Mobiili.fi Huawei P9:n erikoisuus on uudenlainen Leica-tuplakamera – Mobiili.fin ensikokemukset...

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelinuutiset', aloittaja Uutissyöte, 6/4/16.

Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.
 1. Uutissyöte

  Uutissyöte

  Liittynyt:
  28/6/15
  Viestit:
  2120
  Tykkäykset:
  4
  Huawei julkisti tänään Lontoossa 5,2 tuuman P9:n ja 5,5 tuuman P9 Plussan, uudet huippupuhelimensa. Tarkemmat tekniset perustiedot uutuuksista löytyvät jo aiemmasta uutisestamme, ja alla ovat puolestaan pikaiset ensikokemukset ja mietteet P9-uutuudesta.

  Suomeen uutuuksista saapuu ensin vain P9, 549 euron hintalapulla. P9 Plussan mahdollisesta saatavuudesta tietoa saadaan vasta myöhemmin.

  Kamera on erikoinen – todelliset kyvyt selviävät myöhemmin


  P9:n ehdoton erikoisuus on sen kaksoiskamera, joka on toteutettu yhteistyössä saksalaisen legendaarisen kameravalmistajan Leican kanssa.

  Kaksoiskameroita on nähty aiemmin muutamissa puhelimissa, mutta P9:ssä ratkaisu on uudenlainen: siinä on yhdistetty yksi normaali 12 megapikselin Sony IMX286 -kamerasensori sekä toinen mustavalkokamera (monochrome).

  [​IMG]
  P9:n erikoisuus on sen kaksoiskamera, jossa on normaali värikamera- ja mustavalkokamera.


  Yksi kaksoiskameroille aiemminkin tyypillinen ominaisuus on läsnä P9:ssäkin: tallentuvan syvyysinformaation myötä kuvia voi uudelleentarkentaa kuvan ottamisen jälkeen eri kohtiin.

  Lisäksi Huawei korostaa P9:n kameraratkaisun keräämää valon määrää: kamera nappaa valoa 90 prosenttia Samsungin Galaxy S7:ää enemmän ja jopa 270 prosenttia enemmän kuin iPhone 6s, kertoi Huawei julkistustilaisuudessaan. Lisäksi erillisen mustavalkokameran ansiosta mustavalkokuvien pitäisi olla poikkeuksellisen tarkkoja.

  Kahta kameraa hyödynnetään myös kuvien tarkennuksessa. P9:ssä on kolme automaattitarkennuksen toimintatapaa, joista yksi on perinteinen kontrastiin perustuva tarkennus, toinen käyttää kameran yhteydestä löytyvää laseria sekä kolmas syväterävyyttä, jota voidaan mitata kahden kameran ansiosta. Puhelin valitsee näistä automaattisesti kuvaustilanteeseen sopivan, esimerkiksi laserin läheltä kuvatessa.

  Leican läsnäolo näkyy myös erityisissä Leica-kuvaustiloissa, joita on mukana kolme: Standard, Vivid Colors ja Smooth Colors. Nämä mukauttavat kuvaa eri tavoin.

  Kameransovelluksen käyttöliittymä on myös tehty Leican malliin, fontteihin ja mukana on jopa erityinen Leica-suljinääni. Nyt kamerassa on mukana myös laajat manuaalisäädöt mahdollistava käyttötila. Kokonaisuutena kamerasovellus ja sen käyttöliittymä vaikuttavat mukavan helppokäyttöiseltä.

  P9 ja P9 Plus ovat kameroiltaan identtiset.

  Tänään ei vielä ollut mahdollista testata P9:n kameraa rauhallisissa oloissa, joten palaamme erityisesti kameran eli P9:n tärkeimmän ominaisuuden osalta asiaan myöhemmin arvostelussamme puhelimesta.

  Kevyt ja mukava kädessä


  P9:n ja Plussan rakenne on nykypäivänä jo varsin perinteinen – aluminiinen unibody-runko. Näytöt ovat suhteellisen kookkaita molemmassa mallissa puhelimen kokoon nähden: esimerkiksi P9 on iPhone 6s:n kokoa, mutta näyttö on 5,2 tuumaa 4,7 tuuman sijasta. Samoin P9 Plus on pienempi, mutta sisältää 5,5 tuuman näytön kuten iPhone 6 Plus.

  [​IMG]
  P9 istuu erittäin hyvin käteen ja on kevyt.


  P9:n laatutuntumassa tai viimeistelyssä ei pikaisella pyörittelyllä ole moitteen sijaa. Myös käteen puhelin istuu hyvin, ja etusormi löytää hyvin puhelimen takaa löytyvälle sormenjälkitunnistimelle. Erityisesti huomiota puhelimessa kiinnittää sen tarjoama keveyden tunne – ilmoitettu paino on 144 grammaa. Kokonaisuutena P9 tarjoaa mielestäni kädessä paremman tunteen kuin verrokkina rinnalla ollut iPhone 6s.

  Myös näyttö on hyvää nykypäivän tasoa. Huawei on pitäytynyt järjellisessä 1920×1080 pikselin Full HD -tarkkuudessa, joka on aivan riittävä. P9:n näyttöä voi myös kehua kirkkaaksi ja värikylläiseksi.

  P9 Plussan näytön erikoisuus on sen sisältämä Press Touch eli kahden tason paineentunnistus Applen iPhone 6s:n 3D Touchin malliin. Pikaisella kokeilulla Huawein Press Touchin käyttömukavuus ei yllä Applen 3D Touchin loistavalle tasolle, vaan erityisesti vaste painalluksiin jää epämääräiseksi. Press Touchia voi hyödyntää esimerkiksi kuvien zoomauksessa, pikaoikoteinä sovelluskuvakkeissa, näytön yläkulmista kovemmin painamalla avautuvina kahtena suosikkisovelluksena tai piilottamalla näytön alareunan kolme toimintopainiketta korvatan ne kovilla painalluksilla samoista kohdista.

  [​IMG]
  P9 takaa. Kamerat eivät ulone muusta puhelimesta.

  [​IMG]
  P9 on 6,95 millimetriä paksu.

  Suorituskyvyssä mukana kärkikisassa


  Sekä P9:ssä että P9 Plussassa on Huawein HiSiliconin Kirin 955 -järjestelmäpiiri, joka on aiemmin nähdystä Kirin 950:stä korkeammilla kellotaajuuksilla varustettu versio. Kahdeksanytimisen ARMin big.LITTLE-arkkitehtuurin mukaisen piirin neljä tehokkaampaa A72-suoritinydintä sykkivät Kirin 955:ssä 2,5 gigahertsin maksimitaajuudella aiemman 2,3 gigahertsin sijaan.

  Kirin 955:n suorituskyvyn pitäisi olla karkeasti samaa tasoa kuin viimeisimmissä huippupuhelimissa nähdyissä Qualcommin Snapdragon 820:ssä sekä Samsungin Exynos 8890:ssä, eli tältä osin P9 sopii hyvin kilpailemaan huippuluokkaan esimerkiksi Samsungin Galaxy S7:ää ja LG:n G5:tä vastaan.

  [​IMG]
  P9:ssä on suuri akku ja myös piirin pitäisi olla virtapihi. Lupaavat lähtökohdat hyviin toiminta-aikoihin.


  Akunkeston osalta P9:n pitäisi olla hyvällä tasolla: Huawei itse kehui sitä tarkasti 43,8 prosenttia paremmaksi akunkeston osalta kuin iPhone 6s. Virtaa tarjoaa 3 000 milliampeeritunnin akku, mutta pidemmässä testissä nähtäväksi jää onko komeat toiminta-ajat saavutettu osittain Huaweille aiemmin tyypillisen aggressiivisella taustasovellusten sulkemisella.

  Mukana on myös pikalataus, joka 10 minuutissa tuo jo 5 tuntia puheaikaa. P9 Plussassa on vielä perus-P9:tä nopeampi pikalataus.

  Ohjelmistopuolella ei juuri uutta


  Ohjelmiston osalta Huawei ei ole nyt paljoa uusia merkittäviä erikoisuuksia. Tärkeintä onkin, että P9 tulee Androidin tuoreella 6.0 Marshmallow -versiolla.

  Huawein omasta Emotion UI:sta on P9:ssä viimeisin EMUI 4.1 -versio, mutta pääpiirteet, kuten ulkoasuteemat sekä puuttuva erillinen sovellusvalikko, ovat ennallaan.

  Mielenkiintoinen uudistus on Huawein lupaama tiedostojärjestelmän kohennus, jonka myötä puhelimen pitäisi pysyä nopeampana pidempään eikä suorituskyvyn pitäisi heiketä muistin täyttyessä ja sekoittuessa.

  Huawei kertoi, että P9:ssä on uusi Wi-Fi-yhteydet järjestykseen toimivuudeltaan (QoE, quality of experience) laittava ominaisuus.

  Oikea hinta tekee P9:stä todella varteenotettavan vaihtoehdon


  P9 tulee myyntiin Suomessa huhtikuun lopussa, 29. huhtikuuta, 549 euron hintalapulla, joka koskee 3 gigatavun RAM-käyttömuistilla ja 32 gigatavun tallennusmuistilla varustettua versiota.

  Hinta on kilpailevia lippulaivapuhelimia edullisempi, mutta viime vuoden P8:n lanseeraushinnasta Huawei on hilannut hintaa 50 euroa ylöspäin tänä vuonna.

  Ensikokemusten perusteella hieman kilpailijoita edullisemman hintansa myötä P9 tarjoaa oivan vaihtoehdon huippupuhelimen valintaa kevään aikana pohtivalle. Hyvä laatutuntuma ja mahdollisesti myös erikoinen kamera ovat sen kovimpia valtteja.

  Toistaiseksi Suomessa katseet suuntautuvat P9:n perusmalliin. Suuremman P9 Plussan tarkasta myyntiintulon aikataulusta tai hinnasta Suomessa ei ole vielä mitään tietoa.

  Laajempi arvostelu P9:stä julkaistaan Mobiili.fissä lähiviikkojen aikana. Puhelin on jo käsissämme, joten jos siitä herää nyt heti jotain erityistä kysyttävää, kysy alla kommenteissa niin vastaamme.

  Jatka lukemista...
   
Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.

Jaa tämä viestiketju