Ikinumerot

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja Ville Korhonen, 24/9/02.

 1. Ville Korhonen

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/8/02
  Viestit:
  346
  Tykkäykset:
  0
  Kuinka moni teistä vaihtaisi liittymää ikinumeroiden tullessa? Itse ainakin vaihtaisin Soneran liittymän heti, mutta uuden numeron levittämisestä koituisi niin paljon vaivaa, että täytyy odottaa ikinumeroita.

  -----------
  Nokia 6310i + Sonera Privat Duo
   
 2. yellow Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/8/02
  Viestit:
  2919
  Tykkäykset:
  0
  Taytyy katsoa millaisia tarjouksia on saatavilla kun number portability tulee Suomeen.
   
 3. niskalaukaus Aktiivinen jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  1/9/02
  Viestit:
  1160
  Tykkäykset:
  0
  koskakohan tämä palvelu sitten tulee suomeen?

  minusta tuntuu että tuo on vielä suurinpiirtein "koe käytössä utsjoen yläosissa ja hangossa" luokkaa.

  jään odottamaan.
   
 4. Conda Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  1/8/02
  Viestit:
  5327
  Tykkäykset:
  0
  Muuten hyvä palvelu, mutta kohta ei tiedä mikä liittymä kenelläkin on.
   
 5. niskalaukaus Aktiivinen jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  1/9/02
  Viestit:
  1160
  Tykkäykset:
  0
  miksi pitäisi tietää? valikoitko kenties ystäväsi liittymän perusteella?
   
 6. Ville_A Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  1672
  Tykkäykset:
  0
  Jotta tietäisi, minkä hintaista soittaminen on. Tähän se ongelma tällä hetkellä kiteytyy.
   
 7. muokkedee Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  5615
  Tykkäykset:
  1
  Kaippa tuo ongelma Suomessakin jotenkin pystytään ratkaisemaan, kun muissakin maissa on pystytty.
   
 8. Conda Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  1/8/02
  Viestit:
  5327
  Tykkäykset:
  0
  Juuri tätä tarkoitin. Tosin mulla ei tällä hetkellä ongelma koska on RL:n aina.
   
 9. Hiisty

  Hiisty Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/9/02
  Viestit:
  1495
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Nokia 9500 Saunalahti
  eli meinaatteko et soitatte vain halvimpiin liittymiin? Siis sillon ku en ite maksanu kännykkälaskuja niin vähä kattelin et millon soittaa ja minne, mut nykyään se on iha sama mihin liittymään soittaa. Maksulliset numerot on tietysti asia erikseen.
   
 10. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  No jos jollekin soittaa, niin ei yleensä soiton peruste ole hinta.
  Tietenkin jollain DNA maroton liittymällä soittaessa olis kiva tietää meneekö se Marotonin piikkiin vai ei, ja mites DNA Maraton tapauksessa hoidetaan SMS hintatieto. MMS viestiä lähettäessä on ehkä hyvä tietää hinnoittelu, silloin jo varmaan ne kuitenkin kulkee operaattorilta toiselle. Ajatus leikkiä pohtien, jos jollain on vaikka DNAn, RLn, Sonera, liittymät nyt ja hän saa suuressa viisaudessaan päähän vaihtaa kunkin numeron eri operaattoriin, niin että suunta numerot on sekaisin. Onko verkon sisäiset hinnat voimassa vaikka jollain olis vieraan operaattorin suunta. Siis nyt vaikka sonera ja vaihtaa sen DNAhan ja DNAlla olis silloin edelleen maraton palvelu ja soittaa tuohon "entiseen" soneran numeroon meneekö se Maratonin piikkiin?
   
 11. Kotkis Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  14/7/02
  Viestit:
  11124
  Tykkäykset:
  18
  Puhelinmalli:
  IPhone 5S
  Niinno, riippuu tietysti liittymätyypistä: jos minulla olisi ainoana liittymänä vaikkapa Soneran Privat Duo, katselisin varmasti aikoja (ja tuossa tapauksessa paikkojakin), milloin ja kenelle soittaa. Kyllä sen verran kitsas ihminen olen.
  Mutta sinun tyyppisellesi soittajalle on nykyään nämä RL Ainat & Telia Liittymät, eivätkä huonoja liittymätyyppejä olekaan.
  Ja jos/kun ikinumerot tulevat, uskoisin että tämän tyyppiset liittymätyypit tulevat yhä suositummiksi, ellei peräti ainoiksi?
  Ikinumerostahan on ollut juttua, että nykyisin käytössä olevat numerot ei suinkaan säilyis, vaan että joutuisi vielä kerran vaihtamaan numeronsa (ml. suuntanumero), joka sitten olisi "ikuinen". Tällöin ikinumeroiden suuntanumerot olis tietty jotain muuta kuin nykyiset. Mahtaako toteutua näin?
   
 12. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Nyt vireillä oleva laki muutos tarkoittaa että nykyiset numerot operaattori kohtaisineen suuntanumeroineen voisi pitää vaikka operaattoria vaihtaisi.
   
 13. Kotkis Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  14/7/02
  Viestit:
  11124
  Tykkäykset:
  18
  Puhelinmalli:
  IPhone 5S
  Ahaa.. no sitten yllä olevaan ajatusleikkiisikin viitaten uskon, että ikinumeroiden tuolla tavalla toteutuessa käytännössä kaikki liittymätyypit tulevat olemaan "aina"-tyyppisiä. Ainoa tapa millä siitä saa edes jotenkuten toimivan/järkevän systeemin.
   
 14. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Näin homma olis kuluttajalle selkempää, Mutta silloin viranomaiset puuttuu vapaaseen hinnoittelluun. Operaattoreilla on erihintaisia terminointimaksuja, eihän viranomaiset voi niitäkään pakottaa saman hintaisiksi, koska operaattoreilla on erillaiset verkotkin. Vai ottaako halpaa hintaa myyvä hinta riskin itselleen. Kukaan iso operaattori ei voi kuitenkaan aivan vapaasti hinnotella omia terminointi maksuja. Pienille operaattoreilta (joiden hyväksi tämä systeemi osittain tehty) menis "aina" hinnoittelun myötä heidän halvat verkon sisäiset puhelut markkinointi mahdollisuus esim maraton.
   
 15. merzy77

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/6/02
  Viestit:
  824
  Tykkäykset:
  2
  Kaksi vaihtoehtoa

  Olen kuullut kahdenlaista käytäntöä noiden ikinumeroiden saamiseksi Suomeen. Toinen olisi se, että gsm verkkoon soitettaessa olisi yksi ainoa suuntanumero soittipa mihin operaattorin liittymään tahansa ja soittajalle tulisi jonkinlainen ilmoitus siitä kenen verkkoon kulloinkin soittaa ja haluaako jatkaa puhelua.
  Toinen vaihtoehto olisi se, etteivät suuntanumerot muttuisi, vaikka vaihtaisi esim. Radiolinjasta DNA:han tai päinvastoin.
  Yksi juttu minua kiinnostaa_ Tuleeko tuossa mahdollisuus siihen, että jollakulla toisella olisi sama numero??? Miten numeroavaruuksia lisätään jna.
  Toinen juttu onkin se että, jos syystä, tai toisesta haluatkin vaihtaa numeroa, esim. ilkivallan tms. johdosta?
  Tuo homma herättää monenlaisia kysymyksiä.
   
 16. Pakana Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  554
  Tykkäykset:
  0
  Mun arvaus on se että operaattorit toteuttavat tuon samalla tyylillä kuin nämä muuttumattomat lankanumerotkin, eli otetaan käyttöön jokin uusi numeroavaruus niin että nrot tulevat olemaan tyyliin 060-1234 5678 (alkaa takertuko jos 060 on jo käytössä, jos se kiusaa vaihtakaa siihentilalle vaikka 048) ja tuon nron saa käyttöön sitten jollakin ylimääräisellä hinnalla tai mahdollisesti vaivalla ja tuohon suuntanumeroon soittaminen on sitten kuten mihin tahansa _vieraan_ matkapuhelinoperaattorin verkkoon soittaminen.
   
 17. Kotkis Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  14/7/02
  Viestit:
  11124
  Tykkäykset:
  18
  Puhelinmalli:
  IPhone 5S
  Juuri tuollaista minäkin olen ajatellut/antanut itseni ymmärtää. Mutta soveliaspa väitti yllä että olis joku lakimuutos tulossa...?
   
 18. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Siis jos en aivan väärin ole lakiehdotusta lukunet niin käytetään nykyisiä suuntanumeroita ja sen numeron voi pitää suuntanumeroineen päivineen operaattoria vaihtaessa, homma ei tietenkään ole ilmaista, mutta siitä ei saa asiakkaalle koitua suoria kustannuksia.
  Eduskunna tai jostain vastaavilta sivuilta voitte käydä kaivammassa ko tekstiä.
   
 19. Trex

  0   0   0

  Liittynyt:
  26/6/02
  Viestit:
  913
  Tykkäykset:
  0
  Mitä olen keskustelua aiheesta uutisryhmissä seurannut, olen ymmärtänyt asian seuraavasti. (Alla oleva perustuu suomalaisissa uutisryhmissä kuulemaani tietoon sekä Ficoran sivuihin):

  Ikinumeroita varten ilmeisesti perustetaan oma numeroavaruus. Ainoat vapaat numeroavaruudet, jotka on käytettävissä nykysäädöksin matkapuhelinverkkoja varten, ovat 047- ja 048-alkuiset numerot. Lisäksi osa 043-, 045- ja 049-alkuisista numeroista on vapaana. Matkaviestinverkkojen suuntanumerot

  Lisäksi uutisryhmissä todettiin, että asia hoidettiin Ruotsissa vastaavalla tavalla.


  EDIT: Löysin mielenkiintoisen lausahduksen Liikenne- ja viestintäministeriön sivuilta koskien ikinumeroita: "Jatkossa on tutkittava yhtenä vaihtoehtona puheluiden hinnoittelua asiakkaan vanhan numerosuunnan mukaisesti." (Liikenne- ja viestintäministeriön tiedote) Tämä selkiyttäisi hinnottelu, mutta aiheuttaisi mielenkiintoisen tilanteen.

  Esim. Henkilöllä A on Soneran liittymä ja henkilöllä B Radiolinjan. Ikinumeroiden käyttöönoton yhteydessä kumpikin vaihtaa DNA:han numeroiden muuttumatta. Oletetaan siis, ettei uutta numeroavaruutta tulisi. Nyt jos A haluaa soittaa B:lle, joutuu hän maksamaan puhelustaan kuin B olisi Radiolinjan asiakas, vaikka todellisuudessa molemmat ovat DNA:n asiakkaita. (Yleensähän saman operaattorin liittymien väliset puhelut ovat muita halvempia, mutta nyt halpaa hintaa ei voi hyödyntää.)
   
 20. Pakana Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  554
  Tykkäykset:
  0
  Niinhän se tuli aikanaan lakimuutos joka pakotti lankaoperaattoritkin ottamaan tuon "kiinteän" numeron käyttöön ja noin ne sen toteutti. Lakikaan kun ei saa suoraan määrätä mitään toimintatapaa (eli ei voida määrätä että soneran on annettava osa numeroistaan muiden käyttöön vaan määrätään että operaattorin on annettava mahdollisuus numeroon joka ei vaihdu operaattorin vaihtuessa). Mä voisin lyödä pienehkön vedon tästä asiasta - ja saattaa tuosta "ikinrosta":kin tulla vain muutamien liittymäkeplottelijoiden huvi, aika harva kai loppujen lopuksi viitsii.
   

Jaa tämä viestiketju