Kosketusnäyttö vs. näppis

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelimet', aloittaja leksa81, 27/10/10.

 1. leksa81

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/10/05
  Viestit:
  36
  Tykkäykset:
  0
  Nyt olen perustavanlaatuisen kysymyksen äärellä. Eli seuraavan puhelimen hankinnassa olen törmännyt ongelmaan, että kosketusnäytöllinen vai näppis. Nyt käytössäni on e75, joka on ihan ok. Mietin e72 jotta voisi yhdellä kädellä kirjoittaa paremmin viestejä, esim. mailejakin. Kosketusnäyttöpuhelimet kyllä kiinnostaisi, mutta kun sit puuttuu se näppistuntuma eli ei esim. autossa tai sanotaan vaikka traktorissa, ni ei tuu sanomista, niin siis ilman näppistuntumaa on vaikea toimia laitteen kanssa ikäänkuin kokoajan sitä katsomatta.
  Tuo on nyt aika painava asia vaakakupissa.

  Sit noista kosketusnäytöllisistä ni on kovin vaikea valita esim. android laitteiden väliltä, että onko motoblur vai mikä lie galaxyssä nyt onkin vai mikä?
  Toisaalta Applen härvelit, onko niistä oikeaan käyttöön vai onko ne leluja ja jaksaako niitä käyttää jatkuvasti?

  Yks vaihtoehto on sit puhelin jossa on näppis sekä kosketus, mutta onko ne oikeesti hyviä vai vaan vähän jenkkipurkka-ratkaisuja?

  Nyt haluaisin kokemuksia vähän kaikilta sektoreilta, että mikä on koettu kosketusnäytössä hyväksi, siis oikeasti hyväksi juuri työ, viesti, muistiinpano ja kalenteri käytössä. En ole kiinnostunut mistään viihde jutuista.
   
 2. aatee

  aatee Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  5   0   0

  Liittynyt:
  8/12/04
  Viestit:
  1332
  Tykkäykset:
  371
  Puhelinmalli:
  iPhone 5s 64GB
  Nokian E72 on omien kokemusten mukaan kyllä pirun hyvä, joskin hiukan tylsä, puhelin. Pystyy käyttämään yhdellä kädellä, akkukesto erittäin hyvä, kuuluvuus hyvä, äänenlaatu puheluissa myös erittäin hyvä + siinä on se taustamelua vaimentava kuuloke.
   
 3. halcyon

  halcyon Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  25/10/02
  Viestit:
  1696
  Tykkäykset:
  223
  Yhden käden kirjoitamiseen ei ole pystymallisen mini-qwerty-näppiksen voittanutta (E71/72/E5-sarja, jne).

  Itsekin sitä käytin vuosia ja se on erinomainen juuri tuohon.

  Se tosin minkä näppiksen käytössä voittaa, sen näytön koossa menettää. Jos tämä ei ole iso asia, niin ehdottomasti pystynäppiskone.

  Sitten jos puhutaan esim vaakanäppiskoneista, kuten E75, niin itse en näe niitä yhden käden käytössä kovin erinomaisina. Oikea fyysinen näppis toki on täysin ylivertainen kosketusnäyttöön verrattuna, mutta yhden käden käyttö ei ole erinomaista.

  Jos tosin päätyy vaakanäppikseen, ei tarvitse enää valita kosketusnäytön tai fyysisen näppäimistön väliltä.

  Nokian E7:ssa on molemmat. Samoin HTC:n Desire Z:ssa (Android luuri).

  Jos taas haluaa yhden käden käyttöön pystynäppiksen JA kosketusnäytön, on valinta jo hieman hankalampi.

  Motorolalla on XT300, josta en tosin tiedä paljoa muuta, kuin että se on alemman keskiluokan kone. Siinä on kuitenkin kosketusnäyttö ja esiin liukuva yhden käden fyysinen qwerty-näppäimistö (kts kuva alla):

  http://www.mobilewhack.com/supposed-pictures-of-the-motorola-xt300-surface/

  Oma ideaalipuhelin olisi pystynäppiksellä oleva täyskosketusnäyttö (800x480) ja Androidilla, mutta sellaista ei kai vielä ole.

  Mitä tulee iPhoneen, niin itse en sitä traktoriin ottaisi ja siinä pitää olla todella sormi keskellä suuta, kun näppäilee kosketusnäyttöä, sen verran herkkä on näyttö ja sen verran pieniä näppäimet aikuisen miehen isoille sormille. Puhelin on myös herkkä hajoamaan tiputuksessa, joten minimissään se vaatii todella suojaavan kotelon.

  Hanskat kädessähän ei mitään noista uudemmista kosketusnäytöistä (kapasitiivinen) pysty sitten käyttämään, vaan koskettavan sormen on oltava paljas (ts. ei hanskaa välissä).
   
 4. arjal Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/7/04
  Viestit:
  671
  Tykkäykset:
  37
  En tottunut täyskosketus näyttöiseen lainkaan vaan palasin perinteiseen luuriin jossa kylläkin on myös 2,6" kosketusnäyttö. Käyttö onnistuu yhdellä kädellä perinteisesti tai kahdella kädellä ja tikulla näyttöä tökkien.
   
 5. leksa81

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/10/05
  Viestit:
  36
  Tykkäykset:
  0
  Jes, kiitos kattavasta vastauksesta. Hanskat kädessä tulee kyllä käytettyä puhelinta jonkin verran ja juuri hanskat kädessä vastaamisen pitäisi onnistua helposti.
   
 6. mikeful

  mikeful

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  9/6/09
  Viestit:
  92
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Samsung Galaxy S2 + Saunalahti MegaDesire
  Itse olen pienen totuttelun jälkeen alkanut pitää kosketusnäyttöä varsin mukavana ratkaisuna. Niillä kirjoittaessa näppäimistön sanakirjaan pitää luottaa aika paljon, mutta jos jaksaa omia sanoja lisäillä ja pitää huolen sanakirjasta, on niillä kirjoittaminen paljon nopeampaa ja mukavampaa kuin perinteisellä qwerty:llä. Itse kirjoittelen muutaman pidemmän sähköpostin viikossa pelkästään puhelimen kosketusnäytöltä.

  Tällä hetkellä on käytössä HTC Desire ja Smart Keyboard Pro -niminen korvaava näppisohjelma. Androidin yksi etuja muihin kännyihin on systeemin avoimuus, joka mahdollistaa mm. nämä erilaiset näppäimistöt ilman ylimääräistä hakkerointia ja säätöä.

  Monet ovat kehuneet T9-sanakirjasysteemin kehittäneen porukan tekemää Swype-näppistä, joka tunnistaa näytölle piirretyn kuvion alle jäävät kirjaimet ja päättelee niistä sopivan sanan sanakirjastaan. Sillä onnistuisi varmaan kirjoittaminen aika näppärästi myös yhdellä kädellä. Tuossa vielä video näppiksestä toiminnassa. http://www.youtube.com/watch?v=Bp2b2-A13ew
   
 7. halcyon

  halcyon Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  25/10/02
  Viestit:
  1696
  Tykkäykset:
  223
  Kosketusnäppiksen haitat vs. fyysinen pystynäppis:

  - yhden käden käyttö hyvin vaikeaa ellei mahdotonta
  - ei voi kirjoittaa katsomatta l. tunnustelemalla
  - osumistarkkuus heikompi isoilla sormilla
  - virheiden määrä on todella korkea
  - jos haluaa vähempi virheistä tekstiä, joutuu käyttämään sanakirja-arvaajia, minä jälkeen olet sidottu joko yhteen sanakirjaan (kieleen) ja/tai kirjakieleen

  Toki kosketusnäytöstä on paljon hyötyjä, mutta kirjoitettaessa ne ovat lähinnä sitä tasoa, että jos tykkää kirjoittaa arvaavilla sanakirjasysteemeillä ja katsoa koko ajan näppäimistöä kirjoittaessaan (eikä sitä kirjoittamaansa tekstiä tai esim. mihin kävelee), niin silloin kosketusnäyttö on todella hyvä kirjoittamiseen.
   
 8. hevijuuseri

  0   0   0

  Liittynyt:
  25/9/10
  Viestit:
  14
  Tykkäykset:
  0
  Itseäni kanssa kiinnostaisi kosketusnäytön tuomat edut vanhan pystynäppiksen etuja(yhden käden peruskäyttö) kadottamatta.

  Joku tuossa linkittikin tuon motorolan xt300 luurin, mutta onko vastaavia olemassa perinteisellä näppäimistöllä(siis ilman tuota qwertyä)?

  Qwery-näppiksen kun saisi kuitenki viritettyä kosketusnäyttöön niin kiinnostaisi tuo vanhankaltainen fyysinen näppis käytettäväksi kävellessä/numeroita näpytellessä/laskuvarjolla hypätess/jne..

  Itseäni ei pelottaisi puhelimen mahdollisesti hieman suurehko fyysinen koko, mikäli kosketusnäytön ja vanhan näppiksen saisi kätevästi yhdistettyä.
   
 9. nipsu

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/8/04
  Viestit:
  13
  Tykkäykset:
  0
  Jatkanpa samaan ketjuun. Tässä lähinnä miettinyt Desireä ja Desire Z:aa, ja joka toinen päivä fyysisen qwertyn kannalla ja joka toinen päivä taas sitä mieltä, että kosketusnäyttö riittää, ellei täys tumppu ole. Lähtökohta on se, että haluan kirjoittaa kaikenpituisia viestejä, joten onko se nyt sitten tosiaan niin, että fyysinen qwerty olisi täysin must tällaisessa tapauksessa? Jotenkin vaan mietin, että voiko se nyt ihan oikeasti olla niiiiin vaikeata oppia kunnolla käyttämään sitä kosketusnäppistä, kun ei nyt mikään nakkisormikaan ole.

  Ihmiset hokevat, että "kokeile kaupassa", mutta kukaan ei ala kirjoitella kaupassa pidempiä viestejä tai opi hetkessä virtuaalinäppiksen hc-käyttäjäksi, joten varsinaista tuntumaa asiaan ei saa.
   
 10. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Fysinen liuku qwerty ei ole niin iso juttu kuin fyysinen puhelinnäppis ja luurinapit.

  Sen qwertyn käyttöön otto on oma puljaamisensa, vaatii kahtakättä, ellei jopa pöytää, hyvä qwerty on kyllä kova sana hyvässä asennossa. myös näppisoikotiet jne. Mutta monesti se hyvä kosketus qwerty, Swype tms. on käytännön kirjoittamisessa varsin tehokas tapa tuottaa tekstiä, epäilevä hankkii tietenkin sen syysinen qwertyn ja käyttää sitte molempia.

  Kosketus qwertyn haitta on että se peittää hyvinpaljon näyttöä, näytön ulkopuolisella qwertyllä on koko näyttö käytettävissä siihen oleelliseen, se voi olla joillekkin isojuttu.
  Tottumiseen menee aikaa, viikkoja ahkerassa käytössä, helposti paljon pidempään.

  Kaupasa tehdyllä pikatutustumisella saa vain sen pikatuntuman, joka voi olla aivan pielessä pidemmän käytön kannalta.Tietenkin se mikä tuntuu pikaisesti siedettävältä voi sitä olla myös siedettävä pitkällä tähtäimellä.

  Kaikki ennakoivat tekniikat, vievät aikansa että sanastot ja systeemit taipuu käyttäjän kuosiin, samoin se että takaraivoon uppoaa näppäily tekniikka, fyysistä nappia painetaan aivan erilailla kuin kapasitiivista näyttöä.

  Pienikin näppis voi olla isoillakin sormilla hyvä, ja iso väljä ei välttämättä olekkaan parempi.
   
 11. Mummo123 Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  29   0   0

  Liittynyt:
  29/8/09
  Viestit:
  1003
  Tykkäykset:
  95
  Puhelinmalli:
  iPhone 5s
  Tuo zetan näppäimistö on sen verran huono, että ei maksa oikeen siitä koituvaa haittaa ( puhelimen paino, paksuus jne. )
   
 12. kaBu

  kaBu Truu Apöl Faniboi

  Palaute - 100%
  44   0   0

  Liittynyt:
  21/7/09
  Viestit:
  6198
  Tykkäykset:
  2815
  Puhelinmalli:
  iPhone X Silver
  Niinkuin johonkin jo kirjotinkin että itellä oli zeta ja vaivoin sen juuri sen takia pois että huomasin käyttäväni silti lähes ainoastaan virtuaaliqwertyä. En oikein näe hyvää syytä fyysiselle qwertylle ellei sitten ihan julmetun pitkiä viestejä kirjoita ja todella useasti niin ehkä se sitten voi ajaa asiansa. Tietty luureissakin on eroja missä hyvä ja missä huono virtuaaliqwerty, nokioissa mielestäni kamala ku kaikki tungettu ahtaaseen tilaan. Iphonessa omasta mielestä paras paitsi ainoo mikä ärsyttää niin ennustavaa teksinsyöttöä ei saa pois päältä? Vai saako :)

  Ps. Tämäkin kirjoitettu virtuaaliqwertyllä :)
   
 13. Link

  Link Supermoderaattori

  Palaute - 100%
  8   0   0

  Liittynyt:
  24/4/10
  Viestit:
  3263
  Tykkäykset:
  912
  Puhelinmalli:
  Puhelin
  Tottakai saa pois päältä... Elä kysy mistä, mut jostain mäki sen oon saanu pois päältä.. en jaksa nyt ettii et mistä... kyllä se siellä asetuksissa on :)
   
 14. kaBu

  kaBu Truu Apöl Faniboi

  Palaute - 100%
  44   0   0

  Liittynyt:
  21/7/09
  Viestit:
  6198
  Tykkäykset:
  2815
  Puhelinmalli:
  iPhone X Silver
  Niinpä saakin :) se on näppäimistö asetuksissa. Miten olin muistelivani että jossai arviossa väitettiin ettei saa pois? Olisiko mahollista että tullut jonkun päivityksen mukana?
   
 15. Duel Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  28/12/10
  Viestit:
  674
  Tykkäykset:
  115
  Oman applen härvelin yli vuoden omistaneena sanoisin, että tulee käytettyä vähän liikaakin :)

  Sitten kosketusnäyttö vs näppis. Muistan kun alkuun testasi niin eihän siitä mitään tullut ja ajattelin, että tämä on toivotonta. Nykyään kirjoitan niin nopeasti, että en ole koskaan fyysisellä kirjoittanut, eikä virheitäkään erikoisemmin tule enää.

  Kyllähän applen kosketusnäyttö on parhaimpia ellei paras, myöskin iphonella kirjoittaessa ei tarvi osua suoraan kirjaimeen vaan se reagoi sen mikä on lähimpänä tarkoitettua kirjainta. Ainoa on tietty, että sokkona ei voi kirjoittaa, mutta enpä ole tuota koskaan miinuksena nähnyt. Aikaahan se ottaa tottua kosketusnäyttöön, toisilla pidempään toisilla vähemmän, itse huomasin jo ekana iltana kirjotusnopeuteni kasvaneen nelinkertaisesti.
   
 16. a-k-s-u Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  4   0   0

  Liittynyt:
  1/7/05
  Viestit:
  259
  Tykkäykset:
  1
  Nopeisiin viesteihen ei ole Nokian T9 ennakoiva + numeerisen näppiksen voittanutta. (puhekielen sanat tallennettuna sanakirjaan)

  Kaikkein paras/nopein näppis tähän asti ollut Nokian E71:essä jolla kyllä sai kirjotettua todella nopeasti ja virheettömästi (tietysti tottumiskysymys). Näppäimet oli tarpeeksi lähellä toisiaan, mutta kuitenkin tunnokkaat.

  Hitain ollut selvästi kirjoittaa N97 minillä, jossa kirjainten etäisyys toisistaan kyllä vähensi virhepainallusten määrää, mutta hidasti kirjoittamista huomattavasti.

  Iphone 3g on ollut tähän mennessä paras kosketusnäytöllinen, jolla olen yltänyt lähes E71 tasolle tekstausnopeudessa.

  ZTE Bladen ongelma mielestäni on se, että siinä on Iphoneen nähden vähemmän tilaa leveys suunnassa ja taas pituus suunnassa liikaa. (Molemmissa 3.5 tuuman näyttö mutta kuvasuhde eri) Peukalot joutuu Bladessa liikaa kurkotteleen.

  Tässäkin on tietysti muistettava että millainen kännykän käyttäjä on kyseessä. Isäni on tyytyväinen e90 puhelimeen, sillä siinä on iso qwerty ja selvät välit näppäimillä. Hän ei kuitenkaan välttämättä pidä niinkään kiirettä tekstatessa vaan pitää kirjoittamisen varmuudesta (ei virhepainalluksia).

  Itselläni taas menisi totaalisesti hermo e90:sen kanssa juurikin sen takia että peukalot joutuvat liikkumaan niin paljon kirjoittaessa, johtuen leveämmästä näppäinasettelusta (sama juttu N97 minissä) --> kirjoittaminen itsellä hitaampaa.
   
 17. TheMiklu

  0   0   0

  Liittynyt:
  28/7/09
  Viestit:
  205
  Tykkäykset:
  2
  Pitkästä aika tuli päädyttyäfyysiseen qwerty-näppiksen tuon Z:n muodossa. Olin jo kerinnyt tottua ajatukseen, että vaaka qwerty-kosketusnäytöltä naputeltuna korvaa fyysisen puutteen.
  Joo, no eipä kauaa tarvinut näpelöidä kun hoksasi taas asian oikean laidan. Kyllähän se kosketusnäyttö kompromissi on. Sitä huomaa kirjoittavansa yli viiden sanana viestejä vain siksi kun se on niin vaivatonta.

  Oma mielipiteeni on täysin päinvastainen. Aluksi olin epäileväinen Z:n suhteen vaan eipä epäilytä enää. Mahottoman hyvä laite.
   
 18. Mummo123 Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  29   0   0

  Liittynyt:
  29/8/09
  Viestit:
  1003
  Tykkäykset:
  95
  Puhelinmalli:
  iPhone 5s
  Laite itsessään on ihan ok, mutta näppäimistössä on pientä hienosäätämisen varaa; keskirivi on liian "vinossa" suhteessa muihin, ei nuolinäppäimiä ( erittäin kökköä lähteä siirtämään kursoria näytön tökkimisellä ) ja myöskin ääkköset on sijoitettu huonosti ja vielä semmoinen aivopieru eksynyt, että ä ja ö -kirjaimet ovat keskenään väärässä järjestyksessä : D
   
 19. TheMiklu

  0   0   0

  Liittynyt:
  28/7/09
  Viestit:
  205
  Tykkäykset:
  2
  Kursoria siirrän sillä trackpadilla. Sehän on ikäänkuin nuolinäppäimet.
  Ainut mikä ärsyttää näppiksessä on tuo geneerinen nordicci versio jossa on kaikenmaailman norjalasiten ja ruåttalaisten kirjaimet... Ei muuten mutta niille nappuloilel olis voinnu laittaa vaikka toisen shiftin.
   
 20. Mummo123 Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  29   0   0

  Liittynyt:
  29/8/09
  Viestit:
  1003
  Tykkäykset:
  95
  Puhelinmalli:
  iPhone 5s
  No mutta silti joutuu ikävästi siirtämään sormet näppikseltä : /

  Omasta mielestäni N900:sen näppis oli kokonaisuuten parempi vaikkakin oli tosi pieneen tilaan ahdettu
   

Jaa tämä viestiketju