Puhelimet
31.10.2018| PUHELIMET JA TIETOKONEET
Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa.
Perusominaisuudet Arvosanassa huomioitiin puhelimen toiminta-aika yhdellä latauksella, akun latautumisen nopeus, toiminta heikossa kentässä, liitännät ja monipuolisuus ja tallennustila. Lisäksi arvioitiin kaiuttimien äänenlaatu ja varmuuskopiointi tietokoneelle.
Toiminta-aikaa testattiin testisyklillä, joka on seuraavanlainen:
-Valmiustila 47 min/t
-Internetselaus 7,5 min/t
-Kameran käyttö, 5 kuvaa/t ilman salamaa
-Navigointi 1 min 15 s/t
-Puhelu 2,5 min/t
Puhelimeen lähetettiin kaksi viestiä tunnissa. Näyttöjen päälläoloaika säädettiin 1 minuuttiin.
Puhelimien latausnopeus tyhjästä täyteen mitattiin. Akun varaustila tarkastettiin myös 15 minuutin lataamisen jälkeen.
Toimintaa heikossa kentässä mitattiin erityisten testilaitteiden avulla, joilla testataan puhelimen lähetystehoa ja vastaanottoherkkyyttä.
Tallennustila arvosteltiin käytettävissä olevan sisäisen muistin ja muistikortin kanssa saavutettavan suurimman mahdollisen tallennustilan perusteella.
Kaiuttimen äänenlaatu arvosteltiin sekä teknisten mittausten että subjektiivisen arvion perusteella. Liitäntöjä ja monipuolisuutta arvosteltaessa käytiin läpi puhelimen eri toiminnot sekä esimerkiksi puhelimen käyttämät taajuusalueet, tiedonsiirtotekniikat ja liitännät.
Varmuuskopiointia testattiin viemällä yhteystietoja, kalenterimerkintöjä, sähköposteja ja muita tiedostoja puhelimesta tietokoneeseen ja pilvipalveluun ja niistä takaisin puhelimeen.
Käyttömukavuus Arvosanaan vaikuttivat yleinen käytön helppous, kestävyys ja näytön ominaisuudet.
Käytön helppouden arvosteluun vaikutti puhelimen käyttöönoton ja perustoimintojen helppous, valikkojen ominaisuudet ja näppäinten valaistus.
Kosketusnäytön osalta arvosteltiin käytön sujuvuus, näytön antama vaste kosketukseen ja näytön toiminnot, kuten tuki monikosketukselle.
Näyttö-arvosanassa huomioitiin koko, tarkkuus ja luettavuus eri valaistusolosuhteissa. Myös katselukulmat ja kontrasti testattiin.
Kannettavuutta arvioitiin puhelimen painon ja tilavuuden perusteella sekä arvioimalla puhelimen kuljetettavuutta käsilaukussa ja taskussa huomioiden myös näytön lukituksen poistamisen helppous.
Kestävyyttä mitattiin pudottamalla puhelin erityistä testausrumpua käyttäen 100 kertaa 80 cm:n korkeudelta. Lisäksi puhelin altistettiin vedelle ja kosteudelle ja testattiin kosteuden vaikutusta puhelimen toimintakykyyn standardin EN60529, 2000-9 mukaisesti. Puhelimien toimivuus testattiin heti 5 minuutin kestoisen sadetustestin jälkeen. Toimintakyky tarkistettiin lisäksi uudestaan 2 ja 3 päivän kuluttua sadetustestin tekemisestä.
Ne puhelimet, joiden valmistajat lupaavat olevan vedenkestäviä, upotettiin lisäksi 1 metrin syvyiseen veteen tiiviyden tarkistamiseksi.
Lisäksi kestävyys-arvostelussa huomioitiin näytön ja kuoren naarmuuntumisherkkyys (testauskynä ERICHSEN, Model 318S) ja laboratorion asiantuntijan subjektiivinen arvio laitteen rakenteesta.
Puhelut Arvioitiin muun muassa puheluiden äänenlaatua ja vastaamattomien puheluiden hallintaa. Saapuvan että lähtevän puheen laatua testattiin teknisin mittauksin ITU-T –standardien mukaisesti kaiuttomassa huoneessa taustamelulla ja ilman.
Viestien kirjoittaminen Testattiin näppäimistön käyttömukavuutta niin tekstiviestien kuin sähköpostien kirjoittamisessa.
Kamera ja videokuvaus-arvostelussa testattiin kuvanlaadun lisäksi puhelimen soveltuvuus kuvankatseluun, kameratoimintojen monipuolisuus, kameran käytön helppous ja nopeus sekä tiedonsiirto ja tallentaminen. Kuvat otettiin automaatti-asetuksilla ja parhaalla kuvanlaadun asetuksella. Kuvat arvosteltiin sekä tietokoneen ruudulta että tulosteista. Testissä käytettiin sekä testitauluja että luonnollisia kuvauskohteita. Myös kameran kuvanvakaimen toiminta testattiin.
Videokuvaus-testeissä kuvattiin paikallaan olevia ja liikkuvia kohteita. Studiovalaistuksella simuloitiin päivänvalossa tehtävää kuvausta. Myös video-otoksen äänenlaatu arvosteltiin. Videot arvosteltiin sekä puhelimen omalta näytöltä että tietokoneelta. Arvostelussa huomioitiin esimerkiksi kuvan terävyys ja liikkeen- sekä värien toisto. Myös videokuvauksen monipuolisuus huomioitiin arvostelussa.
Verkkoselailu Arvioitiin erityisesti verkkoselailun helppoutta ja nopeutta. Huomiota kiinnitettiin muun muassa sivuilla navigointiin ja näyttötilan riittävyyteen. Selailua testattiin 6:lla yleisesti käytettävällä sivustolla ja latausnopeudet molempiin suuntiin mitattiin. Myös kirjanmerkkien tekeminen ja selailuhistoria huomioitiin arvostelussa.
Musiikki-toiminnoista arvioitiin äänenlaatua, käyttömukavuutta ja musiikin siirtoa puhelimeen. Äänenlaatua arvioitiin kuuntelutestein, jotka tehtiin puhelimen omilla kuulokkeilla että kaksilla laadukkailla hifi-kuulokkeilla.
Navigointi-ominaisuuksia testattiin muun muassa käymällä läpi ohjelmiston yleinen toiminta, navigoinnin aloittamiseen tarvittavat toiminnot ja paikannuksen nopeus ja tarkkuus. Mikäli mahdollista, kaikkiin puhelimiin ladattiin Google Maps-sovellus. Muuten testattiin puhelimen mukana toimitettu sovellus.
Testaamme myös puhelimien pääkameran kuvanvakaimen laadun. Kuvassa näkyy testilaitteeseen kiinnitetty kännykkä. Puhelimen ruudulla näkyy testitaulun kuva.
Kaikille puhelimille tehdään sadetustesti, jossa standardin EN 60529 mukaisesti puhelimet altistetaan sateelle viiden minuutin ajaksi. Puhelimen toiminta tarkistetaan heti, ja uudestaan kahden sekä kolmen päivän kuluttua.
Näin luet testejä
Suurin osa sivuilla julkaistavista testeistä on tehty kansainvälisenä yhteistyönä. Yhteistestit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä eri maiden riippumattomien kuluttajalehtien kanssa.
Yhteistyötä koordinoi ICRT (International Consumer Research and Testing Ltd.), jonka jäseninä on kuluttajajärjestöjä ympäri maailmaa. ICRT:n tarkoitus on auttaa jäseniään tekemään kattavia ja luotettavia tuotetestejä.
ICRT:n jäsenenä voi olla vain kuluttajaorganisaatio, joka testauttaa tuotteita ja julkaisee tulokset kuluttajille suunnatussa lehdessä ja/tai internetissä. Testituloksia saa julkaista vain lehdissä tai muissa julkaisuissa, joissa ei ole mainoksia. Jäsenen pitää olla puolueeton: se ei saa olla riippuvainen tuotteita valmistavista ja myyvistä yrityksistä. Sen pitää olla riippumaton myös poliittisista puolueista.
Jäsenet sopivat yhdessä, mitä tuotteita testataan ja mihin ominaisuuksiin testeissä kiinnitetään huomiota. Testattavat tuotteet ostetaan markkinoilta satunnaisesti valituista kaupoista.
ICRT-yhteistyössä tehtyjen testien testaus- ja kuva-aineiston käyttämistä ja julkaisemista rajoittavat ICRT:n, sen osakasorganisaatioiden, Kuluttaja-lehden ja sen avustajien tekijänoikeudet.
Arvostelu
Kokonaisarvosana muodostuu eri osa-alueiden arvosanoista. Esimerkiksi pölynimurit saavat arvosanan siitä, kuinka hyvin laite imee pölyä matolta, kuinka kovaa ääntä se pitää, kuinka kestävä imuri on ja niin edelleen.
Osa-alueita voi testistä riippuen olla kymmeniä tai jopa satoja. Sen vuoksi kaikkien osa-alueiden arvosanoja ei julkaista, vaan nähtävillä on testin kokonaisarvosana ja tärkeimmät kokonaisarvosanaan vaikuttavat arvostelukohteet.
Väliarvosanojen arvosteluasteikko on 1 – 10. Kokonaisarvosanojen asteikko on 1 – 100, jotta pienetkin erot tuotteiden välillä saadaan näkyviin. Vanha arvosana-asteikko 1 – 5 oli käytössä syyskuuhun 2014 asti.
Arvosanat on pyöristetty, jotta suurta taulukkoa on mahdollisimman helppo lukea. Tarkkojen arvosanojen julkaiseminen ei ole mielekästä myöskään sen vuoksi, että saman tuotemallin eri tuoteyksilöissä on yleensä vähäisiä eroja: esimerkiksi kaksi samanmerkkistä ja -mallista televisiota saattaisivat saada jostakin mittauksesta toisistaan hieman poikkeavan tuloksen. Esimerkiksi kokonaisarvosanoja laskettaessa käytetään kuitenkin tarkkoja arvoja.
Arvosanat
Kiireiset lukijat on otettu huomioon esimerkiksi siten, että kokonaisarvosana ilmaistaan jatkossa paperilehdessä pisteiden (1 – 100) lisäksi myös helposti hahmotettavina tähtinä. Kuluttaja.fi:ssä julkaistavissa taulukoissa julkaistaan useampia väliarvosanoja kuin paperilehdessä. Alla olevassa taulukossa vasemmalla on vanha ja oikealla uusi asteikko. Testien lähdeaineiston arvosteluskaala on 0,5 – 5,5 pistettä.
Syyskuuhun 2014 mennessä julkaistujen testien arvosteluasteikko on 1 – 5. Uusi arvosteluasteikko on käytössä lokakuusta 2014 lähtien.