HTC G1 Android käyttökokemukset

Keskustelu osiossa 'HTC', aloittaja jusutus, 22/1/09.

 1. jusutus

  jusutus Supermoderaattori, Vuoden foorumilainen 2011 Supermoderaattori

  Palaute - 100%
  84   0   0

  Liittynyt:
  5/10/08
  Viestit:
  8877
  Tykkäykset:
  2982
  Puhelinmalli:
  Note 5
  Tänne siis käyttökokemuksia ko. laitteesta. Muu keskustelu, spekulaatio ja kinastelu Android-platformista jatkossakin tänne.

  Asiaan:

  Ostin oman droidin muutama viikkoa sitten ja olen enemmän kuin tyytyväinen hankintaani. Kapula tuli tämän foorumin kautta "uutena", ja kyseessä siis tuo "kehittäjämalli" Dev Phone 1. Toisena vaihtoehtona luonnollisesti se T-Mobilen kytkymalli joita näkyy eBaykin jo olevan pullollaan. Omaa silmää miellytti kuitenkin jo pelkkä takakuori siinä määrin että halusin juuri tuon Dev Phonen, vaikken mikään koodaaja olekaan :) Myyntipakkaukseen sisältyi puhelimen lisäksi kuulokkeet, jenkkimallin laturi, USB-piuha (jolla saa ladattua), 1Gb microSD-kortti ja käyttöönottoohjeet. T-Mobilen pakkauksissa on tietääkseni myös ainakin suojapussi ja 3,5mm kuulokeadapteri, sekä laajemmat ohjeet.

  Käyttöönotto oli pienen alkukankeuden jälkeen yksinkertaista: uusi APN-asetus jossa pelkästään palveluntarjoajan nimi. Gmail-kirjautuminen ja voilá - Android heräsi henkiin.

  Home screen on varsin mainio. Työpöytä laajenee sekä vasemmalle että oikealle pelkästään sormella vetämällä, ja kuhunkin kolmeen ruutuun voi laittaa maksimissaan 16 pikakuvaketta sovelluksille, kirjanmerkeille, soittolistoille jne. Lisäksi saa widgetit valokuville, Google Searchille ja kellolle.
  Pikakuvakkeen saa kopioitua työpöydälle valikosta painamalla haluamaansa kuvaketta pitkään. Työpöydältä sen saa puolestaan poistettua painamalla pitkään, ja pyyhkäisemällä alareunaan ilmestyvään roskakoriin.

  Näppäinlukko on toteutettu mielestäni sekä toiminnallisesti että visuaalisesti hienolla tavalla. Näyttöön piirretään sormella vähintään neljän pisteen kautta kulkeva kuvio, ruudulla oleviin yhdeksään pisteeseen. Luonnollisesti tämän saa myös pois päältä, ja päällemenoajan säädettyä haluamakseen.

  G1:n kosketusnäyttö on kapasitiivinen, eli toimii vain sormella - ei kynällä. Joissain tapauksissa kynää jää hieman kaipaamaan, esim. selaimessa saa joskus zoomata sivua isommaksi jotta osuu johonkin aivan pienimpään linkkiin. Toisaalta taas kynän käyttö on aina "työläämpää", kun sitä saa kaivaa kolostaan ja huolehtia ettei se huku. Sormella tökkiminen on nopeampaa. Näyttö on mielestäni erittäin tarkka. Multitouch on tuettuna - rajoituksin - muttei ainakaan vielä aktivoituna. Kirkkautta olen omassa droidissani pitänyt 60-70% välillä ja silti kirkkaus on mahtava. Näytön resoluutio on 320x480 (HVGA) eli sama kuin iPhonessa, ja koko 3,2". Näyttö kääntyy portraitista landscapeen riittävän nopeasti tarvittaessa. Autorotate ei ole myyntimalleissa aktivoituna (tietääkseni), mutta saa pikkusovelluksella päälle jos puhelimeen on saatu root access.

  Tekstinsyöttö tapahtuu (toistaiseksi) näytön alta paljastuvalla fyysisellä qwertyllä. Näppäimistön tuntuma on omiin räpylöihin mainio, ja virhepainalluksia ei enää muutaman päivän jälkeen pahemmin tullut. Aluksi tuo Enterin ja Backspacen sekoittuminen aiheutti hieman harmaita hiuksia kun tekstiviestit lähtivät vahingossa ennen aikojaan, vaikka piti vain korjata virhepainallus :) Enää ei moista tapahdu. Näppäimistön painallusvaste (*naps*) on hyvä - inhosin E90:n tunnotonta kumista sisänäppäimistöä. Ääkkösetkin löytyy a:n ja o:n takaa. Etukannessa on viisi näppäintä; vihreä luuri, Home-näppäin, Menu-näppäin, Back-näppäin sekä punainen luuri. Jokainen tietänee kunkin merkityksen ja funktion. Menu-näppäimen takaa säädetään useimpien sovellusten asetuksia.

  Hiiren virkaa toimittava "pallo" toimii hienosti. Se on samalla sekä herkkä että tunnokas. Miten mahtaa olla parin vuoden käytön jälkeen? Who cares. Nettisivuilla tuon kanssa on hyvä valita ne linkit joihin sormi ei tahdo osua. Pallo pyörii siis joka suuntaan ja on painettavissa.

  Puhelimen takaa löytyy 3.2 megapikselin kamera, jossa on automaattinen tarkennus. Kameranäppäin on laitteen oikeassa kyljessä ja toimii tunnokkaasti. Itse en kännykkäkuvaamista harrasta niin en osaa kuvanlaatua kommentoida muiden kuin Android-foorumeilla nähtyjen kuvien perusteella: varmasti tavalliselle kuluttajalle riittävä. Videokuvausta ei vielä ole, mutta tämäkin korjaantuu Cupcaken tullessa. Kameran linssin vierestä takakannesta löytyy kaiuttimen reiät, mikä on mielestäni toiseksi suurin miinus koko laitteessa. Soittoäänet kun mykistyvät lähes kokonaan jos puhelin on vähänkin pehmeämmällä alustalla, sillä kuoren "maavaraa" tarjoava nasta on liian matala ja kuori painuu tiiviisti laskupintaa vasten. Takakuoren muoviklipsit ovat myös hieman huonosti suunnitellut - omasta on kaksi jo poikki ja kuori natisee painettaessa jonkun verran.

  Noista nitinöistä sen verran että kun puhelin on ulkoisesti kokonaan muovia, se lähes poikkeuksetta myös jostain kohtaa nitisee. Niin myös tämäkin. Näytön oikea alakulma natisee painettaessa selvästi. Tähän auttoi pieni "creak fix", joka oli varsin simppeli operaatio ja toimii :)

  Kaikkia varmaan kiinnostaa se suurin miinus? Omistajat sen tietävätkin. Akun kesto. Vakioakku kestää nipin napin työpäivän verran aktiivista käyttöä. Omalla kohdalla tuosta ei ole haittaa, sillä pidän luuria joka tapauksessa aina yön latauksessa. Puhelimesta löytyy hyvät työkalut akun tilan tarkkailuun - löytyy mm. varausprosentti, lämpötila ja jännite. Suurimpia syitä akkusyöppöyteen lienevät jatkuvasti päällä oleva verkkoyhteys, kirkas näyttö ja tehokas prosessori. Erityisesti verkon reuna-alueilla 3G- ja EDGE-yhteyden välillä pomppiminen syö akkua todella pahasti. WLAN tuntuu vievän vähemmän akkua ja näytön kirkkauden voi huoletta laskea 50 %:iin akun säästämiseksi. Samoin Gmail-, kalenteri- yms. synkronoinnit kannattaa kytkeä manuaalisiksi ellei sellaisia välttämättä automaattisina tarvitse.

  Google on luonnollisesti hyvin vahvasti läsnä puhelimessa. Valikosta löytyy pikakuvakkeet Gmailiin, IM:ään, Google Mapsiin ja YouTubeen. Google Search on selaimen kotisivu, ja hakupalkki löytyy myös home screeniltä. Kuten myös yhden näppäimen pikavalintana qwertyltä :) Joidenkin antipatia Googlea kohtaan varmasti sulkee tämän puhelimen pois ostoslistalta, mutta siinä saa kyllä vikaa etsiä omasta päästä eikä puhelimesta..

  Android Market on sovelluskirjasto johon kehittäjät voivat lisätä ohjelmiaan, jotka kaikki ovat toistaiseksi vieläpä ilmaisia. Se toimii omana ohjelmanaan eikä selaimen kautta. Marketissa on päävalikot Applications ja Games, jotka kummatkin on jaettu alavalikoihin. Löytyy luonnollisesti myös hakutoiminto. Käyttö on nopeaa ja jouhevaa, ja lataus/asennus onnistuu suoraan Download-nappia klikkaamalla. Erillistä asentamista, allekirjoittamista, varmenteita tms. kikkailuita ei tarvita, toisin kuin eräässä kuuluisassa käyttiksessä (alkaa ässällä) ;) Myös sovellusten hallinta ja poistaminen tarvittaessa on helppoa.

  Tässä listattuna hyviä sovelluksia, sekä lyhyt kuvaus (päivitän listaa ajoittain, viimeksi päivitetty 14.3, poistin pelit listauksesta):

  AnyCut (mahdollistaa omien pikakuvakkeitten luomisen ja vanhojen muokkaamisen)
  AppsInstaller (mahdollistaa ohjelmien asentamisen muistikortilta)
  aTrackDog (tarkkailee ohjelmien päivityksiä, helpottaa päivittämistä huomattavasti)
  Barcode Scanner (nimi kertoo paljon)
  BinHexOct (binääri-heksaali-oktaali -konvertteri)
  Boot Pride (aseta buuttiääneksi esim. Vistan käynnistysääni)
  BuddyMob (toimiva pikaviesticlient, mm. MSN Live -tuki)
  Chee Wee's Screen Timer (voi säätää näytön sammumisen tarkemmin kuin alkp. asetuksista)
  Compass (nimi kertoo)
  Discover (toimiva tiedostonhallintaohjelma)
  DroidSans Tweak Tools (mahdollistaa mm. autorotaten kytkemisen päälle)
  fIRC (ainoa(?) mutta erittäin hyvä IRC-client)
  GraphLite (piirtää mm. nätit sinikäyrät)
  handyCalc (hyvä laskinohjelma, kaikki tarpeelliset toiminnot löytyy)
  imeem (klik)
  JETCET PDF (.pdf:ien lukuohjelma)
  JF Updater (mahdollistaa JesusFreken firmisten helpon päivittämisen ja asentamisen)
  K-9 SMS (vastaava kuin alkuperäinen SMS-softa, mutta ei lähetä viestiä Enterin painalluksesta)
  Missed Call (mahdollistaa indikaattoriledin asettamisen ilmaisemaan esim. saapuneen puhelun tietyn värisellä ja tietyllä nopeudella vilkkuvalla valolla)
  MyBackUp (helppo ja varma backup-ohjelma)
  NetMeter (verkkoliikenteen tarkkailuun)
  Ohmage (kuten alla, mutta toimii myös toiseen suuntaan)
  OHMDroid (laskee vastuksen resistanssiarvon värirenkaiden perusteella)
  Pkt Auctions eBay (eBay-selain)
  QuickPedia (Wiki mobiilimuodossa)
  Opera Mini (toimiva nettiselain)
  Screenshot (nimi kertoo, vain root-käyttäjille!)
  ShopSavvy (vertaile tuotteiden hintoja yms. viivakoodeista)
  SnapShot (hyvä kuvaussofta)
  SnapTell (klik)
  Speaking Pad (puhesyntetisaattori)
  Steel Browser (mahtava nettiselain! virtuaaliqwerty, autorotate, koko näytön tuki, yksinkertaiset valikot, nopea renderöinti, helppo käyttää)
  Stopwatch (sekkari)
  Superuser Whitelist (antaa tietyille ohjelmille root accessin ja hallitsee sitä)
  System Monitor (tarkkailee mm. suorittimen käyttöastetta)
  Talking Clock (nimi kertoo)
  Task Manager (helppo tapa vapauttaa välimuistia)
  Terminal Emulator (root-komennot, mm. reboot)
  TTS Service (puhesyntetisaattorin vaatima kirjasto)
  Time MemoPad (simppeli muistio)
  UnZip (nimi kertoo)
  Useful Switchers (tärkeimmät toiminnot yhden kuvakkeen takana, mm. WLAN)
  Wall Calendar (pieni kalenteri työpöydälle)
  Watts (näyttää akun varauksen graafisesti tiettynä aikavälinä)
  WeatherBug (säätiedot, näyttää lämpötilan notifications barissa)
  Wifi Fixer (WLAN-optimointi)
  Wifi Tether for Root Users (tekee puhelimesta WLAN-tukiaseman esim. läppärille)
  Weekly Wallpaper (kivoja taustakuvia)


  Lisävarustetarjonnan tuotantokin alkaa olla tähän malliin jo hyvässä vauhdissa. Tarjolla on mm. tehoakkuja (1400mAh ja 2200mAh isommalla takakuorella sekä vastaavia 2400mAh kapasiteetilla), pöytätelineitä sekä vara-akun paikalla että ilman, näytön suojakalvoja, kuulokeadaptereita, suojakuoria jne. Itse olen hankkinut full body shield -kalvot, peilipintaiset näytön suojakalvot, pöytälaturin ja vara-akun. FBS-kalvot jätän laittamatta sillä tuohon pintaan ei tunnu kovin herkästi jälkiä tulevan. Näytön suojakalvot ovat vasta Briteistä tulossa. Pöytätelineen sain eilen ja on laadultaan loistava. Siinä on myös paikka vara-akun lataamiseen. Niin ja 8Gb microSDHC-kortti tuli hankittua tuon alkuperäisen gigaisen tilalle.

  Jos kaikesta ylläolevasta löpinästä pitäisi tiivistää muutama lausetta, se kuulostaisi jotakuinkin tältä:

  En ole vielä parempaan puhelimeen törmännyt. Käytön helppous on ainakin itselle tärkeä osa puhelinta, eikä mikään aiemmin omistamistani ole yltänyt samalle tasolle. Hintaisekseen G1 on loistava laite. Jos vähänkin haluaa erottua massasta ja vastailla ihmisten kyselyihin "mikä toi on?", suosittelen lämpimästi :) Ja tulevaisuuden sovellustarjontaa ei avoimen lähdekoodin platformille voi kuin arvailla.

  Benkku15 ja pietini voivat jatkaa mikäli löytyy lisää sanottavaa..
   
 2. Benkku15 Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  18   0   0

  Liittynyt:
  11/9/07
  Viestit:
  2641
  Tykkäykset:
  125
  Puhelinmalli:
  Apple iPhone 7 Plus 256GB Jet Black
  Mitäs tuohon voisi lisätä? :) No okeij valkoinen on hienompi kuin musta :D (tämä tietenkin makuu asia).
  Mutta itse olen ollut todella tyytyväinen puhelimen toimintaan, bugeja ei ole tullut vastaan, softa toimii kuin unelma (mutta niin toimi myös E71), sanoisin että tämä on varsin onnistunut kosketusnäyttö luuri! Vaikka ulkonäkö on jotain ihan muuta. Mutta kun mietit että tämä on 200usd puhelin on tämä hintansa arvoinen. Pesee monet 400-600e puhelimet..

  Mutta eikö nykyään ole Toimivuus ja luotettavuus joka on IN?
  Siksipä tämä on loistava/luotettava hankinta.

  Happy Now? :)
   
 3. DogB

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  2/10/08
  Viestit:
  11
  Tykkäykset:
  0
  Paljonko pulititte omista malleistanne?
   
 4. jusutus

  jusutus Supermoderaattori, Vuoden foorumilainen 2011 Supermoderaattori

  Palaute - 100%
  84   0   0

  Liittynyt:
  5/10/08
  Viestit:
  8877
  Tykkäykset:
  2982
  Puhelinmalli:
  Note 5
  Benkku ota tuo älytön quote pois :D Jep :)

  Oma maksoi ~430€, varusteet toistaiseksi 65€.
   
 5. Benkku15 Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  18   0   0

  Liittynyt:
  11/9/07
  Viestit:
  2641
  Tykkäykset:
  125
  Puhelinmalli:
  Apple iPhone 7 Plus 256GB Jet Black
  Eka Droidi maksoi karvan alle 490e, ja toinen oli pari kymppiä halvempi :)
  Mutta kyllä niitä halvemmallakin saa jo sjaksat odotella huutokuppojen loppuun.
   
 6. jusutus

  jusutus Supermoderaattori, Vuoden foorumilainen 2011 Supermoderaattori

  Palaute - 100%
  84   0   0

  Liittynyt:
  5/10/08
  Viestit:
  8877
  Tykkäykset:
  2982
  Puhelinmalli:
  Note 5
  Höh, Steel Browserissa näköjään on sama bugi kuin alkuperäisessä selaimessa - eli kun valitsee ä:n painamalla a:ta pitkään niin koko aiemmin kirjoitettu teksti maalautuu ja seuraavalla näppäinpainalluksella pyyhkiytyy pois, ja seuraavasta merkistä ä muuttuu takaisin a:ksi. Toivottavasti tuo korjautuu pian, selain on muuten loistava.
   
 7. pietini Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  4   0   0

  Liittynyt:
  7/1/05
  Viestit:
  473
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Honor 8, Sonera/Saunalahti
  Mahtava järjestelmä tuo android, ja hyvä on G1 puhelinkin.
  Akun kesto on suurin miinus, tosin ainakin omalla käytöllä hakkaa vanhan N95:n.
  Käyttöliittymän toiminta ja nopeus on mielestäni ihan samalla tasolla iPhonen kanssa. Ainoa mitä kaipaa on se kahden sormen zoomaus muutamassa paikassa.
  Ohjelmisto tarjonta on jo nyt kohtuu hyvää.

  Yhteis toiminta kalenterin ja yhteystietojen sekä gmailin kanssa on itselle se ykkös parannus muihin käyttämiini puhelimiin, google kalenteri ja yhteys tiedot päivittyvät hetkessä kun niihin tekee muutoksia koneella ja toisin päin myös, myös gmailin postit tupsahtavat samantien puhelimeen. Toki tämän saa muihinkin vaihtelevasti toteutettua, mutta ei ilman virittelyä ja lisä softia.

  Tuohon kun laittaa root oikeudet, saa paljon lisää viriteltävää, tuli asennettua mm. debian, sille en tosin itse vielä ole käyttöä keksinyt :)
   
 8. Sasseli_

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  31/10/07
  Viestit:
  130
  Tykkäykset:
  0
  Paljonko tuo luuri nyt sitten maksaa? Puhutaan "200 usd" puhelimesta, mutta seuraavassa viestissä luurista ollaankin maksettu melkein viis sataa :D
   
 9. oopee

  0   0   0

  Liittynyt:
  4/7/02
  Viestit:
  272
  Tykkäykset:
  0
  Kannattaa katella josko tuosta on/oli Bugi kannassa -> http://code.google.com/p/android/issues/list
  ja pistää sisään jos ei vielä löydy.
   
 10. Villapipo

  0   0   0

  Liittynyt:
  23/1/09
  Viestit:
  3
  Tykkäykset:
  0
  Ite tilasin just ebaysta oman G1:n, ja kustansi 322 euroa. Tuohon tietty alvi ja tullimaksut päälle, eli sinne 400 pintaan se varmaan nousee. Hakkaa silti tuon DEV luurin hinnan, $399 + $25 + $200 + alv + tulli.
   
 11. ponze

  0   0   0

  Liittynyt:
  30/5/07
  Viestit:
  114
  Tykkäykset:
  0
  ei puhelimesta peritä tullitariffia
   
 12. Yksikkö Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  790
  Tykkäykset:
  27
  Puhelinmalli:
  S7 ja 950 xl
  JFv1.41 softa sisällä jonka selain tukee multi touch zoomia ja on muutenkin erittäin pätevän oloinen :)

  Qwertyn layoutinkin muutin ettei tartte näytöltä sohia niittä ääkkosöökkösiä.

  Linkki vielä tuohon uuteen ( HUOM epäviralliseen päivitykseen)

  http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=475381
   
 13. jusutus

  jusutus Supermoderaattori, Vuoden foorumilainen 2011 Supermoderaattori

  Palaute - 100%
  84   0   0

  Liittynyt:
  5/10/08
  Viestit:
  8877
  Tykkäykset:
  2982
  Puhelinmalli:
  Note 5
  Mitenköhän tuo asennetaan Dev Phoneen?

  Plaah, äsken saapui peilipintainen näytön suojakalvo ja laatu todettu paskaksi. :/ Liian paksu, huono pintakerros (tahmea), istuu huonosti, vääristää valkoisen väreiksi paksuudesta johtuen ja luonnollisesti kerää upeasti sormenjälkiä.

  Meinasin saada sydänkohtauksen kun otin alkuperäisen kalvon pois - puolet näytöstä oli liimajälkien peitossa! Varovasti Cifillä ja kiillotusliinalla kihnuttaen onneksi lähtivät jälkiä jättämättä, vaan olivat kyllä tiukassa. Muilla esiintynyt vastaavaa? Mistähän saisi laadukkaan suojakalvon pelkälle näytölle? Full Body Shieldit kyllä on laatikossa mutta siinäkin vain koko etukuoren peittävä kalvo..
   
 14. DogB

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  2/10/08
  Viestit:
  11
  Tykkäykset:
  0
  Niille jotka ovat käyneet hakemassa oman puhelimensa tullista niin oliko teillä kuitit mukana vai minkä mukaan tulli määritti alvin?
   
 15. Yksikkö Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  790
  Tykkäykset:
  27
  Puhelinmalli:
  S7 ja 950 xl
  tuolta kyseiseltä foorumilta löytyy oikeen selkeät ohjeet :)
   
 16. shaft

  0   0   0

  Liittynyt:
  10/12/04
  Viestit:
  192
  Tykkäykset:
  0
  Periaatteessa jos paketissa tulee mukana asianmukainen lähetyslista/kuitti, kelpaa se tullille. Jos ei tule tai siinä on jotain epäselvyyttä (esim. epäilyttävän alhainen hinta), saattavat kunnolliset tullimiehet haluta vilkaista luottokorttilaskuasi tai muita tositteita kaupasta.
   
 17. Yksikkö Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  790
  Tykkäykset:
  27
  Puhelinmalli:
  S7 ja 950 xl
  Ittellä on valkoinen g1 jossa on valkoinen takakuori eli täysin valkoinen, mutta kaikissa kuvissa mitä netissä olen nähnyt takakuori on hopea/harmaa....myös puhelimen kyljestä puuttuu teksti "HTC". Tiedättekö onko nuissa malleissa mitä eroa?
   
 18. jusutus

  jusutus Supermoderaattori, Vuoden foorumilainen 2011 Supermoderaattori

  Palaute - 100%
  84   0   0

  Liittynyt:
  5/10/08
  Viestit:
  8877
  Tykkäykset:
  2982
  Puhelinmalli:
  Note 5
  Juuh nyt vasta tuli kunnolla luettua :) Äsken sain fläshättyä ja nyt latailen backuppeja.. Hienosti näytti selain toimivan :)

  EDIT: Millä tavoin muokkasit tuota näppiksen layouttia?

  EDIT2: Minkäslaiset työpöydät teillä muilla on? Itsellä näyttää atm tältä:

  [​IMG]
   
 19. BulldogPO

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/2/05
  Viestit:
  47
  Tykkäykset:
  0
  Pitänee odotella että softat kypsyvät ja hinnat laskevat.
   
 20. jusutus

  jusutus Supermoderaattori, Vuoden foorumilainen 2011 Supermoderaattori

  Palaute - 100%
  84   0   0

  Liittynyt:
  5/10/08
  Viestit:
  8877
  Tykkäykset:
  2982
  Puhelinmalli:
  Note 5
  Jei, DroidSans Tweak Tools löytyy nyt myös ADP:lle :) Eli autorotate toimii nyt myös Dev Phonessa ilman kikkailuja.

  Yksikkö vastailehan tuohon aiempaan näppiskymysykseeni kun kerkeät.. :)

  Näkyy alkuperäiseen selaimeen tulleen tuo ääkköskorjaus JF:n firmiksen myötä, mainiota.
   

Jaa tämä viestiketju