HMV-päätöksistä

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja plehti, 3/12/04.

 1. plehti Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/4/03
  Viestit:
  2078
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Saunalahti
  Saunalahden tavoitteena on varmistaa vapaa ja rehellinen kilpailu. Meidän on kiittäminen kilpailuviranomaisia monilla toimialoilla edullsemmista hinnoista, paremmin toimivista palveluista ja laajasta tuotevalikoimasta.

  T: Panu.
   
 2. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Toisaalta joskus kilpailuviranomaiset ovat myös tehneet huonojakin päätöksiä kuluttajan näkökulmasta. Kaikessa on kaksi puolta.

  Niin lisätään vielä selvennys eli mielestäni tietyissä tapauksissa kuluttajavirasto on tietämättömyyttään (eivät ole ymmärtäneet jonkun tietyn alan erikoisvaatimuksia) tai tahallisesti luoneet keinotekoisesti kilpailuedellytyksiä tietyissä tapauksissa jos kilpailu ei ole heidän mielestään muuten lähtenyt käyntiin halutulla tavalla. Onko tämä sitten kaikille osapuolille reilua onkin eri juttu. Osassa tapauksista kuluttaja on hyötynyt, osassa ei ja osassa ainoastaan valittanut yhtiö. Mutta tämä olisi taas jo ihan oman ketjun vaatima asia.
   
 3. plehti Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/4/03
  Viestit:
  2078
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Saunalahti
  Tämä alkaa olla kohtuullisen ot, mutta olisi mielenkiintoista kuulla näkemyksesi kilpailuviranomaisten tekemistä päätöksistä (erityisesti telealan osalta), joista on mielestäsi ollut haittaa kuluttajille.

  T: Panu.
   
 4. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Lisäsin jo vastaukseeni hieman selvennystä, mutta esimerkiksi eräs päätös joitakin vuosia sitten, joka liittyi halpojen paikallispuheluiden hinnoitteluun soitettaessa internet-soittosarjaan. Eräs yritys valitti tästä (vaikka heillä olisi ollut aivan samanlaiset mahdollisuudet kilpailuun mutta eivät halunneet investoida tekniikkaan) ja kilpailuviranomaiset tuomitsivat paikallisen teleoperaattorin hinnoittelun vapaan kilpailun vastaiseksi. Tästä johtuen (paikallis)puheluiden (=internetpuheluiden) hintoja ei laskettu vaikka ne olivat kyseisenä aikana suurin kulu internetin käytöstä. Kuluttaja kärsi ko. tapauksessa, sillä puheluiden hintoja ei sen jälkeen enää laskettu lankapuhelinverkon osalta.

  Löytyy noita päätöksiä useampiakin jos jaksaisi oikein kaivella ja kyseessä on tietysti vain minun mielipiteeni.
   
 5. plehti Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/4/03
  Viestit:
  2078
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Saunalahti
  Päätös ei kieltänyt Elisaa laskemasta puheluhintoja vaan pikemminkin päinvastoin. Päätöksessä ainoastaan edellytettiin, että Elisan tulee kohdella asiakkaita tasa-arvoisesti HMV-yrityksenä. Eli hintojen alentaminen tulee ulottaa koskemaan myöskin operaattoriasiakkaita.

  Mikäli kyseinen käytäntö olisi sallittu olisi se tullut johtamaan todennäköisesti seuraaviin asioihin:
  - Paikalliset puhelinyhtiöt olisivat saaneet kohtuuttoman edun internet-palveluntarjoajana, mikä olisi omalta osaltaan vähentänyt huomattavasti kilpailua pääkaupunkiseudulla
  - Hidastanut laajakaistayhteyksien leviämistä ja hintojen laskua

  Eli tässäkin päätöksessä kilpailuviranomaisten päätös johti kuluttajan kannalta myönteiseen kehitykseen:
  - Pääkaupunkiseudulla on 5 toisistaan ja toistensa verkoista riippumatonta laajakaistaoperaattoria
  - Pääkaupunkiseudulla on Suomen edullisimmat laajakaistayhteydet, jotka alkavat olla vähitellen Eurooppalaisella hintatasolla

  T: Panu.
   
 6. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Modeemia käyttävää kuluttajaa moinen lohduttaakin. Sellaisiakin vielä on.

  Laajakaistapalveluiden kilpailulle luotiin kyllä edellytykset ihan toisilla päätöksillä, ei tällä kyseisellä. Näkemykseni mukaan tämä päätös ei millään tavalla liittynyt tilaajajohtojen vuokraamiseen kilpailijalle vaan siitä tehtiin erillinen päätös kilpailuviranomaisten toimesta.
   
 7. plehti Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/4/03
  Viestit:
  2078
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Saunalahti
  Kyseinen päätös ei suoraan liittynyt tilaajakohtojen vuokraamiseen kilpailijoille, mutta päätöksellä oli yleistä merkitystä. Elisa oli kiistattomasti rikkonut HMV-päätöksiä ja toiminut syrjivästi. Päätöksen seurauksena Elisa ja muut HMV -päätöksiä terminointikorvauksien osalta rikkoneet teleyritykset velvoitettiin korvaamaan väärän toimintansa seuraukset muille teleyrityksille. Ellei kilpailuviranomainen olisi tehnyt kyseistä päätöstä, mikä takaisi että teleyritykset yleensä noudattaisivat HMV-päätöksiä?

  Päätöksellä oli myöskin suoraan vaikutusta laajakaistamarkkinoiden kehitykseen. Mikäli kilpailuviranomainen ei olisi puuttunut Elisan toimintaan olisi päätöksellä ollut monia negatiivisia vaikutuksia laajakaistamarkkinoiden kehitykseen:

  - Päätöksellä Elisa olisi voinut tarjota internet-palvelua, jota muut operaattorit eivät pysty tarjoamaan, mikä omalta osaltaan olisi johtanut kilpailun vääristymiseen
  => Elisa olisi saanut muilta operaattoreilta asiakkaita
  => muut operaattorit eivät olisi pystyneet satsaamaan omien laajakaistaverkkojensa rakentamiseen
  => kilpailua ei olisi syntynyt laajakaista puolelle

  Ja toisaalta kilpailun vääristymisen takia Elisalla ei olisi myöskään ollut tarvetta kehittää laajakaistapalveluita eikä kilpailun puuttumisen takia laskea laajakaistapalveluiden hintoja.

  T Panu.
   
 8. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Tuo on puhdasta spekulointia. Alkoihan kunnon kilpailu (alkuaikojen neitseellisten markkinoiden jälkeen) matkapuhelinpuolellakin vasta numeronsiirrettävyyden jälkeen jota voidaan verrata käytännössä tilaajajohtojen vuokraamiseen.

  Asia saa kuitenkin minun puolestani jäädä tähän koska kyseessä on väärä ketju ja mielipiteitä voi vatvoa loputtomiin jos siltä tuntuu.
   
 9. plehti Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/4/03
  Viestit:
  2078
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Saunalahti
  Numeronsiirrettävyyden alkaminen oli katalysaattori, mutta ei mahdollistaja. Todellisen kilpailun alkamiselle oli luotu perusta viestintäpoliittisilla päätöksillä (taajuusjaolla) ja kilpailuviranomaisten ajamilla HMV-päätöksillä jo ennen numeronsiirrettävyyden alkamista.

  T: Panu.
   
 10. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Tehdään nyt vielä yksi poikkeus kun jaksat inttää omaa kantaasi ja tuoda esille jatkuvasti pelkästään hyvässä valossa noita Saunalahden rakastamia HMV-päätöksiä. Niitä HMV-päätöksiä olisi voitu tehdä vaikka kuinka iso kasa, mutta sekä laajakaista että matkapuhelinpuolella kilpailutilanne ei olisi muuttunut yhtään mihinkään ilman siirrettävyyttä/tilaajajohtojen vuokraamista. Vai väitätkö kirkkain silmin että Saunalahti olisi pelkillä HMV-päätöksillä saanut nykyisen GSM-asiakasmäärän (tai miksei laajakaistakäyttäjienkin) kokoon pelkillä HMV-päätöksillä? En usko. (Kyllähän tietysti HMV-päätöksillä voidaan kuristaa kilpailijat väkisin tasaveroiseksi jos lainsäätäjä tai kilpailuviranomainen niin pitkälle haluaa/rohkenee mennä, mutta sitten ei kyllä voida enää puhua vapaasta markkinataloudesta.)


  Osa HMV-päätöksistä on varmasti ollut hyödyllisiä, sillä kilpailussa ei aina käytetä reiluja keinoja. Osa taas on ollut päätöksiä, joilla on pyritty keinotekoisesti raivaamaan tilaa markkinoille pienempiä toimijoita (=vähemmän pääomaa käytössä kilpailutilanteisiin) varten, jotta syntyisi kilpailua sinne missä sille ei muuten olisi edellytyksiä esimerkiksi toimijoiden resurssimäärissä olevan suuren eron vuoksi. Sitten onko tämä kenenkin mielestä reilua ketäkin kohtaan ja miten suuri hyöty siitä kenellekin todellisuudessa siunaantuu on jokaisen oman mielipiteen varassa.
   
 11. plehti Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/4/03
  Viestit:
  2078
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Saunalahti
  Tilaajayhteyksien vuokraamisvelvoite perustuu paikallisten puhelinyhtiöiden HMV-asemaan.

  T: Panu.
   
 12. smrk Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/4/03
  Viestit:
  1446
  Tykkäykset:
  44
  Mikäli oikein muistan Elisa kehitteli hommaa salassa ja sitten pari viikoa ennenkuin sen piti tulla käyttöön Elisan nettiliittymiin se julkaistiin ja annettiin muille teoreettinen mahdollisuus liittyä mukaan (käsittääkseni Elisalta vuokratuilla modeemeilla). Tästä Elisa olisi sanut kohtuuttoman kilpailuedun ja viimekädessä kuluttaja olisi kärsinyt. Lisäksi koko hinnoittelun tarve oli Elisan luoma jatkuvilla hinnankorotuksilla. Miksi lähipuhelut ovat nousseet samana aikana kun matka- ja kaukopuhelut ovat laskeneet. Ehkä kilpailulla on ollut tekemistä asian kanssa.
   
 13. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Tein tästä oman ketjun kun keskustelu kumminkin näyttää jatkuvan...

  Niin varmasti suurin osa muistakin kilpailuviranomaisten päätöksistä. Mielestäni lähinnä saivartelua vedota tähän. Itse olen yrittänyt tehdä pesäeroa turhien (joista suurimman osan taitaa olla tehnyt Saunalahti pysyäkseen hengissä) ja merkittävien HMV-päätösten välille jotka ovat todella edistäneet kilpailua. Olen pahoillani jos en ole käynyt kaikkia kilpailuviraston päätöksiä läpi ja perehtynyt millä nimikkeellä ne on käsitelty.


  Ehkä joksikin aikaa kyllä. Olisi muilla operaattoreilla varmasti ollut mahdollisuus jatkossa korvata vuokralaitteet omillaan. Vai ehkä pienemmillä operaattoreilla ei olisi ollut tarpeeksi investointikykyä riittävän lyhyellä aikavälillä? Eihän se mielestäni ole mitään vapaata kilpailua jos yhden toimijan kädet sidotaan joka kerta jotta pienemmät kilpakumppanit ehtivät mukaan sitten kun niitä huvittaa tai jopa tyrmätä uudistuksia vetoamalla jonkin operaattorin HMV-asemaan. Ehkä pienempien pelureiden tulisi lopettaa toimintansa tai tyytyä omaan markkinaosuuteensa jos panokset eivät riitä, sen sijaan pyydetään kilpailuvirastolta apua pelisääntöjen muuttamisessa omaan suuntaan sopivammiksi. En siltikään kannata monopolia, mutta nykyinen HMV innostus kilpailuvirastossa on kyllä jo mennyt hieman liian pitkälle. Peikkoja nähdään jo joka puolella.

  Jos nyt joku ihmettelee miksi Saunalahti herättää huomioni, niin Saunalahti on ollut valittajana (tai ainakin yhtenä nimekkäimpänä) jokaisessa tapauksessa, joka on suoranaisesti vaikuttanut negatiivisesti (esim. estänyt alennukset) omien käyttämieni telepalvelujen hintoihin tai sitten aiheuttaneet huolta siitä miten käyttämieni telepalveluiden ylläpito ja kehitys hoidetaan jatkossa. Itse asiassa nykyinen tiukka hintakilpailu on poistanut monia palveluita, joita olisin itse valmis käyttämään vaikka korkeammallakin hinnalla. Toistaiseksi myös P. Lehden täällä hehkuttamat tuotteet ovat antaneet odottaa itseään (ehkä pl. prepaid) tai ovat sitten toimineet miten toimineet.
   
 14. J2EE

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/11/04
  Viestit:
  456
  Tykkäykset:
  0
  Naulan kantaan veppis. Keinotekoisen kilpailun luominen on perua varmaan kommunismin ideologiasta jossahan sanotaan että kaikille yhtä paljon. Ei kaikille tarvitse antaa yhtä paljon. Kyllä ne operaattorit jotka ovat investoineet siihen, että kuparia on kaivettu maahan saavat siitä vähän hyötyäkin. Pahimmillaan kilpailuviraston tie jolla annetaan jokaiselle juuri samat kortit pakasta käteen johtaa siihen, että Suomessa ei ole enää yhtään suomalaista operaattoria -> Kuka prkl sitten kehittää verkkoja näinkin pienillä markkinoilla?

  Ajatelkaapa esim. jos palveluoperaattori S:n saadessa kriittisen massan tilaajia (lue. tarpeeksi että joku ulkomainen iso peluri sen ostaa), niin sen ostaa operaattori V joka saadessaan kilpailuvirastolta yhtä hyvän jaon kuin Suomalaiset verkkooperaattorit D ja E ja iso peluri V vielä vetää hihasta jokerin (polkee hinnat) niin siinä on sitten suomalaisten verkko-operaattorien katteen nurin -> Kukaan ei kehitä enää Suomessa verkkoteknologioita eteenpäin. Jo tällä hetkellä operaattoreiden katteet ovat pienentyneet niin paljon, että se estää 3G teknologian ja esim. WLAN tekniikan leviämistä. Tämä on mielestäni toisien kuluttajien etu: GSM puhe on halpaa, mutta pitkällä tähtäimellä huono asia: em ja muiden tekniikkojen leviäminen hidastuu merkittävästi.

  Kyllä se voisi mieluummin vapaaseen markkinatalouteen kuin säännöstelytalouteen perustua tämä kilpailu. Suomessa on maailman tiukimmat säännöstöt telealalla muutenkin, miksi markkinoita pitää säännöstellä vielä entistä enemmän?

  Alan oppia spekuloinnin jalon taidon panulta siksi olen oppinut käyttämään esim termejä "operaattori V". Kiitos ja anteeksi.
   
 15. plehti Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/4/03
  Viestit:
  2078
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Saunalahti
  Viime vuosikymmenen puoliväliin asti Suomi oli jaettu toimilupa-alueisiin, joilla kullakin oli vain ja ainoastaan yksi toimija. Eli kupariyhteyksiä ei voinut rakentaa kuin yksi toimija, joka sai veloittaa kupariyhteyksien rakentamisesta ja niitä käyttävistä palveluista määrittelemänsä hinnan. Toimilupa-alueiden välinen liikenne oli annettu Posti- ja telelaitoksen eli Soneran yksinoikeudeksi kuten ulkomaanliikennekin.

  Tälläkin hetkellä Saunalahti investoi verkkojen rakentamiseen suhteessa enemmän kuin kilpailijansa.

  TeliaSoneran Suomen matkapuhelintoimintojen käyttökate on viimeisimpien tilinpäätösten mukaan yhä edelleen noin 50%, eli mistään huonosta liiketoiminnasta on mahdonta puhua. On vain hyvin harvoja aloja, missä päästään lähellekään vastaavia käyttökatteita. Niin ikään TeliaSonera on pystynyt aktiivisesti panostamaan uusiin teknologioihin ja palveluihin.

  Suomessa 3G on levinnyt huomattavan hitaasti verrattuna moniin muihin maihin, vaikka taajuudet (= rajoitettu luonnonvara) on jaettu eri operaattoreille ilmaiseksi.

  Olisi erittäin hyvä, jos teleala olisi perustunut vapaaseen kilpailuun alusta lähtien. Ikävä kyllä näin ei ole. Teleala toimi yli 100 vuotta tiukan sääntelyn alaisena - alalle ei päässyt uusia toimijoita ja monopoliaseman viranomaisilta saaneet yritykset saivat toimia kuinka kukin parhaaksi katsoivat. Tilanteen korjaaminen on vaatinut ja vaatii yhä edelleen viranomaisten toimia.

  Väitteiden heittäminen ilmaan ilman perusteluja on varsin helppoa, mutta todellisuudessa Suomessa telealan regulaatio on perinteisesti ollut huomattavasti löysempää kuin muissa Länsimaissa.

  T: Panu.
   
 16. J2EE

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/11/04
  Viestit:
  456
  Tykkäykset:
  0
  Kuten sanottua väitteiden heittely ilmaan on varsin helppoa, siksihän sinäkin varmaan sitä harrastat. Totuutta ei löydä kaurapuurosta eikä myöskään matkapuhelinfoorumilta.

  TeliaSonerahan on hyvä esimerkki juuri siitä mitä itse pelkään, että operaattoreiden kupareiden omistus ja teknologia investoinnit menevät muualle kuin Suomeen. Käsittääkseni 3G teknologia eli UMTS eli WCDMA näin eurooppalaisittain on otettu nimenomaan nopeammin käyttöön tuolla Ruotsin suunnalla kuin Suomessa.

  Ja Suomihan ei liene ainut paikka maailmassa, jossa teletoiminta on ollut aikoinaan säänneltyä. Kun se vapautui alkoi tapahtua kehitystä, mutta toivottavasti kehitys ei lopu (Suomeen kohdistuvana ilmiönä) nyt kun tietynlaista sääntelyä aletaan harrastaa uudellen.

  Pitää kai sitä nyt vähän verkkoa edes olla? "Suhteessa" on todella hyvä sana.
   
 17. plehti Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/4/03
  Viestit:
  2078
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Saunalahti
  Sillä erotuksella, että pystyn jokaisen väitteeni perustelemaan faktoilla:)

  Tästä huolimatta TSF on pystynyt olemaan kehityksen kärjessä myöskin Suomessa. Perinteisesti TSF on pystynyt lanseeraamaan uudet palvelut muita toimijoita huomattavasti nopeammin.

  Tämä pitää paikkaansa ja on yksi esimerkki myöskin muiden maiden tiukemmasta teleregulaatiosta. Yleisesti ottaen Ruotsissa regulaatio on muutenkin ollut tiukempaa. Ohessa muutamia esimerkkejä:
  - Paikallisnumeroiden siirrettävyys suoralla reitityksellä on toteutettu jo ajat sitten
  - Paikallistason kilpailu on toteutettu ajat sitten kieltämällä hintaruuvi paikallispuheluhinnoissa.
  - Teennäiset kaukopuhelut on unohdettu ajat sitten - Ruotsissa terminointihinta ei saa olla sidoksissa soittajan verkkoon tai numeroon kuten Suomessa
  - Tilaajayhteyksien avaushinta on kolmannes siitä mitä se on Suomessa, mikä on näkynyt suoraan laajakaistayhteyksien edullisempina hintoina
  - Matkapuhelinverkkojen terminointihinnat on määritelty viestintäviraston toimesta

  Tämä on täysin totta, sen takia myöskin EU komissio on määritellyt markkinat, joiden osalta HMV-päätöksiä tehdään ja seuraa regulaation ja kilpailun kehittymistä.

  Jäipä mainitsematta minkä suhteen: Saunalahti investoi tälläkin hetkellä verkkonsa ja palveluidensa kehittämiseen LIIKEVAIHTONSA suhteessa enemmän suhteessa kuin suurin osa kilpailijoistaan. Keskimäärin maissa, joissa on huomattava määrä uusia operaattoreita myöskin vanhat operaattorit investoivat enemmän palveluiden ja verkkojensa kehittämiseen. Tästä valmistui juuri muutamia kuukausia sitten riippumattoman osapuolen tekemä tutkimus.

  T: Panu.
   
 18. juhilus

  juhilus Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  4/6/03
  Viestit:
  2417
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  SE K750i ja SE P800
  Odotinkin, että milloin tämä "nykyinen lainsäädänto haittaa verkkojen kehitystä" väite taas putkahtaa esiin. Kuten Panu tuossa jo totesi, niin esim. TeliaSoneran katteet mobiili puolella ovat vielä tälläkin hetkellä aika helkkarin kovat verrattuna mihin tahansa yhtiöön. Vaikka tämä ei sinällään ole kovin olennaista, sillä nykyisellä hintakilpailulla ja 3g-verkkojen kehityksellä ei ole ihan hirveästi tekemistä toistensa kanssa. Nykyinen hintakilpailu Suomessa kun perustuu ainoastaan puheen ja tekstareiden hinnoitteluun ja 3g on dataa varten. Eli ei Suomi tarvitse mitään 3g-verkkoja puhetta ja tekstareita varten, sillä nykyisen gesmiverkon kapasiteetti riittä siihen vallan mainiosti. Täten 3g investointien kannattavuus perustuu ainoastaan siihen miten hyvin porukka saadaan käyttämään mobiilia dataa. Jos ihmiset siihen innostuvat, niin kyllä rahaa 3g-verkkojen rakentamiseenkin riittää, jos taas ei, niin sitten ei rahaakan löydy. Suuri syy siihen, että 3G-verkkoja ei ole suomeen juurikaan rakennettu on se, että luvat on jaettu(Suomen 3g:tä lukuunottamatta) gesmiverkon jo omistaville yhtiöille. He eivät tällähetkellä juurikaan usko 3g:n kannattavuuteen(=mobiilidataan) ja rakentavat verkkoja vain siinä määrin kun on pakko, jotta ei lupaa menetetä. Jos joku uskaltaisi tosissaan aloittaa 3g:n rakentamisen, niin muutkin operaattorit olisivat todennäköisesti pakotettuja kilpailuun lähtemään. Lähes kaikissa Euroopan maissa, jossa 3g on jotenkin saanut tuulta siipiensä alle on 3 operaattorina ja omilla toimillaan pakottanut muutkin kilpailuun mukaan.
   
 19. J2EE

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/11/04
  Viestit:
  456
  Tykkäykset:
  0
  Tai hymiöllä. Onneksi et ole koskaan ilmaissut mitään asiaa ilman fakta pohjaa :=). Ja ymmärrän sen, että sinulle kaikkien muiden kirjoittamiset riippumatta totuuspohjasta on vain perustelematonta "mielipidettä". Ehkä joskus minullakin on niin paljon aikaa että voin kaivella tänne jotain lähdeviitteitä mutta siihen asti pitää varmaan tyytyä vain esittämään asiat mielipiteinä.

  Näinhän se Suomessa on että TeliaSonera tuo valtaosan palveluista ekana markkinoille, mutta aiemmin ennen Ruotsalaisomistusta nuo palvelut pilotoitiin Suomessa, nykyään enemmänkin rajan länsipuolella.
  Tämä on valitettavaa -> todistaa myös pointtini, että ulkomaalaisomisteinen yritys tuskin lanseeraa palveluitaan ekana Suomessa (joskus ehkä voi jäädä jokin palvelu lanseeraamatta).

  Ruotsi on siinä mielessä kieroutunut valtio, että tuskin kukaan UMTS luvan saaneista operaattoreista pystyy täyttämään valtion ehdot (eikös se ollu jotain 99% pinta-alasta jota Ruotsin UMTS verkon piti kattaa), että se siitä Ruottalaisesta regulaatio taivaasta.

  Ja ehkäpä juuri tuon Ruotsin regulaatiokynnyksen ollessa noin matalalla, kuten panu mainitsit, niin sen takia Ruotsin valtion pitää alkaa vetämään laajakaistaa joka tupaan? Tuo touhuhan on suoraan Neuvostoajalta. Eihän nyt prkl mikään järkevä valtionjohto ota laajakaista verkon rakentamista omille harteilleen -> entäs sitten kun tekniikka vanhenee -> valtio kustantaa taas. VAPAAT MARKKINAT toisivat Ruotsissakin paremman teknologian kuluttajan ulottuville siten, että tekniikka ei pääse myöskään vanhenemaan. Valtio vetoiset markkinat eivät ole "terveet" (ainakaan minkään itseaan kunnioittavan talousasiantuntijan mielestä).

  Että en tiedä kannattaako Suomen hirveästi Ruotsin maata ihannoida. Ne kunnat / alueet jonne laajakaistayhteyttä ei ole saatavilla eivät sitä suurella todennäköisyydellä edes välttämättä tässä vaiheessa tarvitse. Jos verkon rakentaminen ei ole kannattavaa väestön tiheyteen (mitä enemmän väestöä sitä enemmän käyttäjiä) nähden niin sitten se ei ole.

  Joissakin tapauksissa Suomessa kunta on päättänyt tarjota laajakaista yhteydet suurimmalle osalle kuntalaisistaan esim. kaupalliselta nimeltään Wimaxin avulla. Tällaiset ratkaisut ovat kuntien käsissä ja aika näyttää onko tälläinen verkon rakentaminen parempi kuin operaattori vetoinen? Veikkaan että paikallisesti se voi hyvinkin olla.

  Ei vissiin EU:nkaan "regulaatiot" ole sellaisella tasolla kuin Ruotsissa tai Suomessa. Tällä taasen en tarkoita sitä, etteikö joillakin säädöksillä joita kilpailuviranomaiset tekevät olisi hyviä vaikutuksia; suurimmalla osalla on, mutta kuten jo aiemmin todettua on kilpailutilanteen vääristämistä jakaa pakasta kaikille samat kortit.


  Mistä tuo keskimäärin investoi nyt tuonne putkahti. Suhteessa / keskimäärin eihän tuosta ota mitään selvää, hyvä asia on, että Saunalahti rakentaa uutta verkkoa -> pakottaa muutkin rakentamaan uutta verkkoa tai päivittämään vanhaa -> palvelut kuluttajalle paranevat.
   
 20. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Jos puhutaan laajakaistapuolesta, niin Saunalahti on rakentanut omaa verkkoa ainoastaan suurimpiin kaupunkeihin eli poimii rusinat pullasta. Tulkaa sitten leveilemään investoinneilla kun laajennatte Saunaverkkonne esimerkiksi Lappiin tai jonnekin pieneen itä-suomalaiseen kaupunkiin.

  Matkapuhelinpuolella teillä taas ei ole verkkoa ollenkaan, virtuaaliverkko-operaattoriksi jouduitte muuttumaan kun kilpailuvirasto ei enää suostunut pakottamaan toisia toimijoita myymään ihan kaikkia tuotteita "reiluun" hintaan.
   

Jaa tämä viestiketju