Käyttöikä, kierrätettävyys ja ympäristökysymykset

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelimet', aloittaja tseppa, 10/4/11.

 1. tseppa

  0   0   0

  Liittynyt:
  4/3/11
  Viestit:
  6
  Tykkäykset:
  0
  Kovasti houkuttelisi hankkia Galaxy Ace, ominaisuudet riittäisivät itselleni mainiosti varmaan pitkäksikin aikaa (?) ja rehellisesti sanottuna silkkaa mukavuudenhaluani toivoisin puhelinta, jolla pääsen nettiin sujuvasti tarvittaessa missä vain - tarve nyt sitten on asia erikseen... Samsung ei kuitenkaan kerro puhelintensa kierrätettävyydestä tai kierrätysmateriaalin käyttöasteesta verkkosivuillaan mitään. Se jonkin verran askarruttaa, tuntuu suorastaan rikolliselta ostaa uutta tavaraa ilman mitään hajua noista em. asioista. Olisikohan täällä asiaa enemmän harrastavilla enemmän tietoa asiasta. Ainakaan muutamalla simppelillä googletuksella en vielä tullut hullua hurskaammaksi asiassa...

  Ja käyttöiästä vielä: millaista käyttöikää tällaiselle puhelimelle voi ajatella kevyehkössä käytössä ja huolellisesti sitä käsitellen sekä akun aika ajoin buutaten? Nyt käytössä on (miehen vanha) neljän vuoden ikäinen Nokia N70, joka toimii miun aika kevyessä käytössä ongelmitta ja mm. akkukestokin on hämmentävän hyvä. Mahtaakohan olla realistinen ajatus, että kosketusnäytöllinen älypuhelin pystyisi samaan? Siis ihan konkreettisen materian puoleen ja myös käyttöjärjestelmän ja systeemien puoleen (anteeksi hiukan maallikkomainen kielenkäyttö, en oikein ole perillä terminologiasta!)? Toki ymmärrän, että lasista näyttöä tulee varoa ja puhelinta käsitellä huolellisemmin kuin tuota entistä ja käyttää asiallisia suojajuttuja (kalvoja? puhelimen suojapusseja? muuta?).

  Ja vielä sitä pohdin, mitenköhän eettisesti tuotettuja matkapuhelimet tätä nykyä ovat? Kiinnitetäänköhän materiaalien hankinnassa jne. mitään huomiota ihmiseen ja ympäristöön ja onkohan puhelinvalmistajien välillä eroja tässä asiassa?

  Kiitos etukäteen, jos joku viitsii vastailla tai vaikka vinkata paikkoja, joista voisin etsiä lisää tietoa päätöksen tueksi. Kun tuo entinenkin puhelin nyt vielä toimii, niin mielelläni kiinnittäisin erityisen paljon huomiota näihin juttuihin ennen ostopäätöstä...
   
 2. tseppa

  0   0   0

  Liittynyt:
  4/3/11
  Viestit:
  6
  Tykkäykset:
  0
  No voi nyt äh, juuri kun olin kirjoittanut tuon ylläolevan, niin löysin vieläkin simppelimmällä haulla ihan hyvin tietoa mm. Kuluttajaviraston ja Greenpeacen sivuilta. Ups! No, jos jollakulla on silti jakaa ajatuksia aiheesta, niin mielelläni kuuntelen!
   
 3. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Tuolla on aihetta sivuavaa juttua.

  Matkapuhelimen käyttöikä on sellaiset parivuotta, sei ei tarkoita ettikö jollain yksilöillä paljon pidempiäkin , kuten sinulla. Mutta tuo parivuotta se kuitenin on joitain erityismalleja lukuunottamatta.
   
 4. tseppa

  0   0   0

  Liittynyt:
  4/3/11
  Viestit:
  6
  Tykkäykset:
  0
  Kiitos, sovelias! Tuon "Ekologisin puhelin"-ketjun jo lukaisinkin. En ole etsimässä ekologisinta puhelinta sinänsä vaan noista itselle tolkullisista älypuhelimista kaikkein eettisesti oikeutetuinta. Nokian N8 näyttäisi olevan vahvoilla, itseäni viehättää se, että Nokia sentään pitää itse esillä näitäkin asioita sekä kerää käytöstä poistuneita puhelimia vapaaehtoisesti kierrätettäviksi.

  Sellainen lisäkysymys vielä, että mahtaakohan Symbian käyttöjärjestelmänä tässä tilanteessa lyhentää puhelimen käyttöikää? Siis kun ymmärtääkseni sitä ei enää kehitetä (korjatkaa jos olen väärässä, en kauhean aktiivisesti seraa tän alan tapahtumia!). Eli onko se tarpeeton rasite muuten omat kriteerit täyttävälle (joskin kalliihkolle->kytkyllä valitettavasti hankittavalle) puhelimelle? Symbianin käytettävyys ei itseäni sinänsä pelota, joudun joka tapauksessa raaapimaan päätäni puhelimen kanssa aika kovasti kun olen tottunut tuota vanhaa S60:ä käyttämään ja nuo uudet ovat suht hepreaa, oli sitten kyseessä iPhone, Android tai Symbian (ja mitä näitä nyt vielä on...)
   
 5. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Loppukäyttäjän kannalta Symbian elää kiivainta kehitysvaihettaan. Elä S^3 laitteen käyttöaikana siihen tulee merkittäviä ja näkyviä päivityksiä.
   

Jaa tämä viestiketju