Mobiili.fi Jääkö ilmainen EU-roaming saamatta suomalaisilta? Elisa ja DNA saattavat hakea poikkeuslupaa

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelinuutiset', aloittaja Uutissyöte, 1/2/17.

Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.
 1. Uutissyöte

  Uutissyöte

  Liittynyt:
  28/6/15
  Viestit:
  5106
  Tykkäykset:
  9
  [​IMG]
  Mobiiliverkkomasto.


  Suomalaiset operaattorit ovat pettyneitä ilmaisen EU-roamingin lopulliseen muotoon – määrärajoituksiin sekä operaattoreiden toisilleen maksamiin tukkuhintoihin.

  Viime yönä neuvotellut tukkuhinnat jäivät suomalaisoperaattorien näkökulmasta liian korkeiksi. Tukkuhinta tulee olemaan 15. kesäkuuta 2017 alkaen 7,7 euroa gigatavulta ja laskemaan tästä vuosien alusta lopulta 2,5 euroon. Tämän verran suomalaisoperaattori maksaa esimerkiksi espanjalaisoperaattorille, jos suomalaisasiakas siirtää dataa Espanjan matkallaan.

  Kuluttaja saa perussäännön mukaan 15. kesäkuuta jälkeen käyttää lisämaksutta puhelintaan muissa EU-maissa. Tiedonsiirron osalta raja on esimerkiksi 30 euroa maksavassa rajattoman datan liitttymässä aluksi 7,8 gigatavua.

  Tukkuhintojen korkean tason myötä Suomessa liittymähintoihin ja -muotoihin kohdistuu suurta painetta. Operaattoreista Elisa ja DNA ovat jo nostaneet esille mahdollisesti hakevansa Viestintävirastolta kestävyysmekanismin mukaista poikkeuslupaa veloittaa jatkossakin roaming-käytöstä lisämaksua EU-alueella. Sonera ei nähtävästi ole lähdössä samalle tielle. Ongelma muodostuu Suomen poikkeuksellisen alhaisista mobiilidatan hinnoista yleisissä rajattoman datan liittymissä.

  Kestävyysmekanismi on osana EU-sääntelyssä, ja mahdollistaa paikalliselle viranomaiselle poikkeukset, jos ilmainen EU-roaming vaikuttaa merkittävällä tavalla kotimaan hintoihin ja kilpailutilanteeseen.

  Todennäköiseltä vaikuttaa, että jompikumpi – kotimaan hintojen nousu tai täysin ilmaisen EU-roamingin poisjäänti – tulee tapahtumaan. ”Näillä tukkuhinnoilla kaavailtu roaming-maksujen poisto tulee johtamaan suomalaisten ja suomalaisten operaattorien osalta kestämättömään tilanteeseen”, Elisan liiketoimintajohtaja Henri Korpi kommentoi STT:lle.

  Operaattorit käyvät nyt neuvotteluja viranomaisten kanssa. Aikaa roaming-maksujen poistumiseen EU-alueella on enää reilut neljä kuukautta, ja ratkaisuja pitää tehdä jo riittävän hyvissä ajoin ennen tätä.

  Jatka lukemista...
   
Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.

Jaa tämä viestiketju