Kamerapuhelinten koodinlukusovellukset - käyttäjäkysely

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelimet', aloittaja rlouho, 9/6/06.

 1. rlouho

  0   0   0

  Liittynyt:
  7/4/06
  Viestit:
  4
  Tykkäykset:
  0
  Teen parhaillaan diplomityötä Teknillisessä korkeakoulussa. Tutkin työssäni kamerapuhelinten koodinlukusovellusten (kuten UPCODE, ShotCode, NTT CyberSquash) käyttöön ja hyväksyntään vaikuttavia tekijöitä. Tutkimukseni ei käsittele mitään tiettyä kaupallista sovellusta, vaan tarkoitus on tutkia koodinlukusovelluksia yleisesti tieteellisen tutkimuksen vaatimukset huomioon ottaen.

  Tutkimusaineiston keräämisen suoritan web-lomakkeella, johon odotan vastauksia sellaisilta henkilöiltä, jotka ovat joskus kokeilleet tai käyttäneet kamerapuhelinten koodinlukusovelluksia. Aikaa käyttäjäkyselyyn vastaamiseen kuluu noin 10-20 minuuttia. Olen erittäin kiitollinen kaikista vastauksista!

  Kysely löytyy osoitteesta: www.media.tkk.fi/~rlouho

  Selvennykseksi kerron vielä, että kamerapuhelinten koodinlukusovellukset perustuvat kamerapuhelimeen, koodinlukusovellukseen (saatavilla yleensä ilmaiseksi teknologian kehittäjän web-sivulta) sekä painettuun (esim. lehti, puhelinluettelo) tai näytöllä esitettyyn koodiin. Koodinlukuprosessi etenee siten, että puhelimeen asennettu koodinlukusovellus avataan, minkä jälkeen puhelimen näytöllä näkyy puhelimen kameran näkemä kuva. Kamera kohdistetaan painettuun tai näyttöpinnalla esitettyy koodiin, jonka jälkeen koodinlukuohjelmisto nappaa, joko automaattisesti tai käyttäjän avustuksella, koodista kuvan ja purkaa koodin sisältämän informaation. Informaatio on usein linkki johonkin web-osoitteeseen tai koodin avulla voidaan tallentaa esimerkiksi koodin omistajan käyntikorttitiedot suoraan puhelimen muistiin. Koodinlukusovellukset siis vähentävät näppäimistöltä syötetyn informaation määrää.

  Lisätietoja koodinlukuteknologioista löytyy mm. osoitteista:
  www.upcode.fi (suomalainen kooditeknologia, 2D-viivakoodit esim. Helsingin seudun puhelinluettelossa ja Kauppalehdessä)
  www.shotcode.com (kansainvälinen kooditeknologia)
  www.getjar.com (GetJar:issa älypuhelinsovellusten lataaminen onnistuu kooditeknologian avulla)
  www.trendwatching.com/trends/infolust.htm (yleistä)

  Lisätietoja saa myös minulta:

  Riku Louho
  riku.louho@tkk.fi
  0408275349
  TKK Viestintätekniikka
   
 2. rlouho

  0   0   0

  Liittynyt:
  7/4/06
  Viestit:
  4
  Tykkäykset:
  0
  Kamerapuhelimen koodinlukusovellukset

  UPCODE-kooditeknologia näytti olevan käytössä viikko sitten perjantaina järjestetyissä "Kesäheila 2006" -bileissä Studio 51:ssä. Tuossa tapahtumassa UPCODE-koodin avulla sai ilmaisen tervetuliaisjuoman (http://www.suomi24.fi/treffit/ilmoittaudu/). Voisin kuvitella vastaavia sovelluksia tulevan lisää lähitulevaisuudessa.

  Mikäli satuit kyseissä tapahtumassa olemaan ja kokeilit koodisovellusta, pyytäisin ystävällisesti vastaamaan käyttäjäkyselyyn (http://www.media.hut.fi/~rlouho/).

  -Riku
   
 3. Zache

  0   0   0

  Liittynyt:
  12/12/02
  Viestit:
  540
  Tykkäykset:
  0
  Re: Kamerapuhelimen koodinlukusovellukset

  Liikaa kysymyksiä ja ihan liikaa erillisiä onko käyttö "hauskaa", "vaikeaa" jne kysymyksiä ottaen huomioon, että jos käyttäjä tajuaa käyttävänsä koodinlukutekniikkaa niin se luultavasti on liian vaikeaa ja työlästä. Homman kun pitäisi olla täysin läpinäkyvää.
   
 4. rlouho

  0   0   0

  Liittynyt:
  7/4/06
  Viestit:
  4
  Tykkäykset:
  0
  Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää koodinlukusovellusten käyttöön ja hyväksyntään vaikuttavia tekijöitä tieteellisen tutkimuksen vaatimukset huomioon ottaen. Kysymysten määrä on suhteellisen suuri, koska käyttäjältä ei voida suoraan kysyä käyttöön vaikuttavia tekijöitä, vaan tekijöiden määrittäminen täytyy tehdä siten, että niiden tueksi on olemassa luotettavia ja uskottavia tutkimustuloksia.

  Suomessa tällä hetkellä käytössä olevista koodinlukusovelluksista hyvin harva, jos mikään, on läpinäkyvä koodinlukusovellus. Tähän syynä on jo ensinnäkin se, että hyvin suuri osa koodinlukusovelluksen käyttäjistä on ensikertalaisia. Heidän täytyy asentaa koodinlukuohjelmisto ensimmäisellä käyttökerralla, mikä jo sinällään tuo koodinlukuteknologian esille sovellusta käytettäessä. Näin ollen tämän hetken sovelluksilla on erittäin vaikea saavuttaa läpinäkyvyyttä.

  -Riku
   
 5. rlouho

  0   0   0

  Liittynyt:
  7/4/06
  Viestit:
  4
  Tykkäykset:
  0
  Käyttäjäkyselyn vastausaika loppuu maanantaina 26.6. kello 12.00. Halukkaat ehtivät siis vielä vastata.

  Vastauksia on tähän mennessä tullut hieman enemmän kuin osasin odottaa.

  Kiitoksia kaikille vastanneille!

  -Riku
   

Jaa tämä viestiketju