Kaapelimodeemiongelmat

Keskustelu osiossa 'Tietotekniikka', aloittaja Siniviiva, 23/7/08.

 1. Siniviiva

  Siniviiva Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  18/1/05
  Viestit:
  3037
  Tykkäykset:
  109
  Minulla on noin vuoden kuluessa vaihdettu modeemi kolme kertaa. Thomsonin modeemi tuli kehiin noin vuosi sitten kun edellinen, jonka merkkiä en enää edes muista lakkasi toimimasta. Se toimi muistaakseni pari vuotta. Thomsonin hyydyttyä Elisa-shop vaihtoi takuun puitteissa Netgear-modeemiin, jossa oli wlan-ominaisuus. Thomsonin jatkeena oli toki ollut A-link wlan, mistä jälkikasvi oli mielissään. No tuo Netgear hyytyi jo parin kuukauden jälkeen ja sain Elisa-shopista vielä kerran takuuvaihtona uuden samanlaisen, joka tänään kuuden tunnin odottelun jälkeen löysi kuin löysikin verkon.

  Kysymys kuuluukin mikä noita kaapelimodeemeita mahdollisesti syö vai ovatko järestään sutta ja sekundaa? Onko eduksi vai haitaksi, että niistä vetää katkaisijalla olevalla jatkojakalla virrat yöksi pois vai tykkääkö ne olla virrat päällä viisi vuotta putkeen? Näitä olen pohtinut muun muassa. Onko kokemuksia/näkemyksiä?
   
 2. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Virrat päällä.
  Mutta onko ongelma modeemissa, vai jossain muussa? esim anteniverkossa, kytkennöissä jne. onko talo uusi, maadoitukset kunnossa? onko rasia kunnossa ja välikaapelit/liittimet hyviä?
   
 3. Siniviiva

  Siniviiva Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  18/1/05
  Viestit:
  3037
  Tykkäykset:
  109
  Samaan antennipistorasiaan ja samalla liitosjohdolla on kaikki nuo modeemit kytketty joten mielestäni noilla muilla ulkoisilla seikoilla ei ole merkitystä koska uusi modeemi aina lähtee kuitenkin tulille...
   
 4. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Niin no, en mene sanomaan etteikö sinulta aina modeemi hajoaisi.
  Viimeinen kuvaus kuitenkin tuo mieleen vahvasti muutkin ongelmat (eli jos laite vaihdonkin jälkeen ongelmia).

  Kaapelimodeemi yhteyden ongelmat voivat joskus olla varsin vaikeita havaita, kaapelioperaattorit ovat myös päivitelleet tekniikkaansa, eikä ole mahdotonta että uusi malli pärjäisi vaikeissa oloissa paremmin kuin edellinen. Eikä ole ensimmäinen kerta että laitteen vaihto näyttää auttavan vähäksiaikaa, vaikka itse ongelma olisi rasiassa/kaapeleissa/jossain muussa, laitetta vaihtaessa tulee vähän muutenkin ropattua osia.

  Joskus se ongalma voi olla TV, Digiboxi, kytkennät, Video, se ongelma laite voi olla oma tai naapurin.

  Et kertonut kiinteistön oloja, onko kodin kaikki pistorasia maadoitettuja , omakotitalo, vai taloyhtiö.
   
 5. Siniviiva

  Siniviiva Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  18/1/05
  Viestit:
  3037
  Tykkäykset:
  109
  Omakotitalo, rakennettu -92, kaikki rasiat maadoitettu. Muita laitteita ei ole rinnalla. Talojakamoon vaihtoivat muutama vuosi sitten tontille tulevan kaapelin liitimen nykyaikaisemmaksi ja samalla mitattiin signaalivoimakkuus juurikin tuosta pisteestä mihin rasiaan on antennijohto kytketty.

  Kerropa sitten miksi modeemissa pitää olla jatkuvasti virta päällä. Missään ohjeissa näin ei erityisesti sanota. Joutaa siinä minun puolesta ne ollakin jos niiden katkominen modeemin ikää vähentää. Mutta joku selvä perustehan tuohonkin pitää olla.
   
 6. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Käytettävyyden takia, eli kuten olet huomannut linjan ylösnousu voi kestää huoamattavan kauan. Operaattorista ja modeemin ja muun laittoiston asetuksista riippuen voi olla muitakin vaikutuksia. Oleten että ns. päivittäistä käyttö yhteydellä kuitenkin. Halppis paloherkkiä kuumenevia muovipurkkeja en kuitenkaan pidempien poissaolojen ajaksi ilman syytä jättäisi päälle.

  En suoraan perustellu modeemi ieällä, vaan käytettävyydellä ja yleisellä toimivuudella. mallista riippuen, lämpö vanhentaa, päällä olo lämittää.

  Myös jännitepiikit voivat olla ongelmallisia, jos esim katkot virtoja sähkönsyötöstä, jos vielä samalla räpsit isoja induktiivisiä kuormia niin toki voi joskus jotain sattua. Vielä pahempi jos ei olisi maadoitettuja pistorasioita.


  Ok, tuolloin ei enään nollailtu, joten uskotaan että maadoitukset kunnossa, voi toki ylemittarilla mitata onko pontettiaali eroja.

  Siis onko kaapelimodeemi ainoa anteniverkkoon kytketty laite?
  Aika usein on parantanut että antenirasia on vaihdettu erityisesti tuota käyttöä varten suunniltuun. Kerroit myös että välikaapeli (anteni?) on vanha, kovin usein ne ovat olleet heikkolaatuisia, kannattaa ehkä kokeilla senkin vaihtoa.

  Kaapeliverkko operaattori toki näkee välineillään kuinka nättiä tavaraa rasiaasi tulee, jolloin jos linjoissa rasioissa, erityisiä ongelmia niin ne paljastuvat, jos mittaus hetkellä sattuvat ilmeneen.

  Edelleen voi ongelma olla yksinomaan purkeissa, ei ne kuitenkaan kovin pitkäaikäisiä ole.
   
 7. Siniviiva

  Siniviiva Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  18/1/05
  Viestit:
  3037
  Tykkäykset:
  109
  Aamulla kun koneen aukaisee ja laittaa modeenkin virrat, on verkko löytynyt ennenkuin koneen muut toiminnot ovat valmiit nettiyhteyteen. Ensimmäistä kertaa mac-koodin vaihdon jälkeen uusi modeemi hakee tuota verkkoa tuntisotalla, ei enää sen jälkeen.

  Onhan noita muitakin laitteita mutta sisäverkko on tähtimäinen ja yhtyy talojakamossa eri ryhminä kiinteistölle tulevaan kaapeliin. Kaapelitv-kanavien toiminnassa ei ole ollut mitään häiriöitä pl operaattorin ilmoittamat ("ei katseluaikaan").

  Lopputulos päätelmistäsi siis on, että joskus virrat voi modeemista katkaista mutta yleensä olisi virrat päällä yötä päivää.
   
 8. espenleka

  espenleka Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  10/12/04
  Viestit:
  3304
  Tykkäykset:
  0
  Vai olisiko ollut niin, että joskus voi virrat pitää yötäpäivää päällä mutta joskus katkaista?
   
 9. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  En tiedä kuinka pitkään sinulla kestää koneen nousta tulille, mutta varsinkin kylmästartin kestoon vaikuttaa yhteyden toimivuus, riippuen vähän käyttöjärjestelmästä. Eli jos sinulla verkkopiuha kiinni, modeemi ei ole vielä noussut ylös, niin se voi hidasta PC ylösnousua. no et varmaan joka päivä konetta nollasta starttaa.

  Ilman muuta parasratkaisu, paljon vähemmän ongelma mahdollisuuksia. se ei kuitenkaan tarkoita etteikö jokin muu laite voisi kiusata.
  Kaapelimodeemi toki siirtelee bittejä eri taajuuksilla kuin TV streamit. erityisesti paluukanava voi myös olla herkästi ongelmallinen.
  Ei ole myöskään tavatonta että verkossa on jokin asia joka aiheuttaa kuopan juurikin kaapelimodeemin alueelle.

  Joskus ongelma tapauksissa vaihdetaa kaapelimodeemin kohdalle erityisesti sitä käyttöä varten suunniteltu rasia, toki toinen asia kuinka usein se auttaa.

  Juu.
  Jos purkkisi NATttaa yhden IPn moneen, nja haluaa mahdollisimman "kiinteän" IPn niin silloin pitkiäkin virtakatkoja voi joutua vältteleen, riippuu vähän operaattorista, osa vaihtaa IPn siltiki tiuhaa.

  Sitten on niitä purkkejä jotka sopivassa käytössä menevät tukkoon, eli buutteja kaivataan.

  Mutta kuvaksesi perusteelle voi olla että verkossa kaikki kunnossa, parivuotta on monelle halppis purkille jo jonkinmoinen raja, ja operaattorit ovat tosiaan uudistaneet verkkojaan, joten ei mahdotonta että jotkin joissain vaiheessa alkavat takkuamaan.
   
 10. Nereus Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/5/06
  Viestit:
  17
  Tykkäykset:
  0
 11. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Kyllä noiden kaapelimodeemien pitäisi kauemmin kestää, joten suosittelen ketjun aloittajalle edellisen kirjoittajan ehdottamaa antennierotusmuuntajaa. Tai sitten virran hakemista modeemille eri rasiasta kuin tietokoneelle.

  Soveliaan kirjoituksissa on sen verran asiaa, että yleensä nämä nykyiset modeemit ovat muovirimpuloita ja softaltaan juuri ja juuri tyydyttäviä, joten mitä vähemmän muuttujia toiminnassa niin sen parempi. Itse olen yleensä pitänyt laitteen jatkuvasti päällä ja jos jostain syystä kuumenee liikaa niin sitten esimerkiksi yön ajaksi kiinni. Laitteen käynnistyminen ja siihen liittyvät rutiinit ovat yleensä se suurin rasitus vaikka sitä ei ehkä heti uskoisi. Vähän sama asia kuin hehkulampussa.
   
 12. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Potenttiaalierotin on oikeastaan välttämätön jos potenttiaaliero ongelmia on. Tyypillisiä vanhemmissa kiinteistöissä joissa ei ole maadoitettuja pistorasioita ja/tai antenin verkon maa leijjuu omissa mailmoissa. vanhoissa taloyhtiöissä naapurin toimetkin voivat häiritä.

  Aloittajan tapauksessa ilmeisesti homma pitäisi olla rakenteellisesti kunnossa (tähti, maadoitetut pistorasiat (ei nollatut) jne.), jos potenttiaalieroja / häiriänaiheuttajia kuitenkin on, kannattaa ehkä ennemminkin ongelman aiheuttaja korja. erottimet ovat myös parhaimillaankin viamentimia/kohisijoita, Biltema versio ei edes välttämättä toimi erottimena.

  Varsinkin vanhemmissa kerrostaloissa erotus on käytännössä jotenkin tehtävä, ja ilman muuta tuo ratkaisu kokeilun arvoinen. ja todella monesti auttanut.

  Tarkoitat varmaan samaa pistorasiaa.
   
 13. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Riippuu varmaan siitä paljon homma kustantaa. Pyydät sähkömiestä tuunaamaan (antenni)rasioita niin saat vähintään muutaman sadan laskun käteen. Joskus on järkevämpää poistaa lieveilmiö kuin varsinainen syy.

  En. Ymmärrän kyllä mitä ajat takaa, mutta jos yhdestä (pisto)rasiasta tulee nykykuormituksella esimerkiksi virtapiikkejä niin rasian vaihtaminen kannattaa. Tietokoneen muuntaja voi hyvinkin kestää vaihtelut sähkövirrassa, mutta modeemi ei. Järkevintä olisi tietysti siirtää kaikki laitteet toiseen (pisto)rasiaan, mutta aina se ei ole mahdollista.
   
 14. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  hmm.
  Lähdetään siitä että nykyaikaiset kunnolla tehdyt sähköt.

  Niin virtapiikit eivät pysähdy tuohon pistorasiaan, jos virtapiikkien ongelmat siis muissakin saman ryhmän pistorasioissa. Jos pistorasiat ketjujettu niin "parempaa" pistorasiaa etsiessä pitäisi tietää mitkä on ketjutettua, ja miten. Voi ajatella että haetaan toisen sulakkeen takana oleva pistorasia, usein tarkoittaisi jatkojohtoa toisesta huoneesta, tai verkkolaitteiden vienti toiseen huoneeseen. eikä sekään tarkoita härilöiden katoamista.

  PCn ja monen muunkin laitteen häriönpoisto perustuu usein suojamaan käyttöön, joten herkkien laitteiden kytkeminen eri ryhmiin nostaa riskiä suojamaan potenttiaalieroista, ja siksi suosittelisin ennemmin että Tietokoneiden kanssa kalvaanisesti yheydessä olevat laitteet ottaisivat samasta ryhmästä sähkön, jotta virtaa ei alkaisi laitteiden välillä kulkemaan suojamaata pitkin.


  Jos kyse vanhemmasta asunnosta, jossa maadoitetut pistorasiat nollattu, on asia tärkeä, suojaan taso heiluu osittain virtapiikkien mukaan, jos laitteet eri pistorasioissa voi virtaa kulea häiritsevästi myös laitteiden välisten kaapeleiden suojamaata pitkin, ja tai sitä antenikaapelia pitkin. jos pistorasit maadoittamattomia niin laitteiden kuorten potenttiaali voi heilua missä vain, ja ainoaksi maadoitus pisteeksi saattaa jäädä tuo anteniverko. KUmmassakin tapauksessa tulee ongelmia myös muille anteniverkkoon kytketyille laitteille.

  Pöytä PC lisälaitteineen voidaan pitää yhtenä, ja erottaa muusta mailmasta, erityisesti tuosta anteniverkosta niin ajatuksesi on varsin hyvä. Esim jos kaapelimodeemissa on WLAN, niin WLANin avulla tuo onnistuu näppärästi.


  Totta, otetaan vähän takaisin.
  Jos kodin anteverkossa on kuvitellun kaltaisia ongelmia, niin mielestäni se pitää tai ainakin kannattaa korjata, yleensä perheillä on hyvin paljon, ehkä suht kalliitakin laitteita kiinni antenissa jolloin ongelman aiheittaja olisi suotavaa selvittää ja korjata. jos ongelma löytyy esim. pistorasian suojamaadoituksesta, jossa esim nolla ja suojamaa menneet ristiin, on kyse jo isosta asiasta.

  Joskus ongelman korjaus voi olla mainitun erottimen asentaminen häiriötä aiheuttavan laitteen liitäntään. esim. jos PCssä sisäinen TV kortti.
   
 15. Siniviiva

  Siniviiva Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  18/1/05
  Viestit:
  3037
  Tykkäykset:
  109
  Taas poikki!

  Uskomatonta. Parin viikon jälkeen uusikin kaapelimodeemi tilttasi. Ellei sitten tällä kertaa ole verkossa häikkää. Laitoin nettitikun kautta häiriöilmoituksen ja sitä ennen tarkistin Elisan sivuilta, ettei häiriötiedotteissa ainakaan mainita asiasta. Elisa-avustajan temput on tehty jo rutiinilla. Kaipa sieltä joku joskus yhteyttä ottaa, kuten edellisenkin kerran vuorokauden kuluttua...

  EDIT: Parin tunnin jälkeen modeemin valot paloivat taas normaalisti ja yhteys pelaa. Merkillistä hommaa...
  EDIT2: Yhteydenotto tiistaina tehdystä häiriöilmoituksesta tuli sähköpostiini jo perjantai-iltana. Olivat todenneet, että yhteys toimii: "Mittailin liittymän toimintaa ja vaikuttaisi, että yhteys toimisi tällä hetkellä, myös yhteyden linja-arvot ovat hyvät."
   
 16. jukra Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/6/02
  Viestit:
  3066
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Z5
  ..Tampereella (TTV / Elisan verkko) ainakin kaapelimodeemikatkot on enemmän kuin tavallisia. Kahdella tuttavalla on kaapelimotu, toisella Thomson ja toisella Netgear - kumpikin pomppii nettiin ja pois jatkuvasti.
  Viimeksi juttelin Netgearin(3M yhteys) omistavan kaverin kanssa, vähintään kerran päivässä netti poikki: 2min-30min kerrallaan.
  Thomsonin(myös 3M) omistajalla pätkii vähintään viikottain ja soittelee aina ohjeita kun ei meinaa ottaa uudelleen yhteyttä boksi.
  Toinen asuu 2000 luvulla rakennetussa talossa ~15km keskustasta, toinen lähes keskustassa 60-70 luvun talossa.

  Joko todella paskaa säkää(kun kummallakin tutulla jolla on kaapeli niin pätkii) tai sitten tääläpäin ei vain tuo kaapelihomma ole ihan hallussa .. jos vertaa tähän DSL:n joka on nyt vuoden sisällä ollut tasan kerran poikki muutaman minuutin.
   
 17. Siniviiva

  Siniviiva Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  18/1/05
  Viestit:
  3037
  Tykkäykset:
  109
  Ja tänään taas kohta neljä tuntia ollut yhteys poikki. Onneksi on Soneran nettitikku, jolla välttämättömät asiat saa hoidettua, kuten erääntyvät laskut. Joo, eikä tartte tulla neuvomaan, että ne voi syötää jo etukäteen silloin kun yhteys toimii...
   
 18. Siniviiva

  Siniviiva Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  18/1/05
  Viestit:
  3037
  Tykkäykset:
  109
  Ongelma ratkaistu!

  Edellisen viestin häiriötilanne kesti seuraavan aamun klo 09:ään. Ja uusi katkos heti samana iltana klo 17 alkaen, kesti seuraavan päivän kokonaan ja yhteys oli palautunut tänä aamuna (yht 1½ vrk). Eilen teinkin sitten taas häiriöilmoituksen ja keskustelussa teknisen tuen kanssa päädyttiin tekemään vikailmoituksen, joka johtaa asentajakäyntiin.

  Tänään sitten oli Relacomin auto parkissa korttelijakamon vierellä ja kysäisin onko kyseessä Elisan kaapelimodeemivikapartio. Kyllä oli. Totesivat jo siinä yhteyden tason olevan liian alhaalla ja säätivät sen kohdalleen. Kävivät vielä mittaamassa kotona koneen antenniliittimeltä, että signaalitaso on kunnossa sekä talojakamosta, että talojohdon liitin on vaadittavaa tasoa. Talossa kaikki ok.

  Tuo kynnys, jolla asentajille tässä ulkoistetussa hommassa lähtee työmääräys, tuntuu olevan aika korkea. Siihen vaikuttaa myös klausuuli, jonka mukaan jos vika on asiakkaan laitteissa, siitä tulee lasku asiakkaalle. Tämän vuoksi tuo modeemin vaihto uuteen on tehty ehkä liian hätäisesti, sillä on uudekseltaan saatu yhteys päälle ja pätkiminen on sitten vaan jatkunut. Nyt sitten kun homma alkoi kulminoitua annoin luvan varsinaiseen vikailmoitukseen, joka johtikin siihen, että verkon arvoja jouduttiin säätämään. Asentajat toivoivatkin rohkeammin tekemään vikailmoituksia, ilmeisesti heillä ei muutoin tulisi noita mittauksia tehtyä, ellei tule valituksia. Joku byrokratia tuossa tuntuu olevan verkon omistajan ja sitä ylläpitävän tahon kanssa...
   
 19. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Alihankkija laskuttaa jokaisesta keikasta tuhdin nipun rahaa, riippumatta keikan syystä tai lopputuloksesta, joten operaattori tietysti pyrkii maksimoimaan voiton ja välttämään työmääräysten lähettämistä mikäli se vain on mahdollista.

  Tottakai asentajat toivovat lisää vikailmoituksia, koska se tuo heille lisää leipää. Mitään erillisiä pistokokeita ei verkossa yleensä tehdä, vasta silloin jos on aihe epäillä ettei jokin toimi.

  Kuluttajan kannalta tilanne on tietenkin harmillinen ja turhan byrokraattinen.
   
 20. Kerppis Vieras

  0   0   0

  Asiakkaan luonnollisesti pitäisi saada mahdollisimman nopeasti liittymä kuntoon, mutta kun asiaa katsoo operaattorin näkökulmasta, niin tulee sellainen asia esille, että helppariin tulevista soitoista vain hyvin pieni osa on todellisia verkostovikoja. Kaapelimodeemi on vielä sellainen tapaus, että omat sisäverkkokytkennät vaikuttaa huomattavasti enemmän asiaan, kun vertaa vaikka ADSL:ään. Sillä jatkojohdon pituudella on oikeasti merkitystä, vaikka sitä tunnutaan monesti vähäteltävän.
   

Jaa tämä viestiketju