Hintakehitystä

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja pkortela, 30/5/04.

 1. pkortela Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  1/3/04
  Viestit:
  75
  Tykkäykset:
  2
 2. Pakana Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  554
  Tykkäykset:
  0
 3. Mokamies

  0   0   0

  Liittynyt:
  30/12/03
  Viestit:
  973
  Tykkäykset:
  0
  Mukavasti ovat hinnat tipahtaneet, mutta varmasti alkaa kipukynnys olemaan lähellä. Alkaa piakkoin jo huolestuttamaan se miten paljon palvelua heikennetään sen vuoksi, että saadaan minuuttihintaa halvemmaksi. En sitten tiedä - onko asiakkaan etu puhua todella halvalla, mutta jos sattuisi jotain lisätietoa kaipaamaan tai puhelin sattuisi katoamaan niin apua olisikin operaattorilta todella vaikea saada.

  Nykyisillä hinnoilla alkaa pakostakin pudotuspeli ja mutu-pohjalta sanoisin, että en ihmettele mikäli ensimmäiset konkurssit kolkuttavat ovella. Nykyisessä markkinatilanteessa en myöskään usko, että jäljelle jäävät operaattorit olisivat kovinkaan innoissaan ostamassa kaatuneen operaattorin liiketoimintaa tai asiakkaita - koskaan kun et tiedä milloin asiakas on vaihtamassa operaattorilta toiselle, jolloin ennakoitavuus on luokkaa 0.

  Itse uskon, että tällä hetkellä on menossa hintakarnevaalit, jotka kestävät aikansa - tulevaisuudessa hinnat saattavat jopa nousta. Nyt ostetaan halvalla eikä mietitä muita seikkoja - ehkä vastaisuudessa muutkin seikat merkitsevät jotain asiakkaille.
   
 4. pkortela Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  1/3/04
  Viestit:
  75
  Tykkäykset:
  2
  On hyvin vaikea kuvitella, että tulevaisuudessa matkaviestinnän hinnat nousisivat nykyisestä. Viimeaikaisessa hinnanalennuksessa on ollut vaan kyse siirtymisestä vähän normaalimpaan katetasoon.

  Telisoneran ja Elisan Suomen matkapuhelinliiketoiminta ovat tuottaneet vuosikausia voittoa 20-35 % liikevaihdosta. Normaali liikevoittotaso palveluyrityksellä on 5 -10 %.

  Vanhojen matkapuhelinoperaattoreiden liiketoiminta on myös ollut "pöhöttynyttä". Liikaa henkilökuntaa, tolkuttomia liittymäprovisioita myyjille jne...
   
 5. Mokamies

  0   0   0

  Liittynyt:
  30/12/03
  Viestit:
  973
  Tykkäykset:
  0
  Ala vaatii kuitenkin jatkuvia investointeja niin verkkotekniikkaan kuin tuotekehitykseenkin. Lainsäätäjä on myös asettanut tiettyjä vaatimuksia verkko-operaattoreille. Yhdessä alennusmyyntihintojen kanssa yhtälöstä voi tulla vaikea toteuttaa. Motivaatio uusien palveluiden kehittämiseen saattaa tulevaisuudessa olla operaattoreilla sangen heikko, asiakkaat kun tuntuvat tuijottavan pelkkää minuuttihintaa.
   
 6. Ged

  0   0   0

  Liittynyt:
  2/11/02
  Viestit:
  138
  Tykkäykset:
  0
  Toisaalta homma voi kehittyä siihen suuntaan, että operaattoreista tulee trimmattuja organisaatioita, jotka hoitavat bittien liikuttelemisen ja laskutuksen ja sitten ne tarjoavat eri alihankkijoiden kehittämiä palveluita. Nämä alihankkijat sitten hakevat riskirahoitusta uusille ideoilleen ja onnistujat jatkavat muut kaatuvat. Ihan tervettä että enää yksi "kuningastaho" ei määrittele mitä palveluita kehitetään.
   
 7. consult

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/5/03
  Viestit:
  68
  Tykkäykset:
  0
   
 8. pkortela Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  1/3/04
  Viestit:
  75
  Tykkäykset:
  2
  Soneran Suomen matkapuhelinliiketoiminnan käyttökateprosentti oli tammi-maaliskuussa 43 %. Elisan Suomen matkapuhelinliiketoiminnan käyttökateprosentti oli tammi-maaliskuussa 37 %.

  Kyllä noista investointejakin kuolettaa ihan mukavasti.
   
 9. consult

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/5/03
  Viestit:
  68
  Tykkäykset:
  0
  Molemmilla taitaa olla myös sitä velkaakin ihan kiitettävästi ja niidenkin maksamiseen menee jokunen prosentti tuosta katteesta.

  Ja juuri tänään Finnet ilmoitti 230 henkilön vähennyksistä, joten sielläkin tämä "sairas" kilpailutilanne alkaa realisoitumaan.
   
 10. juhilus

  juhilus Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  4/6/03
  Viestit:
  2417
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  SE K750i ja SE P800
  Vertaus paperiteollisuuten on mielestäni aika huono(syklisyys, kongreettinen tuote, jne, jne) ja parempi vertaus olisikin sähkö- ja vesiyhtiöt, joihin niitä usein verrataankin. Tosin kun toimiala ei ole vielä niin kypsä kuin esim. sähköjakelu, niin on myös tekninen kehtys ja täten myös investointitarve suurempaa. Tilanne voi muuttua jo reilun 10 vuoden kuluttua, jolloin taitaa näillä näkymin 4G olla käytössä. Tällöin nopeus päätelaitteille pitäisi suunnitelmien mukaan pyöriä jossakin 100 Mbitsin tienoilla ja en ainakaan itse keksi mitään sovellutusta joka vaatisi tuota suurempaa nopeutta. Tulevaisuutta ja ihmisten tarpeita on tietysti hyvin vaikeata ennustaa.

  TS:n on erittäin vakavarainen yritys, mutta vanhalla Soneralla sitä velkaa riitti, kuten myös Elisalla. Kummatkin ovat kuitenkin tuon velkataakan itselleen järjestänyt täysin epäonnistuneilla Saksanreissuillan, eikä investoinneilla Suomen matkapuhelinverkkoon. Saksaan muuten hukkasi Sauniskin rahansa. Elisa ja Sonera ovat takuulla saaneet Suomen GSM-verkkoihin upottamansa rahat moninkertaisesti takaisin, sillä sen verran kovia katteita ovat kummatkin matkapuhelintoiminnastaa repineet jo useita vuosia.
  Tai vaihtoehtoisesti voidaan tilanna nähdä niin, että kunnolla toimiva kilpailu pakottaa yrityksen tehostamaan toimintoja ja purkamaan pöhöttynyttä organisaatiotaan.
   
 11. consult

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/5/03
  Viestit:
  68
  Tykkäykset:
  0
  Perus GSM verkosta varmaan alkaa Elisa ja Sonera (Finnet ei varmasti ole) olla plussan puolella, mutta kyllä sinne verkkoon on investoitu kokoajan lisää ja ylläpitokin maksaa maltaita, vai millä luulette, että järjestelmätoimittajat elävät ja tekevät hyvää katetta? Lisäksi operaattorit ovat lanseeranneet vuosien varrella monia kymmeniä turhia palveluita/tuotteita, että niidenkin kehittämiseen on mennyt sievoinen summa rahaa investointeina. Uskallan väittää, ettei esim. kukaan suomalainen operaattori ole tienannut vielä lähellekkään GPRS-verkkoon investoimiaan rahoja takaisin ja nyt investoidaan jo EDGE:en ja 3G:hen. Nyrkkisääntö on, että 80% mobiiliverkko-operaattorin investoinneista tehdään radioverkkoon ja Suomen kokoisessa maassa se on aika hemmetin iso raha. Harvaan asuttuna maana investointi on vielä hankalampi saada takaisin, kuin jossakin Keski-Euroopan maassa.

  Tai vaihtoehtoisesti voidaan tilanna nähdä niin, että kunnolla toimiva kilpailu pakottaa yrityksen tehostamaan toimintoja ja purkamaan pöhöttynyttä organisaatiotaan.[/quote] Tunnen aikapaljon ihmisiä suomalaisilta operaattoreilta ja tiedän, ettei kovin paljoa ylimääräistä "pöhötystä" enää ole missään. Silloin kuin kilpailu on tervettä kaikki on ok, mutta kun markkinat avataan eikä regulaattorilla näytä olevan mitään käsitystä siitä mihin ollaan menossa voi käydä huonosti. Tästähän on 80- ja 90-luvun taitteesta hyvä esimerkki pankkimaailma, jossa säännellyt markkinat avattiin ja epäterve kilpailu pääsi valloilleen. Ja ne samat "asiakkaat", joiden piti hyötyä, maksoivat lopulta senkin laskun pankkitukina ja työttömyyskorvauksina.

  Katsotaan nyt miten kauan tämä halpaoperaattori hype riittää ja koska käy samoin kuin lentobisneksessä, jossa jo yksi halpaoperaattori kupsahti ja jätti muutaman ihmisen peräämään saataviaan?
   
 12. paul_a Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/8/03
  Viestit:
  1310
  Tykkäykset:
  0
  Valtio ei voi pakottaa soneraa ja elisaa myymään verkkotilaa tappiolla, eihän?

  Eli jos rupeavat tekemään tappiota johtuu siitä että itse alkavat kilpailla tappiollisilla hinnoilla. Uskoisin että sekä Sonera että Elisa voi vetää katteen nollille ja odottaa että muut halppisoperaattorit tippuvat pois. Ja nämä 0,12€ ja 0,13€/min hinnat eivät taida olla ihan "nollakatetta" vielä, jos liikevoitto on 30-40% luokkaa kuten q1 kertoi.

  Ja kyllä Suomessa menee todella, todella huonosti jossei edes yritykset osaa pitää itsestään huolta - heti kun kilpailu alkaa niin ruvetaan myymään kaikkea mahdollista tappiolla. En usko. Mutta kovasti poliitikot väittää että nyt ihmiset ryyppää itsensä hengiltä kun viinaa saa halvalla, ehkä on sama tilanne yrityksillä - kun itse saa päättää hinnat niin myyvät tappiolla jotta menisivät konkurssiin.

  Eniten uskon että itkevät menetettyjä voittoja, maailmalla kun yrityksen voitot tuntuvat olevan 5-6% luokkaa niin nuo on jo kauan vetänyt n. 50% voittoa, ja voitoilla on voitu rahoittaa Saksan UMTS-verkkoa, Saksan Mäkitorppaa yms yms. Samalla lailla Soneraan pumpattiin vero-rahaa vaikka vetivät sikahintaa puheluista, eli mielummin halvat hinnat + verorahaa kuin sika korkeat hinnat + verorahaa.

  Ihme kyllä, normaalit hinnat + ei verorahaa ei taida olla vaihtoehto.
   
 13. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Tuossa sinun hienossa päätelmässäsi on vaan se vika, että esim. Vodafonella tai muilla Euroopan isoilla operaattoreilla on hieman erilaiset volyymit ja asiakastiheydet, joten siellä pärjää pienemmälläkin katteella. Suomessa taas on vähän asukkaita laajalla alueella, joten verkon rakentaminen on suhteellisesti huomattavasti kalliimpaa joten katteen pitää olla suurempi jos investoinnit meinataan kuolettaa inhimillisessä ajassa.

  Vaikka olet sitä mieltä, että operaattorit ovat pöhöttyneitä ja ahneita, niin kyllä se mielikuva kuuluu sinne vuosituhannen vaihteeseen. Operaattorit ovat trimmanneet itseään kuntoon epäonnistuneiden millenniumseikkailuiden jälkeen. Kyllä nyt vähennykset tapahtuvat (näkemykseni mukaan) jo työntekijöiden selkänahasta ja verkkojen kehityksestä.

  Palveluoperaattorien hinnanpolkeminen ei ole enää tervettä. Niillä on äärimmäisen ohut katetaso ja vaikka organisaatiokin on keveä niin hinnoittelumalli ei salli minkäänlaisia epäonnistumisia. Ja jos epäonnistuminen tulee, niin vaikutus ei kohdistu pelkästään kyseiseen palveluoperaattoriin vaan useampaan peluriin markkinoilla. Kyllähän tilanne sitten jossain vaiheessa normalisoituu tavalla tai toisella kapitalismin sääntöjen mukaan, mutta herää kysymys onko järkeä räjäyttää asemat turhaan hetkellisen hurmion takia. Henkilökohtaisesti olen valmis maksamaan hyvistä palveluista, verkon kuuluvuudesta ja asiakaspalvelusta. Valitettavasti moni ei tajua ettei niitä saa ilmaiseksi...ennen kuin kokeilee käytännössä.

  P.S. Verkkojen kehityksen taantuminen ei näy heti huomenna. Turha itkeä sitten tulevaisuudessa huonosta kuuluvuudesta tai alimitoitetusta kapasiteetista tai palveluiden puutteesta jos hakee halvinta mahdollista hintaa...
   
 14. -jimi-

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/2/04
  Viestit:
  317
  Tykkäykset:
  0
  Tässä olen kyllä sitä mieltä, ettei ole tervettä kehittää nykyisestä liiketoiminnasta syntyvillä voitoilla verkkoa, jos sitä ei katsota riittävän kannattavaksi liiketoiminnaksi suhteessa otettuihin riskeihin. Jos taas verkon kehittäminen näyttää olevan kannattavaa suhteessa riskeihin, kyllä sitä pääomaa aina sitten löytyy. Eikä sitä kapasiteettia kovin paljoa kannata varastoon rakentaa, teknologia vanhenee niin kovin nopeasti. Eli kyllä mielestäni tässä on tullut peliin vain kylmä realismi.

  Emme ehkä ole Suomessa enää maailman ensimmäisenä uusien teknologioiden kanssa, vaan suuremmat markkina-alueet kokeilevat teknologioita ensimmäisenä. Mikäli liiketoiminta näyttää näillä markkina-alueilla mielekkäältä niin kyllä ne teknologiat siirtyvät tänne Suomeenkin, tosin ehkä parin vuoden viiveellä. Tässä on etuna se, että teknologia on tällöin kypsempää otettavaksi käyttöön ja kuluttajat saavat lopulta laadukkaampia palveluita vaikkakin hiukan myöhemmin.
   
 15. juhilus

  juhilus Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  4/6/03
  Viestit:
  2417
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  SE K750i ja SE P800
  Jos mietit, että Elisa ja Sonera ovat jo useita vuosia vetäneet n.50% käyttökatteita mobiilitoiminnastaan, niin on selvää että perus GSM-verkon investoinnit on katettu aikoja sitten. Lisäksi kun mietitään, että GSM-verkot tulevat olemaan käytössä vielä pitkään, niin ei tässä mistään huonosta bisneksestä voida todellakaan puhua, vai miksi luulet esim. Finnetin alunperinkään pystyttäneen oman verkon. Siksi koska GSM-verkon operointi on paskaa binestä vai? Mitä taas tulee järjestelmätoimittajien katteisiin, niin joko ne Erkin ja Nokia Networksin ongelmat ja megatappiot on unohtunut?
  Juu, tuskin on saatu vielä GPRS:n investointeja kuoletettua, mutta toisaalta ei taida olla GPRS vielä lähelläkään elinkaarensa loppua. Itse veikkaisin GPRS:n olevan käytössä vielä useita vuosia, vaikka WCDMA ja EDGE nyt tulossa ovatkin.
  Niin, harvemminha kukaan omaa työtään turhana taitaa pitää. Se, että Finnet on tehnyt parisen vuotta raskasta tappiota lähinnä DNA:n takia, kertoo omaa karua kieltään.
  Joku voisi kerto nyt minulle, että mikä tästä kilpailutilanteesta tekee epäterveen? Se, että käydään rankkaa hintakilpailua ja eräänlaista pudotuspeliä, ei tee kilpailusta vielä epätervettä. Ei siitä tee vielä sekään, että joku operaattori menee konkurssiinkaan. Enemmän tai vähemmän julkisesti raportoivista opertaattoreista ainoastaan DNA tekee tappiota. Elisa ja TSFinland tekevät jopa hyvää tulosta. Mikä tekee matkapuhelintoiminnasta muka niin kriittisen alan, että sitä pitäisi jotenkin reguloida tarkemmin kuin vaikka päivittäistavarakaupaa tai bensiinin myyntiä? Se, että on itse alalla ei kelpaa syyksi.
  Pankkeja ei kyllä yksin verinen kilpailu kriisiin vienyt, vaan siihen on monia muitakin syitä. Muutenkin pankit ovat huomattavasti matkapuhelinoperaattoreita tärkeämpiä kansantalouden kannalta. Lisäksi vaikka onkin luonnollisesti selvää, että Suomen rahoitusmarkkinoiden avaus olisi voitu tehdä paljon paljon paremminkin, niin on Suomen kansantalous hyötynyt rahoitusmarkkinoiden avautumisesta huomattavasti enemmän mitä pankkikriisi tuli maksamaan.
  Mihinkäs se nykyinen kuuluvuus tai kapasitetti katoaisi? Vai tarkoitatko ettei nykyisillä hinnoilla saada edes korvausinvestointeja hoidettua? Hiukan epäilen tuota. Suomessa on kuitenkin kolme lähes koko väeston kattavaa GSM-verkkoa, joten ei se kapasiteetti ihan heti taida loppua. Ei ainakaan jos homma jatkuu nykyisellään ja verkkoa käytetään lähinnä puhumiseen. Mitä jos onkin niin etteivät ihmiset eivät innostukaan mistään mobiilisurffauksesta tai sähköpostista luurissan? Silloin ei taideta tehdä yhtään mitään millään UMTS:illa.
   
 16. telco manager

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/12/03
  Viestit:
  473
  Tykkäykset:
  0
  GPRS:n vaatimat investoinnit tarvittiin vain coreen, joten investointina se oli merkittävästi pienempi kuin radioverkkoon tehtävät investoinnit.

  EDGE ja WCDMA ovat radiorajapinnassa käytettäviä tekniikoita, eivätkä ne sulje pois GPRS:ää millään tavoin. Esim. GPRS on mukana vielä UMTS R5:ssä.
   
 17. paul_a Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/8/03
  Viestit:
  1310
  Tykkäykset:
  0
  Tuolla 5-10% voittokatteella tarkoitin "perinteisiä" yrityksiä, esim. hackman, fiskars, finnair yms.

  Niin, eli n. 0,40€/min puhelinmaksuilla (RL Tandem päiväsaikaan talvella oli jotain 2,40 mk/min) saatiin kuolettua verkkoja, valitettavasti kun rahan teko oli helppoa ilman kilpailua niin sitä tuli tehtyä niin paljon että ne minun mielestäni oli ahneita.

  Ja juuri tuo 0,40€/min ennen, nyt 0,12€/min ->

  Minusta taas tuntuu että nyt ollaan "normaalilla" tasolla, eli tehdään kannattavaa kauppaa ja vielä ei olla viety rahaa verkkojen kehityksestä.

  Toki jos rahaa kerättäisiin entiseen malliin niin voitaisiin yrittää uudestaan saksan valloitusta, 3G verkkokin olisi ollut jo 3v sitten mutta mitä hyötyä siitä on tavalliselle kuluttajalle? Uusi tekniikka olisi kalliimpi käyttää, eikä tarjoasi varsinaisesti mitään hyödyllistä kuluttajalle - olen nimittäin sitä mieltä että videopuhelu nyt ei ole niin pop että maksaisin siitä 0,50€/min... Wappiinhan niillä jo oli rahaakin, asiakkaathan sitä vaativat ja olivat valmiita maksamaan. Joopa joo.

  Ja kuten joku totesikin, kyllä kehitysrahaa löytyy jos on kyseessä jostain todella mullistavasta ja hyvästä jutusta. En nyt vain oikein näe mitä "mullistavaa" tai huippua edes olisi tulossa matkapuhelinalalle, datan streamaus saataisiin nopeutettua tottakai aika reippaasti mutta mitä hyötyä siitä on tavalliselle pulliaselle?
   
 18. vonkaus Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  5   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  194
  Tykkäykset:
  1
  Kyllä tuo operaattorien kannattavuus on 10+ tasolla... eli paljon on vielä ilmaa pois otettavissa. Katselkaapa tilinpäätöksiä.

  Ajatelkaa miten oli mahdollista, kun aikoinaan rakennettiin lankaverkko (piuha vedettiin siis joka ikiseen puhelinpistokkeeseen suomessa), ja puhelut maksoivat n. 0,01 €/minuutti! Nykyiset hinnathan on melkein 10-kertaiset, ja jonkun mielestä puhelut on nyt halpoja!

  Suhteellisuudentajua, arvoisat kuluttajat. Ei meidän tarvitse mielistellä pörssiyhtiöidenkään edessä.
   
 19. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Datasiirron määrä matkapuhelinverkoissa on jatkuvassa kasvussa ja ruuhkakohtia löytyy tälläkin hetkellä. On aika epätodennäköistä, että nykyinen kehitys jostain syystä pysähtyisi tai taantuisi datasiirron suhteen. Multimediapäätteiden määrä lisääntyy jatkuvasti ja tällä menolla ne korvaavat PC:n yleisimpana henkilökohtaisena tietokoneena, ja tietokone yleensä tarvitsee datayhteyden ollakseen tehokas. Joten onnellinen halpapuheluvaltakunta taitaa olla vain penninvenyttäjien unelma.

  Ja kyllä niillä puheluillakin verkon saa (alueellisesti) tukkoon, tosin silloin kyseessä on yleensä lyhytkestoinen ja poikkeava tilanne johon verkonsuunnittelussa ei olla osattu varautua. Toisaalta jos verkon suunnitteluun, ylläpitoon ja laajentamiseen osoitetut resurssit vähenevät on mainittuihin tilanteisiin entistä hankalampi varautua etukäteen.

  Suomessa on myös esimerkiksi hyvin paljon kesämökkejä metsäisillä ja mäkisillä alueilla, joissa operaattoreilla ei ole paras mahdollinen kuuluvuus. Aika turha itkeä ettei kuulu kesämökillä jos ei valmis maksamaan siitä vaan juokseen halvimman hinnan perässä.
   
 20. yellow Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/8/02
  Viestit:
  2919
  Tykkäykset:
  0
  Jos asiaa tarkastelee hieman yleisemmin, niin kylla alan hinnat ovat kaikkialla edelleen menossa alaspain. Palveluoperaattorit ja Hutchisonin kaltaiset haastajaoperaattorit pitavat huolen siita, etta hinnat painuvat yha edelleen. Ei ole nakopiirissa tilannetta, etta hintakehitys tasaantuisi.


  Keskimaarin operaattorit ovat edelleen varsin raskaita organisaatiota ja henkilostovahennyksia tullaan nakemaan aivan yleisesti alalla. Operaattoreiden organisaatiot ovat vielakin ajalta, milloin kasvu oli voimakasta. Uusin muotivillitys operaattoreilla on kuluja karsiakseen siirtaa ns. verkonoperointi esim laitavalmistajalla tai jollekin muulle yritykselle. Erityisesti Ericsson on ollut aktiivinen talla alueella.

  Ei pida myoskaan nahda mobiilioperaattori businesta jotenkin aivan poikkeuksellisena liiketoiminnan alana. Siina on samoja piirteita kuin esim. sahkoyhtioiden, kiinteidenverkkojen liiketoiminnasta.
   

Jaa tämä viestiketju