei sitä tunnusteta. Ihmeellinen "pulina" tai jokin muu vastaava voi johtua ns. transkooderin häiriöstä tai viasta. Transkooderissa analysoidaan lähtevä ja tuleva puheen bittivirta. Jos ne vastaavat toisiaan, on kyseessä toisesta päästä tuleva kaiku. Tämän transkooderi pyrkii estämään ja poistaa kyseisen bittivirran. Joskus saattaa olla vikaa ja se sekoaa täysin ja poistaa vähän liikaakin ja syntyy ihme "pulinaa". Uuden puhelun muodostus parantaa useimmiten tilanteen, koska puhelu siirtyy todennäköisesti toiseen siirtokanavaan ja sitä kautta toiseen transkooderiin tai transkooderi toipuu muuten vaan itsestään taas kuntoon.
  Transkooderissa tehdään myös puheen bittivirran nopeuden muutos vastaamaan stardardia 64kbit/s, mikäli se ei tällä nopeudella tukiasemasta tule/mene, kuten ei useinkaan. Usein tukiasemalle tuleva ja menevä puheen nopeus on 16kbit/s.
   
 6. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230

  Ei ole aina käytetty. Ajanjaksosta ei ollut puhetta sen kummemmin. en pitänyt merkityksellisenä kuitenkaan monikaan ei siitä ollut kiinnostunut joten jäi merkitsemättä. Netmonitorilla voin vilkaissa koska tahansa asian, nyttemmin en ole viitsinyt tutkia kokoasiaa kellä on... Taitaa olla kaikilla. Mutta tuolta jostain vanhoista viesteistä voi penkoa varmaankin kellä oli ja kellä ei. Soneralla oli muistaakseni, mutta oliko näin, että Radiolinjalla ei ollut A5 tai DNA:lla päällä. Veikkaan jälkimmäistä.


  Salauksella on se merkitys, että jos olet soittamassa kuitenkin toisen henkilön kännykkään juuri samalla hetkellä ja saamassa yhteyden, järjestelmä ei ole niin nopea ettei se ehdi reagoimaan ja tällöin 3 puhelua linjaan on mahdollinen, tietysti silloin "kättelyt" jne. pitäs toimia samalla kellonlyömällä. Tämmöstähän pidetään tyystin mahdottomana, mutta kuitenkin tapahtuu. Sehän edellyttää kaikille osapuolille salausavainten jakamista ja tästä on kyse. Hommaa jos ajattelisi edes niin, että sormi lipsahtaisi "neuvottelunappulalle", niin toki voisi sen saman selittää vaikkapa Nokian 5110 ja 1100 malleille kuinka se tapahtuu. Tääkin on eriasia mutta ehdotettu moneen kertaan. Ymmärrän toki missä kännykkä purkaa ja missä se on salaamatonta. Mutta en sitä miksi se tekisi sen itsestään muuten kuin "hyppäämällä samalle tielle". Näistä on monesti keskusteltu, mutta tapaukset on monisäikeisiä, että niistä on vaikea luoda kokonaista kuvaa. Ainoa mikä mulle on tullu mieleen omalta kohdalta, että kaikki henkilöt 2 kertaa olivat saman tukiaseman alueen vaikutuspiirissä jolloin osapuolen keskusteluun osallistuminen oli mahdollista. Pari kertaa siis kävi myöskin niin, että kolmatta kuullut ollenkaan, mutta en voinut osallistua keskusteluun. Silloin kolmas osapuoli oli huitsin nevadassa... tääkin voi olla sattumaa, en sitä kiellä, mutta kovin on "toistuvan oloisia". Tottakai soitin kaverille ja kysyin hyvinkin tarkkaan hiukan sijaintia kenen kans puhu tms. Todella hämmentävää. Oikeen muuta pääteltävää ei ole minkään tueksi. Tässätapauksessa aineiston kerääminen olisi yksi tärkein asia jolloin saisi rajattua hiukan vikatilannetta.


  Kaiku tosin on selvitetty, mutta ei toisten puheluiden kuuleminen. HF:llä on moneen kertaan tullut aivan kummallisia "kaikuja". Mutta veikkaan äkisti muuttuvan deviaatiotason sotkevan myös hommaa. Homma loppuu kun sanon työnantajalle, että kytkeppäs BT HF:si pois päältä, niin pystyy puhumaan. Ihan hyvin selvitetty tekniseltäkin kannalta sulta, ei siinä mitään. Näin se pelipalat kasaantuu monista seikoista kasaan...

  Monesti jokin sekoaa juuri DNA:lla, ei kellään muulla. Puhut aivan normaalisti ja kohta kuuluu jumalaton kohina toisesta päästä mikä ei lakkaa ennenkuin toinen sanoo jotain. Syynä kait epäjatkuvan lähetyksen, taustakohinan koveneminen eli deviaatiotason yliohjaus tms... tuostapa ei ole tietoa sen tarkemmin, voisit sen osalta kertoa hiukan tarkemmin mistä tässä on kyse. Eli vaimeneeko kohina tai voimistuuko se hetkellisesti samasta syytä.

  Muille tiedoksi... jotka eivät tiedä, epäjatkuvan lähetyksen tarkoitus on vastapuolen puhuessa, kuulla kohinaa ettei tule tunnetta, että puhuisi seinille. Jos ootte joskus huomanneet, niin kaveri saattaa "kadota" ja huhuilette sitä. Puhelin on äärettömän herkkä siinä suhteessa, että jos nyt olisi yö, jolloin ei kuulu normaali elämän ääniä jotka aukasee linjaa... niin kohinakin saattaa aina yöllä hiukan vaijeta.
   
 7. Legge

  Legge

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  9/9/03
  Viestit:
  787
  Tykkäykset:
  0
  Kaikuun on tullut törmättyä ennenkin ja siitä ei siis ole kyse. Hieman vaikea tuota on kuvailla, mutta täysin sekopäistä ulinaa se on. Ei siis pysty saamaan mitään selvää, eikä vastapuolen puheet (tai minun) tule enää läpi. Kerran ulina on alkanut kesken puhelun ja kerran heti alusta.
   
 8. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Ulina? siis ulvooko siellä joku vai onko se nousevaa laskevaa... kuvaile. hmmmhmm, no hmmmm. Siis jo puhut pulinasta sillä käsitetään puheen sorinaa josta ei saa mitään tolkkua esim. ihmiset pulisevat keskenään kutsuilla, se on pulinaa. Mutta ulina ihan muuta., no ei sorruta pikkuseikkoihin. Pitää tietää mikä sielä nyt sitte kuuluukaan.
   
 9. Legge

  Legge

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  9/9/03
  Viestit:
  787
  Tykkäykset:
  0
  Ehkäpä tuo kuulostaa eniten siltä, että joku kiljuu veden alla. Tämän parempaan kuvaukseen en pysty :D
   
 10. kefiiri

  0   0   0

  Liittynyt:
  1/12/04
  Viestit:
  113
  Tykkäykset:
  2
  Saman salausavaimen (Kc) käyttö useammalle puhelimelle on täysin mahdoton tilanne. Salausavain muodostetaan tunnistuskeskuksessa (AuC) ja toisaalta myös puhelimen SIM-kortissa. Salausavain muodostuu satunnaisluvun (RAND) avulla. Vieras puhelin ei voi muodostaa samaa Kc:tä kuin toinen puhelin. Kc lähetetään tukiaseman sille TRX:lle ja siihen puhekanavaan, mitä ko. puhelin käyttää. Kc:tä ei siirretä ilmarajapinnan läpi puhelimeen, vaan puhelimen on muodostettava se SIM-kortissa itse saamastaaan RAND:sta.

  Toisin sanoen tukiaseman ilmarajapinnan puhekanavassa, GSM-tukiasemassa aikavälissä tai 3G-tukiasemassa koodikanavassa, ei voi sekoittua kaksi puhelua keskenään. Kyseinen ilmarajapinnan puhekanavan salaus toimii vain toiselle puhelimelle, vaikka samaan kanavaan eksyikin väärä puhelin jostain kumman syystä. Väärälle puhelimelle kanavan liikenne on mössöä.

  Teoriassa saman tukiaseman kaksi eri puhelua voivat sekoittua keskenään, kun TRX:n salaamaton liikenne siirtyy tukiaseman transmissio-osaan. Jokaisella ilmarajapinnan puhekanavalla on oma kanavansa siirtojärjestelmässä. Mahdollista on siis, että tapahtuu eräänlainen summaus kahdesta yhteen. Ja tällöin on kaksi puhelua "päällekkäin". Vastaavanlainen ilmiö voi periaatteessa tapahtua missä päin verkkoa tahansa. Perin harvinaisia tällaiset kuitenkin ovat.

  Jo mainittua "mukavuuskohinaa" käytetään tosiaankin transkooderissa estämään tunnelmaa vastapuolen häviämisestä. Syynä on siis tuo epäjatkuva lähetys.

  Palatakseni tuohon alkuperäiseen ongelmaan, en saanut selville esiintyykö "ulinaongelma" missäpäin tahansa käytettäessä ko. puhelinta vai millä puhelimella tahansa ko. paikassa.
  Pitäisi siis pystyä rajaamaan onko vika puhelimessa vai verkossa, sitä en saanut oikein selville.
  Vikahan voi olla puhelimessa ja johtua juuri siitä, kun aloittajan mukaan GSM- ja 3G-verkot vuorottelevat ko. paikalla. Puhelimen toiminnassa vaihto järjestelmästä toiseen voi tökkiä ja se alkaa sekoilemaan. Sen seurauksena tuleva ja lähtevä puhe on "ulina-bittivirtaa".
  Kannattaisi käyttää se puhelin sellaisessa huollossa, jossa on testeri. Testerin tulee tukea GSM-3G-verkkoja, jotta vaihdot voidaan testata.
   
 11. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  No näin pitäskin olla, harvinaista "herkkua". Toisaalta kun ajatellaan miten vaan matemaattisesti, on tullut paljon tilanteita jotka ei selity muulla kuin olemalla samalla tukiaseman alueella. Silloin loogisin johtopäätös parista kerrasta on juuri tämä mitä esitin. Toisaalta kun ajattelee, mikä saa sitten kuulumattomiin kolmannen osapuolen, se ei enään selitykään, eikä myös se, miten toisia keskusteluita voi häiritä ja toisia ei. Mutta jos se tapahtuu jo siirtojärjestelmässä, mikä jää pois? Kaiken järjen mukaan linja pitäs olla auki kolmelle, mutta kuin ei aina ole niin ollut.  Mietin ulina ongelmaa veden solinaa tarkoittavana. Jos puhelussa alkaa kuulumaan "haudantakaa ääni" tai semmosena soljuvana, silloin syy on puhelimessa suoraan. Koodekit voi vaihtua joissakin malleissa itsestään huonoksi tai tukkeutua jostain syystä, anteennivikaa? Kannattaa resetoida jne, ensin ja kokeilla sitten uudestaan, voi olla sekaisinkin jostain syystä.

  Puhelimesta ja mallista riippuen kodekkia voi vaihtaa ja kokeilla, onko sillä vaikutusta. Jos on, on jotain vikaa puhelimessa, koska soljuvaa ääni ei sais kummassakaan tapauksessa olla siten, että se häiritsis puhelua.

  Myös osien vaihtoa kannattaa harkita, eipaljoa maksa mutta vaivaa tietysti voi tuoda. Joskus oli eräällä naisella erittäin huonosti kuuluva puhelin.... no ei tarvinu kauaa miettiä kun katoin, rautaoksidia jokapaikassa kuulokeosaa. Sekun on magneettinen, oli rantahietikolla imeny hiukan itteensä. Tää viiminen ei liity ehkä suoranaisesti, mutta semmosiakin oon nähny.
   
 12. irritus

  irritus Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/1/05
  Viestit:
  1818
  Tykkäykset:
  315
  Puhelinmalli:
  Nokia 6630, 700, N-Gage, Siemens M35
  Kyllähän puhelinverkoissa voi tapahtua kaikenlaista kummaa.

  Kun eräs yritys oli uusinut puhelinvaihteensa, uuden vaihteen ohjelmisto oli aluksi todella buginen ja hyvin usein firmaan soitettaessa jouduit suoraan kahden väärän henkilön keskustelun väliin. Tavoitellun henkilön puhelin ei edes alkanut soimaan.

  Vika oli aluksi niin yleinen että henkilökunta oppi sanomaan toisilleen "Nyt täällä on taas joku linjalla, mä soitan uudelleen." ja lyömään luurit kiinni ennen kuin ulkoa soittanut ehti hämmästyksissään edes haloota huutaa väliiin.

  Ajan myötä valmistajalta tuli ohjelmistopäivityksiä ja oudot yhdistymiset ainakin vähenivät, elleivät loppuneet jopa kokonaan.

  Kerran Soneran verkossa kävi mielenkiintoinen tapaus kun soitin kännykästä toiseen. Puhelimeen ei vastattu ja löin luurin kiinni juuri kun puhelu oli menossa vastaajaan. Illalla kuulin että henkilö, jolle olin yrittänyt soittaa oli saanut kummallisen viestin vastaajaansa. Viestin jättöaika täsmäsi soittoyritykseni kanssa. Itse viestissä kuului kahden henkilön keskustelun keskeltä noin varttiminuutin pätkä.
   
 13. Juzt Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  3136
  Tykkäykset:
  133
  En tiedä liittyykö mitenkään asiaan, mutta jokusen kerran minä olen ainakin kokenut jonkinlaisen äänihäiriön, jonka olen olettanut verkkohäiriöksi, jossa saapuva ääni särkee niin paljon, ettei siitä saa mitään selvää (alkaen jo siitä hälyytys tuuttauksesta). Eli kuulostaa kutakuinkin siltä kuin halpaan kaiuttimeen syötettäisiin paljon enemmän tehoa kuin se pystyy toistamaan (paitsi ettei volyymi ole normaalia suurempi ja reagoi volumen säätöön, eli oikeasta kaiuttimen särkemisestä ei ollut kyse).

  Tuo on tapahtanut minulle yhden käden sormilla lasketettavan määrän kertoja, ja joka kerta tilanne on palautunut normaaliksi kun puhelun on katkaissut ja soittanut uudestaan. Ja nämä häiriöt tapahtuivat nimenomaan vain Soneran verkossa, tosin sieltä pois vaihdettuani olen käyttänyt eri päätelaitteita ja enimmäkseen 3G verkkoa, joten jos vika koskee vain GSM-puolta on esiintymistiheyden vuoksi täysin mahdollista että kyseessä on vain sattuma. Päätelaitevikakin on toki mahdollista, mutta verkolta tuo omaan nenääni enemmän haiskahtaisi.
  Sama päätelaite on kyllä edelleen käytössä Elisaverkossa (tuo 6100) eikä samaa ole enää ilmaantunut, mutta toisaalta jälleen voi olla sattumastakin kyse kun tuo ei aktiivikäytössä ole.

  Tai kyse voi olla viasta joka on sittemmin korjattu/harvinaistunut.

  Nykyään joskus törmää vain "yhdensuuntaisiin puheluihin", harvinaisia toki nekin, mutta muita häiriöitä ei mieleen muistu.
   
 14. SV-3310 Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  3/7/03
  Viestit:
  2345
  Tykkäykset:
  24
  Mistä tiedät ettei toinen puhelin voi muodostaa samaa Kc-avainta? Vaikka pohjana olisi SIM-kortin yksilöllinen ominaisuus, esim. sarjanumero tai sen osa, niin onko algoritmi varmasti sellainen ettei sopivalla RAND:lla päästä samaan tulokseen kuin toisella puhelimella? Kyllähän varmoina pidetyt MD5 ja SHA1 ovat osoittautuneet epätäydellisiksi. Tarkoitan vain sitä että loton päävoittoja tulee suhteellisen usein ja maailmanlaajuisesti puheluita soitetaan päivässä varmaan sama määrä kuin Suomessa pelataan lottorivejä vuodessa. Miksei siis joskus voisi osua samoja avaimia samaan maahan/verkkoon.
   
 15. kefiiri

  0   0   0

  Liittynyt:
  1/12/04
  Viestit:
  113
  Tykkäykset:
  2
  RAND on pituudeltaan 128 bittiä.
  Siitä laskettu Kc on pituudeltaan 64 bittiä.
  Kc lasketaan algoritmien A8 ja A3 avulla.
  Kukaan ei tiedä mitä nämä algoritmit A8 ja A3 ovat. Ne ovat SIM-korttikohtaisia ja ne ovat vain SIM-kortissa ja tilaajan tunnistuskeskuksessa AuC:ssa.
  Algoritmillä A5 lasketaan Kc:stä lohkokohtainen bittijono, joka syötetään XOR-operaatioon varsinaisen informaatiobittijonon kanssa.

  Kovin on pieni todennäköisyys, että kahdella eri päätelaitteella olisi käytössään sama salausavain.
   
 16. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Tästä juuri kerroinkin jo aikasemmin, että jos julkaisin tiedon siitä mikä on se todennäköisyys, siinähän nyökyttele moni päätään vaan ymmärtäväisesti. Mutta kun se on tosiasia, ja sitä ei kierretä lukuja oikomalla. Täsmällistä vastausta tuohon ei edelleenkään ole joka todistaisi toisin muutenkuin lukuja kertomalla. Kyllä itekin oon kahlannu noi tietoliikennetekniikan kirjat läpi aikanaan, mutta siitä ei ratkaisua löydy ko. ongelmaan. ei ainakaan niinkauan kuin sitä kielletään.
   
 17. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Niin, ja miten se sattu just olemaan saman tukiaseman alueella, että pystyt osallistumaan keskusteluun, mutta et sitten ainakaan muualla. Näin mulle on käynyt. Tietty en kiistä kun ei kohdalleni ole sattunut, etteikö se olisi mahdollista muualtakin, mutta sittempä ei selity enään samalla tavalla koko asia ainakaan. Silloin se viittaa jo suoraan verkon sisäisiin ongelmiin...
   
 18. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230

  Voipa olla, että edellämainittu kefiirin selvitys asiasta viittaa tämmöseen ongelmaan, vain äänet voivat vaihdella. Puhelinhan lähettää oman moduloidun singnaalinsa tietyllä tasolla. Puhelimessakin saattaa häiriintyä mikki joka antaa tiedon eteenpäin ja monen mutkan kautta päätyen kuulijan korvaan omituisina ääninä. Syy ei ole yksiselitteinen välttämättä.

  Esim. sipsipussin tai paperipussin rapistelu on viheltelyjen jälkeen kovimmin kuultavia ääniä. Huonolla yhteydellä ja samanaikasilla probleemilla verkon ja puhelimen suhteen, voi saada linjaa hiukan sekaisin. Neuvottelupuheluissa joskus ääni voi lähteä kiertämään ja se on ylivoimaisesti voimakkain kaiuttimen äänistä. Semmonen voi viedä hetkellisesti kuulonkin, jopa kokonaan. (Uutinen ajalta 10-12/2008) Puhelimen äänen saa kiertämään tahallisesti neuvottelupuhelussa esim. heittämällä kaksi luureista vastakkain. Siten että mikkiosa on kaiuttimen kohdalla.
   
 19. Juzt Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  3136
  Tykkäykset:
  133
  Tuossa minun tapauksessani oman mikin lähettämä häiriintynyt ääni ei vaan tule kysymykseen, kuten ei myöskään vastapuolen mikin, koska ilmiö on esiintynyt jo verkon lähettämällä "hälyyttää" tuuttaauksella.
   
 20. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Silloin kyse on verkon antamasta lähetteestä... anteeksi epähuomioni asiaa kohtaan.

  Poissuljettavaa, ei voisi olla siis verkon antava signaali joka saattaisi vahvistua puhelimessa olevasta viastakin. Mutta jos myöskin oli "malliriippumaton" jää jäljelle verkko ja sen toiminta.

  Jos vika pystytään toistamaan, vika yleensä löytyy.
   

Jaa tämä viestiketju