Käytetyn puhelimen tarkistus

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelimet', aloittaja hvh, 6/8/04.

 1. hvh

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/7/02
  Viestit:
  45
  Tykkäykset:
  0
  Kun olen ostamassa käytettyä puhelinta ja haluaisin tietää onko se varastetu, niin saako johonkin
  määrättyyn numeroon soittamalla tietää esimerkiksi IMEI -koodin perusteella onko se varastettu vai ei.

  Kyseinen puhelin toimii kyllä minun omalla SIM -kortilla, mutta se on ollut jo muutaman omistuksessa
  ja kyseinen myyjä ei osaa varmuudella sanoa palaako näpit.

  Jos nyt ostan sen ja annan sen vaikka vaihdossa kahden kuukauden päästä jossakin liikkeessä,
  niin mites mulle sit käy jos ne huomaa et se ois varastettu. Joudunko kaltereiden taa?
   
 2. Fujitsu

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/5/04
  Viestit:
  1824
  Tykkäykset:
  0
  Tuskin kaltereiden taa joudut. Jos se on varastettu, niin ne voi esim. ottaa sun tiedot ylös siellä liikkeessä ja ilmoittaa ne poliisille, jonka jälkeen poliisit saattaa kutsua sut kuulusteluun ja kysyä sulta keneltä sait puhelimen, miltä se näytti, onko sen tietoja, missä se asuu, näyttikö epäilyttävältä ym. paskaa.....mut tuskin niitä edes kiinnostaa muutaman taalan arvoset palikat niin hirveesti, että ne edes vaivautuu nousta donitsikahvin ja tupakan äärestä pois..
   
 3. hvh

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/7/02
  Viestit:
  45
  Tykkäykset:
  0
  Joo eli tuntuu siltä että ei saa tietää mistää. Tai ainakaan kukaan ei täällä tiedä.
  Täältä foorumin kautta taitaa ollakin sit mahdottomuus ostaa laillista puhelinta.
   
 4. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Aihetta on käsitelty moneen kertaan, niin ehkä kukaan vaan ei ole jaksanut kirjoitella uudestaa samoja juttuja.

  Kuitenkin mistään ei voi varmaksi tietää..
  Mutta asiaa voi selvitellä, hyvä alku on tietenkin että myyjältä löytyy katkeamaton ketju luetettavia documettenja sellaiseen yleisesti luetettavaan myyjään asti eli käytännössä liikkeeseen.
  Poliiseilta voi myös käydä kysymyssä (paikanpäällä) löytyykö laitteesta tietoja, on myös huomioitava että kaikkea ei kirjata ja esim. varakaus voi olla niin tuore ettei sitä ole huomattu, tai laite kulkeutunut ulkomailta jne.

  Jos ostaessa olet selvittänyt laitteen alkuperää ja sillä perusteella voi olla hyvässä uskossa, jos käy ilmi että laite on kuitenkin varastettu niin, varastetun tavatan halussapidosta/kätkemisestä tulee helpommin syyttämättäjättämis päätös. laitteen todennäköisesti menettää.

  En tiedä miten tämä kommentti liitty asiaan?

  Kuitenkin yksityiseltä ostamisessa on aina riskinsä, liikestä ostaessa kuluttaja on vahvoilla.
   
 5. lasselusse Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  22/3/04
  Viestit:
  205
  Tykkäykset:
  5
  Puhelinmalli:
  android cell
  kannattais ainakin vähintään kysyä puhelimen omat koodit. Onko ne tiedossa. niitten nimet vaihtelee merkeittäin. nokiassa suojakoodi, motorolassa myöskin suojakoodi (security code). motorolassa on erikseen vielä avaustunnus joka asetetaan suojakoodilla.

  ongelmana kuitenkin saattaa olla se että puhelin saattaa silti olla varastettu vaikka myyjä tietäisikin koodit koska niitä ei ole vaihdettu. voi sitten olla myös mahdollista sekin että koodi on unohdettu/hukkunut tämä voi tapahtua siksi että suojakoodin kysely ei ole ollut koskaan päällä.
   
 6. Juzt Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  3136
  Tykkäykset:
  133
  Tuskimpa syytteeseen joutuu vaikka ei taustoja erikoisemmin olisikaan selvitellyt ellei ole jotain syytä ollut epäillä, kuten erityisen halpa hinta (Jos P900 kaupataan 100€ja kauhella kiirellä niin kaikilla pitäisi hälyytyskellot soida.)
  Kyllä jo se että alkuperäinen kuitti löytyy on aika hyvä tae, kuittia ei kuitenkaan puhelimen kanssa yhdessä säilytetä joten sen varastaminen on yhdessä puhelimen kanssa on hieman vaikeampi juttu. Jos kuitti on vielä myyjän omalla nimellä, alkaa huijauksen riski olla minimaalinen. Alkuperäinen pakkaus jossa on sama IMEI lienee myös aika harvinainen "lisävaruste" varastetuissa luureissa.
  Kaupat joissa tavara on jätetty maksamatta (esim. huuto.netistä) on asia erikseen ja niistä peräisin olevat "kuumat" puhelimet saattavat sisältää kuitinkin, mutta tällöin kyseessä ei ole varkaus vaan petos, ja ostaja saa luultavasti laitteen pitää normaaliolosuhteissa.
   
 7. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Niin no tuskin kovin helposti yhdestä luurista jonka esim nettihuutokaupausta on ostanut tulee syytteitä. Mutta sinänsä "ei ollut syytä epäillä" ei pelasta.
   
 8. hvh

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/7/02
  Viestit:
  45
  Tykkäykset:
  0
  Kiitos vaan hyvistä neuvoista. IMEI -koodia ei sitten voi tarkistaa ilmeisesti mistään vai?
   
 9. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  IMEI koodi on se millä laite yksiloidään, ja esim sen perusteella voi kysellä poliiseilta (paikanpäällä) sen perusteella myös operaattorit sulkevat laitteita verkosta. Epäilystä voi herättää jos laitteen näytöllä ilmoittama IMEI on eri kuin tyyppitarrassa, kuluttajan on vaikea tarkistaa onko näytöllä oleva IMEI sama minkä laite ilmoittaa verkkoon, mutta en ole nykymalleissa tuollaisesta erosta kuullut.

  IMEI:n perusteella on tietoja laitteesta eripaikoissa, esim liikkeissä joka myynyt, ja huolto järjestelmissä / valmistajan järjestelmissä, mutta näitä tietoja ei saisi luovuttaa ulkopuolisille, joten siitäkään ei hyötyä.

  On myös mahdollista että varkauden uhri ei tiedä laitteen IMEITä, eikä näin ollen ole voinut sitä ilmoittaa, siltikin tämä tieto saattaa myöhemmin löytä ja uhri voi silloin sen ilmoittaa.

  Myös mahdollista että varas jää kiinni ja kertoo kenelle on luurin myynyt ja sitä kautta poliisit voi tulla ovelle kolkutteleen, piruuttaan varas voi vielä kertoa että on ostajalle kertonut tavaran kuuman taustan.

  Laitteeseen on saatettu tehdä joitain merkintöjä millä se voidaan tunnistaa, esim henkilö / y- tunnus joka näkyy tietyssä valossa jne.
   
 10. hvh

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/7/02
  Viestit:
  45
  Tykkäykset:
  0
  Kiitos taas. Eiköhän sitä näillä tiedoilla sitten jo pärjätäkin.
   

Jaa tämä viestiketju