Keskiolut pois maitokaupoista

Keskustelu osiossa 'Asian vierestä', aloittaja Jussi, 2/10/06.

 1. Jussi

  Jussi Vuoden Foorumilainen 2004

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  12224
  Tykkäykset:
  15
  Puhelinmalli:
  Xperia Z3
  Tänään joku älykkö väläytti hyvän ajatuksen, vedetään keskiolut pois markettijakelusta. Alkuun nauratti kovasti, mutta tarkemmin asiaa ajateltuna siinä on oikeastaan järkeäkin.

  Ensimmäinen, johon tällä tuossa ehdotuksessakin tähdätään on kansanterveydellinen näkökulma. Kun tuote ei ole tyrkyllä, ei synny heräteostoksia. Kun tuotteen saatavuus ei ole niin helppoa, aina tietty osuus siitä jää ostamatta. Itseasiassa Alkoista haettuna, melko monella voisi nousta kynnystä jättää mäyris hakematta kauppareissulla. Kun alkoholin kulutus kokonaisuudessa vähenee, sen aiheuttamat haitat myöskin vähenevät. Ei mitään kovin korkeaa logiikkaa, mutta eipä tässä yhtälössä sellaista tarvitakaan.

  Toinen mieleen tuleva pointti jakelun keskittämisessä on sikäli taloudellinen että jakelu ja valvonta tehostuu jakeluverkoston tiivistyessä. Tuotteita ei tarvitse raahata tuhansiin eri myyntipisteisiin vaan ne voidaan tuoda kustannustehokkaasti isoina kuljetuksina myyntipisteisiin. Logistiikka tehostuu ja myös kuljetustarve vähenee. Tiivistynyt jakelukanava johtaa myös siihen että tuotteiden laadunvalvonta voi olla ammattimaisemmissa käsissä erikoisliikkeessä kuin vaikkapa ruokatavarakaupassa. Ei sillä, että henkilökohtaisesti minulla olisi ollut aiheesta jotain huomauttamista tähän mennessäkään. Lisäksi jakelun valvonta helpottuu; jakelun keskittyessä henkilökunnan kouluttaminen ja harjaantuminen alkoholin myynnissä tehostuu ja opitaan välttämään tai tunnistamaan ongelma-asiakkaita ja ongelmatilanteita. Kun alkoholi ostetaan samasta tutusta paikasta, myös esim. myynti alaikäisille vähenee myyntihenkilökunnan totuttautuessa tunnistamaan ja tarkistamaan ostajan ikää. Henkilökunta pystyy myöskin tarkkailemaan ostettuja määriä, jos kaveri selvinpäin hakee kolmatta kertaa illan aikana paria koria olutta, on ilmeisesti jonkinasteisesta jälleenmyynnistä kysymys.

  Kolmanneksi nousee mieleen tosiasia että ihmiset juovat olutta joka tapauksessa. No niin juovat, mutta miten? Johtaako kotikäyttöön tarkoitetun alkoholin saatavuuden rajoittaminen alkoholikulttuurin ja pub-kehittymiseen myös suomessa? Yksi vaarallisimpia yhdistelmiä ovat alkoholi nautittuna kotona; se johtaa kokonaisuutta tarkastellessa väkivaltaan kotona, onnettomuuksiin ja järjestyshäiriöihin. Kun noita oluita nautitaan ulkona, esimerkiksi pubeissa on tilanteessa aina olemassa myös valvontaa sekä jonkinasteista sosiaalista painetta käyttäytymiselle. Uuden sukupolven kasvaessa tällaisessa kulttuurissa, kannustaisiko se kuitenkin hieman harkitsevampaan alkoholin käyttöön ja käyttäytymiseen alkoholin nauttimisen yhteydessä? Kotikännääminen ei 100% varmuudella lopu, mutta kun saanti vaikeutuu, se yhtä varmasti vähenee.

  Millaisia haittoja asiasta oikeastaan olisi? Se, että kuka keskiolutta oikeasti haluaa, joutuu piipahtamaan toisessa liikkeessä ostamassa sixpäkkinsä? Onko tuo oikeastaan suurikaan vaiva, verrattuna siihen että sen saisi ostettua suoraan marketista? Epäilen että "vaikeus" asiassa taitaisi olla enemmän psykologista sorttia kuin todellista fyysistä rasitetta. Se, olisiko tällainen pieni psykologinen kynnys alkoholin hankkimiselle paikallaan, voisi taas olla oikeastaan ihan paikallaankin. Kaikkiaan mielestäni vaikutus kokonaisuutta ajatellen olisi kyllä varsin positiivinen.

  Mitäpä muita mielipiteita asiasta löytyy?
   
 2. -AHVEN- Aktiivinen jäsen

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  1/4/03
  Viestit:
  2605
  Tykkäykset:
  0
  Eikö tämmöisille turhille avautumisille ole tuo vapaa sana-ketju?
   
 3. Jussi

  Jussi Vuoden Foorumilainen 2004

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  12224
  Tykkäykset:
  15
  Puhelinmalli:
  Xperia Z3
  Eikö tämmöisille turhille avautumisille ole tuo back-nappi selaimessa?

  Yritin sen verran pohjustaa, että josko asiasta nyt yhtä riviä enemmän heräisi keskustelua.
   
 4. juppelis Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  5/9/02
  Viestit:
  5482
  Tykkäykset:
  18
  pienet kyläkaupat kuolee, jos eivät saa myydä enää kaljaa :|
   
 5. Peppokani Vieras

  0   0   0

  Viekööt vaan keskioluet pois kaupoista. Pahaahan olut on. Kunhan vaan jättävät lonkerot rauhaan.
   
 6. Jussi

  Jussi Vuoden Foorumilainen 2004

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  12224
  Tykkäykset:
  15
  Puhelinmalli:
  Xperia Z3
  Aivan, voisi olla mahdollista että pienten kyläkauppojen myynti pienenee. Toisaalta, tämän saattaisi taas kuitenkin lisätä Alko-myymälöitä paikkoihin joissa sellaisia ei ole tai esim. vastaavien jakelupisteiden kuin asiamiespostien perustamista. Lähinnä hyödyt olisivat näkyvissä taajamissa; eipä tuolla haja-asutusalueella tai pikkukylissä ole myöskään pubeja joissa tuota kulttuuria voisi kehittää.
   
 7. Skopa Vieras

  0   0   0

  xx

  Gepardi jos lähtee pois kaupoista niin kyllä siiderit ja lonkut myöskin häviävät.
   
 8. Peppokani Vieras

  0   0   0

  Re: xx

  Nyt kyllä huijaat
   
 9. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Noh.. miksi kaikki on turhaa aina? Jussihan kysyi ihan asiallisen kysymyksen.

  hmmm... vaikkei mua haittaakaan koko homma, mutta on se varmaan niin että joissakin asioissa meitä suomalaisia on holhottava näköjään. Joka viikonloppu kun kaljaa aletaan kittaamaan, oli se sitten kotona tai raflassa, ei sen kulutus ainakaan laske veroalennuksen jälkeen. Haitat on todettu kalliimmaksi varmaan kuin tulo mitä sillä saadaan. hmm... mene ja tiedä.

  Todennäkösesti se tietää syrjäseuduille ihmisille toisenlaista ongelmaa, noo... onko se nyt ongelma, se on jokasen päässä. Jos tuo laki jotain häiritsee, olkoot sen ongelma. Todennäköstä on, laiton myynti joiltain osin kasvaa... mun veikkaus. Pohjosessa ei ole ainakaan väliä... pub kulttuuri... tuntuis se hullulta sinne markkinoida. Ne istuu shellin baareissa siellä ainakin ja jossain pikkupaikoissa. Kylät on armottoman pieniä. 1500 henkilön kylä ei kyllä elätä mitään pubia ja ei tuo sitä tyyppiä etelästä sinne jonnekin pitämään ainakaan. Muutoin olisi jo tullut tai ainakin luulisin näin. Näitä pikkukyliä joissa on satoja tai 2000 max... on paljon Suomessa.
   
 10. Jussi

  Jussi Vuoden Foorumilainen 2004

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  12224
  Tykkäykset:
  15
  Puhelinmalli:
  Xperia Z3
  Totta, ellei sitten turvauduta esim. haja-asutusalueella edelleen samojen jakelupisteiden valtuuttamiseen asiamies-periaatteella. Uskon, että tämmöinen järjestely häviävän pienen kansanosan palvelemiseksi olisi joustava ratkaisu; kaupunkialueella jakelusta vastaa Alko kun taas Perähikiän kylällä Olvit ja Koffit saa edelleen noutaa Putkosen sekatavarakaupasta yhdessä postin ja makkaran kanssa.

  Asiaa pidemmälle vietynä; olisiko mahdoton ajatus, että samalla myös Alkon toimiala laajennettaisiin myös esim. tupakkatuotteille? Alkoholin jakelun rajoittamista tullaan varmasti vertaamaan muihin nautintoaineisiin ja kun tuotakin tarkemmin pohtii niin olisiko ylivoimaista noutaa savukkeensa keskitetystä jakeluketjusta? Tässäkin taustalla toki piilee se, että asteittain ihmiset alkavat pitää näiden kansantalouden kannalta kyseenalaisten nautintoaineiden hankkimista sen verran hankalana että vapaaehtoisesti kasvavat vähemmälle käytölle.
   
 11. Tumppu Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  1083
  Tykkäykset:
  15
  Puhelinmalli:
  6110
  Kun J-modella joskus välähtää (?) niin pitäähän siitä oma ketju laittaa.
  Muut komennetaan jatkamaan wanhoihin ketjuihin, olkoon miten pitkiä hyvänsä.
  En ihmettele enää että kirjoitukset vähenee, tosin luettujen määrä kasvaa potenssiin x.
  Parasta matkapuhelinsosiaalipornoa mitä kaistan hinnalla saa. Kohta jää Seiska toiseksi..
   
 12. Jussi

  Jussi Vuoden Foorumilainen 2004

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  12224
  Tykkäykset:
  15
  Puhelinmalli:
  Xperia Z3
  Kuvittelisin, että edelleen täällä on saanut avata ketjuja joiden elinikää voidaan kuvitella olevan enemmän kuin neljä vastausta...? Ehkäpä aihe itsessään on myös sen verran monia koskettava ja raflaava että keskustelua voi herätä enemmän kuin "vapaa sana" -ketju käsittelee hukuttamatta muita aiheita joista siellä puhutaan? By all means, huomauta toki jos AV-alueelle ei ole enää saanut perustaa ollenkaan uusia ketjuja.
   
 13. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Jos jotakuta helpottaa meinasin kirjottaa tuosta jo aikasemmin yleistä uutisista puolelle, mutta en sitten viitsinyt.
   
 14. Jollemi

  Jollemi Aktiivinen jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  13/8/02
  Viestit:
  10518
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Kaikenlaisia kapuloita
  Uskoisin kyllä että tämä aihe herättää sen verran asiallista keskustelua että on oman ketjun arvoinen. Tyhmät kysymykset & vapaa sana on lähinnä niille pikkuisille kysymyksille ja jutuille.

  Ja itse asiaan. Itse olen sitä mieltä, pienen miettimisen jälkeen, että kyllähän nuo alkoon joutaisi kokonaan. Siihen jo tottui Australiassa että ruokakaupasta saa ruokaa ja viinat löytyy pullokaupoista, ja mielestäni järjestelmä toimi kyllä aivan hyvin.

  Update: ja ettei tuu valituksia, viinat = alkoholituoteet
   
 15. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Tää kyllä voi olla sitten alku, jos tupakatkin saa vain jostain alkosta tai myyntipisteistä erikseen... kovalle varastointi vimmalle. Kaikki reijot ja eerot rientää pää kolmantena jalkana hakemaan selkävääränä kaljaa... huoh... koska ne oppii vain laittamaan antabusta juomiin tai jotain mistä tulee paska olo jos vetää enemmän kuin 4 kaljaa. Riippuen ihmisistä ja elopainosta... hmm...
   
 16. jaska915

  jaska915 Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  5   0   0

  Liittynyt:
  19/3/04
  Viestit:
  2173
  Tykkäykset:
  143
  Puhelinmalli:
  Z5C
  No itse juon niin vähän olutta/siideriä/lonkeroa (lue ~mäyris per vuosi) että sinällään ihan sama.

  Ainoa vaan tosiaan tuo jo mainittukin, eli pienet kioskit, kaupat, huoltsikat jne. ottaisi aika lujasti osumaa mikäli näin kävisi.

  Itse en myöskään usko että alkoholin kokonaiskulutukseen tällä olisi kovinkaan suurta merkitystä. Olut nyt ainakin omasta mielestäni on vaan sellainen seurustelu-/saunajuoma, kännit otetaan sitten ihan eri tavaralla.

  edit: ainut mihin voisi olla vaikutusta saattaisi EHKÄ olla alaikäisten vaikeutunut siiderin saanti, ja tämähän nyt ei ainakaan huono juttu olisi.
   
 17. vtormane

  vtormane Aktiivinen jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  4439
  Tykkäykset:
  0
  Minun mielipiteeni on että kaikki alkoholi vapaaseen myyntiin kaikkiin kauppoihin. Niin se on maailmallakin. Ei enemmistö suomalaisia ole niin tyhmiä että pilaavat terveytensä liikakäytöllä. Jotka sen tekee niin ne kyllä saavat pullonsa nytkin ja omapa on terveytensä. Alkoholin hintataso alkaa olla oikea nykyään. Kalja saisi olla vähän halvempaa. No, nykyään on jo niin halpaa että ei hirveästi jaksa enää rahdata etelän mailta.
   
 18. Peppokani Vieras

  0   0   0

  Niin, kun henkilö on ottanut Antabusta, ei hän voi sen jälkeen ottaa tipan tippaa alkoholia. Tai voi, mutta silloin voi olla pahimmassa tapauksessa olla seurauksena sydämessä kammiovärinä. Jo erittäin pieni annos (ei todellakaan 4 kaljaa) aiheuttaa sydämeen lisälyöntejä, hikoilua ja sekavuutta. Jos oikein muistan, ei edes partavettä, missä on alkoholia, suositella käytettävän.
  Jos esimerkkiä kaipaat, niin eräs mieshenkilö joi Antabus-kuurin aikana 3 kaljaa ja seuraus oli juurikin tuo mainittu kammiovärinä.

  E: Mainittakoon nyt sekin, että Antabus-kuurin vaikutusaika on poretablettina nautittuna 2 viikkoa kerrallaan, eli 2 viikon välein pitää uusi poretabletti ottaa.
   
 19. kimmo Vieras

  0   0   0

  On täällä nyt ollut viime kuukausina joku "lyö Jussia"-kampanja menossa. Jonkun toisen kohdalla olisin jo ollut huolissani, mutta uskoisin hänen kuitenkin selviävän ilman isompia masennusoireita.
  Mitä tulee avaukseen, niin mielestäni ihan asiallisesti pohdittu keskioluen myynnistä vetämisen vaikutuksia.
  Jos itse asiaa mietin, niin toki se minua häiritsisi. Ei se ole yksi eikä kaksi kertaa, kun olen meidän kyläkaupasta käynyt mäyriksen ostamassa. Jos alkoon pitäisi mennä>matkaa reilut 20km.
  Toki viikolla tulee "kaupungissa" käytyä, joten samallahan ne kaljat voisi ostaa. Hintaa nostava vaikutus olisi kanssa, kun loppuisi nuo liikkeiden "sisäänheitto"-tarjoukset ja Alkossa ei tarjouksia juurikaan tunneta.
  Hyviä puolia olisi jo nuo Jussin mainitsemat, jos siis ajatellaan koko kansakuntaa, ei yksittäistä kimmoa.
  Kansa kyllä hankkii juomansa, tavalla tai toisella. Joten taas lisääntyisi rajan ylitykset>Alkon tulot pienenisi>kohta ne ovat taas kaupoissa.

  J.J:lle sen verta, että meidän kylällä on noin 8sataa asukasta, ja täällä on jo muutaman vuoden toiminut kapakka. Tuotoista en tiedä, mutta tuskin se tappiolla pyörii, kun kerta yksityiset sitä pitävät.
  Itse kylästä kertoo jotain se, että viimeinenkin pankki sulki ovensa kesällä. Koulu on vielä toistaiseksi, senkin lopettaminen luultavasti on tapetilla lähivuosina.
   
 20. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  huh.. heh... no ei hyvä homma sitten. hmm jotain muuta ikävää sitten. Ei kelpais laksatiiviset vaikutukset, vaikka 4 kaljan jälkeen ;))
   

Jaa tämä viestiketju