Kamerakännykkään luvataan jo 10 megapikseliä

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelimet', aloittaja sovelias, 16/9/04.

 1. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Kamerakännykkään luvataan jo 10 megapikseliä (prosessori.fi)
  Yhtiöt uskoo että kamerat tarkentuu lähitulevaisuudessa, mikä ei varmaan kenellekkään yllätys, mutta 10Mpx kameroiden tulemiselle ei ole mitään aikataulua luvattu.

  Ei ole Philipsin(?) kehittämästä pikkulinssistä mitään kuulunut, eli onko homma etenemässä tuotteisiin saakka.
   
 2. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Sinänsä vaan hauskaa etteivät megapikselit yksin tuo onnea. Kuvakoot ovat jo nyt osittain kohtuuttoman isoja, kuka jaksaa ja pystyy säilömään sekä ennen kaikkea fiksusti esittämään lakanan kokoisia valokuvia. Pitäisi videotykkien tai holonäyttöjen yleistyä vauhdilla.

  Kehitystä ei tietysti voi eikä kannatakaan pysäyttää, mutta keskittyisivät nyt välillä siihen optiikkaankin.
   
 3. Filvas

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/9/02
  Viestit:
  629
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Note 4
  Eikö tässä juuri puhuttu mullistavasta optisesta läpimurrosta Zeissin puolella? Zeisshan valmistaa nimen omaan optiikkaa.

  Ja kyllähän tuohon 10 mpix resoluutioon on päästy ammattivehkeissä jo pitkään... Canon 1Ds vm. 1999 napsii 11 mpix kuvia. :p Ja juuri tuli Nikonilta uusi malli joka hät hätää näppäilee 12 mpix kuvia 5 kuvan /s sarjalla. 8 mpix menee jo 8 k/s. :)
   
 4. Kerppis Vieras

  0   0   0

  Maallikkona voisi tuota ajatella niin, että 10MP:n kennolla voisi saada aikaan ihan hyviä esim. 2MP:n kuvia, jos olisi puhelimessa laadukas kuvankäsittelyohjelmisto. Tämän ajatuksen saa heti korjata.
   
 5. Absolut

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/7/04
  Viestit:
  7
  Tykkäykset:
  0
  Joo, optiikkavalmistajahan tämän nyt sitten ilmoitti, mutta "hieman" skeptisesti yhä suhtaudun tämän uutisen mielekkyyteen. Mikäli herneen kokoinen linssi/kenno olisi hyvä, niin eiköhän niitä käytettäisi yleisesti?
  Kennotekniikassa ollaan käsittääkseni menossa nimenomaan fyysisestikin isompikokoisiin kennoihin, pienien kennojen suuren kohinan takia. Toki tämä on asia joka ratkennee jossain vaiheessa (tai ainakin erot pienenee) Mutta monta mutkaa on matkan varrella.

  Kännykameraan ihan sopiva kenno olisi pitkän aikaa vielä juurikin joku 2Mpix, siitä saa teetettyä kuvat jne, mutta ei ollenkaan pienimpänä kompastuskivenä lienee juuri linssi, muisti, prosessointi ja se että hyvälaatuinen kamera on sikäli helmiä sijoille tässä vaiheessa ettei niitä kuvia ihan MMS-viesteinä lähetellä.

  Kehitys onneksi kehittyy, ehkä tästä, tai Philipsin kehittämästä (mikäli muistan oikein) hydro-elektrisestä linssistä on iloa tulevaisuudessa. Ja vaikkei olekaan, niin kyllä noi asiat ratkeaa, mutta toi optiikka on asia johon ei järin ihmeitä kannata odottaa - loppujen lopuks optiikassa ei ole paljoa tapahtunut sen keksimisen jälkeen. On kuvaajia ollut tähänkin asti, ja niiden palvelemiseks on koetettu puuhata vaikka mitä, mutta linssit ja peilit on vaan hyviä, ja isoja.
   
 6. Absolut

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/7/04
  Viestit:
  7
  Tykkäykset:
  0
  Hienosti ajateltu, vaan ei toimi näin. Mikään ei noista 2Mpix kuvista tee sen parempia kuin ne olisi muutenkaan.
   
 7. Kerppis Vieras

  0   0   0

  Perustui siihen, että 10MP:n kennolle saisi talteen paljon informaatiota (sellaisenaan käyttökelvotonta). Tätä muokkaamalla olisi sitten saanut kohtuullisen kuvan n. 2MP:n kokoisena, tai ainakin paremman kuin nykyisillä kamerapuhelimien kennoilla.
   
 8. barbarian Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  8/8/03
  Viestit:
  269
  Tykkäykset:
  0
  Mielenkiintoista että luvataan jo 10mpx kameraa :O

  Kehittäisivät nyt alkuun edes kunnollisen 1 tai 2 mpx kameran.
   
 9. jeesh Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  10/10/02
  Viestit:
  1649
  Tykkäykset:
  0
  3,2 mpix on jo myynnissä.
   
 10. saeaetaejae

  saeaetaejae Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  12/6/03
  Viestit:
  4601
  Tykkäykset:
  0
  Aika sama mitä luvataan. Selvää kuitenkin on, että kamerakännyköiden kuvanlaatu tulee parantumaan melko nopeaa tahtia...
   
 11. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Ajatus on varmaan siinä siinä että voidaan tehdä digitaalinen zoomi, jolloin ei tarvita mekaanisia tilaavieviä, herkkiä osia.
  Muutoin maalikkona ajatellen nyky kenno rakenteilla 2mpx kennolla saadaan parempaa kuvaa kuin 10mpx kenolla, varsinkin jos loppukuvan koko on tarkoitus olla 2mpx. Mutta mistä tietää miten kennotkehittyyn ja voidaanko ylimäärisillä pikseleillä laskemalla korjata jotain muuta ongelmaa.
   
 12. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  "Aito" Kamerapuolella ei ole tuollaiselle ollut ilmeisesti kysyntää, eli massat ei varmaan ole ollut valmiita maksamaan pienestä ja huonommasta laadusta.

  Nyt sovelluksessa jossa koko on pieni, niin kaikki halvat parannukset ovat tarpeen ja hyviä, vaikka huonoja isoihin verrattuna olisivat.

  Puhutko nyt Digikameroista vai känny kameroista?
  Matkapuhelimessa on tila aina vaan tiukemmassa, näyttöt kasvaa, lisää ohjainpinta-alaa tarvitaan, elektroniikka vaatii tilaa, lisäominaisuuksien takia, (BT, WLAN, GPS, Moninormi radiot) muistikortit, akut, anteni jne. niin on kovat paineet että kameramoduli ei ainakaan kasvaisi, eli taitaa olla pyrkimys pienentää. ilmeisesti kennon pinta-alaa voi olla vähän varaa kasvattaa, jos se voidaan tehdä ilman että ulkopinta-ala kasvaa. Luulisi senkin olevan haastavaa, jos syvyys ei saa kasvaa.
   
 13. Kerppis Vieras

  0   0   0

  Ajatuksena oli vain, että jos olisi se 10MP:n kenno, eli tähän tulisi nykyisellä optiikalla paljon kohinaa, niin tästä poistaisi ohjelmallisesti esim. kohinaa ja pienentäisi kuvaa järkevämpään kokoon. Ei varmaan kännykällä tarvitse yrittääkään päästä mihinkään digikameranlaatuun kuvissa. Tiedä sitten olisiko lopputulos parempi, kuin 2MP:n kennolla. Eli optiikan puutteita voisi pelastaa tarkemmalla kennolla.
   
 14. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Jos samanverran tilaa ja sama teknikka kennossa, niin 10mpx kenno on yleensä paljon kohinaisempi ja epäherkempi kuin 2mpx kenno, jos lopputuotteen koko on tarkoitus olla 2mpx, niin helpompi tehdä 2mpx kennolla.

  Mutta on asioita joita voitaisiin korjata suurella ylimääräisellä pikselimäärällä, jos pystyään valmistamaan halvalla kennoja joissa ongelmat eivät kasva samassa suhteessa.

  Eli kuvaillussa tilanteessa yhden "pisteen" koko kennossa tippuu huomattavasti enemmän kuin pistämäärä antaisi ymmärtää, samoin riippuen tekniikasta kuvan lukemisessa syntyy herkästi huomattavasti enemmän kohinaa.

  Matkapuhelimessa ei voida käyttää perinteistä suljinta (jo hinnan, tilan, ja videokuvaus, etsinkuvan takia), mikä tekee hommasta vielä hankalempaa ja korostaa pikseleiden pienentämisen tuomia ongelmia.

  Tekniikoita on toki erinlaisia, ja nykyisin tehdään yleistäen parempia usean megapikselin kennoja kuin muutamavuosi sitten huomattavasti pienempi pikselimääräiset kennot.
   
 15. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Tiedän, mutta suhtaudun silti skeptisesti tuohon ilmoitukseen. Jos tarkoitus on nimenomaan kehittää linssitekniikkaa, niin miksi tuota 10 Mpix pitää koko ajan hehkuttaa. Kertoisivat ennemmin itse tekniikasta. Toisaalta onhan se tietysti seksikkäämpää kertoa megapikseleistä...
   
 16. Kerppis Vieras

  0   0   0

  Kyllähän se pitäisi olla lähtökohtana, että pyritään parantamaan kuvanlaatua. Ideana jokin 10Mpx:n resoluutio matkapuhelinmaailmaan kuulostaa hyvinkin oudolta. Kamerat on kuitenkin erikseen.
   
 17. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Siis tuohon 10mpx luurikameroihin ei edes esitetty vuosien tarkkuudella aikataulua.

  Ja aikoinaan 640KB piti riittää PChen muistiksi vuosikymmeniksi.
   
 18. Kerppis Vieras

  0   0   0

  Sinällään vain absurdia puhua tuollaisesta, koska nykyään digikameraan hyvin harva tarvitsee tuollaista resoluutiota. Eikä taida niissäkään resoluution kasvattaminen palvella muita kuin mainosihmisiä, jotka tekee julisteita tms.
   
 19. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Siis mstä puhua, vuosista vai kilotavuista?
  En pidä pikseleiden määrän kasvamista eritysen tärkeänä, mutta voin kuvitella niille käyttöä, jos kuvankäsittelytehot ja muistit kasvavat niin ettei niiden pyörittely ole ongelma. Nykyisin ääni pyritään tallentaan sillä laadulla millä ihminen pystyy erotteleen, kuvapuolella ollaa vielä todellakaukana siitä.

  Jos kuvitellaan että otetaan 1 kuva maisemasta, ja sitä voitaisiin katsella ensin vaikka koko ruudulla ja kuvasta voitaiisiin ottaa tarkempaan tarkasteluun vaikka pieni osa, ilman että huomaisimme pikselöintiä....

  ... jos tästä mennään seuraavaan tasoon, eli kuva olisi koko näkö kenttäme kokoinen sillä laadulla minkä normaali ihminen pystyy erottamaan ja tähän vielä lisätään kuvainformaatiota että sieltä voidaan poimia pieniä yksityiskohtia tarkempaan tarkasteluun ja suurentaan täyteen näkökenttään

  Niin taitaa nämä nykyiset tarkkuudet olla aika kevyttä.

  mpx määrät ovat ilman muuta harhaa, jos nyt on 5mpx kamera ja haluaa kaksikertaa leveämmän kuvan samalla tarkkuudella, niin tarvitaan 20mpx, joku 10mpx on suhteellisen vähän suurempi kuva kuin 5mpx kuva. niin ja tuo 5mpx on tuplat (l,k)

  ja ns. 1.3mpx kamera on "tuplat" tarkempi kuin VGA kamera.

  Ei tässä ole oikeastaan muustakyse kuin että 60Mhz pentiumi oli aikoinaan huippunopea, nyt on suht peruskamaa 50 kertaa suuremmat kellotaajuudet, ja laskenta tehot kasvaneet vieläkin enemmän. wordi sujui hyvin tuohonkin aikaan.
   
 20. Kerppis Vieras

  0   0   0

  Lähinnä tarkoitin kamerapuhelinten tarkoitusta. Onhan se totta, että on tavoitteena päästä analogisenkuvan tarkkuuteen kameramaailmassa, mutta edelleenkin, mikä on matkaviestinnän tarkoitus. Jos pyrkimyksenä on hävittää ero kameran ja puhelimen väliltä, niin silloin tämä on OK.
   

Jaa tämä viestiketju