Mobiili.fi Jollan tablettisaaga päättyi täyteen fiaskoon – osan rahoista saa ehkä takaisin vuoden päästä

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelinuutiset', aloittaja Uutissyöte, 28/1/16.

Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.
 1. Uutissyöte

  Uutissyöte

  Liittynyt:
  28/6/15
  Viestit:
  2153
  Tykkäykset:
  4
  [​IMG]
  Jolla Tablet


  Jolla on vihdoin ja viimein kertonut, miten se aikoo ratkaista ongelmansa reilusti yli puoli vuotta myöhästyneiden tablettitoimitustensa osalta. Jollan perustajaosakas ja hallituksen puheenjohtaja Antti Saarnio kertoi asiasta yhtiön blogissa.

  Kaikki Jolla Tablet -ennakkotilaajat eivät tule tilaamaansa laitetta saamaan. Jollan mukaan se toimittaa vielä 540 tablettia tilaajille helmikuusta alkaen. Aiemmin Jolla Tabletteja ehdittiin toimittaa 121 kappaleen ensierä. Kun toimitusmäärät laskee yhteen, yhteensä 661 laitetta noin yli 10 000 tuhannesta tilatusta toimitetaan.

  Muille tabletin tilaajille Jolla aikoo palauttaa rahat kokonaisuudessaan, sisältäen myös toimituskulut ja mahdolliset samalla tilattujen lisävarusteiden hinnat. Jollan tabletti oli alkuun ennakkomyynnissä joukkorahoituspalvelu Indiegogon kautta ja myöhemmin myös Jollan omassa verkkokaupassa.

  Koska Jollan rahoitustilanne on edelleen tiukka, ei rahojen palauttaminen kuitenkaan tule tapahtumaan kokonaisuudessaan heti. Puolet rahoista aiotaan palauttaa vuoden 2016 ensimmäisen neljänneksen aikana ja puolet vuoden kuluessa Jollan rahoitustilanteen sen salliessa. Rahojen takaisinsaaminen kokonaisuudessaan ei siis ole lainkaan varmaa.

  Jolla lupaa ottavansa yhteyttä kaikkiin tabletin ennakkotilanneisiin sähköpostitse ja pyytää, etteivät tilaajat itse ottaisi tätä ennen yhteyttä Jollan asiakaspalveluun.

  Käytännössä 540 tabletin lisätoimitukset tarkoittavat, että pieni osa ensimmäisen päivän tilaajista saa vielä laitteensa. Jolla julkisti tablettinsa näyttävästi Slush-konferenssin lavalla vuoden 2014 loppupuolella ja laitteen toimitusten piti tapahtua alun perin jo toukokuussa 2015.

  Jollan tablettiprojekti ajautui ongelmiin, kun jo valmiiksi tiukka aikataulu sotkeentui näyttölaatu- ja muiden komponenttitoimitusongelmien vuoksi. Myös tablettien kokoonpanijaa kohtasivat ongelmat, ja valmistuspaikkaa jouduttiin vaihtamaan kahteen otteeseen johtaen lisäviivästyksiin.

  Sittemmin Jollan tiukka taloustilanne rahoituskierroksen viivästymisen myötä vei tilanteen huonosta surkeaksi Jollan jättäessä maksut hoitamatta alihankkijoilleen johtaen tablettituotannon ajautumiseen täysin raiteiltaan. Nyt Jollan mukaan tabletteja ei voida tehdä enempää, koska tarvittavia komponentteja ei ole enää saatavilla. Toimitettavaksi luvatut 540 tablettia löytyvät jo varastosta.

  Aiemmin kerrotusti Jolla-tabletteja on ilmestynyt Android-käyttöjärjestelmällä varustettuna myyntiin myös kiinalaisiin verkkokauppoihin. Jolla kertoo yhä tutkivansa tapausta, jossa laitteiden valmistajakumppani lienee laittanut laitteet myyntiin kyllästyttyään Jollan toimintaan.

  ”Tajuamme nyt, että keväällä ja kesällä 2015 emme olleet niin proaktiivisia viestinnässämme. Odotimme projektin etenevän vauhdikkaasti, ja tähtäsimme sen kertomiseen seuraavaksi. Tämä oli selvästi virhe, ja emme viestineet tarpeen oma-aloitteisesti”, todetaan Saarnion blogitekstin lopusta löytyvän vastausosion päätteeksi. Jolla ennakkomyi tablettiaan vielä elo-syyskuussa, mutta Saarnio toteaa yhtiön vielä tuolloin uskoneen projektin etenemiseen. Pari kuukautta myöhemmin uitiin kuitenkin jo syvissä vesissä.

  Jolla aikoo jatkaa yhä Sailfish-käyttöjärjestelmän kehitystä, kuten se kertoi saatuaan viivästyneen rahoituskierroksensa varmistuttua joulun alla.

  Saarnion mukaan Sailfishin lisensointi kiinnostaa monia. ”Yksi julkisesti kerrotuista projekteista on yhteisön ajama Fairphone-projekti, mutta monia muita neuvotteluja on käynnissä”, todetaan Jollalta. ”Kuitenkin, Jolla on edelleen erittäin tiukilla taloudellisesti ja käymme parhaillaan neuvotteluja velkojien kanssa pidennetyistä maksuaikatauluista, jotta kaikki taloudelliset resurssit olisivat tehokkaasti käytössä tarvittan käyttöjärjestelmäkehityksen varmistamisessa.”

  Jolla on kertonut aiemmin merkittävän intialaisen Intexin lisensoivan Sailfishin. Intexin on odotettu julkistavan Sailfish-puhelimensa ensi kuussa Mobile World Congressissa, mutta nyt Jollan blogipäivityksessä ei Intexiä mainita.

  Jatka lukemista...
   
Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.

Jaa tämä viestiketju