Keskustelua datasiirtorajoista ja hinnoittelusta

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja HCT, 23/10/13.

 1. HCT

  HCT -VIP-

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  572
  Tykkäykset:
  215
  Puhelinmalli:
  OnePlus 5T ja Note Edge
  Suomen Telia-Sonera alkaa pikkuhiljaa siirtymään Ruotsin malliin.
  Esimerkiksi yhtiön Ruotsissa tarjoamassa komplett-paketissa saa 199 kruunulla (22,7 eurolla) kuukaudessa rajattomat puhelut ja tekstiviestit, mutta 0,5 gigabitin jälkeen tiedonsiirtoa pitää ostaa lisää.

  http://Esimerkiksi yhtiön Ruotsissa...itin jälkeen tiedonsiirtoa pitää ostaa lisää.
   
 2. Jezme Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  15/11/12
  Viestit:
  474
  Tykkäykset:
  113
  Puhelinmalli:
  OnePlus 3
  Onpa muuten kallis. Tai ainakin omaan makuun, kun rajattomat viestit ja puhelut eivät paljoa lohduta jos netti on noin onneton. Ruotsissa kuitenkin taitaa tiedonsiirtoa kulkea vähemmän mobiiliverkoissa ja enemmän wifissä kuin täällä?
   
 3. thehulk

  thehulk Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  25/6/03
  Viestit:
  1969
  Tykkäykset:
  130
  Puhelinmalli:
  Samsung Area 52 Radio edition
  Johtaako puhelinmyyntikielto + kilpailun väheneminen seuraavaksi ruotsin malliin:
  - puhelut ja sms:t rajattomat
  - mutta data maksaa käytön mukaan?

  http://www.taloussanomat.fi/tietoliikenne/2013/10/23/teliasoneran-toimitusjohtaja-hslle-hinnoittelu-muuttuu-suomessakin/201314724/12
   
 4. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  No tuskin.

  Tuota on ennustettu vuosia, perustuen siihen että puhe/sms on halpaa tuottaa, data maksaa. Tuohon on ollut jo vuosia käytännön merkkejä, vaikka vielä puheesta ja SMS viesteistä voi rahastaa (toki rahastamisen mahku murentunut kovasti)

  No tuskin.

  Suomessa operaattorien kommentit datan osalta eivät ole ihan suoraviivaisia, osa tietekin kilapilutaktiikkaa, mutta käytännössä on ainakin nyt erilaisia käytön mukaan laskutus tapoja.

  Elisa myy kuluttajille ylijäämä kaistaa ja korostanut priorisointia, DNA pririoisinnin ja estojen linjalla, tosin DNAlla priorisointi markkinoinnillisesti vähän hakusessa.
  Sonera mobiilissa jo pitkään suosinut määrä myyntiä, varsinkin puheliittymissä. Mutta julkisesti pitkään puhunut varsin suoraan datan ongelmasta operaattorin ja palvelun kannalta.
   
 5. nistop Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  5/3/13
  Viestit:
  2244
  Tykkäykset:
  1054
  Puhelinmalli:
  iPhone 8+
  Näkisin että ruotsin malli on varmasti tulossa kaikille operaattoreille jossain vaiheessa tulevaisuudessa. Ei tosin vielä. Suomessa ei tosiaankaan olla vielä siirrytty netin yli käytettäviin viestintämuotoihin merkittävissä määrin. Toivottavasti Sonera ei tässä kohtaa ala hätäilemään näiden muutosten kanssa, ennemminkin tässä vaiheessa tulisi tuoda puheliittymiinkin mahdollisuus rajoittamattomalle datalle. Se pieni mutta äänekäs joukko jolle puheliittymän dataraja on kirosana levittää sanomaansa ja tavallisetkin käyttäjät yhdistää rajoitukset Soneraan. "Eikös Soneralla ole jotain hirveitä rajoituksia?" -Sanoo Hilkka 60v, vaikka puhelimella liikkuu dataa ehkä 3mt kuukaudessa kun vahingossa avaa selaimen kännykässä.
   
  1 henkilö tykkää tästä
 6. TeliaPartio

  TeliaPartio Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/11/12
  Viestit:
  1214
  Tykkäykset:
  219
  Puhelinmalli:
  Kaikki mahdolliset :)
  Lainaan tähän eilisen kommenttini

  Saakos LateX kysyä, ihan mielenkiinnosta, millainen nettiradio vie 5 gigaa päivässä? HD-ääni, videota lähetyksessä tjt? :)


  Aika näyttää mitä tuleman pitää, HCT:llä hyvä uutisnosto.

   
 7. tth78

  tth78 Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  26   0   0

  Liittynyt:
  12/10/05
  Viestit:
  8578
  Tykkäykset:
  5293
  Puhelinmalli:
  iPhone 7+
  Kai tuossa vaan yritetään lisätä kiinteän laajakaistan myyntiä tajuamatta ollenkaan, että siinä sahataan omaa oksaa mobiilipuolelta aika pahasti. Suunta kuitenkin on ollut koko ajan voimistuvaan mobiilikäyttöön, joten jää arvattavaksi kuinka Teliasoneran käy?

  Itsellä myös menee datalaskurin mukaan 50G aika kevyesti kuukaudessa 1M rajoitetulla nopeudella, joten jos nopeutta ei olisi rajoitettu niin en osaa kuvitellakaan kuinka paljon tavaraa siirtyisi. Ja kuten jo aiemmin todettu en ala kantamaan mukanani ylimääräisiä mokkuloita kun puhelin ja Macbook air kulkevat aina mukana.

  Äänestän "jaloillani" niin kauan kun datarajoittamattomia liittymiä on saatavilla. Sen jälkeen, kuka tietää...
   
 8. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Tuskin se sinun puhelimesi ilman laturia jaksaa sitä yhteyttä paria tuntia kauempaa jakaa eli laturi sinulla on pakko olla mukana. Jos sinulla olisi mokkula niin et tarvitsisi puhelimen laturia päiväreppuusi. Problem solved. ;)

  Sanoisit nyt vaan suoraan, että et halua mäkkiisi mitään lisälaitteita roikkumaan ettei hipsterin uskottavuus kärsi liikaa.

  Olen sitä mieltä että ns. tehokäyttäjät (tai paremminkin kaistantuhlaajat) olisi hyvä huomioida jotenkin, mutta toisaalta yleinen kokemus on osoittanut, että rajoittamattoman nopean kaistan (edullisesti) tarjoaminen tukkii mobiiliverkot tietyissä paikoissa. Asiasta olen keskustellut aiemminkin, mutta sana rajaton tai maksuton saa osan ihmisistä toimimaan ihan älyttömällä tavalla. Tuhlataan vaikka, jos ei muuten saada omasta mielestä vastinetta.

  Hyvä esimerkki oli tuo nettiradio, josta SoneraPartio kysyi. Jos pistää 5 Gigaa päivässä 'huvikäyttöön' jollain nettiradiolla mobiiliyhteydellä, niin kannattaisi siirtyä esim. Spotifyn tai vastaavan streaming -palvelun asiakkaaksi. Siis sellaisen palvelun, jossa kaistankulutus on optimoitu järkeväksi. Toinen vaihtoehto on hankkia kiinteä yhteys WiFillä vaikka se ei olekaan yhtä 'viileää'.

  Tietynlainen murros on tulossa, siitä varmasti kaikki ovat yhtä mieltä. Miten se lopulta toteutuu, sitä tuskin kukaan etukäteen tietää. Operaattorien ongelmaa kasvattaa vielä se, että nyt on todellisuudessakin sellainen hetki jolloin mobiiliyhteydet ovat nopeampia ja alkavat korvata kiinteitä yhteyksiä (ainakin kuparilla toteutettuja ADSL-yhteyksiä). Miten tämä tiedonsiirto saadaan järkevästi siirrettyä mobiiliverkkoihin ilman kohtuuttomia investointikuluja. Tai vastaavasti miten kiinteiden yhteyksien houkuttelevuutta saadaan parannettua.

  Taidetaan olla jo vähän otsikon vieressä...
   
 9. tipi

  0   0   0

  Liittynyt:
  2/1/03
  Viestit:
  112
  Tykkäykset:
  0
  Tämä on ainoa kestävä hinnoittelumalli, sen täytyy maksaa joka käyttää kaistaa. Tähän mennessä Suomessa käytössä olleessa mallissahan puheluilla ja tekstiviesteillä on katettu mobiilidatan tappioita. Puhelun hinta ei ole missään järkevässä suhteessa sen aiheuttamaan mobiiliverkon kuormitukseen, tekstiviesteistä puhumattakaan. Katsoin juuri vanhoja laskuja, pahimpana kuukautena olen käyttänyt mobiilidataliittymällä 481Gb kuukauden aikana hintaan 12,99. Olen varma, että kaltaisiani asiakkaita operaattorit eivät kaipaa mobiiliverkkoja tukkimaan. Ruotsin hinnasto tuntuu kalliilla meikäläiseen mittapuuhun, luulen että täällä datarajat vois olla n. 2x korkeammalla.
   
 10. Karibaldi

  Karibaldi Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  9/4/06
  Viestit:
  2137
  Tykkäykset:
  1853
  Puhelinmalli:
  NOKIA
  Höpsis. Se että Sonera on kyvytön tarjoamaan kaistaa ei tarkoita sitä että asiakkaan tulisi vähentää käyttöä. DNA:lla ja Elisalla ei ole asian kanssa ongelmia, se on vain Soneran ongelma.

  Jos Shelliltä loppuu asemilta bensa niin vähennätkö autolla ajoa vai tankkaatko kilpailijan asemalla jossa bensaa riittää?
   
 11. mjk Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/11/04
  Viestit:
  631
  Tykkäykset:
  104
  Taitaa olla melkoinen suksee TeliaSoneralla jos se yksin siirtyy tuollaiseen hinnoitteluun.

  Internetin tiedonsiirto kasvaa sellaista tahtia, että parin vuoden päästä LTE verkotkin ovat vähintään yhtä tukossa kuin nykyiset 3G-verkot. 3G-verkot ovat nykyisellä hinnoittelulla entistä pahemmin tukossa.

  Voin vain kuvitella millainen ilme monessa torpassa Suomessa on jos TeliaSoneran johtajan haaveilema mobiilidatahinnoittelu tulee kaikille operaattoreille. Kuparikaapelit ja ADSL-yhteydet on kerätty jo rullalle ja se on korvattu mokkula 3G-yhteydellä eikä valokaapeleista ole tietoakaan. Jatkossa jos erehtyy katsomaan Yle Areenasta esimerkiksi yhden hd-ohjelman, niin siinä meneekin sitten kerralla koko vuoden netinkäyttö ja loppuvuoden saa olla ilman internettiä. :)

  Itseäni kyseinen muutos ei hirveästi haittaisi kun kotiin tule valokaapeli ja sadan megan netistä maksan parikymppiä kuussa. Sitä sitten käytän puhelimella ja tableteilla wlanin kautta kotona. Töissä on myös käytössä nopea wlan-verkko. Eniten tuo muutos kirpaisee kesämökillä jossa ei ole muuta kuin 3G-netti. Pitänee mökilläkin alkaa miettimään vakavasti liittymistä paikalliseen kuituosuuskuntaan kun eihän tuollaisella 0,5 gigatavua kuussa paskayhteydellä tee edes kesämökillä mitään. Siinähän kuluu vuoden datakiintiö kertarykäisyllä jos kesälomalla katsoo yhdenkin hd-videon Yle Areenasta tai BBC iPlayerillä. Yle Areenassa ei vielä ole tarjolla hd-videota, mutta ne ovat tulossa lähikuukausina ennen talviolympialaisia. Muutaman vuoden päässä häämöttävät 4K-videot vaativat vielä monta kertaa enemmän kaistaa.
   
 12. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Ongelma koskettaa kaikkia Suomessa toimivia operaattoreita. Toiset vain eivät ymmärrettävistä syistä (ehkä kilpailupaineista johtuen) halua puhua asiasta julkisuudessa. Verkon toimivuutta ylläpidetään erilaisilla keinoilla. Ne on jo moneen kertaan mainittu täällä foorumilla. On tietysti makuasia haluaako näennäisesti rajoittamattoman, mutta ruuhkapaikoissa etanavauhtia etenevän kaistan vai tasaisesti hyvän suorituskyvyn tarjoavan rajoitetun. Tietysti jos asuu alueella missä on vähän käyttäjiä niin ei ruuhkiin törmää eikä ymmärrä mikä tässä on asian ydin.

  Vertaus ei toimi, koska kummassakin paikassa polttoaineesta maksetaan käytön mukaan.
   
  1 henkilö tykkää tästä
 13. peemvee

  peemvee Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  5   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  679
  Tykkäykset:
  133
  Puhelinmalli:
  Lumia 640DS, iPhone SE
  Mjk tuossa yllä kiteyttikin ajatuksiani. Kannattaa myös huomioida Ruotsin ja Suomen erilaisuus laajakaistastrategioissa. Naapurissa vedettiin oikeasti piuhaa joka niemeen ja notkoon ympäri maata, eikä ajauduttu Suomen kaltaiseen tilanteeseen, jossa ilmajohdot revitään pois, eikä niitä korvata valokuitumaakapelein. En tiedä kuka lystin Ruotsissa maksoi.

  Toinen seikka, jota Saunalahti innovointiaikoinaan toteutti oli Wippies-verkko, jossa kaapelilla tuotettua verkkoa jaettiin myös muille yhteisön jäsenille WLANin muodossa. Tällaisilla toteutuksilla 2G/3G/4G -verkon painetta olisi saatu purettua ja datarajoitetut paketit olisivat kestäneet pidempään. Jostain syystä esimerkiksi Viro on edellä meitä tuossa WLAN-verkkojen yleisessä jakamisessa julkisissa ja kaupallisissa tiloissa.

  Yhtä hyvin kaupalliset toimijat kuten operaattorimme voisivat perustaa WLAN-pisteitä ympäri maakuntaa nettiliikenteen solmukohtiin tasaamaan verkon kuormitusta, eikö? Datamäärärajoitetut liittymät vaativat mielestäni sen, että operaattorin tulee auttaa asiakastaan vähentämään sitä kuluttavaa mainostulvaa. Tästä taas eivät pidä mainostajat lainkaan.

  http://www.wippies.com/map.phtml Boksit kartalla
   
  1 henkilö tykkää tästä
 14. tth78

  tth78 Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  26   0   0

  Liittynyt:
  12/10/05
  Viestit:
  8578
  Tykkäykset:
  5293
  Puhelinmalli:
  iPhone 7+
  Hehe, jos hipsterillä tarkoitat 130kg biker:n näköstä tyyppiä niin kyllä! En tosiaan halua Airiin mitään ylimääräistä roikkumaan kun koko laite tuli hankittua alunperin KANNETTAVUUTTA silmällä pitäen, tuolloin yksikään puucee ei tarjonnut yhtä ohutta ja kevyttä laitetta ja miniläpyttimet taas olivat näytöltään pieniä niin eipä siinä vaihtoehtoja ollut.

  Ymmärrän kyllä pointtisi: "kuka käyttää, niin maksaa". Tuota nopeutta voisi operaattorit porrastaa käytetyn datan mukaan:
  0-10 G 21mbit/s nopeudella
  10-20g 15…


  kunnes määrän x (vaikka 100G) mentäisiin minimillä 1M? Miltäs sellanen kuulostaisi? Ikävä tosiasia vain on, että koko ajan datan määrä kasvaa verkossa ja samoin kasvaa liikenne. Ei mielestäni voi enää ruveta ehdottelemaan, että nettiradion sijaan käytä FM-radiota, youtuben sijaan katso musaTV:tä….
   
  1 henkilö tykkää tästä
 15. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Jos mennyttä voi käyttää tulevaisuuden arviointiin niin väittäisin että LTEllä paremmat mahkut selviytyä kasvusta kuin aijemmin 2Gllä (GSM) ja 3Gllä (UMTS->)

  Väite perustuu siihen että radiokaistaa paljon enemmän ja sitä pystytään hyödyntää merkittävästi tehokkaammin, ja edullisemmin vaikka kasvuinflaatio huomioidaan.

  Kuitu lähelle tavoite on kai edelleen voimissaan. se myös helpottaa sitä langattoman kaistan tarjontaa.

  Jos pohditaan pakettaja historian valossa, niin ne paketit on kasvaneet, ehkä jopa vauhdikkaammin, aikanaan oli ≈ 0,01 -, jopa 0,5 Gt paketteja, nykyään mainitulla operaattorilla 50 Gt (lisääkin saa).


  Jos ennustuksesi touteutuu että LTE verkot menee vähintään yhtä tukkoon kuin 3G verkot, niin entistä kiinnostavammaksi tulee datapeketit joissa data liikku, vs paketit joissa ei rajoja mutta tiedonsiirto onnistuu satunnaisesti.  Moni varmaan ostaisi isomman paketin.

  Mäkki jutulla sivusit yhtä hinnoittelu ongelmaa, alueilla missä kuukauden huippu sesonkin, vajaan kymmenkuukauden hiljaiselo ovat suunnittelulle haasteellisia, siihenkin toki LTE tuo helpotusta. Noilla elueilla myös toinen ognelma, paikalliset vakikäyttäjät, heidän palvelu taso romahtuu sesonkin aikana ja heille ei yksinkertaisesti riitä palvelutaso mikä syntyy tuotteissa joissa ylijäämädataa halvalla.


  ***
  Kirjoituksesta huolimatta en kannata yksitäistä hinnoittelumallia, vaan erilaisia, ehdottomasti on tarvetta ja kysyntää tuotteilla joissa hintaedullinen ja vastineena palvelutaso voi heitellä rankasti. Ehdottomasti on tarvetta tuotteille joissa palvelun taso on parempi, vaikka sitten hinnan ja määrä rajoitusten kustannuksella.

  Soneralla on Gt pakettaja ja rajatonta (paketit pitkält kattaa balttin ja pohjoismaat), Elisalla on Gt paketteja ja ns ylijäämäkaistaa käyttäviä tuotteita. DNA myy myös etuoikeutettua dataa ja ylijäämää, tosin välillä jäi tunnet että teki aina uusi korkeammalle pririoistuja tuotteita vanhojen "täytyttyä"
   
 16. kimmo

  kimmo Punainen matto, kiitos.

  Palaute - 100%
  16   0   0

  Liittynyt:
  25/1/10
  Viestit:
  5337
  Tykkäykset:
  964
  Puhelinmalli:
  Huawei P8 Lite
  Ei varmasti puhmyyntikielto ole siihen syynä, vaan ennemminkin nämä "mähaluunimuttaarajattomastijennajamesoniamultisimmeillänikoskamaksankolmeerkkiä/kksiitä"-ihmiset, jotka eivät voi ymmärtää sitä että kaistaa ei voi riittää kaikille tuolla systeemillä, kuten myöskään ei ole uskoakseni operaattoreille mikään liikeidea.
  Nythän monet vaihtaneet kalliit(?) kiinteät näihin "mobiileihin" ja meinaavat että entistä halvemmalla pitäisi pystyä hoitamaan kaikki kodin viestintätarpeet.
  Vaikka itse vastustankin isoja veloituksia, niin jotenkin tuntuu siltä että ei mitenkään toimiva yhtälö tuollainen, missä operaattorille asetetaan isompia vaatimuksia kaistan suhteen, mutta samaan aikaan ollaan valmiita maksamaan vähempi.


  Tää oli aika hyvä.
   
 17. Osama

  Osama Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  5/10/04
  Viestit:
  1386
  Tykkäykset:
  164
  Ei ehkä aikuisten piirissä mutta nuoriso (tulevat maksajat) käyttävät näitä datapohjaisia viestimiä lähes 100% (ainakin täälläpäin) nimeenomaan sen takia ettei tarvi huolehtia laskuista ku data maksaa sen tietyn summan aina.
   
 18. mjk Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/11/04
  Viestit:
  631
  Tykkäykset:
  104
  Toki sillä LTE:lle ja sitä seuraavilla oikeilla 4G-tekniikoilla saadaan radiokaistaa hyödynnettyä nykyisiä 2G- ja 3G-verkkoja tehokkaammin.

  Internet-liikenteen kasvuvauhti noudattaa suunnilleen Mooren lakia eli tuplaantuu aina 18 kuukauden välein. Välillä kasvu ollut nopeampaakin, mutta välillä taas hitaampaa. Suuruusluokka on kuitenkin oikea. Tuolla kasvuvaudilla internet-data-liikenteen määrä tulee kasvamaan noin 30-50 kertaa nykyistä suuremmaksi seuraavan 10 vuoden aikana Suomessa. Samaa suuruusluokkaa mobiilidatan kasvuvauhti lienee ollut Suomessa viimeiset 10 vuotta kun katsoo taaksepäin.

  Toki jos jollakin on esittää tarkemmat lukemat mitkä ovat olleet mobiilidatan tiedonsiirtömäärät Suomessa vaikka vuosina 2002 ja 2012 niin siitähän se selviää tarkemminkin.

  Kyllä se olisi Suomessakin aika alkaa vetämään mobiilikaistepelleilyjen sijasta valokaapelit joka käytännössä torppaan. Ruotsissahan homma on hoidettu järkevästi. Siellähän valtio on vetänyt ja omistaa ne valokaapelit taloihin saakka ja sitä kautta operaattoreilta ostettavat nettiyhteydet ovat edullisia. Luokkaa 100 megaisia yhteyksiä saa 20 eurolla kuussa.

  Kun kunnollisia kuitupohjaisia data-yhteyksiä alkaa olla jokapaikassa, niin mobiilivehkeille niiden kaistaa voidaan jakaa hyvin wlan- ja muilla langattomilla tekniikoilla. Samoin suurin osa puheluistakin saadaan siirtymään sinne kuituun tuon tyyppisillä vehkeillä mitä Jenkeissä käytetään:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Femtocell

  Tuollaisen laitteen kotiin hankkiva saa alennusta puhelinlaskuihin.

  Tällaisten muutosten jälkeen 4G- ja 3G-verkkoihin jäisi lähinnä vain se dataliikenne mitä ihmiset tarvivat liikkuessaan kodin, koulun, työpaikkojen, ostoskeskusten, kaupunkikeskustojen yms. ulkopuolella. Tuolla tavalla matkapuhelinverkkojen kaista riittäisi hyvin lähivuosikymmeniksi.

  Umpikuja on nykyisellä menolla tulossa väistämättä vastaan mobiilinettiyhteyksissä. Jos sillä polulla halutaan jatkaa niin vaihtoehtoina on joko rajoittaa dataliikennettä todella rajusti ja estää suurimman osan internetin palveluiden käytöstä kokonaan. Estäminen tapahtuu joko vääntämällä hintaruuvia niin kireällä ettei käytännössä kenelläkään ole vara katsella vaikkapa hd-videoita mokkulayhteydellä. Tai sitten rajoittamalla kaista niin pieneksi ettei mobiiliyhteydellä onnistu vain sellainen. Toinen vaihtoehto on siinä että verkkojen rakentamiseen aletaan investoida todella rajusti ja operaattorit pystyttävät joka kadulla ja kaikkiin kortteleihin omia uusia mikro- tai milliwattien tehoisia pieniä 4G-tukiasemia.

  Poliittisilla päättäjillä pitäisi olla nyt rohkeutta heivata roskiin nykyinen (mobiili)laajakaistastrategia jossa tavoiteltavalle yhteydelle ei ole määritelty minkäänlaisia ping-rajoja ja rajoittamatonta datasiirtomäärää. Sen jälkeen tehdä uusi strategia ja alkaa kiireesti vetää yhteiskunnan omistamaksi jäävää infraa eli kuituverkkoa joka torppaan saakka. Tästä kuidusta voitaisiin periä muutaman euron kuukausittainen perusmaksu ja siihen saisi sitten jokainen ottaa avoimeen internettiin yhteyden miltä operaattorilta haluaakin.
   
  2 henkilöä tykkää tästä.
 19. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Ihan hyvä ajatus ja vaihtoehtoja tässä juuri tarvitaan. Ongelmana näissä tahtoo vaan olla, että aina jonkun mielestä se hitain rajaton nopeus on liian hidas tai sitten kk-maksu on liian suuri. Tai portaikko on epäoikeudenmukainen. Toisaalta jos vaihtoehtoja on tarpeeksi niin ehkä mutina hiljenee. :)

  Olen samaa mieltä siinä, että kehitys vie eteenpäin eikä ole järkevää takertua menneeseen. Liikenne on koko ajan kasvamaan päin ja erilaiset kaistaa tarvitsevat palvelut lisääntyvät. Pitää kuitenkin miettiä miten resurssit saadaan järkevästi hyödynnettyä siten, että mahdollisimman monelle löytyisi hyvä käyttökokemus.
   
 20. SV-3310 Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  3/7/03
  Viestit:
  2345
  Tykkäykset:
  24
  Tämä kiinnostaisi minuakin, laskeskelin että 24 h soitolla dataa tulisi kulkea yli 480 kbit/s että päästäisiin 5 GB/vrk kulutukseen. Ettei vaan nettiradio olisikin videopalvelu? :)
   

Jaa tämä viestiketju