Kovat piipussa: Nokia hakee tuontikieltoa Yhdysvaltoihin iPhonelle ja muille Apple-tuotteille

Tila
Ei auki vastauksille.

Uutissyöte

Tunnettu jäsen
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
28.6.2015
Viestit
22352
Reaktiopisteet
216

Patenttisodan osapuolet. Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri ja Applen toimitusjohtaja Tim Cook.


Yhdysvaltojen kansainvälisen kaupan komissio (ITC) ottaa käsittelyyn Nokian jättämän kanteen Applen patenttiloukkauksista, kertoo uutistoimisto Reuters.

Asian ottaminen käsittelyyn ei vielä tarkoita, että ITC oli tehnyt asiassa päätöksiä väärästä toiminnasta. ITC:llä on usein keskeinen rooli osana patenttioikeudenkäyntejä, koska se voi määrätä patentteja loukkaavia tuotteita tuontikieltoon.

Nokia on nostanut yhteensä 11 maassa lukuisia eri kanteita, jotka koskevat 40:tä muun muassa näyttö-, käyttöliittymä-, ohjelmisto-, antenni-, piirisarja- ja videokoodausteknologiaan liittyvää patenttia.

Nokia pääsi vuonna 2011 sopimukseen Applen kanssa osasta Nokia Technologiesin patenttiportfoliota, minkä jälkeen Apple on kieltäytynyt Nokian sittemmin tekemistä lisenssisopimustarjouksista liittyen muihin Nokian patentteihin, jotka ovat käytössä useissa Applen tuotteissa. Lisäksi Nokian ja Applen vuoden 2011 sopimus on päättyi vuoden 2016 lopussa.

”Pitkäaikaisten tutkimukseen ja kehitykseen kohdennettujen investointiensa myötä Nokia on luonut monia nykyisissä mobiililaitteissa, kuten Applen tuotteissa, hyödynnettäviä perusteknologioita tai vaikuttanut niiden kehitykseen. Olemme useiden vuosien ajan pyrkineet neuvottelujen kautta pääsemään Applen kanssa sopimukseen näihin teknologioihin liittyvien patenttien käytöstä, mutta nyt ryhdymme toimiin puolustaaksemme oikeuksiamme”, toteaa Nokian patenttiliiketoiminnasta vastaava johtaja Ilkka Rahnasto.

Toisaalta myös Apple on haastanut oikeuteen kaksi yhtiötä tytäryhtiöineen, joille Nokia on siirtänyt patentteja hyötyen edelleen taloudellisesti niiden perusteella kertyvistä tuloista. Nämä yhtiöt ovat käyneet kanteillaan Applea vastaan ja syyskuussa ja viime viikolla voittaneet 22,1 miljoonan ja 7,3 miljoonan dollarin korvaukset Applelta ensimmäisessä oikeusasteessa. Applen kanteen mukaan se syyttää Nokiaa vehkeilystä haastettujen yhtiöiden Acacian ja Conversantin kanssa, ja vaatii Nokian näiden kanssa tekemien patenttien siirtojen mitätöintiä. Apple näkee Nokian pyrkineen kiertämään alan standardeille elintärkeiden elintärkeiden patenttien lisensoinnin FRAND-ehtoja, kun Acacia ja Conversant ovat hakeneet näitä korkeampia korvauksia.

Kävimme läpi Applen ja Nokian välisen patenttitaiston kuvioita seikkaperäisesti aiemmin.

Sen jälkeen kun Nokia hankki täyden omistuksen NSN:sta vuonna 2013 ja Alcatel-Lucentista vuonna 2016, yhtiöllä on nykyisin kolme arvokasta patenttisalkkua. Nokia on investoinut yli 115 miljardia euroa tutkimukseen ja kehitykseen viimeisen 20 vuoden aikana, ja yhtiön kymmenet tuhannet patentit käsittävät monia tärkeitä älypuhelimissa, tableteissa, henkilökohtaisissa tietokoneissa ja muissa vastaavissa laitteissa hyödynnettäviä teknologioita.

Nokian patenttien ja brändin lisensoinnista kertyvä liikevaihtovirta on 800 miljoonan euron vuositasolla ilman Apple-sopimusta.

Vain 30 prosentista maailmassa myydyistä älypuhelimista maksetaan nyt Nokialle patenttilisenssimaksuja. Nokialla ei tällä hetkellä ole ainuttakaan merkittävää kiinalaista lisensoijaa, kun Huawein patenttisopimus vuodelta 2008 on erääntynyt. Kiinalaisten merkittävien Xiaomin, Vivon ja Oppon kanssa Nokialla ei edes ole ollut sopimuksia.

Jatka lukemista...
 
Tila
Ei auki vastauksille.
Top Bottom