Huawei käy vieraissa - pystyykö estämään?

Keskustelu osiossa 'Datatuotteet', aloittaja NHi, 20/6/09.

 1. NHi Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/4/09
  Viestit:
  145
  Tykkäykset:
  7
  Puhelinmalli:
  Ykkösluuri Nokia E90, Kakkosluuri E71, kolmoskapula Samsung Omnia7
  Käyttötilanne:
  1. Elisan dataliittymä
  2. Huawei E169 tikku
  3. Mobile Partner softassa Network Type - "WCDMA Only"
  4. Mobile Partner softassa Registration Mode - "Manual"
  5. Käytössä suunta-antenni
  6. Elisan tukiasema 12 km päässä. Mäki käyttöpaikan ja Elisan maston välissä. Tukiasema on ainut Elisan 3G lähimailla. Mäet rajaa tehokkaasti yhteyden suunnan tuohon mastoon.
  7. Yhteys syntyy ja data liikkuu. Mobile Partnerin näytössä tolppia 0-2 kpl.
  8. DNA tukiasema 4 km päässä. Näköyhteys. Kaverilla täysi 3G kenttä DNA:n liittymässä.
  9. Molempien operaattoreiden Cell ID:t tiedossa.

  Ongelma:
  Ajoittain Elisan dataliikenne pysähtyy, vaikka Mobile Partneriin ilmestyy täydet tolpat. Näytössä komeilee teksti "HSDPA Elisa". Data ei kulje. Jokin ajan kuluttua tolppia jälleen 0-2 kpl ja data kulkee. Yhteys ei siis katkea.

  Analyysi:
  Kun tutkin asiaa Mobile Data Monitoring Applicationilla, niin näyttäisi käyvän niin, että ajoittain Huawei E169 kyllästyy heikkoon signaaliin ja ottaa yhteyden tuohon DNA:n tukiasemaan (Cell ID on DNA:n). Rekisteröinti ei luonnollisesti onnistu ja data ei liiku. Jonkin ajan kuluttua yhteys palaa Elisan tukiasemaan, Mobile Partnerin näytössä on taas 0-2 tolppaa ja data kulkee.

  Ongelma on ilmaantunut sen jälkeen kun DNA sai oman 900 MHz 3G verkkonsa alueelle. Signaali on melkoisen hyvä johtuen suorasta näköyhteydestä.

  Merkillinen ongelma. En uskoisi, ellen olisi itse testannut ja havaintoja tehnyt. Onkohan vika vain tuossa minun Huawei pulikassa ja se siis ainut, joka vieraissa käymisestä on jäänyt kiinni? Milläs tällaisen vieraissakäynnin saisi loppumaan? Eihän se sellainen sovi!!!

  Onko joku keksinyt keinon, jolla Huawein saa lukittua haluamaansa soluun?
   
 2. irritus

  irritus Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/1/05
  Viestit:
  1819
  Tykkäykset:
  317
  Puhelinmalli:
  Nokia 6630, 700, N-Gage, Siemens M35
  Mikäli Elisan signaali on niin heikko että se häipyy ajoittain (kuuluvuuden putoaminen nollaan viittaisi siihen), kyseessä ei ole vika vaan GSM/UMTS-laitteiden normaali toiminta. Oman verkon häipyessä päätelaite nappaisee mistä hyvänsä kuuluvasta verkosta kiinni ollakseen tarpeen vaatiessa valmis soittamaan hätäpuhelun.

  Olisi mielenkiintoista tietää miten muut UMTS-päätelaitteet (muunmalliset tikut kuin E169 tai puhelimet) käyttäytyvät teillä. Jaksavatko ne pysyä Elisan verkossa kiinni vai herjaavatko nekin "Valitse verkko" tms. aina välillä.

  Toki päätelaitteiden herkkyyksissäkin on eroja. Mökillä Nokian E70 hädin tuskin näkee UMTS2100-verkkoa eikä rekisteröityminen onnistu. 6630 rekisteröityy ja puhuminen onnistuu niin kauan kun ei lähde mäen päältä liikehtimään.
   
 3. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Tuolta se tosiaan kuullostaa, ja jos aijemmin ei ole ollut muita 3G verkkoja alueella niin ongelma vasta nyt ilmennyt.

  Paras tapa korjata ongelma on kai vaihtaa liittymää, jos Elisassa määräaikaisuus, niin sitten pitää Elisaa pöytälaatikossa (minimi kk maksulla )kunnes tilanne paranee ja siihen asti käyttää DNAta.
   
 4. irritus

  irritus Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/1/05
  Viestit:
  1819
  Tykkäykset:
  317
  Puhelinmalli:
  Nokia 6630, 700, N-Gage, Siemens M35
  Olethan tarkistanut ettei tikussa ole ikivanha firmware sisässä?

  En ole varma onko Firmware 11.314.12.31.00 uusin, mutta jos omasi on tuota vanhempi niin päivitä ihmeessä tikkusi. Huom. tuo numerosarja on nimenomaan Firmware:n versio, ei Mobile Partner-ohjelmiston versionumero.

  Jos Elisalla ei ole tarjolla tikkuun omaa päivitystä, geneerinen päivitysohjelma löytyy Huaweilta Products and Servces / Terminals / Services / Software / Mobile Broadband / UMTS / E169.
   
 5. -VJ- Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  7/11/04
  Viestit:
  407
  Tykkäykset:
  28
  Puhelinmalli:
  Galaxy S6, iPhone 4S
  Samanlaista tekee. Elisan 2100 MHz 3G tukiasema on 12 km päässä ja perusgsm-masto alle km päässä.

  Välillä bitin vipellys pysähtyy kuin seinään ja yhteysohjelman kentänvoimakkuus pomppaa täysille. Jos 3G ei heti tokene takaisin, niin yhteysohjelma vaihtaa pienen hetken päästä tunnuksesta WDCMA GPRS:ään ja kompuutterin kaiuttimet aloittavat hirvittävän surinan. Juuri kun ehdin sammuttaa kaiuttimista virran (äänenvoimakkuussäätö ei vaikuta surinaan) ohjelma löytää taas 3G signaalin ja bitin kulku jatkuu.

  Yksi poikkeus on: MF 636 tikku ei palaa takaisin toimivaan yhteyteen ennenkuin sen käyttää irti mikrosta, E220 ja Icon 225 osaavat palata takaisin toimintaan itsekseen.
   
 6. NHi Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/4/09
  Viestit:
  145
  Tykkäykset:
  7
  Puhelinmalli:
  Ykkösluuri Nokia E90, Kakkosluuri E71, kolmoskapula Samsung Omnia7
  Eipä tullut tuo vaihtoehto mieleeni, koska verkko ei ole aiemmin pätkinyt. GSM verkko on alueella erittäin vahva (kolmen maston valot näkyy), joten luulisi hätäpuhelujenkin änkevän sinne, mutta ei kai sitten.
  Ilman suunta-antennia Elisan 3G verkko ei tänne yllä, joten muista puhelimista ei ole kokemusta. Sain lainaksi E160:n ja se näyttää tekevän samaa.

  Signaalia heikentää vielä se, että suunta-antenni on asennettu elementit vaaka-asentoon. "Virallisessa" pystyasennossa signaali on pykälän/kaksi vahvempi, mutta vaaka-asennossa data kulkee silti tuplanopeudella. Pitänee kokeilla pystyasentoa uudelleen.

  Kellään ei siis ole tiedossa, miten tikku lukittaisiin määrättyyn tukiasemaan/soluun?
   
 7. irritus

  irritus Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/1/05
  Viestit:
  1819
  Tykkäykset:
  317
  Puhelinmalli:
  Nokia 6630, 700, N-Gage, Siemens M35
  Oletko yrittänyt vaihtaa tikun hallintaohjelmasta verkon UMTS only tai WCDMA only-tilaan? Tuon pitäisi lopettaa GSM-verkossa seilailu. (Mutta ei toki auta jos tikku seilaa UMTS-verkosta toiseen.)
   
 8. bhoys

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/4/08
  Viestit:
  50
  Tykkäykset:
  0

  Hmm. olisiko sillä vaikutusta että verkonvalintasi on wcdma only, eli ei etsi edes muita kuin 3G verkkoja hätäpuhelun soittamiseen? En kyllä tiedä jos päätelaitteesta on verkko nollissa ja soittaa hätäpuhelun niin käyttääkö puhelimeen laitettua verkonvalintaa vai etsiikö ihan randomilla jonkun verkon?

  Tukiasemaan tai soluun ei tietääkseni pysty (ainakaan perusohjelmilla) lukitsemaan. Tiedä sitten onko joku koodannut mahdollisuuden lukittautua jollakin ohjelmistolla?
   
 9. irritus

  irritus Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/1/05
  Viestit:
  1819
  Tykkäykset:
  317
  Puhelinmalli:
  Nokia 6630, 700, N-Gage, Siemens M35
  Kauanko olet käyttänyt Elisan UMTS:ia?

  Jos alle vuoden, olethan ottanut huomioon että puiden lehdetkin heikentävät signaalia (ellei antennisi ole todella korkeassa mastossa). Jos olet saanut talvella nippa nappa riittävän signaalin, voi olla että kesällä se vaimenee käyttökelvottomaksi.

  Sekin on mahdollista että yhteys on pätkinyt ennenkin, mutta verkon uudelleen löytyminen on tapahtunut nopeammin silloin kun paikalla kuului vain yksi ainoa verkko.

  Kun tikun asetuksista on valittu WCDMA Only, tikun ei pitäisi käyttää GSM-verkkoa yhtään mihinkään - ei edes hätäpuheluiden soittamiseen.

  Melko erikoista.

  Harmi että Elisan karttaan ei ole merkitty tukiasemia eikä niiden käyttämiä kanavia. Silloin voisi arvioida onko samalla suunnalla kauempana toinen tukiasema joka paahtaa samalla kanavalla ja näin lisää kentänvoimakkuutta, mutta oikeasti vain häiritsee eikä paranna yhteyden laatua. Kentänvoimakkuuta tärkeämpi tieto olisi yhteyden laatu, mutta sitä ei normaalisti mistään näe.

  Uudet tukiasema-antennit ovat nykyään usein X-polarisoituja. Jos antennisi kiinnitykset antavat myöden, ääriolosuhteissa kannattaa pystysuunnan lisäksi kokeilla myös 45° kulmaa.

  Valitettavasti tuo ominaisuus löytyy vain tuotekehitys/testipuhelimista, joita valmistajat eivät myy kuin verkko-operaattoreille.

  Helpoin ratkaisu ongelmaasi olisi varmaan ottaa dna:n liittymä käyttöön, kuten Sovelias tuossa jo ehdottelikin.

  Propellihatturatkaisu on laittaa tikun ja antennin väliin suodatin, joka päästää vain Elisan käyttämät taajuudet lävitseen. Suodattimen, joka ei samalla vaimentaisi sitä jo valmiiksi heikkoa Elisan signaalia tekeminen on vaikeaa, joten tämä ratkaisu sopii vain niille joilla on todella iso propellihattu.
   
 10. zeus Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/7/02
  Viestit:
  246
  Tykkäykset:
  7
  Puhelinmalli:
  iPhone 7 Plus
  Onnistuisiko se, että sim-kortin laittaa kännykkään ja valitsee verkko-asetuksista käytettäväksi manuaalisesti vain omaa operaattoria ja siirtää simin sitten takaisin mokkulaan?
   
 11. Qwertyi

  Qwertyi Vuoden foorumilainen 2010, VIP vuodesta 2016

  Palaute - 100%
  26   0   0

  Liittynyt:
  7/12/05
  Viestit:
  29307
  Tykkäykset:
  7562
  Puhelinmalli:
  Sony Xperia XZ1
  Vaikuttanee pelkästään kyseisessä luurissa.

  Mitenkäs operaattorin roaming-esto? Voisiko siinä olla apu probleemaan?
   
 12. irritus

  irritus Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/1/05
  Viestit:
  1819
  Tykkäykset:
  317
  Puhelinmalli:
  Nokia 6630, 700, N-Gage, Siemens M35
  Ikävä kyllä ei, tuo vaikuttaa vain puhelimen toimintaan.

  Mikäli kyse olisi ollut Saunalahden liittymästä, yksi kikka olisi ollut vielä jäljellä: verkkovierailuoperaattoreiden suosituimmuuslista. Kortin voisi laittaa sellaiseen puhelimeen jolla voi muokata roamingoperaattoreiden suosituimmuuslistaa (esim. Siemens, Motorola, Ericsson; huom! ei Nokia). Lista kannattaa tyhjentää muuten mutta varmistaa että ensimmäisellä sijalla on Elisa.

  Elisan liittymillä roamingoperaattorilistan muokkauksella ei pitäisi olla merkitystä sillä Elisan liittymät toimivat Elisan verkossa, joka on sim-kortin kotiverkko. Jos sopiva puhelin listan editointiin löytyy, voi sitä tietysti kokeilla. Elisa päivittää tuota listaa säännöllisesti etänä, joten jos tämä auttaa, listan editoinnista joutuu tekemään säännölisen puhdetyön.

  Ikävä kyllä ei tuostakaan, sillä Elisalla ei ole verkkovierailusopimusta dna:n eikä Soneran kanssa, joten roaming on jo tälläkin hetkellä estetty.
   
 13. NHi Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/4/09
  Viestit:
  145
  Tykkäykset:
  7
  Puhelinmalli:
  Ykkösluuri Nokia E90, Kakkosluuri E71, kolmoskapula Samsung Omnia7
  Nokia E71 on uskollinen Elisalle ja ei siis käy vieraissa - uskollisuusko ajaa hätäpuheluidenkin edelle?

  E71:n saa ajoittain hetkeksi kiinni Elisan 3G verkkoon. Sen jälkeen verkko vain häipyy ja DNA:n verkkoa ei edes kolkutella. Tuosta suunnasta katsottuna hätäpuheluteoria taitaa ontua?
   
 14. irritus

  irritus Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/1/05
  Viestit:
  1819
  Tykkäykset:
  317
  Puhelinmalli:
  Nokia 6630, 700, N-Gage, Siemens M35
  Eli E71:lläkään ei saa pätkimätöntä yhteyttä? Eiköhän tuo kerro sen että signaali on liian heikko pätkimättömään yhteyteen.

  Todennäköisesti molemmat (Huawei ja Nokia) löytyvät Elisan signaalin hävittyä dna:n verkosta. Normaalisti sitä ei vain näe päälle päin vaan tarvitset asian tonkimiseksi esille Huaweille Mobile Data Monitoring Applicationin ja Nokialle Field Testin.
   
 15. NHi Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/4/09
  Viestit:
  145
  Tykkäykset:
  7
  Puhelinmalli:
  Ykkösluuri Nokia E90, Kakkosluuri E71, kolmoskapula Samsung Omnia7
  Noilla/vastaavilla palikoilla on nimenomaan varmistuttu, että kyse on toisen operaattorin verkkoon "siirtymisestä".

  Tämän sinänsä näkee päällekin päin. Mobile Partnerin 3G signaalipalkit nousevat täydeksi ja dataliikenne pysähtyy, kun Huawei hyppää DNA:n verkkoon. Vähän ajan päästä signaalipalkki putoaa alas, siirrytään Elisan verkkoon ja data alkaa taas liikkumaan.

  Tämä tästä. Siirryin käyttämään DNA:n verkkoa. Siirtonopeudet on suunnilleen samat, mutta pätkiminen loppui.

  -Niko
   

Jaa tämä viestiketju