Mobiili.fi Katsaus menneisyyteen: tällaisiksi tulevaisuuden älypuhelimet kuviteltiin vuonna 2008

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelinuutiset', aloittaja Uutissyöte, 16/11/15.

Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.
 1. Uutissyöte

  Uutissyöte

  Liittynyt:
  28/6/15
  Viestit:
  2111
  Tykkäykset:
  4
  [​IMG]

  Tulevaisuuden ennustuksille on monesti naureskeltu myöhempinä vuosikymmeninä ja vanhat ennustukset ovat olleet hyvin esillä myös populaarikulttuurissa. Matkapuhelinten kohdalla erikoisia ennustuksia ei kuitenkaan tarvitse etsiä vuosikymmenien takaa, sillä jo hyppäämällä vuoteen 2008, näyttävät ennustukset älypuhelinten tulevaisuudesta varsin erikoisilta nykyihmisen silmään.

  Verrattuna tämän päivän ajatuksiin älypuhelinten mahdollisuuksista, ei vuonna 2008 esimerkiksi ohjelmistolla nähty olevan suurtakaan merkitystä puhelinten tulevaisuudessa. Ajatukset nykyisenlaisista sovelluskaupoista, sosiaalisesta mediasta tai maksupalveluista loistivat poissaolollaan, ja vastaavasti tulevaisuuden älypuhelinten odotettiin tarjoavan mitä mielikuvituksellisimpia rakenteellisia ratkaisuja.

  Jälkikäteen tarkasteltuna seitsemän vuoden takaisista konsepteista löytyy monia hauskoja ja toistuvia trendejä, jotka nykykuluttajan näkökulmasta näyttävät vähemmän käytännöllisiltä. Alle onkin listattu viisi erikoista takavuosien ideaa, jotka eivät ainakaan tähän päivään mennessä ole toteutuneet.  [​IMG]
  Sovelluskauppa ei vuonna 2008 ollut uusi idea, mutta nykyisenkaltaista miljardibisnestä siitä ei ennustettu.
  1. Auki vedettävät näytöt

  Auki vedettävät ja paperinohuet näytöt olivat keskeisessä roolissa monessa viime vuosikymmenen konseptipuhelimessa. Joissain malleissa näyttö rullautui puhelimen sisään, toisissa taas puhelimesta pomppasi hologrammi käyttäjän silmien eteen. Yhteisenä piirteenä puhelimista löytyi useampi fyysinen painike, joiden avulla näyttöä ohjailtiin. Varsinaiset kosketusnäytöt eivät siis useinkaan kuuluneet puhelinten ohjaustapoihin.  [​IMG]  2. Ranteen ympärille kiertyvä puhelin

  Erikoisista paikoista esiin pomppaavien näyttöjen lisäksi vuonna 2008 esitellyissä konsepteissa puhelimet olivat monesti äärimmäisen joustavia. Eri esittelyvideoilla puhelimia muun muassa kierrettiin ranteen ympärille, taiteltiin paperin tapaan kasaan ja tarvittaessa jaettiin useampiin eri osiin. Vaikka idea ohuista ja kaareutuvista näytöistä ei itsessään ole kuollut, ovat ajatukset käyttötarkoituksista muuttuneet selvästi vuosien varrella.

  [​IMG]


  3. Vierityspyörän käyttö puhelimen ohjauksessa

  Ennen iPhonen nousemista yleiseen tietoisuuteen, iPod oli monille tutuin Apple-tuote. Soittimen ohjaamiseen käytetty vierityspyörä oli hiljattain tehnyt läpimurtonsa, ja idea vierityspyörän käyttämisestä myös älypuhelimissa näkyi monissa konsepteissa. Tulevien älypuhelinten ohjauksen ajateltiinkin usein tapahtuvan kosketusnäytön sijaan joko vierityspyörällä tai kosketuslevyllä.

  [​IMG]4. Läpinäkyvät puhelimet

  Läpinäkyvät puhelimet ovat konsepti, joka on nähty monessa yhteydessä, mutta jolle on vaikea keksiä vielä tänäkään päivänä järkevää käyttötarkoitusta. Useimmissa konsepteissa puhelinten näyttö jatkuu takakannelle ja puhelimet sisältävät vain harvoin esimerkiksi kameraa. Ideat läpinäkyvistä puhelimista katosivat vähitellen 2010-luvun taitteessa, kun yhä useammat kuluttajat kallistuivat läpinäkyvän muovin sijaan alumiinin puoleen puhelimen materiaalina. Tästä huolimatta tutkimustyötä aiheen tiimoilta jatketaan pienemmässä mittakaavassa vielä nykyäänkin.


  [​IMG]


  5. Useampi näyttö samassa puhelimessa

  Useilla näytöillä varustetut puhelimet olivat yksi konkreettisimmista design-ideoista vuoden 2008 tienoilla ja useampia kakkosnäytöllä varustettuja puhelimia ehdittiinkin nähdä markkinoilla. Eniten kakkosnäyttöjä nähtiin simpukkapuhelimissa, mutta monissa oman aikansa konsepteissa myös muihin puhelimiin oli asetettu useampi näyttö. Usein puhelimen etupuolella sijaitsi kaksi näyttöä fyysisten painikkeiden molemmin puolin ja takaosassa oli yksi kokonainen näyttö. Myöhempinä vuosina monet konseptit kariutuivat käytännön syistä johtuen.[​IMG]

  Jatka lukemista...
   
Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.

Jaa tämä viestiketju