Mobiili.fi Katsauksessa 16 uutta juttua iOS 9:ssä

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelinuutiset', aloittaja Uutissyöte, 21/9/15.

Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.
 1. Uutissyöte

  Uutissyöte

  Liittynyt:
  28/6/15
  Viestit:
  2115
  Tykkäykset:
  4
  [​IMG]
  iOS 9


  Viime viikolla julkaistu Applen iOS 9 -käyttöjärjestelmä toi nipun uusia ominaisuuksia iPadeille ja iPhoneille. Mukana on viilauksia niin ulkoasuun kuin toimintoihinkin. Listasimme joitain näkyvimpiä ja tuntuvimpia uudistuksia.

  Ulkoasupuolella järjestelmän kirjasintyyppi on vaihtunut Helvetica Neuesta uuteen San Francisco -nimiseen fonttiin. San Francisco on Applen uusi oletusfontti, jota käytetään jatkossa iOS:n lisäksi myös Apple Watchin watchOS-käyttöjärjestelmässä, Apple TV:n tvOS-käyttöjärjestelmässä ja Mac-tietokoneiden OS X -käyttöjärjestelmässä. Fontin on määrä olla aiempaa selvemmin luettavissa erityisesti pienillä näytöillä. Ulkoasuviilausta on saanut uusittu kotiajonäkymä, jossa ei enää näy viimeksi käytettyjä yhteystietoja. Sen sijaan yleisimmin käytetyt yhteystiedot löytyvät nyt uudistetusta hakunäkymästä, joka löytyy kotivalikon vasemmalta puolelta.

  [​IMG]

  Näppäimistö iOS 9:ssä on oppinut uusia jippoja. Näkyvin uudistus ovat pienet kirjaimet. Kun aiemmin näppäimistöllä näkyi vain isoja kirjaimia, näyttää uusi näppäimistö nyt selkeästi, tuottaako se isoja vai pieniä kirjaimia. Monet saattavat kuitenkin haluta vanhanmallisen näppäimistön takaisin, ja se onnistuu laitteen asetusten kautta. Isoja kirjaimia ei kuitenkaan pääse valitsemaan asetusvalikon näppäimistökohdasta, vaan käyttöavuista (Asetukset – Yleiset – Käyttöapu – Näppäimistö).

  iPad-käyttäjiä saattaa ilahduttaa näppäimistön toimiminen ohjauslevynä tekstin valinnassa. Oman kirjoitetun tekstin muokkaaminen helpottuu, kun laskee kaksi sormea näppäimistölle, jolloin kirjaimet häviävät näkyvistä, näppäimistö muuttuu ohjauslevyksi ja tekstin sekaan ilmestyy kursori, jota voi ohjata kahdella sormella. Näin esimerkiksi leikkaa ja liitä -toiminnot käyvät helpommin.

  [​IMG]
  iOS 9:n Slide Over -toiminto iPadillä.


  Uusimpien iPad-mallien omistajia ilahduttanevat myös uudet moniajo-ominaisuudet. Slide Over- ja kuva kuvassa -toiminnot toimivat iPad Airilla ja Air 2:lla sekä iPad mineillä 2, 3 ja 4, kun taas Split View toimii vain iPad Air 2:lla ja iPad mini 4:llä.

  Moniajotoiminnoista Slide Over mahdollistaa sovelluksen avaamisen toisen sovelluksen päälle. Uuden sovelluksen voi avata oikeasta reunasta esiin vedettävän valikon kautta. Yhteensopiva sovellus avataan pienelle kaistaleelle alla olevan sovelluksen päälle. Ensin avoinna ollut sovellus jää näkyviin, muttei ole käytettävissä. Esimerkiksi sähköpostin välityksellä tapaamisaikaa sopiessa on kätevää avata sähköpostin päälle välillä auki kalenteri, josta voi vapaita aikoja tarkastella.

  Split View tarjoaa oikean moniajomahdollisuuden, kun oikeasta laidasta avattavan valikon kautta voi avata toisen sovelluksen aiemmin avoinna olleen sovelluksen rinnalle, ja molempia voi myös käyttää samanaikaisesti. Kun näyttö on jaettu keskeltä kahtia, käyttää Split View -toiminto sovelluksista hieman venytettyä iPhone-näkymää, minkä vuoksi joissain sovelluksissa saattavat painikkeet ja asettelu poiketa normaalista iPad-näkymästä. Samasta syystä vaatii Split View myös reilusti RAM-muistia, ja onkin sen vuoksi käytettävissä vain kaikkein uusimmilla iPad-malleilla, joissa RAM-muistia on kaksi gigatavua.

  [​IMG]
  iOS 9:n kuva kuvassa -toiminto iPadillä.


  Kolmas moniajotoiminto on kuva kuvassa -toiminto, jolla voi pienentää katseltavan videon tai FaceTime-videopuhelun toimimaan toisen sovelluksen päällä. Tämä toiminto edellyttää, että video käyttää iOS:n natiiveja videotoistopainikkeita. Esimerkiksi YouTube ja Netflix eivät näitä käytä, eli ainakaan toistaiseksi kuva kuvassa -toiminto ei kyseisten sovellusten kohdalla toimi. Tilanne saattaa toki muuttua tulevaisuudessa, mutta se vaatii toimenpiteitä sovellusten tekijöiltä.

  Muistiinpanot-sovellus on iOS 9:ssä uusittu perusteellisesti. Kun aiemmin sovelluksella saattoi vain näpytellä tekstiä, voi uudessa sovelluksessa muistiinpanoihin muun muassa liittää valokuvia ja piirtää omia kuvia. Lisäksi muistiinpanoihin voi lisätä linkkejä esimerkiksi suoraan Kartat-sovelluksesta tai Safarista, muistiinpanosovellusta avaamatta.

  [​IMG]
  Safarissa voi pyytää sivujen työpöytäversioita Jako-painikkeen kautta.


  iOS:n omalla sähköpostisovelluksella voi nyt lähettää liitteenä mitä tahansa tiedostoja esimerkiksi Dropboxista, kun aiemmin sovellus salli vain kuvien liittämisen sähköposteihin. Safarissa voi edelleen pyytää nettisivuista mobiiliversion sijaan työpöytäversiota, mutta tuo mahdollisuus löytyy nyt joko Jako-painikkeen takaa tai painamalla pitkään Päivitä-kuvaketta. Kuvat-sovelluksen albumeista löytyy iOS 9:ssä erilliset kansiot etukameralla otetuille selfie-kuville sekä kuvakaappauksille.

  [​IMG]
  iOS 9:n asetusvalikosta löytyy nyt hakutoiminto.


  Asetusvalikosta löytyy muutamia uudistuksia iOS 9:ssä. Erityisen kätevä on hakutoiminto. Enää ei tarvitse arpoa, mistä mikäkin asetus löytyy, vaan haluamaansa asetusta voi ryhtyä kirjoittamaan hakukenttään, jolloin tarjolle tulee hakutermin sisältäviä vaihtoehtoja.

  [​IMG]  [​IMG]

  [​IMG]Kolme uutta ominaisuutta asetusvalikossa ovat erillisen iCloud Drive -kansion tuominen kotivalikkoon (Asetukset – iCloud – iCloud Drive – Näytä Koti-valikossa), iPhoneista löytyvä erillinen virransäästötila sekä Wi-Fi-apuri. iPhonessa alhaisen virran tila vähentää taustaprosesseja ja näytön visuaalisia tehosteita ja näin laite kuluttaa vähemmän virtaa. Alhaisen virran tila on ainakin toistaiseksi saatavilla iPhone-malleissa, mutta ei iPadeissä. Wi-Fi-apurin turvin laite siirtyy käyttämään mobiilidatayhteyttä siinä vaiheessa, kun Wi-Fi-yhteys toimii hitaasti tai epävarmasti.

  Kaiken kaikkiaan iOS 9 tuo lukuisia isompia ja pienempiä parannuksia, ja edellä lueteltujen lisäksi sen luvataan myös parantavan järjestelmän suorituskykyä ja akkukestoa noin tunnilla. Kun huomioon otetaan vielä mukana tulleet tietoturvaparannukset, voinee iOS 9:ää pitää varsin suositeltavana päivityksenä. Applen mukaan tähän päivään mennessä, vain viisi päivää julkaisun jälkeen, iOS 9 on asennettu jo yli puoleen kaikista iOS-laitteista, mikä tarkoittaa, että kyseessä on kaikkien aikojen nopeimmin levinnyt iOS-päivitys.

  Jatka lukemista...
   
Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.

Jaa tämä viestiketju