Kapasitiivinen vai resistiivinen - vaiko ei kosketusnäyttöä ollenkaan?

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelimet', aloittaja Noma, 1/12/09.

?

Kapasitiivinen, resistiivinen vai kosketusnäytötön?

 1. Kapasitiivinen

  56 ääntä
  59,6%
 2. Resistiivinen

  24 ääntä
  25,5%
 3. Ei kosketusnäyttöä

  14 ääntä
  14,9%
 1. Noma

  Noma Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  10/8/03
  Viestit:
  5502
  Tykkäykset:
  26
  Puhelinmalli:
  Nexus 5
  (Kosketus)näyttötekniikat ovat aika puhtaasti makuasioita, mutta eiköhän tästäkin kysely saada aikaiseksi. Kysymys siis kuuluu, että jos saisit koota itsellesi "optimaalisen" puhelimen, niin millä tekniikalla sen näyttö olisi toteutettu? Luonnollisesti lähes kaikki varmastikin ottaisivat resistiivisen ja kapasitiivisen yhdistelmän, mutta sellaista kun ei nykyisillä tekniikoilla ole mahdollista toteuttaa, niin kysytään nyt sitten yksipuolisesti. Perustelut ovat tietenkin paitsi toivottavia, myös välttämättömiä. (Ts. kahden sanan vastauksia tyyliin "tietysti kapasitiivinen" ei mielellään kirjoitettaisi.)
   
 2. Omenanraato

  Omenanraato Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  11/12/02
  Viestit:
  20035
  Tykkäykset:
  843
  Puhelinmalli:
  iPhone 6+ 16GB Silver
  Ehdottomasti kapasitiivinen, on kyllä todella tuskaa käyttää resistiiviisiä nyt vajaan 3v kapasitiivisen käytön jälkeen.

  Kosketustuntuma on niin paljon parempi sormella käytettäessä, sit taas kynäohjaus on mielestäni jo mennyttä aikaa, eikä oo ainakaan itelle koskaan sopinut (siks aikasemmin aina lähti kosketusnäyttöluurit vaihtoon)

  Hanskoilla ei pysty joo käyttämään, mutta kyl ennemmin otan hanskan pois kädestä niinä harvoina kertoina kuin käytän aina huonompaa tuntumaa.

  Vielä suurempi ero oli kun vaihdoin TomTom go 930T:stä Navigon 8450:een (resistiivinen -> kapasitiivinen) ero korostui nimenomaan tuollaisessa kun laite oli ikkunalla, ja itse istui kuskin penkillä ja kurotteli sinne näpyttelemään osoitetta...virheet ja näytön reagoimattomuus oli vihdoin historiaa sielläkin saralla
   
 3. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Kummassakin on omat hyvät puolensa, PDA-kaudella tuli resistiivisiin tutustuttua enemmän ja minua miellytti erityisesti kynällä tai vastaavalla toteutettu käsialantunnistus. Sekä tietenkin se, että näyttö toimi myös hanskojen kanssa ulkoilmassa.

  iPhone 3G:n myötä sydän meni kuitenkin kapasitiivisen puolelle: Juuri näinhän sen kosketusnäytön olisi aina pitänyt toimia, tarkasti ja hyvällä tuntumalla. Käsialatunnistuksen puuttuminen jäi kuitenkin hieman vaivaamaan sekä se ettei esimerkiksi web-selaimessa olevia pienimpiä kohteita pysty kynnenpäällä koskettamaan järkevästi ilman zoomausta.

  Vastaus on siis kapasitiivinen.
   
 4. handshake

  handshake Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  10/10/06
  Viestit:
  315
  Tykkäykset:
  10
  Kapasitiivinen vie täysin voiton! Ollut aikaisemmin kaksikin resistiiviseen perustuvia luureja, nyt iphonen kapasitiivinen ja käyttö toimii kuin ajatus! Resistiivisen näytön ikuinen ongelma, on ettei voi koskaan tietää, onko painallus mennyt perille.
   
 5. Noma

  Noma Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  10/8/03
  Viestit:
  5502
  Tykkäykset:
  26
  Puhelinmalli:
  Nexus 5
  Ihan mielenkiinnosta, mistä sen sitten kapasitiivisessa tietää, että se on mennyt perille?
   
 6. jusutus

  jusutus Supermoderaattori, Vuoden foorumilainen 2011 Supermoderaattori

  Palaute - 100%
  84   0   0

  Liittynyt:
  5/10/08
  Viestit:
  8877
  Tykkäykset:
  2982
  Puhelinmalli:
  Note 5
  Tuo kiinnostaisi muakin, molempiin kun on värinäpalaute olemassa. Enemmän olen kapasitiiviseen näyttöön saanut "varmistuspainalluksia" tehdä.

  Kosketusnäytöllisistä kapasitiivisia luureja olen käyttänyt viittä erilaista, resistiivisiä ainakin kymmentä mallia. Kapasitiivinen ei tosiaan kosketustarkkuudeltaan yllä lähellekään oikein kalibroituja resistiivisiä näyttöjä, mikä aiheuttaa vaatimuksia joko kuvakkeiden tai toimintapainikkeiden koolle, tai rautanäppäinten / muiden ohjaussysteemien (esim. "hiiripallo" G1:ssä) suunnittelulle.

  Joidenkin mielestä kynäohjaus on historiaa, IMO varsin kätevä tapa esim. nettiä selatessa kun ei sormella tarvii pyyhkiä näytön päältä niin voi koko ajan lukea tekstiä. Pienten linkkien klikkailu onnistuu helposti kun ei tarvitse erikseen zoomailla. Toisaalta kynän käyttö on ajoittain mahdotonta ja hankaloittaa käyttöä.

  Nykyisten resistiivisten näyttöjen herkkyys on jo sillä tasolla ettei niitä enää resistiivisiksi tunnista, joten mitään ylivoimaista etua ei kapasitiivisella ole (enää) sillä saralla.

  IMO tässä vertailussa taitaa joillain olla vähän oma lehmä ojassa, ootteko ihan 100% varmoja ettei se iPhonen "loistava" kosketustuntuma liitykään siihen käyttikseen eikä näyttöön ;)

  En äänestänyt kumpaakaan kun en osaa päättää..
   
 7. Omenanraato

  Omenanraato Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  11/12/02
  Viestit:
  20035
  Tykkäykset:
  843
  Puhelinmalli:
  iPhone 6+ 16GB Silver
  Tuosta omasta lehmästä jusutus niin kuten totesin aiemminkin niin navigaattoripuolellakin on uskomattomia eroja.

  Siellä esim navigonilla sama softa sisässä molemmil näyttö tyypeil ja ero on valovuosia kapasitiivisen eduksi, ja tuossa autokäytössä se korostuu kun kurotellaan sinne laitteelle eikä ole kunnon fyysistä tuntumaa kun vai yritetään sormenpäillä söhiä
   
 8. kaBu

  kaBu Truu Apöl Faniboi

  Palaute - 100%
  44   0   0

  Liittynyt:
  21/7/09
  Viestit:
  6200
  Tykkäykset:
  2815
  Puhelinmalli:
  iPhone X Silver
  kyllä se kapasitiivinen on..esim htc touch hd ja htc hd 2 niin kyllä toi hd2 ihan eri luokkaa :)
   
 9. MGM

  MGM dıʌ

  Palaute - 100%
  10   0   0

  Liittynyt:
  17/11/08
  Viestit:
  16234
  Tykkäykset:
  5171
  Puhelinmalli:
  OnePlus 5 Black
  Yllättävänkin pieniä linkkejä esim. foorumeiden sivunumerot ym. olen onnistuneesti painellut virheettä Herolla. Sitä vaan pitää osata painaa oikeaan kohtaan.

  Molemmissa näytöissä on puolensa. Itse kaadun kyllä kapasitiivisen puolelle juuri kosketusherkkyyden puolesta. Toinen puoli on lasinen näyttö, joka ei naarmuunnu yhtä helposti, kuin resistiivisen muovinen kosketuspinta. Kuva näyttää usein miten paremmalta (kirkkaampi, selkeämmät värit jne.), kuin resistiivisessä, toki poikkeuksia löytyy puhelimesta riippuen.
  Koskaan en tottunut, enkä oikeastaan edes halunnut resistiivisessä käyttää kynää, mielestäni se on hankalaa, epäkäytännöllistä ja ruman näköistä IMO.
  Trackballiakin tulee harvemmin käytettyä Herossa, koska kaiken pystyy tekemään myös ilman sitäkin melko helposti, mutta hyvä lisäapu se on silti.
   
 10. arjal Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/7/04
  Viestit:
  671
  Tykkäykset:
  37
  En tottunut täyskosketusnäyttöiseen lainkaan vaan palasin normaalin näppäimistön ja resistiivisen näytön yhdistelmään. Tavallisia puheluita soittaessa käytän perinteisiä näppäimiä mutta laskiessa tai tekstiviestejä tehdessä käytän tikkua. Kapasitiivisen kanssa sormella tökkiminen oli liian epätarkkaa. Olen myös sitä mieltä että kosketusnäyttö pitää olla upotettu puhelimen pintaan jolloin suojakalvo pysyy kunnolla kiinni ja näyttö siedettävässä kunnossa.
   
 11. Tonidali

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  2/10/06
  Viestit:
  284
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  WP
  Kyllä se suojakalvo pysyy ilman upotettua näyttöäkin. En ihan tiedä mitä haet tällä.

  Aivan samalla tavalla on aikoinaan HTC (resistiivinen) ja nykyinen iPhone (kapasitiivinen) kerännyt likaa suojakalvon alle (eli lähtee irtoamaan) vaikka ensin mainitussa oli näyttö "upotettu" ja iPhonessa "sileä" näyttö.
   
 12. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  No tuotas... käytin Hakkapeliittaani sormella vuodenpäivät ennenkuin tajusin siinä olevan kynän. Luulin ensin sen olevan jonkun listaosan tms, kun ei missään mitään lukenut ja se oli todella tiukasti kiinni. Koitin sitä jo alussa, et onko se kynä vai mikä. Noo, sormella sitäpaitsi tuo oli helppo mulle käyttää, joten en nähnyt siinä mitään ongelmaa. Kynää ei tartte, se ois kaikkein parasta. Semmonen paska voi mennä vaikka hukkaan, jos olisi pakollinen, kyllä ärsyttäisi se vielä enemmän.
   
 13. Plau Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  30/5/06
  Viestit:
  522
  Tykkäykset:
  4
  Puhelinmalli:
  Lumia 920
  Kyllähän tämä ressunäyttöinen on nannaa ollut käyttää nyt kun ensimmäinen kylmäaalto menossa tällä puhelimella. Muun muassa tämän takia ääni redfordille.
   
 14. tissot1

  tissot1 Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  3/8/08
  Viestit:
  1283
  Tykkäykset:
  103
  Ihan ensimmäinen toive on qwerty + kosketusnäyttö.
  Kyllä tuon Zune HD, Omnia HD, ipod touchia käyttäneenä on pakko tuon kapasitiivisen näytön puoleen kaatua. En itse ymmärrä mikä Nokialla on kestänyt tuon kapasitiivisen näytön kanssa.

  On se vähintään yhtä paljon softasta kiinni ja tämän takia valitsisin N900 kosketusnäytön ennen Omnia HD:ta, mutta kun on kapasitiivinen näyttö joka on hyvin syncassa softan kanssa kuten Zune HD:ssa ja ipod touch/iphonessa niin siinä voitto menee helposti omasta mielestäni kapasitiivisille.
   
 15. FO110K Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  25/11/02
  Viestit:
  948
  Tykkäykset:
  5
  Tähän on helppo yhtyä vaikken niin hirveästi PDA-kautta kerinnytkään kokemaan.
  Ensifiilis iPhonen näytöstä oli juurikin kuvailemasi mukainen, tällainenhan sen olisi aina pitänyt olla...
  Vastauksena siis myöskin täällä kapasitiivinen.
   
 16. terssi

  0   0   0

  Liittynyt:
  4/9/02
  Viestit:
  215
  Tykkäykset:
  3
  Kyllähän sen jo noista prosenteistakin näkee, että kapasitiivinen on voittajan valinta.
   
 17. captain

  captain

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/4/06
  Viestit:
  974
  Tykkäykset:
  1
  Puhelinmalli:
  Samsung Galaxy Note 3
  Joko kapasitiivisella tai sitten ei ollenkaan kosketus näyttöä, ellei sitten ole retardi joka haluaa piirtää kännykällä, tällöin tulee valita resistiivinen.
   
 18. arjal Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/7/04
  Viestit:
  671
  Tykkäykset:
  37
  Tämän takiahan tehtaat tekevät eri vaihtoehtoja että kentältä saataisiin imuroitua kaikki mahdolliset eurot. Suuri yleisöhän on nyt vasta siirtymässä kosketusnäyttöisiin niin varmasti kapasitiivinen miellyttää kun voi vain koskettaa sormella näyttöä. Aika ja puhelimien tulevat käyttötarkoitukset tulevat näyttämään mihin suuntaan homma etenee.
   
 19. HIGHEND

  HIGHEND Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  33   0   0

  Liittynyt:
  22/12/08
  Viestit:
  2510
  Tykkäykset:
  39
  Puhelinmalli:
  Samsung S6 + Lukuisia muita
  Kapasitiivisella kosketusnäytöllä varustetut kännykät ovat olleet parhaimpia (G1 + iPhone), mutta esim. Touch Diamondista olen pitänyt vaikka kosketusnäyttö on toteutettu resisitiivisellä tekniikalla. Välttämätön kosketusnäyttö ei ole laisinkaan, esim. Sony Ericssonit ovat käypiä puhelimia vaikkei kosketusnäyttöä tai älypuhelinominaisuuksia halvimmista malleista löydykkään.

  Päädyin äänestämään kapasitiivista kosketusnäyttöä.
   
 20. jusutus

  jusutus Supermoderaattori, Vuoden foorumilainen 2011 Supermoderaattori

  Palaute - 100%
  84   0   0

  Liittynyt:
  5/10/08
  Viestit:
  8877
  Tykkäykset:
  2982
  Puhelinmalli:
  Note 5
  Mikä estää koskettamasta resistiivistä näyttöä sormella?

  Resistiivisessä näytössä ainakin omalla kohdallani se etu, että sormea voi näytöllä siirtää ilman että kosketusta tunnistetaan heti; hyötynä siis se ettei tule virhepainalluksia kun valinnan voi tehdä varsinaisella painalluksella eikä vain laskemalla sormi näytölle. Aivan samalla tavalla kuin oikeallakin näppiksellä.

  Toinen etu on se että näyttöä voi käyttää myös kynnellä..
   

Jaa tämä viestiketju