Blogi - apek Kotiolut

apek

Vapaavalintainen titteli
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
21.8.2010
Viestit
10209
Reaktiopisteet
10303
Puhelinmalli
Nord 2
Helmikuussa 2021 aloitin uuden harrastuksen. Kotioluen valmistamisen.

Tähän asti olen tehnyt vain uutteista lähinnä erilaisia IPA oluita. Jatkossa tarkoitus on harjoitella ja opetella mäskäämisen salat. Vielä yksi uutesatsi ennen sitä, koska raaka-aineet siihen on jo kaapissa odottamassa.

Tässä taitaa olla ensimmäinen olueni, Bullet Brew Session IPA. Sehän oli oikein hyvä. Sitruksinen ja raikas IPA. Onnistunut ensikokeilu ja siitähän se innostus sitten lähti.
IMG_20210318_165854.jpg

Sittemmin on muoviset pöntöt vaihtunut rosteriin ja uusimpana tulokkaana rosterinen 35 litran mäskäyskattila 3000w vastuksella.

Välineinä siis tällä hetkellä Brew Monk 30 litran rosterinen käymisastia ja Klarstein Maischfest 35 litran sähköinen mäskäyskattila, rosteria toki sekin.
IMG20211227110859.jpg

Seuraavassa kuvassa vähän muuta välineistöä.

Pullonkuivausteline, pullopesuri, pullontäyttölaite (jota en nykyisin juurikaan käytä), mittalasi, automaattilappo (ei myöskään nykyisin käytössä), kruunukorkittaja, sekoitusmela, näytteenottopipetti, ominaispainomittari, lämpömittari.
IMG20220107221108.jpg

Olen tehnyt noin 20 litran satseja. Parin liian matalalle käyneen erän takia ABV keskiarvo on 4,62%. Litrahinta kaikkiaan on tällä hetkellä 1,86 e/l. Valmistusmäärä 240 litraa.

Jos ajatellaan, että IPA oluen markettihinta on noin 6 e/l (otanta 10 S-marketin erilaista IPAa ja 10 K-kaupan erilaista IPAa), niin valmistusmäärällä tällä hetkellä oluet olisi maksaneet kaupassa noin 1400 euroa. Valmistamalla itse hinnaksi olisi jäänyt noin 450 euroa. Hinnassa huomioitu vain raaka-aineet, ei välineitä.

Jos lasketaan kaikki väline ostokset + raaka-aineet, niin tällä hetkellä miinukselle jäädään reilu 200 euroa. Se on kuitattu käytännössä parilla olut erällä, kun isompia hankintoja ei ole tiedossa. Ja toisaalta, eipähän sitä harrastuksissa tarvitsisi edes miettiä hintoja, mutta kun tykkään Excelistä, niin pakkohan se on :D
Ja "markettihinta-ostot" ottaa huomioon kaikki ostot, mm. vielä valmistamista odottavat raaka-aineet, joten todellisuudessa oltaisiin jo plussan puolella.

tilastot_07012022.jpg
oluet_07012022.jpg
ostot_07012022.jpg

Jos jollain herää kysymyksiä, niin vastailen mielelläni.

Kohti parempaa kotiolutta :cool:?
 
Viimeksi muokattu:

apek

Vapaavalintainen titteli
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
21.8.2010
Viestit
10209
Reaktiopisteet
10303
Puhelinmalli
Nord 2
Se olisi panopäivä taas. Näillä näkymis siis viimeinen kerta uutteilla, tämän jälkeen sitten opiskelemaan mäskäystä.

Viimeinen uute siis on Mangrove Jack's Nelson Sauvin Single Hop IPA.

Panohan alkaa tietenkin desinfioimalla käymisastia, sekä kaikki työvälineet Star San HB sanitointiaineella. Tämä on hyvä aine. Ei ole pakko huuhdella niin tarkkaan, koska vähäiset määrät ainetta jos jää, niin hiiva käyttää sen ravintona (sokerina). On myös erittäin riittoisa aine, 15-25ml per 10 litraa vetta).
PXL_20220126_135559203.jpg PXL_20220126_140105768.jpg

Sitten laitetaan noin 3 litraa vettä kiehumaan ja samalla lavuaariin uutepussi kuumaan veteen lillumaan siksi aikaa että vesi kiuhuu. Lämmitetystä uutepussista saadaan paremmin puristettua kaikki uute käymisastiaan.
PXL_20220126_140555928.jpg

Otetaan uutepussi pois tiskialtaasta ja desinfioidaan sekin Star Sanilla. Avataan pussi saksilla (jotka myös desinfioitu). Puristellaan pussista kaikki mahdollinen aines käymisastiaan.
PXL_20220126_141719750.jpg

Muistetaan myös välillä nesteyttää itseä. Nyt lasissa aikaisemmin pantu NEIPA.
PXL_20220126_150452019.jpg

Lisätään kiehuva vesi käymisastiaan ja sekoitetaan huolellisesti, että uute liukenee veteen. Lisätään hiljalleen 1 kg vaaleaa spraymallasta, sekä 0,2 kg panimosokeria koko ajan sekoittaen.
PXL_20220126_143027280.jpg

Seuraavaksi lisätään vettä. Koska suomessa kunnallinen vesijohtovesi on hyvälaatuista, niin suoraan hanasta vaan. Vettä lisätään sen verran, että kokonaismäärä on 6 gallonaa, eli noin 23 litraa (käymisastiassa on mitta-asteikko, niin ei tarvitse mittailla). Näin pulloon asti saadaan noin 21 litraa.
PXL_20220126_143430974.jpg

Tässä vaiheessa, ennen hiivan lisäämistä, otetaan pipetillä 200ml näyte mittalasiin ominaispainon mittausta varten. Koska ominaispainomittari on kalibroitu 20 asteen lämpötilaan, niin laitetaan mittalasi+olut+lämpömittari vähäksi aikaa jääkaappiin. Jääkaapittelun jälkeen mitataan aloitusominaispaino (OG), joka näyttäisi asettuvan arvoon 1054. Näin ollen koska tavoiteltu ominaispaino lopussa (FG) on 1012, niin jos olut käy tavoitteeseen, tulee ABV olemaan noin 5,6%, joka vielä pullossa jälkikäymisessä nousee hieman. Eli valmiin lopputuotteen ABV tulisi olemaan noin 5,9%.
PXL_20220126_144655399.jpg

Lisätään käymisastiaan hiiva (tässä oluessa M44) ja sekoitetaan hyvin. Kaveri tuli huomauttamaan, että kuivahumalaa (Nelson Sauvin) ei vielä tässä vaiheessa lisätä, vaan vasta noin viikon päästä.
PXL_20220126_141747233.jpg PXL_20220126_141807314.jpg

Sitten vain kansi kiinni ja vesilukko paikoilleen. Jotkut käyttävät keitettyä vettä, tai jopa viinaa vesilukossa. Itse olen laittanut ihan vain hanasta vettä, koska kyllä se on riittävän puhdasta suomessa. Etenkin kun ei se vesi sieltä käymisastiaan asti mene.

Sitten odotellaan noin viikko ja lisätään kuivahumala ja odotellaan muutama päivä lisää, jonka jälkeen pullotus.
 

apek

Vapaavalintainen titteli
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
21.8.2010
Viestit
10209
Reaktiopisteet
10303
Puhelinmalli
Nord 2
8 päivää panon alkamisesta, joten nyt on aika lisätä Nelson Sauvin humalapelletit. Nämä vain ripotellaan käymisastiaan, ei sekoiteta. Sitten odotellaan taas 2-4 vuorokautta, jonka jälkeen olut on valmis pullotettavaksi.

ABV tällä hetkellä 5,33%, joten hyvältä näyttää.

IMG20220203153735.jpg
 

apek

Vapaavalintainen titteli
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
21.8.2010
Viestit
10209
Reaktiopisteet
10303
Puhelinmalli
Nord 2
Pullotus venähti parilla päivällä kiireitten takia, mutta onneksi näissä panohommissa ei ole niin päivän päälle. Koko oluenhan voisi myös kypsyttää käymisastiassa.

Vaihtelin 0.5l patenttikorkkipulloihin uudet tiivisteet, kun vanhat tuntui aika huonolta. No aika iso erohan noissa onkin. Toki nuo uudet tiivisteet on muutenkin paremmat, kuin pullojen mukana tulleet. Nuo tuntuu kumilta, pullojen mukana tulleet ei tunnu kumilta edes uutena.
Vasemmalla siis uusi notkea niivitse, oikealla vanha kovettunut.
PXL_20220208_164146755.jpg PXL_20220208_164159081.jpg

Sitten pestään pullot. Pullopesuriin liraus Star San HB:tä ja vettä pari desiä. Sitten vain painetaan pullo pesuriin pari kertaa, jolloin se pesee pullon sisäpuolelta, sekä myös ulkopuolelta korkin+tiivisteen ja pullon kaulan.
PXL_20220208_165159867.jpg

Pullot laitetaan kuivaustelineeseen. Piti mestä myös jokunen 0.33 kruunukorkkipullo, koska ei ollut riittävästi 0.5l pulloja tyhjänä.
PXL_20220208_170907643.jpg

Tässä välineet pullotukseen. Eli hiilihapotuspaloja, kruunukorkittaja, sekä kruunukorkkeja. Kruunukorkit uitellaan myös Star Sanissa hetki ennen pullotusta, mutta ei liian aikaisin, koska nämä ovat ns. hapensyöjäkorkkeja, jotka aktivoituvat kosteudesta. Eli alkavat syömään happea ympäriltään. Tarkoituksena on syödä pullosta ylimääräinen happi pois. Toimiiko oikeasti, vai onko myyntipuhetta, en tiedä. Mutta maksavat lähes saman kuin tavalliset (tavallinen noin 2,4e/100 kpl, hapensyöjä 2,6e/100 kpl), niin sama käyttää hapensyöjiä.
PXL_20220208_171107722.jpg

Pullotusvaihe oli näköjään niin intensiivinen, ettei siitä tullut kuvaa otettua.

Pullotuksen jälkeen jokaista pulloa vähän ravistellaan, että hiilihapotuspala liukenee hyvin.

Sitten jokaiseen korkkiin merkki, että mikä olut on kyseessä. Tässä tapauksessa N-kirjain (Nelson Sauvin). Aikaisemmin olen laittanut patenttikorkkeihin maalarinteipin palasen ja siihen merkinnän, mutta nyt testasin, niin tussi lähtee helposti isopropanolilla pyyhkäisemällä, joten vetelin merkit suoraan korkkeihin.
PXL_20220208_183002971.jpg

Tuossa vielä tämän hetkinen varasto. Stouttia, Red IPA:a, NEIPA:a sekä tämä uusin Nelson Sauving IPA, joka on juomakelpoista viikon päästä, mutta parempaa parin kolmen viikon päästä.
PXL_20220208_182950137.jpg
 

apek

Vapaavalintainen titteli
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
21.8.2010
Viestit
10209
Reaktiopisteet
10303
Puhelinmalli
Nord 2
Ajattelin kokeilla saisiko juotavaa valkoviiniä valmistettua. Siihenkin kun löytyy noita valmiita kittejä.

Joten eikun tuumasta toimeen. Chardonnay rypälettä on tässä kitissä käytetty.
IMG20220217094200.jpg

Pakkauksessa mukana kaikki mitä tarvitaan. 8 litraa rypälemehutiivistettä. Bentoniittia, Chitosania, hiiva, tammilastuja ja Sulfiitti.
Edit. kuvasta unohtui kitosali-neste.

IMG20220217103635.jpg IMG_20220217_103010_001.jpg

Kiehautin pari litraa vettä ja sekoitin bentoniitin siihen. Sen jälkeen vesi ja mehutiiviste käymisastiaan. Sitten kylmää vettä niin, että kokonaismäärä on 23 litraa. Lisätään tammilastut. Vähän oudolta tuntuu, että ne vain lisätään tuollaisenaan lillumaan nesteeseen, mutta koska paketissa ei ollut humalasukkaa tms. (eikä ohjeitten mukaan pidäkkään olla), niin kaitpa ne lastut vajoaa bentoniitin avulla pohjalle. Jos ei vajoa, niin pitää sitten suodattaa viini.
Tamilastujen lisäämisen jälkeen otin 200ml näytteen ominaispainon mittausta varten. Sitten vain sekoitetaan hiiva astiaan ja kansi kiinni ja vesilukko paikoilleen. Parin viikon päästä jatkuu prosessi.
IMG20220217104537.jpg

Ostin myös 3 litran pusseja ja pahvilaatikoita. Noihin onkin sitten kätevä pussittaa viini.
IMG20220217094131.jpg

Hintaahan litralle tulee jäämään noin 4,4 euroa, kun otetaan huomioon toimituskulut. Pusseja ja pahvilaatikoita voi tietysti käyttää useamman kerran, joten seuraavan satsin litrahinnaksi jäisi noin 3,2 euroa. Ja jos ei toimituskuluja huomioida, niin litrahinta on joku 2,2 euroa.
 
Viimeksi muokattu:

kaßu

Vuoden foorumilainen 2021, MVP of the 2021
Palaute - 100%
96   0   0
Liittynyt
21.7.2009
Viestit
17883
Reaktiopisteet
32077
Puhelinmalli
iPhone
Ajattelin kokeilla saisiko juotavaa valkoviiniä valmistettua. Siihenkin kun löytyy noita valmiita kittejä.

Joten eikun tuumasta toimeen. Chardonnay rypälettä on tässä kitissä käytetty.
Katso liite 176217

Pakkauksessa mukana kaikki mitä tarvitaan. 8 litraa rypälemehutiivistettä. Bentoniittia, Chitosania, hiiva, tammilastuja ja Sulfiitti.
Edit. kuvasta unohtui kitosali-neste.

Katso liite 176219 Katso liite 176218

Kiehautin pari litraa vettä ja sekoitin bentoniitin siihen. Sen jälkeen vesi ja mehutiiviste käymisastiaan. Sitten kylmää vettä niin, että kokonaismäärä on 23 litraa. Lisätään tammilastut. Vähän oudolta tuntuu, että ne vain lisätään tuollaisenaan lillumaan nesteeseen, mutta koska paketissa ei ollut humalasukkaa tms. (eikä ohjeitten mukaan pidäkkään olla), niin kaitpa ne lastut vajoaa bentoniitin avulla pohjalle. Jos ei vajoa, niin pitää sitten suodattaa viini.
Tamilastujen lisäämisen jälkeen otin 200ml näytteen ominaispainon mittausta varten. Sitten vain sekoitetaan hiiva astiaan ja kansi kiinni ja vesilukko paikoilleen. Parin viikon päästä jatkuu prosessi.
Katso liite 176225

Ostin myös 3 litran pusseja ja pahvilaatikoita. Noihin onkin sitten kätevä pussittaa viini.
Katso liite 176224

Hintaahan litralle tulee jäämään noin 4,4 euroa, kun otetaan huomioon toimituskulut. Pusseja ja pahvilaatikoita voi tietysti käyttää useamman kerran, joten seuraavan satsin litrahinnaksi jäisi noin 3,2 euroa. Ja jos ei toimituskuluja huomioida, niin litrahinta on joku 2,2 euroa.

onnistuuko punaviinikin samal taval??
 

kaßu

Vuoden foorumilainen 2021, MVP of the 2021
Palaute - 100%
96   0   0
Liittynyt
21.7.2009
Viestit
17883
Reaktiopisteet
32077
Puhelinmalli
iPhone
Viimeksi moderaattorin editoima:

apek

Vapaavalintainen titteli
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
21.8.2010
Viestit
10209
Reaktiopisteet
10303
Puhelinmalli
Nord 2
? odottelen sun kokemuksia ja alan sit itsekin viinitilalliseksi.

Katso liite 176299
Joo se selviää tässä noin 4 viikon päästä, kun viini on pullotus valmista, tai tässä tapauksessa pussitus.

Viinin valmistus ottaa noin 4 viikkoa näillä pakkauksilla, mutta se onkin sitten heti käyttövalmista. Oluen pääkäyminen valmistuu reilussa viikossa, mutta pullotus ja jälkikäyminen/kirkastuminen ottaa kuitenkin sen muutaman viikon, joten aika samoissa ajoissa pyöritään kuitenkin.

Jos tästä tulee ihan OK juotavaa, niin tulee varmasti tehtyä sitten lisääkin.
 

apek

Vapaavalintainen titteli
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
21.8.2010
Viestit
10209
Reaktiopisteet
10303
Puhelinmalli
Nord 2
Nyt on viinin valmistus siinä pisteessä, että eilen pysäytin käymisen (sulphite/sorbate) ja lisäsin ekan kirkasteen (kieselsol). Tänään sitten lisäsin toisen kirkasteen (chitosan).

Sitten odotellaan taas noin 10-11 vuorokautta ja jos viini on täysin kirkasta, niin voi pussittaa ja pakata pahvilaatikoihin.

Eilen maistelin tuota viiniä ennen kuin käymisen pysäytin ja täytyy sanoa, että yllätti todella positiivisesti! Tuohan on hyvää valkoviiniä. Olen huonompiakin viinejä ostanut Alkon valikoimasta. Jos tuo nyt ei enää piloille mene, niin hyvä tulee ja pitää kyllä tehdä uudestaankin. Pitää testata myös punaviiniä.

ABV oli eilen 13.6%, joka on ihan hyvä määrä viinille (y)

edit. Eilen siis lapoin viinin ensin toiseen käymisastiaan ja sitten vasta pysäytin käymisen. Arvioisin että viiniä on noin 21 litraa (muoviastiassa ei ole mitta-asteikkoa), pari litraa sitä aina jää hiiva sakan sekaan. Tammilastut oli kyllä hyvin painunut sakan mukana. Ihan muutamia pieniä hippuja tuli lappoessa toiseen astiaan. Ei jaksa niitä alkaa suodattamaan sen kummemmin.
 

apek

Vapaavalintainen titteli
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
21.8.2010
Viestit
10209
Reaktiopisteet
10303
Puhelinmalli
Nord 2
Viini pussitettu ja laitettu laatikkoon. 18 litraa tuota nyt sitten tuli. Olisi saanut ehkä pari kolme litraa enemmän, jos olisi antanut olla esimerkiksi viikon pitempään käymisastiassa ennen lappoamista toiseen astiaan.

No litrahinnaksi jäi 3,33 e/l ja maku on tosi hyvä, siinä Alkon keskihyllyn tasoa. Tulen tekemään kyllä toistekkin.

WhatsApp Image 2022-03-15 at 15.49.52.jpeg
IMG20220315160704.jpg
WhatsApp Image 2022-03-15 at 16.10.32.jpeg

Seuraavaksi pitääkin sitten alkaa tutustumaan täysmäskäämiseen. Jos aloittaisi vehnäoluella. Pitää katsoa jos ensi viikolla kerkiäisi.
 

MarkoTT

Tunnettu jäsen
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
12.11.2010
Viestit
182
Reaktiopisteet
68
Puhelinmalli
Lumia 920 + Sonera
Milloin alat tislaamaan?
Hieno harrastus ?
 

apek

Vapaavalintainen titteli
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
21.8.2010
Viestit
10209
Reaktiopisteet
10303
Puhelinmalli
Nord 2
Ei ole kerennyt olutta panna, mutta eilen oli aikaa.

Tämä siis eka kerta kun mäskäämällä teen. Tästä pitäisi tulla banaaninen vehnäolut.

Tai jatkuu vielä tänään, koska en ole ostanut vielä letkuja jäähdyttimeen, niin menee aika pitkään että jäähtyy tuo 24 litraa 20 asteeseen (tätä kirjoittaessa on vielä 35 asteista).

Eli ensin tietysti välineitten pesu Fairylla ja desinfiointi Star-San HB:llä.

Sitten lisätään 20 litraa vettä ja lämmitetään se 32 asteiseksi ja sekoitetaan maltaat veteen.
IMG20220415155123.jpg IMG20220415160336.jpg IMG20220415160534.jpg IMG20220415160748.jpg

Sitten nostellaan lämpötiloja seuraavan taulukon mukaisesti. Aika nopeasti kyllä saa lämmitettyä tuolla 3000w vastuksella, tosin lopussa laitan 1500w vastuksen, ettei lämpene liikaa koska se jatkaa kuitenkin vielä hetken lämmitystä.
IMG20220415155426.jpg IMG20220415161207.jpg

Kun mäskäys on valmis, niin nostetaan maltaat ylös ja huuhdellaan 75 asteisella vedellä. Veden lämmitin vedenkeittimellä. Tuossa mäskäyspöntössä on siis sisällä mallaskori, jossa maltaat on. Sen saa nostettua sitten pöntön päälle ja voi huuhdella suoraan pönttöön sitten.
IMG20220415174353.jpg

Sitten maltaat ja mallaskori pois. Lisätään eka humala annos humalapussissa. Laitetaan pönttö kiehumaan ja keitellään 55 minuuttia, jonka jälkeen lisätään toinen humala annos ja jatketaan keittelyä vielä 5 minuuttia. Kuvissa näkyy myös hiivapussi.
IMG20220415160309.jpg IMG20220415181835.jpg

Sitten annetaan keitoksen jäähtyä 20 asteiseksi. Tämä vaihe siis vielä menossa. Täytyy ostaa ne letkut jäähdyttimeen, niin saa jatkossa sitten vedellä jäähdytettyä. Oli minulla eilen hangessa tuo pönttö, mutta ei juurikaan nopeutunut jäähdytys.
IMG20220415193630(1).jpg IMG20220416102927.jpg

Kunhan lämpötila on 20 astetta, niin kaadetaan keitos käymisastiaan, mitataan ominaispaino, lisätään hiiva ja vuorokauden kuluessa pitäisi käyminen alkaa.
 

apek

Vapaavalintainen titteli
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
21.8.2010
Viestit
10209
Reaktiopisteet
10303
Puhelinmalli
Nord 2
Eilen laitoin keitoksen käymisastiaan. Laskin sen suodattavan mäskäyspussin läpi, niin ei sakkaa tullut mukaan juurikaan. Lisäsin hiivan ja laitoin vesilukkoon vettä. Nyt se tuolla iloisesti pulppasee. Hyvin lähti olut käymään.

En kyllä yhtään arvannut kuinka paljon vettä haihtuu keittelyn aikana. Mäskipönttöön laitoin kuitenkin yhteensä noin 23 litraa vettä, mutta käymisastiaan asti sitä riitti vain noin 16-17 litraa. Toki mäskiin jäi varmaan litra tai kaksikin, vaikka annoin valua pitkään. Ja myös humala imee nesteitä ja suodatinkankaaseen jäi varmaan pari kiloa sakkaa joka oli tietysti märkää.

Aloituspaino (OG) oli 1048. Lopetuspainosta (FG) ei ohjeessa ollut mainintaa, mutta jos kuvitellaan että se kävisi minun FG keskiarvon mukaan vaikka arvoon 1012, niin lopullinen ABV olisi noin 5,1%, joka olisi kyllä oikein hyvä vehnäoluelle.

Noin viikon päästä pullotus.
 

apek

Vapaavalintainen titteli
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
21.8.2010
Viestit
10209
Reaktiopisteet
10303
Puhelinmalli
Nord 2
Pullotus taas vähän venähti, mutta ei se mitään. Onpahan ainakin pääkäyminen pysähtynyt kunnolla.

Tätä tuli lopulta 14 litraa, eli selvästi vähemmän kuin luulin. No eka mäskäyshän tämä onkin, joten kaikki on uutta.

ABV on nyt 5,07%, eli jälkikäymisen jälkeen lopputuotteessa on prosentit luokka 5,3-5,4 mikä on vehnäoluelle ihan hyvä mielestäni.

Pitihän se tietysti samalla maistella 0.2 dl (ominaispainon mittauksessa käytetty näyte) hiilihapotonta, mutta viilennettyä juomaa. Maistuu voimakkaan banaaniselle vehnäoluelle. Kyllä tätä takapihan terassilla juo kun alkaa tuo aurinkokin jo lämmittämään.

Ja suodattamatonta ku on, niin värikin on sen mukaista. Toki se vähän kirkastuu parin kolmen viikon aikana pullossa.

IMG20220428160134.jpg
 

apek

Vapaavalintainen titteli
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
21.8.2010
Viestit
10209
Reaktiopisteet
10303
Puhelinmalli
Nord 2
Tänään taas pannaan, nimittäin Lapon Brewback IPAa.

Tässä on helppo mäskäysprofiili. Mäskätään vain 65 asteisessa vedessä tunti ja lopuksi nostetaan 78 asteeseen 10 minuutin ajaksi, jonka jälkeen huuhtelu 75 asteisella vedellä. Sitten lisätään eka humalapussi (katkerohumalat) ja keitellään 50 minuuttia, jonka jälkeen lisätään toinen humalapussi (aromi) ja keitellään vielä 10 minuuttia.

Nyt on tuo immersiojäähdytin käytössä, kun sain aikaiseksi ostaa letkut ja littimet. Niin no, onhan se aika peli. 50 minuuttia meni, että noin 25 litraa 100 asteista vettä jäähtyi 20 asteiseksi. Vertailuna edellisellä kerralla noin 17 litraa vettä jäähtyi ilman jäähdytintä yli vuorokauden :D

Mitä nyt nopeasti laskin, niin tuossa hanassa ja noilla letkuilla veden virtaus on aikalailla 10 litraa minuutissa, joten noin 500 litraa meni vettä jäähdytykseen. Nykyisellä kylmän veden hinnalla se siis maksoi noin 2,4 euroa.

Tässä jäähdyttimestä kuvat, sekä myös mäskäyspussista, jota tosin käytän suodattamaan vain ylimääräisen sakan, kun kaadan mäskäyspöntöstä keitokset käymisastiaan.
IMG20220507204919.jpg IMG20220507205933.jpg IMG20220507210649.jpg
 

apek

Vapaavalintainen titteli
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
21.8.2010
Viestit
10209
Reaktiopisteet
10303
Puhelinmalli
Nord 2
Pullotin 15,5 litraa IPAA. Tässä vähän prosentit karkasi, lopputuotteessa noin 6,7% ?

Ja eilen maistelin tuota aikaisemmin mäskäämällä tehtyä vehnäolutta, joka pullotettu reilu 3 viikkoa sitten. Hyväähän siitä tuli ?
 

apek

Vapaavalintainen titteli
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
21.8.2010
Viestit
10209
Reaktiopisteet
10303
Puhelinmalli
Nord 2
Tässä tämä 5 viikkoa sitten pullotettu vehnäolut. Nyt kun se on pullossa kunnolla kypsynyt, niin on vielä parempaa, kuin pari viikkoa sitten ? (vaahto kerkesi laskemaan ennen kuvan ottoa)

Tilailin samalla Laposta ja Mallaspuodista vähän maltaita ja eri humalia. Tarkoitus tehdä sitruksista witbieriä ja David Heathin Summer Alea. Summer Alen pari humalalajiketta joutui vaihtamaan eri lajikkeisiin, mutta vastaavat ominaisuudet omaaviin, koska saatavuus on niin heikko noissa humaloissa (ei jaksanut enää kolmatta kauppaa käyttää).

IMG20220604171500.jpg
 
Top Bottom