Kaipaisin HSCSD FAQia

Keskustelu osiossa 'Datatuotteet', aloittaja palinurus_vulgaris, 11/7/02.

 1. p

  palinurus_vulgaris

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/7/02
  Viestit:
  1
  Tykkäykset:
  0
  Hei,

  Osaisiko joku kirjoittaa tuollaisen FAQin HSCSD:stä?

  Puhelimien yhteydessä mainitaan toisinaan HSCSD nopeuksia 14,4; 28,8; 43,2 ja ehkä(?) olen nähnyt myös luvun 5x,x kb/s. Monesti nämä tiedot kuitenkin puuttuvat. Mitkä nykyiset puhelimet tukevat mitäkin nopeusluokkaa? Mitä nopeuksia kaiken kaikkiaan löytyy?

  Lisäksi HSCSD:hen liittyy eri protokollia: (vai ovatkohan nämä käytännössä sama asia kuin em. nopeusluokat) esim. v.110 ja v.120 ovat ISDN-protokollia. Ilmeisesti kaikki operaattorit eivät tue kaikkia protokollia. Mitä protokollia kukin operaattori sallii käytettävän?

  Myönnän laiskuuteni selvittää asiaa, mutta ehkä FAQista hyötyisi joku muukin... :)
   
 2. 3

  3.1415926 Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  1061
  Tykkäykset:
  2
  Hmm... Mikäs tämä Hscsd nyt olikaan, omassa puhelimessa on sellainen mutta ei nyt oikein muistu mieleen mitä se tarkoitti, liittyikö se jotenkin datan siirtonopeuteen. Onko Hscsd välttämätön gprs:lle vai, liittyikö se jotenkin internetin selaamiseen puhelinta moteemina käyttäen.
   
 3. V

  Ville_A Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  1672
  Tykkäykset:
  0
  High Speed Circuit Switched Data, toisin kuin GPRS, HSCSD toimii aikaveloitusperiaatteella. Se on siis aikaisempi nopea datansiirtotapa, ennen kuin GPRS muutti siirron piirikytkentäisestä pakettikytkentäiseksi. (Tai siis toi rinnalle vaihtoehdoksi pakettikytkentäisen siirtotavan)
   
 4. s

  sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  HSCSD noudet on 14,4 kerrannaisia tai 9k6 kerrannaisia. Kerrannaisten määrä voi teoriassa olla kaikki kanavan aikajaksot. 14.4/aikajakso nopeus on saavutettu käytännössä virheenkorjausta pienentämällä, huonoissa (radio) olosuhteissa 9k6 /aikajakso nopeudella voidaan saavuttaa Nopeampi datansiirto. v.110 ja v.120 ovat ISDN-protokollia niinkuin todettu, kaikki operaattorit eivät tue molempia --> joillain laitteisto kokoonpanoilla ei saavuteta välttämättä teoreettista maksiminopeutta. kaikilla HSCSD tukevilla suomalaisilla operaattoreilla voi muodostaa myös "analogisen" yhteyden, mutta ei välttämättä maksiminopeuksilla.
  Käytännössä päätelaitteet ovat 3+1, 2+2, 1+1 aikajakson koneita.
  Jotkut valmistajat mainostaat laiteistossa olevalla rautapohjaisella datanpakkauksella saavutettua näennäistä nopeutta (tilanteessa jossa hyvin pakkaantuvaa dataa esim teksitä, pakkaamattomia kuvia jne.) Ominaisuus on hyvä, mutta ei sillä ole mitään tekemistä GSM verkon tiedonsiirto nopeuden kanssa.
  GPRS on vaihto ehto GSM datalle (/HSCSD) vain TCP/IP pohjaisessa liikenteessä. Monissa tapauksissa TCP/IP liikenteessäkin GSMdata/HSCSD ovat ainoa järkevä tapa kustannuksiltaankin (Esim intranetit ymv.). Kaikenlisäksi ulkomailla GPRS viarauilu mahdollisuudet ovat vielä hyvin rajallisia.
  GPRS erittäin sopiva avoimessa internetissä surfailuun ja niihin intranet ratkaisuihin mihin on oma APN.
   
 5. P

  PPS

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  203
  Tykkäykset:
  0
  AIvan kuten sovelias tuossa ylempänä kirjoitti. Lisäisin kuitenkin että HSCSD:n tapauksessa käytetään samoja "multi slot class" määrityksiä kuin tuossa GPRS:n tapauksessa. Ainoa ero on että GPRS:lle on 29 eri luokkaa ja HSCSD:lle 18, jotka ovat samat kuin GPRS:n 18 ensimmäistä luokkaa, voitte tarkistaa nämä GPRS FAG:stä.

  Jos en aivan väärin muista niin N:n puhelimet tukevat HSCSD käytössä luokkaa 6 ja SE:n luokkaa 2. Muiden luurit ovat ilmeisesti luokkaa 1.

  Kun GPRS:lle on neljä koodausta on CSD:lle vain kaksi eli nuo Soveliaan mainitsemat 9.6 ja 14.4 kb/s per aikajakso.

  Voisihan nämä ja ne Soveliaan informaation lisätä vaikka sinne GPRS FAQ osaksi, omaa tuskin kannattaa laittaa.
   

Jaa tämä viestiketju