Mobiili.fi Jättikauppa mobiilialalla: Supercellin juuri myynyt SoftBank ostaa ARMin 29 miljardilla eurolla

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelinuutiset', aloittaja Uutissyöte, 18/7/16.

Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.
 1. Uutissyöte

  Uutissyöte

  Liittynyt:
  28/6/15
  Viestit:
  2152
  Tykkäykset:
  4
  [​IMG]Käytännössä lähes kaikkien älypuhelinten ja tablettien sisältä löytyy ARM-pohjaisen suorittimen sisältävä järjestelmäpiiri. Nyt brittiläisfirmasta on syntymässä kaupat: japanilainen SoftBank on ostamassa ARMin huikealla 24,3 miljardin punnan eli noin 29 miljardin euron kauppahinnalla.

  Kaupasta ehtivät raportoimaan lähteisiinsä perustuen ennen sen virallistamista muun muassa jo Bloomberg sekä Financial Times.

  ARM Holdings on ollut listattu Lontoon pörssiin. SoftBankin tarjoama hinta 17 puntaa osakkeelta merkitsee 43 prosentin preemiota perjantain päätöskurssiin. Brexit-äänestyksen jälkeinen punnan vaihtokurssin merkittävä heikentyminen teki ARMista houkuttelevamman ostokohteen.

  [​IMG]
  SoftBankia johtaa sen perustaja Masayoshi Son.


  Suomessa ostaja SoftBank tunnetaan parhaiten Supercellin aiempana omistajana, joka juuri myi enemmistöosuutensa suomalaisessa peliyhtiössä 7,3 miljardilla dollarilla eli noin 6,5 miljardilla eurolla kiinalaiselle Tencentille. Lisäksi SoftBank on ollut kiinalaisen markkinapaikka- ja internetjättiläisen Alibaban merkittävä omistaja varhaisen vaiheen sijoituksensa myötä. SoftBank myi myös juuri osan Alibaba-omistuksestaan. Myynneillä SoftBank hankki rahaa ARMin ostoon, on nyt selvinnyt.

  Bloombergin mukaan SoftBank lähestyi ostoajatuksissa ARMia, joka ei järjestänyt neuvottelujen yhteydessä tarjouskilpailua.

  25 vuotta sitten perustetun ja nykyisin yli 4 000 työntekijän ARMin liiketoiminta pohjautuu suunnitteluun, tutkimus- ja kehitystyöhön, jonka tuloksena syntyy ikään kuin pohjapiirroksia suoritinarkkitehtuureista. ARM itse ei osallistu lainkaan lopullisten suoritinten tai piirien valmistukseen tai edes suunnitelmien viimeistelyyn, vaan myy suoritinten pohjasuunnitelmiiaan muille, kuten Applelle, Samsungille ja Qualcommille, jotka kehittävät omia ratkaisujaan ARM-pohjalta – vaihtelevalla oman lisäsuunnittelutyön ja muutosten määrällä. ARMille nämä kumppanit maksavat suoritinten lukumäärään perustuen.

  ARM on liiketoimintamallinsa myötä pystynyt vahvaan kannattavuuteen. Esimerkiksi viime vuonna se teki vajaan miljardin punnan liikevaihdolla noin 340 miljoonan punnan nettotuloksen, joten nettotulosmarginaali oli erittäin korkea 35 prosenttia. Bruttokate ARMilla on yli 95 prosenttia, koska käytännössä asiakkailleen se myy vain kehitystyönsä tuloksena syntyneitä tiedostoja.

  ARM on ollut mobiilisuorittimissa kuningas jo pitkään, eikä sille ole edes varsinaisia haastajia – se on alalla lähes monopoliasemassa. ARM on pyrkinyt laajentumaan myös palvelinsuorittimiin, joissa PC-suorittimia hallitseva Intel on vahvoissa asemissa x86-piireillään. Lisäksi ARMin liiketoiminnalle hyvää tekevät suoritinten laajentuminen lukuisiin uusiin laitteisiin, kuten vaikkapa jatkossa yhä vahvemmin älykkäisiin ja verkottuneisiin autoihin.

  SoftBankilla ei ole ollut ARMia vastaavaa liiketoimintaa aiemmin. Kyse vaikuttaakin olevan pitkäaikaisesta finassisijoituksesta. Merkittävien sijoitusten ohella SoftBankin merkittävitä omaa kokonaan tai enemmistöomistettua liiketoimintaa ovat operaattoritoiminta Japanissa SoftBank-brändillä sekä Yhdysvalloista muutama vuosi sitten hankittu Sprint-operaattori.

  SoftBankin johtajaksi perustaja Masayoshi Sonin jälkeen povattu entinen Googlen liiketoimintajohtaja Nikesh Arora jätti SoftBankin juuri. Syyksi kerrottiin Sonin halu pysyä johdossa suunniteltua pidempään. Todennäköisesti miehillä on voinut olla kiistaa myös ARM-kaupan osalta.

  Jatka lukemista...
   
Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.

Jaa tämä viestiketju