Kämmenmikroa ostamassa

Keskustelu osiossa 'Datatuotteet', aloittaja Jaska Jokunen, 6/5/05.

 1. Jaska Jokunen

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/5/05
  Viestit:
  5
  Tykkäykset:
  0
  olen ostamassa kämmenmikroa ja omistan juuri Seris 60 puhelimen,
  eroaako kämmen mikrot paljon series 60 puhelimista, mikähän olisisi hyvä noin 200-400€ kämmen mikro ja miten palm eroaa pocet pc:seestä?
  olisikohan HP iPAQ rx3715 hyvä?
   
 2. ebo Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/6/02
  Viestit:
  1500
  Tykkäykset:
  0
  Kämmenmikrot eroavat Series 60:stä aika monin tavoin käyttötavoiltaan ja sovelluksiltaan.

  Ensinnäkin niissä on yleensä jossain määrin isompi näyttö (2,5-4,0"), jota ohjataan kynällä kosketusherkkää pintaa tökkimällä. Useimmat toiminnot vaativat kahden käden otteen, eli laite yhdessä ja kynä toisessa kädessä.

  Palmin ja Pocket PC:n sovellukset ovat osin paremmat ja osin huonommat kuin Series 60:ssa, versioista riippuen. Esmes kalenteri on yleensä parempi, ja siihen menee enemmän tietoa ja muistiinpanot. Series 60:ssa parempia ovat yleensä sähköposti, web-selain- ja tietysti puhelutoiminnot. Esimerkiksi Nokian oma tai Operan XHTML-selain ovat paremmat kuin PDA-laitteiden Pocket IE tai Palmin selaimet.

  PDA-laitteista puuttuu vielä usein GSM-/GPRS-yhteydet, joten niillä ei pääse suoraan nettiin. Toisaalta kaikissa tuppaa jo olemaan Bluetooth- ja/tai WLAN-yhteydet, joten verkkoon pääsee kännykän tai esmes kodin langattoman lähiverkon kautta.

  PDA-laitteissa on yleensä enemmän muistia, mutta myös sovellus ja itse järjestelmä kuluttavat muistia enemmän. Muistikorttilaajennuksena on yleensä MMC/SD (Series 60 -laitteissa nykyisin MMC tai RS-MMC) sekä paremmissa malleissa myös CF/CF II.

  Eli siinä missä Series 60 -puhelimet on suunniteltu ainoaksi laittajaksi useimpien tarpeisiin, PDA-laitteita käytetään harvoin aivan yksin, ja niihin liitetään fyysisesti,langattomasti tai piuhalla erilaisia lisälaitteita.

  Jos tarvitset PDA:ta, sille ei varmaankaan tarvitse keksiä käyttöä vasta hankinnan jälkeen, vaan toki leluksi ostaminen on myös mahdollista. Nykyisin esmes Series 60 -puhelimissa on sen verran hyvät PDA-ominaisuudet, että erillisen PDA:n ostaminen kannattaa lähinnä, jos tarvitsee jotain tiettyjä ammattisovelluksia, jotka ovat saatavana esmes Pocket PC:lle.

  Palm OS vs. Pocket PC

  Palmeilla ja Pocket PC -laitteilla tehdään aika paljolti samoja asioita, mutta erojakin on. Palmien akunkesto on yleensä parempi, kahdesta neljään päivään valmiusaikaa. Toisaalta niissä ei ole oikein moniajoa, eli useiden sovellusten pyörittäminen samaan aikaan ei toimi monesti lainkaan tai kunnolla. Esmes sähköposteja hakiessa ei välttämättä päse odotellessa vaihtamaan toiseen sovellukseen.

  Pocket PC -puolella on helppo löytää laite, jossa on sekä Bluetooth- että WLAN-yhteydet. Palmeissa ei tällaista ole, joten toinen pitää ostaa esmes SDIO-lisälaitteena.

  t. tero
   
 3. Anonymous

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  0
  Tykkäykset:
  1
  Sitten on hyvä mainita myöskin Mikkisoftan Smartphone käyttistä käyttävät "paremmat" puhelimet, esom Qtek. Tälläiset laitteet toimivat sekä PDA:na, että puhelimena. Tuossa haluamassasi hintaluokassa niitä tuskin löytyy. Jos PDA ominaisuudet ovat se toisarvoinen juttu (mutta kuitenkin tarpeellisia) niin yhtenä vaihtoehtona (hintaluokka huomioiden) heittäisin nuo Symbian UIQ käyttiksen puhelimet. Käytettynä (UK, Saksa) voit tuohon hintaluokkaan saada SE:n P900 (mahdolisesti P910i) ja Motorolan A1000.....
  Itse en kyllä enää hommaisi pelkkää PDA:a, vaan suuntaisin katseeni juuri noihin "älypuhelimiin". Niillä hoitaa suurimman osan noista PDA hommista, eikä sitten tarvitse mitään lisäpalikoita puhelintoimintaan.

  Tässä on sitten vähän tietoa ja hintavertailua (huomioi, että hinnat puntina)
  http://audiovisual.kelkoo.co.uk/ctl...xz1.PAD1uk&merchantId=3914723&pkey=0&orw=true
   
 4. tanheis

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/6/02
  Viestit:
  174
  Tykkäykset:
  0
  Jos etsit yksinkerrtaista pda laitetta on PocketPc ja Palmit ihan riittäviiä mutta, jos haluat käyttää tosissasi www selainta ja kaikenlaisia netti sovelluksia on ainoa järkevä valinta linux pda laitteet tai Ipaq linuxilla.

  Sharpin Zaurukset ovat linux pda laitteiden parhaimmistoa ja omistamassani SL-C3000 mallissa on sis.rakennettu 4gt kovalevy ja laajennettavuutta on CF sekä SD korttipaikat.

  Zauruksiin saa eri ROM versioita useita ja ne eroavat aikalailla toisistaan. Osa on helppokäyttöisjä ja toiset kuten PdaXrom on X serveriä käyttävä kokonaisuus joka on kuin tietokonetta käyttäisi.
  Selaimena voi käyttää Firefoxia ja kunnon linuxilta tuttuja muita sovelluksia mukaanlukien toimistosovellukset jne.

  Eli jos huippulaajaa laitetta kaikken kikkailuun Zaurus on paras. Muuten suosittelen pocketpc ja palm.

  Osta Zauruksista vaikka joku C8xx malli niin saat edullisesti.
   
 5. Jaska Jokunen

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/5/05
  Viestit:
  5
  Tykkäykset:
  0
  Tuo Zaurus kuulostaa hyvältä, meinaan on Linux lähellä sydäntä, vaikka en siitä paljoa tajua :D

  Mitenkäs, toimiiko Zauruksessa kuinka hyvin kaikki linuxohjelmat, emulaattorit, pelit, yms.?

  Esim. saisinko Zsnessin ja Openofficen Zaurukselleni?

  Saisinko Zauruksestani GPS-paikantimen?

  Ai niin, kerro mistä saisin ostettua tuollaisen ihmekapulan huokeasti :D
   
 6. Jaska Jokunen

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/5/05
  Viestit:
  5
  Tykkäykset:
  0
  tuo Qtek S100 näyttäisi hyvältä eli minkähän hintainen tuo olisi saksasta tilattuna ja kuinka luotettavaa sieltä tilaaminen yleensä on?

  ja miten tuon ipaqin sais linuksilla?
   
 7. tanheis

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/6/02
  Viestit:
  174
  Tykkäykset:
  0
  Zauruksien linux rommeihin on käännetty paljon oikeastaan useimmat linux softat. Voit suht. helposti kääntää itse linux ohjelmia pda linux alustalle. Snes ja muita emulaattoreita sekä Abiword tekstinkäsittelyyn. Open Officesta on ollu kans jotain juttuu mut sehä on suht raskas pc puolellakin.

  Rommeista tietoo ja screenshotteja.
  http://www.pdaxrom.org
  http://www.openzaurus.org
  http://my-zaurus.narod.ru/cacko.html
   
 8. Leicola Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  425
  Tykkäykset:
  3
  Puhelinmalli:
  6s
  Itse tilasin juuri tuon Qtekin S100en Handyattackesta, hintaa tuli yhteensä abaut 450e toimituksineen ja laite tuli alle viikossa suoraan kotiovelle. Tällä hetkellä toi maksais tuolla handyattackessa 391e plus postit joita tulee semmonen 50e.

  Ainut mikä tossa saksasta tilatessa on "miinusta" niin se et se on kokonaan saksankielinen ja T-mobilen brandatty, mutta ei onneks sim-lukittu. Tosin kielen saa vaihdettua englanniks suht helposti ja eipä tosta brandayksestäkään harmia oo ollu.
   
 9. ebo Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/6/02
  Viestit:
  1500
  Tykkäykset:
  0
  Miksi iPAQ:iin tarvitsee Linuxin? Minusta Pocket PC:lle on aika hyvin softatarjontaa sellaisenaan, eli vaikkei esmes PIE olekaan kovin hyvä selain, Access Netront ajaa asiansa jo melko hyvin. Opera olisi toki silti kiva saada.

  Minulla tärkeimpiä PDA:ssa ovat asiointi- ja uutispalvelut, ja ne ovat toimineet yleensä hyvin Pocket PC:n PIE:lläkin. Olen tehnyt näitä varten linkkilistankin, jos sopii vähän omaansa mainostaa.

  t. tero
   
 10. Anonymous

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  0
  Tykkäykset:
  1
  Jos totta phutaan, niin kuuluu ihan samaan kategoriaan kuin "Kumpi on parempi, Mac vai PC jne.....
   
 11. tanheis

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/6/02
  Viestit:
  174
  Tykkäykset:
  0
  No kun tekee Ipaq:sta kuten zaurus mutta ei kovoa eikä näppistä. Monpuolisen PDA:n jossa loistavat linuxin verkko softat mukana ja muutenkin softat optimoitu rullaamaan sulavasti ja ilman koko laitteen jumittamisia.
   
 12. tanheis

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/6/02
  Viestit:
  174
  Tykkäykset:
  0
  Netfron tuli Zauruksen vakio rommissa. Oli ihan kevyeen foorumi selailuun ok mut isommilla sivuilla ei css stylet toiminu eli ihan kakka! ;)

  Opera 7.x versiot on kokeiltu. Ne ukee css formaatteja ihan kivasti mut toi Konqueror vaikuttaa namilta kun isot ja raskaammatkin nettisivut scrollaa vaihdilla ilman nykimistä/hidastelua.
  PdaXrommissa toimiva Firefox onkin asia sitten erikseen ja se on vasta tulossa uudelle Zaurukselle josta voi vain unelmoida PocketPC /Symbian/Palm alustalla.

  En tiedä vielä yhtäkään kunnon Office softaa PocketPC/Symbian/Palm alustalle. En yhtäkään Abiwordin tai Open Officen tasoista. Pelkkiä karsittuja mini ohjelmia.


  PocketPC ja Palm. Hyviä emailin lukuun ja PIM juttuihin sekä pienimuotoiseen teksin kirjoitukseen. PocketPC:llä voi katsoa vaikka videoita a pelata.

  Pystyn ajamaan samalla PDF vieweriä isolla pdf dokkarilla. Selamaan isoa webbi sivua. Ajamaan Mese softaa ja irkki softaa, sekä samalla olemaan ssh:lla kiinni serverissäni ja lukea sähköpostia eikä muisti loppunut.
  No jaa on tuota swappiakin :)

  Kun taustalla pyörii kunnon käyttis on muistinhallinta parempaa ja prosesseja on selkeetä seurata ja tappaa what ever.
  Jos haluaa ottaa laajasta käyttiksestä ohjelmineen ja tiedostoineen+asetuksineen niin vaikka USB kovalevyn kautta. Ei muuta ku usbi piuha kiinni ja kovo käyttöön tai sitte polttaa CD:lle usb polttavalla.

  USB näppis + hiiri ja nekin tulee käyttöön.

  Mahdollisuudet on rajattomat.

  Kaikki kyseinen mahdollista myös Ipaq:lla. USB jutuista en oo varma mut tedä vaikka toimis-
   
 13. tanheis

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/6/02
  Viestit:
  174
  Tykkäykset:
  0
  Vapaus on kivaa. :)

  Zauruksen kovalevyn voi vaihaa isompaan CF microdriveen esim 6gt ja ylöspäin tai jos on varaa isompiin CF flash korteihin.

  Vaihtamalla kernelin saa kellotaajuuden nostettua 624Mhz:iin ja kovalevyn lukunopeuskin nousee 50%

  Swapista on hyötyy ku ajaa X serverissä pyörivää käyttöliittymä ja esim open officea.
  Swapin kannalta olis parasta ottaa se swap filu jostain huippunopeasta CF kortista.
   
 14. Anonymous

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  0
  Tykkäykset:
  1
  Ammattikäytössä ainakin ajetaan ihan täysmittaista Office 2003 pocketpc:lla ja symbianilla. Toivottavasti olet joskus kuullut metaframesta ... ei aina ole mitään järkeä survoa softia itse lattelle jos ne voi ajaa vaikkapa palvelimilla (siis monella)....
  Sama toki koskee selaimia, ihan mikä tahansa löytyy em. keinolla....
   
 15. tanheis

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/6/02
  Viestit:
  174
  Tykkäykset:
  0
  Huom. Nyt puhutaan ohjelmista jotka ajetaan suoraan PDA laitteella. Ei sitä nyt mitään tietokonetta jaksa pitää jotain PDA:n softia vääntämässä.
  Suoraan PDA:lla vaikka Afriikassa ilman yhteyksii
   
 16. Jaska Jokunen

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/5/05
  Viestit:
  5
  Tykkäykset:
  0
  mitenkähän tuommosen qtek s100 näyttö toimii sitten 20 asteen pakkasella ja jos tuollasen tilaa saksasta niin saako sen kokonaan englannin kieliseksi?
   
 17. tanheis

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/6/02
  Viestit:
  174
  Tykkäykset:
  0
  Näytöstä voisin sanoa että hidastelee varmasti. Toimii luultavasti.
   
 18. oh1jty

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  512
  Tykkäykset:
  0
  Jopas täällä bashataan Palmia, ei mukamas ole moniajoa, ei pysty kattoo video.

  PalmOS 5.x on moniajo tuki, jos sovellus ei tuota tue niin se ei ole käyttiksen vika. Mutta voin kuunnella MP3 kun surffaan netissä tai lähetän MMS samalla kuin vilkaisen kalenteria jne.

  PalmOS löytyy useita video soitto sovelluksia, muutama ilmainen: magiclanter ja core.

  PalmOS on ylitse muiden hardcore työkaluna, mutta soveltuu myös leikkimiseen.

  Tuleva Linux+PalmOS GUi lyö sitten jo kaikki laudalta.
   
 19. Anonymous

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  0
  Tykkäykset:
  1
  Itse katson aina tätä hommaa ammattilaisen silmin, ja ihan omakohtaisiin kokemuksiin perustuen en usko maailmassa olevan yhtäkään PDA laitetta joka riittää "yksinään" ammittikäyttöön. Itse ole lähes kaikkia kokeillut ja useammat pelkiksi "leluiksi" havainnut. Parhaat laitteet joita vastaan on tullut, ovat olleet merkiltään HP ja noita näppäimistöllä varustettuja "hand held" laitteita.....
   
 20. tanheis

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/6/02
  Viestit:
  174
  Tykkäykset:
  0
  ssh sovellus on tärkeä minulle tärkeä työkalu ja monelle muulle *nix servereitä ajaville ihmisille. Laitteesta löytyy hyvä näppäimistö jossa nappulat ei ole kiinni toisissaan ja niiden tuntuma on todella hyvä. Simpukka muotoilun ansiosta näppäimistöstä saadaan tarpeeksi iso eikä tarvii miettiä miten näytön mahduttaisi.

  Näppäimistostä pitää löytyä tärkeitä näppäimiä kuten Ctrl koska ilman sitä on pulassa kun vaikea breikata ohjelmia jne. Ei sitä virtuaalinäppistä jaksa käyttää ku joutuu kynällä tökkiin pieniä kirjaimia. Kankeaa.

  Vielä kun itsellä on digikamera voin nopeasti tyhjentää sen kämmentietokoneen kovalevylle. Onnistuu sekä SD että CF korteilta.
  Kuvia voi näppärästi sitten heittää wlan, gprs/edge/umts yhteyden kautta serverille ja muokata ssh:lla webbi sivuja niin kaverit pääsee ihailemaan matkan kuvia :)

  Myös suurien kuvien avaaminen yli 3mpix onnistuu suoraan laitteella ja kykenee näyttämään ne mukisematta 1:1 tai scaalaamalla. Eikä ruudun vieritys takkuile kuvia katsoltaessa.

  Suuria kuvia on tietenkin mahdollista hieman muokata Gimpillä esim. pienentää sopivasti ennen www palvelimelle siirtoa.

  Minun mielestäni ainakin loistavaa kämmentietokoneelta.
   

Jaa tämä viestiketju