Kokemuksia 5140 GPS-kuorista

Keskustelu osiossa 'GPS-paikannus', aloittaja Stoner, 25/1/05.

 1. Stoner

  0   0   0

  Liittynyt:
  23/9/03
  Viestit:
  12
  Tykkäykset:
  0
  Tulihan ne Nokian lupaamat GPS-kuoret viimeinkin oikein kaupan hyllylle asti. Omani tilasin heinä-elokuun vaihteessa jolloin ilmestymisajaksi oli ilmoitettu lokakuu. Että näin meillä Nokialla.

  Pelonsekaisin tuntein asensin kuoret luuriin ja ajattelin tehneeni hukkaostoksen. Sen verran huonoa huhua olen laitteesta kuullut. Asennuksessa sinänsä ei ollut mitään ihmeellistä. Kuori kiinni ja virta päälle. Cover browserista sovellukset siirtoon kuoren muistista puhelimen muistiin ja odottelemaan... ja odottelemaan.. ja odottelemaan.. Ehkä Microsoftilla on näppinsä pelissä kun kestää niin kauan. Ohjekirja käteen ja kas kummaa, kuorien asennuksen jälkeinen ohjelmien kopiointi tosiaan kestää "useita minuutteja". Näppituntumalta tähän hommaan saa varata sellaiset 10 minuuttia.

  Kuorien yläosa on ihan normaali mutta alaosa on muutaman millin (4-5mm) paksumpi kuin vakiokuoret. Näyttää kuin luurilla olisi "reppu selässä". Tämä paksunnos tekee luurista jämäkämmän tuntuisen kädessä kuin alkuperäiskuoret ja lisäksi kuorten sovitus on parempi. Eivät lonksu niinkuin alkuperäiset. Tekstiviestien kirjoituskin helpottuu kun tuo "selkäreppu" tuntuu kädessä ihan kuin pitäisi kiinni jostain kahvasta. Jämäkkyyden tuntua lisää vielä se että painoa 5140:lle kertyy kuorten myötä se 30 grammaa. 5140:n näppäimistön alin rivi on aina tuntunut vähän muuta näppäimistöä jäykemmältä. GPS-kuorien myötä tämäkin ongelma poistuu. Näppäimistö myös pienenee hiukan vaikka tätä ei päälle päin heti huomaakaan. Näppäimistö on nimittäin ahdettu pystysuunnassa muutaman millin pienempään tilaan kuin alkuperäiskuorissa.

  Loppui se tiedonsiirtokin aikanaan ja pääsin käynnistämään GPS sovelluksen. Ensimmäinen käynnistys on tietenkin gepsille kuin gepsille pitkä prosessi joten olin valmistautunut seisomaan pakkasessa tuon ohjekirjassa kerrotun 15-30 minuuttia. Kuinka ollakaan, ensimmäisiä satelliitteja alkoi löytyä jo noin 3 minuutin värjöttelyn jälkeen vaikka seisoin rakennuksen sisäpihalla jossa noin 2/3 taivaasta on näkymättömissä ja kyseessä oli kuitenkin eka käynnistys! Noin viidessä minuutissa laite jo osasi kertoa sijaintinsa ja olosuhteet huomioonottaen jopa yllättävän tarkasti (ehkä n. 100 metrin tarkkuudella). Hyvin menee tähän asti.

  Merkkasin sijaintini muistiin ja lähdin talsimaan kotiin päin. Kotona katsoin paljonko luuri ilmoittaa kotini ja merkkaamani sijainnin välimatkaksi. 520 metriä. Netistä tarkistin Turun seudun opaskartasta välimatkan ja nettikartan mukaan välimatka on 0,54km. Kotini ja puhelinliikkeen välissä on pelkästään korkeita rakennuksia, joten Nokian lupaama tarkkuus 25 metriä kun taivaasta näkyy 95% on vähintäänkin totta. Kokemukseni mukaan tuohon tarkkuuteen riittää että taivasta näkyy sen verran että neljän satelliitin signaali saadaan koko ajan. 5-6 satelliitilla ja avoimella paikalla laite pääsee jo reilusti alle 10 metrin tarkkuuksiin. Kyseessä on ensimmäinen GPS laitteeni joten en tiedä onko tämä nyt sitten hyvä vai huono saavutus. Ainakin keskustelupalstoilta saamani mielikuvan mukaan näiden kuorien ei pitäisi kaupungissa toimia juuri ensinkään, joten ainakin minä olen positiivisesti yllättynyt.

  Eräs asia mikä on foorumeissakin käynyt ilmi on että laite hukkaa satelliitit kovin helposti. Ohjekirjassa näytetään mitä alueita puhelimesta ei saisi peittää esim. kädellä ja kokemukseni mukaan tämä pitää kyllä paikkansa. Puhelinta normaalisti kädessä pitäessä ei tarvitse kuin näppäillä valikoita ja GPS antenni peittyy sen verran että parin satelliitin signaali häviää. En usko että tämä asia mitenkään eroaa "oikeista" navigaattoreista ja haitta on aika olematon sillä satelliitit löytyvät kyllä uudestaan heti kun räpylänsä siirtää pois. 5-6 satelliitilla ei sitäpaitsi haittaa vaikka pari niistä olisi hetken pimennossa. "Oikeissa" GPS-navigaattoreissa antenni on ymmärtääkseni laitteen yläosassa joten sitä ei tule niin helposti peitettyä. Tässä kuoressa antenni sijaitsee alaosassa, eli ymmärrettävistä syistä antenni peittyy helposti juuri valikoita selatessa.

  GPS-sovellus on aika selkeä ja helppokäyttöinen. Reittipisteitä voi tallentaa joko paikan päällä seisten tai jos tietää paikan koordinaatit (WGS84 muodossa) ne voi syöttää laitteelle manuaalisesti. Miksi ei esim. hotellit ilmoita yhteystiedoissaan koordinaattejaan? GPS:llä perille löytäminen olisi lasten leikkiä! Tästä päästäänkin aasinsiltana seuraavaan aiheeseen...

  Kuorien mukana tulee myös Travel Guide -sovellus, ja 1 vuoden ilmainen käyttöoikeus palveluun. Tämä on todellinen matkailijan helmi, mutta kannattaa hankkia liittymä jossa datasiirto on mahdollisimman huokeaa sillä kartat eivät jää muistiin vaan niitä haetaan gerpsitse aina tarvittaessa. Pähkinänkuoressa tuo homma toimii niin että laite hakee GPRS yhteydellä karttoja, osoitteita, reittitietoja ym. joltain, ilmeisesti Nokian, palvelimelta ja sovittaa sen GPS tietoihin. Toimii! Kokeilin tätä kauppareissulla ja muutama seikka hämmästyttivät minua;
  A) 5140:n huonoksi kehuttu näyttö toimii aivan mainiosti tämän sovelluksen kanssa (karttoja saa zoomailtua mielin määrin)
  B) betonisokkelossakin laite osaa sijoittaa itsensä kartalle ihan oikealle kadulle ja riittävän oikeaan kohtaan (joskin välillä ollaan vähän rakennusten sisässä ;)
  C) palvelu osaa rakentaa valmiin reitin vaikka kotioveltasi toisella puolella suomea sijaitsevalle kotiovelle talonumeron tarkkuudella.
  D) palvelun käyttö maksaa vain 24 euroa per vuosi per alue ja alueet ovat todella isoja (Eurooppa Pohjois-Amerikka, jne). Ensimmäinen vuosi tulee kuorien mukana kaupan päälle.
  E) palvelu tietää myös neuvoa erilaisia kohteita ja palveluja, jonka huomasin em. kauppareissullani. Ihmettelin että mikä "sängynkuva" tuossa seuraavassa risteyksessä on ja kun käänsin katseeni "reaalimaailmaan" niin hotellihan se siinä jöpötti :) Jos ei ihan ympäri vuoden tätä palvelua tarvitse niin Nokian softwaremarketista saa myös 30 päivän käyttöoikeuksia ja maksaa muistaakseni 6 euroa per alue.

  Autokäyttö mietitytti varsinkin kun tuo satelliittien hukkaaminen tuntuu kuorilta käyvän kovin helposti ja autossa tulee vielä peltikatto taivaan peitoksi. Vaan kuinkas sitten kävikään.. Tuntuu että autossa laite toimii vielä paremmin kuin kädessä. Luuri kojelaudalle nojaamaan tuulilasiin, asetuksista taustavalo koko ajan päälle, GPS-sovellus käyntiin ja menoksi. Ajoin toiselle puolen kaupunkia ja laitoin reittipisteeksi kotini. Nuoli näytti kiltisti koko ajan mihin päin minun pitää mennä (karttanäkymää on turha käyttää tässä tapauksessa näin pienellä näytöllä), mikä on sen hetkinen nopeuteni ja paljonko matkaa on jäljellä. Liikennevaloissa pidempään seistessä alkoi pieni hakeminen, mutta liikkeelle lähdettäessä nuoli alkoi taas itsepintaisesti sojottaa kotia kohti. Nopeuslukema päivittyy suunnilleen yhtä nopeasti kuin auton nopeusmittari ja näyttää ihan oikein (plusmiinus kummankin virhenäyttämä). Ilmeisesti autossa, varsinkin jyrkästi viistolla tuulilasilla varustetussa tila-autossa, laitteella on kuitenkin parempi näkyvyys taivaalle kuin lapiokämmenen pohjalle hautautuneena joten tästä taas plussapisteitä GPS-kuorille..

  Reittitietokone näyttää mielenkiintoisia asioita matkan edistymisestä kuten nykyinen ja keskinopeus, ylin, alin ja tämänhetkinen korkeus merenpinnasta, kuljettu ja jäljellä oleva matka sun muuta. Taitaa olla ihan perus-GPS-kamaa nuokin..?

  Huonoihin puoliin tuossa vehkeessä katsoisin ainakin sen että käytössä on ainoastaan WGS84 koordinaatisto, joten maastokarttojen KKJ järjestelmällä ei pysty esim. valmiita reittejä laitteeseen ohjelmoimaan, ainakaan ilman helvetillistä muunnosprosessia. Asiaa kompensoi kyllä se että Travel Guide -sovelluksen karttapalvelu toimii niin hienosti että paperikartalta ei juuri tarvitse asioita hakea.. Tosin on myönnettävä etten tiedä onko palvelussa edes olemassa maastokarttoja ja jos, niin minkätasoisia ovat.

  Laite ei kaiketi ole myöskään mikään "bensapihi". Lämpimänä ja hyvissä olosuhteissa tuntuu ettei se paljoa akkua syö, mutta pakkasessa, viimassa, taustavaloa ja GPRS-yhteyttä käyttäessä arvioisin että parissa tunnissa kaikki on ohi. Tämä tietenkin menee pitkälti kylmän piikkiin mutta kun laitetta on aika vaikea lämmittää kädessä peittämättä GPS-antennia niin kai se on miinuksiin laskettava.

  GPS-asioista enemmän tietävät pitävät varmaan laitetta (ja tätä arvostelua) täytenä huuhaana sekä turhana hehkutteluna ja myönnän että tietty uutuudenviehätyskin asiassa vielä vaikuttaa vasta näin pari päivää kuoria kokeiltuani. Olen kyllä nähnyt kalliita ja hienoja GPS laitteita käytössä ja arvaan että ovat paljon monipuolisempia ja toimivampia kuin tämä Xpress-on GPS kuori, mutta hintakin on niissä aivan toinen. Ja kun 5140 on muutenkin sellainen kaupunkilaisen "linkkuveitsipuhelin", niin mielestäni tässä on kyllä aika pätevä lisäterä muutenkin monipuoliseen veitsipakettiin.

  P.S. Nokialaiseen saa vaikka SPR:n verkkokaupasta käsinveivattavan laturin, jolloin ei tarvitse pitkällekään vaellukselle varata muovikassillista vara-akkuja kuten niihin "oikeisiin" GPS-paikantimiin :)

  P.S.S. Lyhyestä virsi kaunis, eli arvostelu päättyy tältä erää tähän vaikka asiaa aiheesta olisi kyllä paljon. Vielä on moni juttu laitteessa kokeilematta eikä se varmaan kahden päivän kokeilun aikana ole vielä paljastanut kaikkein huonoimpia puoliaan. Olisi kiva kuulla mitä mieltä ovat henkilöt joilla on myös "oikea" GPS-navigaattori. Saisi jotain vertailupohjaa tähänkin hommaan eikä tarvitsisi mutu-tiedoilla arvostella :)

  Kiinnostuneille tiedoksi, täältä löytyy aika hyvä simulaatio tuosta GPS-kuoren toiminnasta: http://www.nokia.com/support/tutorials/gps_shell/english/corehtml.html
   
 2. qwxx

  0   0   0

  Liittynyt:
  23/6/04
  Viestit:
  6
  Tykkäykset:
  0
  Kiva kun kerroit noista kuorista enemmän.
  Itse kiinnostuin puhelimesta + kuorista heti kun ne julkistettiin.
  Paljonko nuo kuoret maksoivat?

  Jos hommaan tuon puhelimen tässä lähiaikoina niin voisin koodata pienen midletin jolla saisi muunnettua nuo KKJ-koordinaatit WGS84:ksi jos ei vaadi mitään hirveää potentiokardiaattiderivointi-integrointia mitä en saa Java Micro Editionin rajoitusten vuoksi tehtyä...

  Tiedätkö mitään sivua missä olisi SELKEÄ muunnoskaava/-ohjeet?
   
 3. hcaape Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  25/3/03
  Viestit:
  232
  Tykkäykset:
  13
  ´ja saatavuus tyypillistä nokiaa varmaan jos nyt tilaan jostais verkkokaupasta voi alkaa kesällä odottamaan ;)
   
 4. Anonymous

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  0
  Tykkäykset:
  1
  Me ollaan noita ainakai saatu hyvin ja ihmiset jopa ostanu niitä, ei tietääkseni saatavuusonkelmia.
   
 5. Stoner

  0   0   0

  Liittynyt:
  23/9/03
  Viestit:
  12
  Tykkäykset:
  0

  http://www.viestikallio.fi/tools/kkj-wgs84.php
  Täältä löytyy aika paljon tietoa aiheesta. Jos tuollaisen midletin saat väännettyä niin laita jakoon :)

  Kuoret maksoivat tutun myyjän kautta hankittuna 95 euroa.
   
 6. hcaape Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  25/3/03
  Viestit:
  232
  Tykkäykset:
  13
  tietääkö kukaan onko kenelläkään myyjällä hyllyssä
  olisi pikainen tarve
   
 7. HaRaXz

  0   0   0

  Liittynyt:
  25/5/04
  Viestit:
  85
  Tykkäykset:
  0
  Lisää kokemuksia GPS-kuorista? Onkos jo tullut jotain ilmaista ohjelmaa ettei tarvitsisi sen GPRS-yhteyden kanssa koko ajan leikkiä? Kuinkas paljon tuo travel guide sovellus sitten siirtää dataa verkosta puhelimeen? eli onko kuinka kallista käyttää, tietysti eri matkapuhelinoperaattoreilla on eri hinnat.
   
 8. Basu Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  14/6/03
  Viestit:
  579
  Tykkäykset:
  1
  Puhelinmalli:
  A5 (2016)
  Hei,
  Olen saamassa kohta mahdollisesti 5140:n ja siihen GPS-kuoret.
  Onko näin, että kun käyttää tuota GPS:ää, pitääkö olla koko ajan GPRS päällä? Eli siinähän liikkuisi sitten hirveästi dataa ja kalliiksi tulisi...
  Sain vain tuollaisen käsityksen Retki -lehden testistä, että pitäisi pitää GPRS:ää päällä koko ajan.
  Kiitos! :)
   
 9. Firehand

  Firehand Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  21   0   0

  Liittynyt:
  11/1/05
  Viestit:
  350
  Tykkäykset:
  43
  Puhelinmalli:
  Xiaomi Mi A1
  Nyt on parin päivän kokemukset kuorista ja voisin vähän kommentoida.
  Ensinnäkin sateliittien hakeminen tuntuu melkein arpapeliltä. Välillä sateliitit ilmestyvät kuin tyhjästä ja välillä ei löydä edes keskeltä peltoa(eli ei mitään mahdollisia esteitä). Kun sateliitit lähtevät toimimaan niin sitten tuntuu toimivan oivallisesti ja ei tahdo enää hukata niitä. Travel Guide antaa toki oivallisia reittejä, mutta on toisinaan hieman hämäävä, koska kartta on aina samassa suunnassa eikä kulkusuunnan mukaisesti ja kartta ei tunnu tahtovan vaihtaa kohtaa ennen kuin olet liikkunut kartan reunalle(tämä aiheuttaa ongelmia jos käännöskohta on aivan raja-alueella). Muuten tuntuu toimivan aivan kohtalaisesti joskin tuo heikko sateliittien haku on ärsyttävää.
   
 10. Phoenix

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/1/04
  Viestit:
  30
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  iPhone 5
  Ajattelin itsekin hommata tuon 5140(i):n ja GPS-kuoret käytön helppouden takia. Ei tarvi metsässä kantaa erillistä bt-gps-palikkaa.. Mutta autokäyttö taitaa minulle olla silti tärkeämpää, ja kuulisin mielelläni lisää kokemuksia juuri autokäytöstä. Voiko puhelin olla telineessä? Kuinka nirso vastaanotin on, täytyykö luurin olla aivan tuulilasilla?

  P.S. Milloinkohan tuo 5140i on tulossa myyntiin?
   
 11. baldie Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/9/04
  Viestit:
  231
  Tykkäykset:
  20
  Puhelinmalli:
  OP3
  Millaisilla asetuksilla voisin saada ton travel guiden toimiin, kun ei tahdo löytyä apuja netistä, ainakaan mun taidoilla. Jotain oon kokeillukkin, mutta ei toimi ei....? Please armahtakaa mut!! Esim. jos yritän tehdä asetukset manuaalisesti, niin puhelin kehottaa hommaamaan ensiksi gprs:n. Ja synkronointi palvelimen kanssa ei onnistu millää...
   
 12. baldie Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/9/04
  Viestit:
  231
  Tykkäykset:
  20
  Puhelinmalli:
  OP3
  Sain kuoret toimiin...jiihaa!! Ei tarvi enää auttaa..
   

Jaa tämä viestiketju