Ideatuote kehitti ikäihmisten selkoluurin

Keskustelu osiossa 'Nokia ja Microsoft', aloittaja J.J-75, 7/1/07.

 1. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  http://www.tietoviikko.fi/doc.te?f_id=1088880&s=r

  [Jenni Laurila 5.1.2007, 14:05]

  Suomen Ideatuote on kehittänyt ikäihmisille tarkoitetun selkopuhelimen.
  Puhelimen kehittämisen taustalla on ajatus siitä, että suuntaus puhelinten kehitystyössä on unohtanut ikäihmiset.

  Kuitenkin ikäihmisten ryhmä on suuri ja kasvaa koko ajan.

  Henna Sirniö Suomen Ideatuotteesta kritisoi, että yhä pienempään kokoon pakattu tekniikka monimutkaisine toimintoineen ei usein sovellu ikääntyneen henkilön käyttöön: pienet tekstit eivät erotu, näppäimet ovat liian pienet ja hankalat valikkorakenteet vaikeakäyttöisiä.

  Sirniön mukaan selkopuhelin on teknisesti tavallinen gsm-verkossa toimiva matkapuhelin, jossa ei kuitenkaan ole ollenkaan näyttöä.

  Soiton aloitus- ja lopetusnäppäinten lisäksi siinä on vain viisi pikavalintapainiketta, joiden alle voidaan tallentaa tarvittavat numerot.

  Hätänumeroa ei tarvitse tallentaa muistiin, vaan puhelin soittaa hätänumeroon automaattisesti, kun luurinäppäintä pidetään pohjassa kolmen sekunnin ajan.

  Puhelimessa on mukana kuulokeliitäntä ja kaulanauha. Heikkokuuloista henkilöä auttavat voimakastehoinen mikrofoni ja kaiutin sekä värinähälytys.

  Suomen Ideatuotteen mukaan puhelin sopii ikäihmisten lisäksi hyvin myös näkövammaisille, kehitysvammaisille ja pienille lapsille.

  Sirniön mukaan puhelin tuntuu vastaavan hyvin kansalaisten odotuksia. Suomen Ideatuote oli viime vuonna yhteydessä useisiin ikääntyneiden parissa työskenteleviin organisaatioihin selvittääkseen, mitkä ominaisuudet puhelimessa pitää olla.

  Tavoitteena puhelimelle oli, että se palvelee tarkoitustaan, mutta hintataso säilyy kohtuullisena.

  --------------------------------------------------------------------

  Eli siinäpä vinkkiä niille jotka kyselee alvariinsa ikäihmisille suuntautuneita puhelimia. Sellanen on tulossa. Eipä ollu kuvaa missään tietty, mitä lienee sitten ajateltu tekijöistä. Nokia?


  Tää piti kyllä kirjottaa matkapuhelimet osioon, eipä saanu siirrettyä enään, joku vois jeesiä jos katsoo tarpeelliseksi.
   
 2. nolifer

  0   0   0

  Liittynyt:
  11/8/05
  Viestit:
  151
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  iPhone 4 32GB | Sonera
  Miten musta tuntuu että toi aiheuttaa turhia hätäpuheluita...
   
 3. Ammattilainen Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/6/02
  Viestit:
  4939
  Tykkäykset:
  26
  Sama tuli itselläni heti mieleen. Monet, jotka eivät oikein osaa käyttää puhelintaan, painelevat muutenkin näppäimiä tosi pitkillä painalluksilla. Jos tuossa on vaikka viimeisten soitettujen numeroiden esille saanti yhden vihreän luurin painalluksen takana, tulee siitä sitten ilmeisesti hätäpuhelu, kun sormi nukahtaa siihen luurille.
   
 4. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Muistaakohan ne painaa 3 sekuntia luurinappiakaan?
   
 5. Crossfade

  Crossfade Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  2/12/02
  Viestit:
  2011
  Tykkäykset:
  0
  Jos puhelimesta pitää noin yksinkertanen tehdä niin ei silloin kyllä enää kannata puhelimiin ylipäätään koskea.
  Tolla puhelimella tulee varmasti aiheettomia hätäpuheluita enemmän ku millään muulla luurilla! Varmaan naisten suunnittelema puhelin ;D
  Ei edes näyttöä?!? Ei näe kuka soittaa yms.. hahah
   
 6. kimmo Vieras

  0   0   0

  Tätä nyt en ymmärrä ollenkaan. Eikö nyt todella mahdu nykynuoren tajuntaan, että monet vanhemmat ihmiset haluavat käyttää puhelinta pelkästään puhuakseen toisten ihmisten kanssa. Ei mesejä, ei sposteja, ei mms.viestejä, ei wappia, eikä mobiiliteeveetä, eikä myöskään mp3-soitinta. Heitä varten voisi olla todella yksinkertainen puhelin tehtynä.
  Ei tästä nyt niin kauaa ole kun tuo oli todellisuutta kaikissa luureissa. Vielä tänäkin päivänä löytyy laitteita millä voi kommunikoida, eikä välttämättä vastatessa tiedä kuka soittaa. Laitetta kutsutaan nimellä "lankapuhelin". Oli käytössä meidänkin maassamme kymmeniä vuosia, ja vieläkin siihen törmää aika ajoin.
  Ja laitetaan nyt tähän vielä, että itsekään aivan varma miten tuo 3n sekunnin painallus toimisi käytännössä. Voipi lisätä turhia hälytyksiä hätäkeskuksiin.
   
 7. Mie

  Mie Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  10   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  2221
  Tykkäykset:
  45
  Puhelinmalli:
  Lenovo Moto Z2 Play
  Ei ole niissä vanhusten tällä hetkellä käyttämissä lankapuhelimissakaan. Sulle jäi nyt ilmeisesti epäselväksi se kenelle tämä puhelin on tarkoitettu. Näiden ikäihmisten puhelimissa näytöt pitäisi olla taulu-tv:n kokoisia jotta niitä voisi lukea ilman lukulaseja... Ilman näyttöä jää puhelimeen huomattavasti enemmän tilaa suuremmille näppäimille jotka taas helpottavat näiden ikäihmisten puhelimenkäyttöä. Tuo hätäpuhelun soittaminen suoraan vihreällä luurilla on kyllä käsittämättömän hölmö idea, mutta muuten kuulostaa oikein hyvältä keksinnöltä jolla kaikki saavat yhteyden ikäihmiseen ja hän puolestaan pystyy soittamaan läheisilleen helposti pikanäppäimillä.

  EDIT: Hyvä Kimmo... Ehdit ensin. ;)
   
 8. Crossfade

  Crossfade Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  2/12/02
  Viestit:
  2011
  Tykkäykset:
  0
  Puhelin jossa on vain 5 pikavalinta painiketta yms. on tarkoitettu ennemmin kehityvammaisille kuin vanhuksille. Toi onjo vanhusten aliarvioimista.
  Mielestäni kyllä vanhustenkin kannattaisi tottua vaikka näkemään näytöltä kuka soittaa, isoin kirjaimin vaikka sitten. Ja yksinkertainen puhelinluettelolista missä on tuttujen nimet on yhtä helppo käyttää ku yhden napin painallus. Siinä on vaa se että mahtuu vaikka 10 kaverin nimet sinne.
  Iso näyttö, ja säädettävä fontin koko. Erittäin yksinkertainen käyttis, yksinkertaiset asetukset yms. Näytön ansiosta pärjäis vaikka 3 napilla. Vastaus näppäin, nuoli ylös ja alas.
   
 9. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Kyllä vanhuksien pitäisi oppia käyttämään, jos kerran on vanhuksia jotka käyttää. Asenne kysymys, "minähän en tuota osaa käyttää", veikkaan, että usein näin on.
   
 10. Qwertyi

  Qwertyi Vuoden foorumilainen 2010, VIP vuodesta 2016

  Palaute - 100%
  26   0   0

  Liittynyt:
  7/12/05
  Viestit:
  29276
  Tykkäykset:
  7527
  Puhelinmalli:
  Sony Xperia XZ1
  Eikös Benefonilla ollut samantyylinen laite jo vuosia sitten markkinoilla. Muistaakseni siihen sai tallennettua 2 numeroa ja puhelimen päässä oli namiska josta soitto lähti hätäkeskukseen paikannustietojen kera.
   
 11. sane Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/5/03
  Viestit:
  1761
  Tykkäykset:
  13
  Ainakaan oma pappani 81v ei ole oppinut jotain yksinkertaista Nokiaa käyttämään. Siinä ei ole luurinäppäimiä, vaan se navi-näppäin, sit c-näppäin ja numerot. Asetettu niin, että se vastaa kaiksta paitsi tuosta c-näppäimestä, ja silti se sitä painelee aina välillä sitä c-näppäintä. Eikä se osaa kattoa kuka soittaa, eikä etsiä puhelinluettelosta soitettavaa, vaan käyttää aina numeronäppäimiä jos ylipäänsä kännykällä uskaltaa soittaa.
   
 12. luurri

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/1/03
  Viestit:
  113
  Tykkäykset:
  0

  Liitetyt tiedostot:

 13. kimmo Vieras

  0   0   0

  Jotain tällaista koitan itsekin ajaa takaa näissä keskusteluissa. Sitä kun on itse nuori ja nätti, niin ei tule ajatelleeksi millasia ongelmia matkapuhelin voi ikäihmiselle aiheuttaa.
  Ostimme äidillemme aikoinaan Nokian 1100sen, kun se oli melko yksinkertainen käyttää. Pelkästään navinäppäin, ei juuri muuta.
  Opiskeltiin luuri käyttöä ja kaikki tuntui menevän hienosti. Aloin ihmetellä laskussa(maksetaan hänen lasku) olevia tekstiviestejä, kun tiesin ettei hän sellaisia lähetä. Selvisi että hän painelee useamman kerran peräkkäin navinäppäintä, jolloin se menee ensin tekstiviesteihin sitten kirjoittaa ja sitten lähettää sen ekaan numeroon listassa, joka sitten olikin operaattorin Asiakaspalvelu.
  Toinen esimerkki, näen luuristani että äitini soittaa, vastaan, puhelu katkeaa. Soitan takaisin ja tiedustelen katkeamisen syytä, äitini toteaa;"siinä näytöllä luki katkaise". Kysymys ei ole dementoituneesta vanhuksesta, vaikka ikää onkin reilut 70v, vaan ihmisestä joka ei ole tottunut nykytekniikkaan ja koittaa sitten toimia jonkun näytön ohjeiden mukaan, ajattelematta mitään.
  No joo, tämä taas tällä erää.
   
 14. irritus

  irritus Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/1/05
  Viestit:
  1818
  Tykkäykset:
  315
  Puhelinmalli:
  Nokia 6630, 700, N-Gage, Siemens M35
  Navi-näppäin on yksinkertaisuuden illuusio.

  Huomattavasti selkeämpää on kun puhelimessa tärkeille toiminnoille on oma nappinsa. Ainakin luuri auki ja luuri kiinni pitää olla erikseen.
   
 15. kimmo Vieras

  0   0   0

  Tämä on kyllä tullut todettua. Jälkeenpäin ajateltuna, vihreä-/punainen luuri olisi ollut paljon järkevämpi puhelinvalinta hänen tapauksessaan. Nyt ei kuitenkaan enää uskalla mennä toista luuria tarjoamaan, kun kerta kuitenkin jo soittaminen ja puheluiden vastaanotto häneltä mallikkaasti sujuu.
   
 16. vtormane

  vtormane Aktiivinen jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  4439
  Tykkäykset:
  0
  copy that.
   
 17. Teme76 Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/6/04
  Viestit:
  132
  Tykkäykset:
  0
  kotiin käy GSM-pöytäpuhelin:
  [​IMG]

  toimii tuo toki muutaman tunnin akullakin, mutta ei ihan mene taskuun...
   
 18. siili

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/11/04
  Viestit:
  87
  Tykkäykset:
  0
  © varoitus: sisältää ideoita

  Ihmettelen jo pitkään tätä jatkuvaa puhelinvalmistajien ajattelemattomuutta kovasti kasvavaan asiakasryhmään. Aivottomuuttako?

  Tuo sakasalaisessa kuvassa (katso linkki tässä oksassa) näkyvä känny on kyllä hieman ylilyöntiä/ala-arviointia. Mutta totuus on se että monille jo pelkkä pienehkö näyttö ja ns. softanäppäimet aiheuttavat stressia. Myös esim. halpis ns monoblock Noksujen näppäinlukko on aivan liian hankala ellei mahdoton käyttää.

  Joten, ratkaisuna näkisin joko taivutettava elastinen kansi joka peittää nappulat (SE tapaan, vaan ilman mitään ylimääräisiä nappuloita) tai mikrofooni (vipu vanhojen Sony CMD kännyjen tapaan) sekä noin tusinan nappuloita (jossa on tilaa ainakin 10 pikavalintapainikkeelle). Siis ei näyttöä ollenkaan. Yhden pikanappulan taakse saa sijoittaa vaikka useita numeroja kun ensin painaa, sitten laske, sitten painaa uudestaan sanotaan 3-4 sekunnin sisällä (juuri tällä tavalla voisi sijoittaa esim. tuo SOS 112 niin ei tule liikaaa valehälytyksiä). Puheluun vastataan avaamalla kannen/mikin, lopetetaan sulkemalla. Mikäli känny putoaa, kansi/miki ei rikkoutuu avattunakaan, elastisen pehmeän materiaalin ansiosta. Ja viimeinen piirre - näytön puute ei estä näyttämään kuka soitti: Noksu 6060 tavoin siinä on punainen tai monivärinen ledi, joka vilkkuu kun puhelu on tullut (eikä vastattu), mutta se sijoitettaisiin ei vaan epämääräisesti kannen keskelle, vaan juuri sen pikavalintanäppäimen taakse, kuka soitti (kaksoisvilkku voisi kertoa soittaa takaisiin painamalla ko. näppäintä kahdesti kuten kirjoitin 112 tapauksessa yllä). Mikäli soittaa/soitti tuntematon, painetaan esim. erillistä (esim. vihreä luuri) näppäintä, joka vilkkuu... Vaikeata keksiä miksi akun kestoaika ei voisi olla viikko valmius ja reilusti tuntikausia puhetta. Hinta 50...150 EUR (puhuvan kellon nappi, kaiutintoiminnon ehkä yhdistetty nappi, langaton handsfree puhetunnistuksineen ehkä lisäisivat käyttömukavuutta).
   
 19. MS

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/11/02
  Viestit:
  19
  Tykkäykset:
  0
  Muotoilijoiden pitäisi suunnitella siistejä isompikokoisia matkapuhelimia, missä on isommat näppäimet ja isommalla fontilla kirjaimet näytössä. Kun ikää tulee riittävän paljon lisää (~60-v.) niin alkaa näkö heikentymään. Kaukolaisella pitäisi nähdä kunnolla käyttää puhelinta.

  Käyttöliittymissä on huomattavan paljon kehitettävää. Käyttöliittymätutkimukseen pitäisi panostaa vieläkin enemmän.
   
 20. samumanu Vieras

  0   0   0

  Itse kun aikoinaan kännyjä möin olis ehdottomasti eniten mennyt tuollaista isolla näytöllä/fonteilla olevaa mallia, hinnalla ei niin olisi ollut kaikille edes väliä mutta eipä ollut nokialla ainakaan semoista tarjota. Sattui olemaan keskimääräistä vanhempia asiakkaita silloin paljon. Luulis jonkun tarttuvan asiaan koska itekin uskon että markkinoita olisi.
   

Jaa tämä viestiketju