MobiiliBlogi Katsaus iOS 9 -pävityksen uudistuksiin

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelinuutiset', aloittaja Uutissyöte, 18/9/15.

Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.
 1. Uutissyöte

  Uutissyöte

  Liittynyt:
  28/6/15
  Viestit:
  2082
  Tykkäykset:
  4
  Apple toi iOS 9 -käyttöjärjestelmänsä koko kansan ladattavaksi kuluneella viikolla nykyiselle laitekannalleen (eli niille, jotka olivat oikeutettuja myös iOS 8:aan). Kuten olen jo monessa uutisessa todennut, on kyseessä mobiilialustan perustuksia vahvistava päivitys, joka tuo parannuksia niin suorituskykyyn kuin akkukestoonkin. Uudistuksia on käyty MobiiliBlogissa läpi jo useampaan otteeseen, mutta tehdään nyt vielä perään tällainen pikainen katsaus uusiin ominaisuuksiin sekä esitellään samalla muutamia hieman pienempiä parannuksia, joita päivitys sisältää paljon. Kaikkia tietenkään ei voida käydä läpi, mutta toivottavasti artikkeli tuo esille edes muutaman uudistuksen, josta et ole aikaisemmin tiennyt.


  Parantunut suorituskyky


  [​IMG]

  Tähän toteaisin, että kyllä, päivitys on vaikuttanut suorituskykyyn positiivisesti ainakin iPhone 6:ssa. Hidashan laite ei missään vaiheessa ole ollut, mutta pienen parannuksen iOS 9 vaikuttaisi ainakin näin lyhyellä kokemuksella tarjoavan. Esimerkiksi App Store tuntuisi avautuvan selvästi aikaisempaa sutjakammin. Saman olen huomannut myös iPad Air:ssa, jossa muutamat animaatiot ovat toisinaan töksähdelleet. Kaiken kaikkiaan iOS 9:n on ainakin näillä uudemman sukupolven laitteilla suorituskyvyn kannalta onnistunut kokonaisuus.

  Virransäästötila ja akkukesto


  [​IMG]

  Vihdoin. Apple tarjoaa käyttäjille erillisen virransäästötilan, joka löytyy asetuksista: Asetukset -> Akku -> Alhaisen virrantila. Se poistaa käytöstä muun muassa sähköpostien automaattisen haun ja ohjelmien taustapäivitykset sekä vaikuttaa määrättyihin animaatioihin. Suurin juttu taitaa kuitenkin olla se, että sen aktivoiminen hillitsee järjestelmäpiirin suorituskykyä, josta kertoo muun muassa Geekbench 3:n selvästi heikompi tulos, kun virransäästötila on päällä. Toisin sanoen virransäästötila vaikuttaa laitteen suorituskykyyn, mutta ainakaan perustoiminnoissa iPhone 6 ei muutu näkyvästi hitaammaksi.

  Akkukestoa on pyritty yleisesti parantamaan iOS 9:ssä. Sen pitäis pidentää kayttöaikaa niin sanotussa normaalissa käytössä tunnilla. Tähän päästään monilla optimoinneilla. Puhelin esimerkiksi tunnistaa, kun sen näyttö on alaspäin pöydällä, eikä tällöin turhaa aktivoi näytön valoa ilmoituksen saapuessa.

  Monipuolisempi muistio


  [​IMG]

  Apple oma muistio on ollut allekirjoittaneelle aina tärkeä sovellus. Käytän sitä enimmäkseen blogiin tulevien juttujen valmisteluun ”tien päällä”, koska kirjoitukset synkronoituvat automaattisesti iMac-koneestani löytyvään vastaavaan sovellukseen. Näin voin helposti jatkaa editoimista tietokoneella.

  Uudistunut muistio, eli Muistiinpanot-sovellus, tuo mukanaan perinteisistä tekstinkäsittelyohjelmista tuttuja ominaisuuksia. Ne eivät niinkään kiinnosta henkilökohtaisella tasolla, mutta monet muut saattavat pitää niitä hyödyllisinä. Nyt sovelluksella voi luoda listoja, lisätä kuvia (kameralla ja kuvista) ja piirroksia.

  Erillinen iCloud Drive -sovellus


  [​IMG]

  Applen pilvipalvelu, eli iCloud, on integroitu uuteen mobiilialustaan aikaisempaa tiiviimmin. Nyt käyttäjä saa täyden vallan iCloud Drive:stä, joka on Applen verkkotallennustila. Mukana on oma iCloud Drive -sovellus, josta pääsee selaamaan palveluun tallennettu materiaalia. Jos et aktivoinut sitä käyttöön iOS 9 -päivityksen yhteydessä, onnistuu sen tuominen kotivalikkoon: Asetukset -> iCloud -> iCloud Drive -> Näytä Koti-valikossa.

  Picture in Picture


  [​IMG]

  Tämä ominaisuus kuuluu iPadin yksinoikeuksiin. Se mahdollistaa videoiden katselun pienessä ikkunassa muiden sovelluksien päällä. Ominaisuus toimii kuten luvataan ja vinkkinä mainittakoon, että sitä voi käyttää myös FaceTime-puheluiden yhteydessä iPadillä. Eli videokuvan voi siirtää omaan ikkunaan ja tehdä iPadillä samaan aikaan jotain muuta. Näin voi esimerkiksi lisätä kalenteriin merkinnän keskustelun aikana menettämättä kuitenkaan kuvayhteyttä vastapuoleen.

  Näppäimistöuudistukset: kosketuslevy sekä isot ja pienet kirjaimet


  [​IMG]

  Tätä monet ovat toivoneet pitkään. Kun iOS 9:ssä aktivoidaan shift-näppäimellä isot kirjaimet, muuttuvat näppäimistön kirjaimet tämän mukaisesti suuriksi. Tämä helpottaa näppäimistön hahmottamista, kun käyttäjä näkee suoraan kirjaimista mitä on kirjoittamassa.

  [​IMG]

  iPadille Apple on räätälöinyt muitakin uudistuksia. Merkittävimpänä pitäisin näppäimistön muuttamista kosketuslevyksi, kun sen päällä liikutellaan kahta sormea. Näin kursorin liikuttelu on aikaisempaa helpompaa ja esimerkiksi suurten tekstimassojen valitseminen sujuvampaa. Tämän lisäksi iPadin näppäimistö on saanut yläosaan uuden rivin, josta löytyy pikatoiminnot tärkeimpiin leikepöytäominaisuuksiin, kuten tekstin lihavointiin ja kursivointiin sekä leikkaamiseen ja liittämiseen.

  Tyylikkäämpi moniajonäkymä


  [​IMG]

  Apple on laittanut iOS 9:ssä moniajonäkymän uuteen uskoon. Se on aikaisempaa tyylikkäämpi ja tarjoaa nyt suuremmat, korttimaiset näkymät avoinna olevista sovelluksista. Käytännöllisyyden kannalta se ei ole edeltäjäänsä parempi ja toivoisin mukaan painiketta, jolla sulkea kaikki avoimet sovellukset kerralla.

  Jaetun ruudun moniajo


  [​IMG]

  Tämä koskee vain iPadiä ja erityisesti iPad Air 2:sta, jolla päästään käyttämään täydellisesti moniajoa, jossa ruudulla on mahdollista ajaa kahta sovellusta yhtä aikaa. Vanhemmille malleille on tarjolla karsitumpi versio, jossa ruudun sivulle voidaan avata sovellus niin sanotusti iPhone-tilassa. Tästä kuva yllä. Molempia ominaisuuksia tukevat tässä vaiheessa lähinnä vain Applen omat sovellukset. Muutaman kuukauden sisällä tuki alkaa löytyvä varmasti myös monista kolmasien osapuolien ohjelmista.

  Safari ja mainoksien esto


  [​IMG]

  Mainokset ovat usein elinehto monille kotimaisillekin sivustoille, mutta monet käyttäjät haluavat niistä eroon. Nyt se onnistuu myös Applen omalla Safari-selaimella. App Storesta käyttäjä voi ladata Ad Blocker -sovelluksen ja aktivoida käyttöön sen asetuksista: Asetukset -> Safari -> Sisällön estäjät. Eräs ilmainen ja toimiva mainosten estäjä Safarille on Ad-Blocker for Safari.

  Safarin uudistunut lukutila


  [​IMG]

  Safari on tarjonnut jo tovin erillisen lukutilan, joka helpottaa pitkien artikkeleiden lukemista. Siihen pääsee käsiksi osoiterivin vasemmassa laidassa olevasta viivoista muodostuvasta kuvakkeesta. Lukutilaa on uudistettu iOS 9:ssä. Mukana on eri väriteemoja, kuten musta, joka sopii pimeässä lukemiseen. Lisäksi fottia sen kokoa voi muutella.

  Älykkäämmin järjestetyt ilmoitukset


  [​IMG]

  iOS 9 järjestelee ilmoituskeskuksen ilmoitukset päivän mukaan, kun aikaisemmin järjestelytapa perustui sovelluksiin. Ainakin itse pidän uutta järjestystä parempana, mutta jos haluat palata vanhaan hoituu se asetuksista: Asetukset -> Ilmoitukset -> Järjestys -> Käsin.

  Kuvat: nopeampi selaaminen, useiden kuvien valitseminen ja kansiot


  [​IMG]

  Kuvat-sovellus on oppinut muutaman uuden tempun. iPadistä tuttu kuva-aikajana on tullut iPhoneen. Valitse kuva ja sen alle ilmestyy kyseisen kansion sisältävät kuvat aikajanassa, josta otoksia voi selata nopeasti.

  Useiden kuvien valitseminen on tehty iOS 9:ssä vaivattomaksi. Koske halumaasi kuvaa ja liikutelle sormea eteenpäin, jolloin myös muut kuvat aktivoituvat esimerkiksi poistamista varten.

  iOS 9 lajittelee Selfiet (etukameralla otetut kuvat) omaan Selfiet-kansioon. Sama koskee myös ruutukaappauksia, jotka sijoitetaan nyt automaattisesti omaan kansioon.

  Monipuolisemmat jako-ominaisuudet


  [​IMG]

  Eri sovelluksista voi nyt jakaa sisältöä laajemmin. Esimerkiksi Safari mahdollistaa verkkolinkkien jakamisen suoraan muistioon tai niiden tallentamisen PDF-muodossa iBooks-sovellukseen.

  Uudistunut haku


  [​IMG]

  Hakua on uudistettu iOS 9:ssä. Kotivalikon viimeisenä sivuna vasemmalta löytyvä näkymä tarjoaa valmiita ehdotuksia Sirin toimesta. Ikävä kyllä kaikki ominaisuudet eivät toimi Suomessa, mutta Siri osaa joka tapauksessa ehdottaa sovelluksia, joita käyttäjä haluaa mahdollisesti avata seuraavaksi. Esillä on myös kontakteja. Ajatuksen on, että puhelin kykenee ehdottamaan oikeita sovelluksia paikkaan ja aikaan perustuen.

  Hakukentällä voi suorittaa nyt laskutoimituksia ja muuttaa esimerkiksi valuuttoja. Jos kenttään kirjoittaa esimerkiksi ”200 kruunua” saa käyttäjä tuloksen, jossa kruunut on muutettu euroiksi. Kannattaa kokeilla, mitä kaikkea hakukenttä osaa.

  Sähköposti: liitetiedostot


  [​IMG]

  Sähköpostiin Apple on lisännyt kaivatun ominaisuuden. Jo aikaisemmin viesteihin on pystynyt liittämään kuvia, mutta ei varsinaisia liitetiedostoja. Nyt tämä on korjattu ja maileihin pystyy liittämään käytännössä mitä tahansa. Tämä onnistuu painamalla tekstikenttää hetken, jolloin esille aukeaa valikkoo, josta löytyy ”Litää tiedosto”.

  Yhteenveto


  [​IMG]

  Kaiken kaikkiaan muutaman päivän testin perusteella iOS 9 vaikuttaa onnistuneelta päivitykseltä. Olin yllättynyt, kuinka pieneen kokoon itse käyttöjärjestelmäpäivitys oli saatu. iPhone 6:lla se oli kooltaa 1,1 gigatavua ja iPhone 5:llä 860 megatavua. Ero on huima iOS 8:aa, joka oli kooltaan yli neljä gigatavua. Ainakaan näin alkuvaiheessa ei ole tullut vastaan bugeja tai sovellusten kaatuiluja. Päivityskin sujui ongelmitta sekä iPhone 6:lla että iPhone 5:llä. Päätikin odottaa alkuryntäyksen yli ja päivittää iPhone 6:n vasta julkistusta seuraavana päivänä.

  Aika näyttää, miten hyvin laite oppii uuden ohjelmiston myötä tuntemaan käyttäjänsä toimintatavat. Puhelimen pitäisi esimerkiksi oppia käynnistämään musiikkisoitin, kun laitteeseen kiinnitetään kuulokkeet, mutta vain, jos käyttäjä yleensä kuuntelee musiikkia kyseiseen aikaan päivästä. Lisäksi käyttäjän pitäisi saada ehdotuksia sovelluksista, joita se käyttää vaikkapa aamulla herätessään. Kokonaisuutena idea kuulostaaa hyvälle ja tämän on varmasti mobiilialustoissa selkeä suuntaus tulevaisuudessa: ne pyrkivät ennakoimaan, mitä käyttäjä tekee seuraavaksi.

  Mielenkiinnolla tässä vaiheessa tarkkailen akkukestoa. Onko Apple todella onnistunut optimoimaan alustansa niin hyvin, että tavallisessa käytössä käyttöaikaa saadaan lisää tunnin verran? Tähän en vielä osaa sanoa oikein mitään. Onko lukijoilla kommentteja iOS 9:n vaikutuksista akkukestoon. Entä miten uusi järjestelmä pyörii iPhone 4s:llä? Koskaan aikaisemminhan Apple ei ole tukenut mobiililaitettaan näin pitkään ohjelmistopäivityksillä, kuin se on tehnyt vuonna 2011 iOS 5 -alustaversion kanssa julkaistun iPhone 4s:n kanssa.

  Jatka lukemista...
   
Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.

Jaa tämä viestiketju