Halvat ja kalliit nettisivut

Keskustelu osiossa 'Datatuotteet', aloittaja oOoOo, 21/10/10.

 1. oOoOo

  oOoOo Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  30/7/10
  Viestit:
  101
  Tykkäykset:
  36
  Kun surffaan netissä kännykällä, niin välillä laskussa näkyy pelkkä WAP-maksu joka on alle 30 c / alkava vuorokausi. Uusimmassa laskussa mukana on myös GPRS-maksua joka on aivan toista suuruusluokkaa.

  Ero johtuu kuulema siitä että on olemassa kahdenlaisia nettisivuja. Toisista veloitetaan pelkkä wap maksu ja toisista menee tuo GPRS-maksu jonka suuruuden määrää mm. se kuinka paljon tavaraa sivulla on. Eli siis maksat mainoksistakin, mitä isompia ärsyttävämpiä puhelimen jumiuttavia mainoksia, sitä enemmän maksat!

  Mistä minä tiedän milloin sivu on wap sivu ja milloin tajuttoman kallis muu sivu? Voiko sitä mitenkään estää että ei siirry vahingossa wap sivulta kalliille sivulle? (Esim. poistamalla puhelimen internet asetuksia.)
   
 2. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Mikähän operaattori kyseessä ja millainen sopimus sinulla on ?

  Perinteisesti GPRS (Siis myös WAP GPRS) laskutetaan samalla kaavalla, joko aika, Megatavu , tai kk maksu periaatteella.
  Jos laskutus perustuu tiedonsiirtomäärään, niin yhden sivun koko voi olla muutamista sadoista tavuista (1kilotavu on 1024 tavua) megatavuihin (yksi megatavu on 1024 kilotavua), sitä ei tiedä ennen kuin ladannut. ns. mobiilisivut ovat yleensä kohtuu kevyitä ja hyvin mobiilisurffauksen sopivia (no tään foorumin mobiilisivu on satoja kilotavuja datasiirtoa)

  Joillain operaattoreille voi olla WAP yhteyden kautta erilainen hinnoittelu, esim max päivä hinta, jolloin kaikki sen kautta mennyt liikenne laskutetaan sen mukaan, riippumatta millaisilla sivuilla liikut, wap yhteys monee välityspalvelimen kautta joka voi myös karsia suurimpia roskia matkalla pois, joka vähentää tiedonsiirto määrää ja nopeuttaa.
  Jossain liittymässä taasen voi olla niin että WAP yhteydellä operaattorin omilla sivuilla liikkuminen ei maksa, mutta jos menee muille sivuille niin maksaa.

  Jos sinun liittymässä on WAP yhteyden kautta hinta 30 senttiä alkavavuorokausi, niin sen luulisi tarkoittavan että kaikki liikene WAP yhteyden kautta siihen kuuluu.

  Se on puhelinmalli kohtaista miten yhteydet valitaan, mutta harvemmin ne yhteydet kesken surffailun vaihtuu.

  Kannattaa huomioida että monissa puhelimissa on minia sovelluksia jotka käyttävät internet yhteyttä ja eivät välttämättä edes toimi WAP yhteyden kautta.
   
 3. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Taitaa olla Saunalahdesta kyse ja veloituksen määrää käytettävä APN eli WAP -asetusryhmällä peritään kiinteä ~30 senttiä/vrk veloitus ja internet -asetusryhmällä mennään megatavu- tai pakettihinnoittelun mukaan. Näin ulkomuistista.
   
 4. oOoOo

  oOoOo Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  30/7/10
  Viestit:
  101
  Tykkäykset:
  36
  Joo, on Saunalahti. Löysin äsken tämän sivun
  http://saunalahti.fi/gsm/hinnastomuut.php
  jossa sanotaan mm näin:

  ------

  WAP-käyttö (GPRS, EDGE tai 3G, wap.saunalahti.fi-APN) 0,292 €/käyttövuorokausi (ei koske SaunaWAP-valikon omia sivuja)

  Internet-käyttö (GPRS, EDGE tai 3G, internet.saunalahti-APN) 1,512 €/Mt (pienin laskutusyksikkö 1 kilotavu (kt), 1 Mt = 1024 kt

  --------

  Nyt herääkin kysymys että jos surffaan tavallisilla nettisivuilla, niin mikä määrää sen minkä APN:n läpi tietoliikenne kulkee?
  Ainoat käyttötavat (tietoliikenne) mihin olen käyttänyt kännykkää ovat:

  1. Normaalit puhelut
  2. Tekstiviestit
  3. Sähköpostin luku kännykän sähköpostiohjelmalla erittäin harvoin. (Ei ole ollut liitteitä.)
  4. Multimediaviestit (0,19 e/kpl)
  5. Webbisivuilla surffaus. (Ilmeisesti siis joko 0,292 e/vrk tai 1,512 e/Mt)

  (SaunaWAP:n omat sivut ovat ilmaisia.)
  Eli siis kohta viiden hinta on mysteeri.


  Liittymä on Norppa jossa ei ole kiinteää hintaa datalle. Ulkomailla en ole käyttänyt viime aikoina puhelinta, eli ei sieltäkään tätä hintaa tule. Roaming (verkkovierailu) on myös kotimaassa, sillä Saunalahti toimii Elisan verkossa.
   
 5. muokkedee Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  5615
  Tykkäykset:
  1
  Mikä puhelin on kyseessä? Norppa-liittymäänkin saanee jonkun kiinteähintaisen datapaketin, millä voi käyttää datapalveluita kuukaudessa niin paljon kun haluaa. Puhelinkäytössä sen datapaketin nopeus ei edes tarvitse olla kovin suuri. Näin yllätyksellisiä laskuja ei pääse syntymään, kun on kiinteä hinta.
   
 6. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Asetukset, käyttäjän valinnat
  Sähköposti ei yleensä toimi wap yhteyden läpi, eli sulla sähköpostiasetuksissa ilmeisesti valittu internet GPRS yhteys.

  MMS menee wap yhteyden kautta, yleensä operaattoreilla sillä oma APN josta ei laskuteta datasiirtoa kuin ulkomailla, eli datasiirto kuuluu lähettäessä tuohon kpl hintaa ja vastaanottaessa lähettäjä maksaa sen.

   
 7. oOoOo

  oOoOo Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  30/7/10
  Viestit:
  101
  Tykkäykset:
  36
  Ei se ylimääräinen lasku suuri ollut, muutaman euron. Ja sekin oli satunnainen kuluerä, ei joka laskussa toistuva kulu. Kyse on siitä että jos en tiedä mitä yhteyttä milloinkin käytän, niin jonain toisena päivä se voi olla kauhistuttavan suuri. Varsinaista datapakettia en tarvitse. Kännykkää tulee käytettyä lähinnä satunnaisesti datasiirtoon jos on esim. kaverin mökillä eikä oma kone ole käytettävissä.


  Jos mulla on kummankin APN:n asetukset, niin mistä minä tiedän mitä mun pitää valita jotta en joudu vahingossa väärän APN:n kautta sivulle jossa on esim. megatavun kuvia ja joista maksan siirretyn datamäärän mukaan? (Olen nähnyt nettisivuja joissa on useita noin 200x150 pikselin kuvia. Nämä kuvat lähetetään kuitenkin vastaanottajalla kameran alkuperäisessä formaatissa, esim. 2816 x 2112 kokoisina. Sitten vasta vastaanottopäässä ne pienennetään nettisivun kuvakokomäärittelyillä vaikka ne voisi pienentää jo valmiiksi ennen nettisivulle laittoa. Suorastaan rikollista! Ja he***tin kallista jos hinta määräytyy datamäärän mukaan.)

  Eilen luin sähköposteja kännykällä. Ne näkyvät jo puheluerittelyssä netissä, ja niistä tuli vain senttejä, ei euroja. Sähköpostien takia GPRS:n on syytä olla käytössä.

  Eli alkuperäinen kysymys oli, että mistä minä tiedän kumpaa APN:ää kännykkäni käyttää milloinkin. Siis sitä kallista vai sitä halpaa. Se ei ilmoita siitä mitenkään.

  Ongelma ei ole raha, vaan tiedon puute. Jos surffaan satunnaisesti, niin haluan etukäteen tietää maksaako se minulle maltaita vai ei. Esim. kerran vieraassa kaupungissa mulla oli erittäin suuri tarve päästä Eniron karttapalveluun. Homma meni mäkeen kun koko ajan kännykän selaimessa vaan ladattiin nettisivuja uudelleen ja uudelleen. Mitään käyttökelpoista karttaa en onnistunut saamaan esiin. (Omassa Samsung-kännyssäni ei ole navigointia.)
   
 8. oOoOo

  oOoOo Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  30/7/10
  Viestit:
  101
  Tykkäykset:
  36
  Näyttääpi olevan muillakin samantapaista epäselvyyttä:
  http://palsta.saunalahti.fi/index.php?topic=12580.0
  Poistin puhelimestani internet-APN:n. Selain toimii kuten ennekin mutta sähköpostit lakkasivat toimimasta.

  Kun kokeilen oman henkilökohtaisen postin käyttöä webmailina kännykän selaimella, niin se on yhtä tuskaa. Onnistuu se mutta on erittäin kökköä ja hidasta. Työpostia webmailina en saanut ollenkaan toimimaan kännykästä, vaan se ilmoittaa jokaisen sisäänkirjautumisen jälkeen "Your session has expired". (PC:ssä ei ongelmia.)

  Yhteenveto:
  Kun selaa nettiä kännykällä (koskee ainakin omaani) niin mitenkään ei voi tietää onko kallis vai halpa yhteys käytössä.

  Toisaalta nettiä ei mielellään selaa kännykällä muuta kuin pakkotilanteessa, sillä se on yhtä tuskaa. Nakkisormeni eivät osu pieniin linkkehin, ja jos osuvat, niin joutuu odottamaan ikuisuuksia kun sivut latautuvat. Ja sitten kun ne ovat latautuneet, niin ne ovat yhtä epäselvää silppua, sillä ne on suunniteltu (yleensä) isolle tietokonenäytölle eikä kännykkänäytölle. (wap.saunalahti.fi näkyy hyvin, mutta se onkin tehty kännykälle.)

  Aika raakiletta tämä tekniikka. Suuri parannus olisi jos kuvien latautumisen voisi estää eli selata pelkässä tekstimuodossa. Firefoxissa ja monessa muussahan se on mahdollista. Kännykässä se olisi erityisen hyödyllinen ominaisuus.

  Oman Samsungin selain näyttää olevan "NetFront Browser v3.5". Onko tuttu? Onko muiden kännyköiden selaimet samaa tasoa, parempia vai huonompia?
   
 9. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Siis selaimessa kummatkin asetukset ? se luuri käyttää ihan sun asetusten ja sen selaimen toiminta tavan mukaan. Se vähnä vaihtelee, joissain laitteissa käytetään sitä yhteyttä mikä auki, kaikki ei edes tajua WAP yhteyksistä. Joissain malleissa voi kirjanmerkeille valita yhteysosoitteen mitä se käyttää.

  Joissain laitteissa on WAP ja normi WWW selain erikseen, joissain ne hoituu samalla selaimella.

  Jos selaimeen voi valita yhteyosoitteen, niin valitse sille se WAP yhteys, jos haluat pelata varman päälle niin poista luurista kaikkia internet APNt ja korvaa ne WAP APNllä (no jotkin luurit voivat osata käyttää verkon oletusyhteyttä)...

  Jos käyttö on vain selain ja email, niin email on sinulla ilmeisesti ainoa mikä tarvitsee internet yhteyttä, joten email asetuksiin pitää laittaa se internet asetus.

  WAP yhteyskin on GPRSn yli internet ja wap yhteydellä on eri APN (yhteysosoite)


  Jos laitteen ja palveluiden käytössä ongelmia, niin kananttaa mennä sen oman myyjän kanssa jutteleen ja käymään asiat läpi, jotta osaat laitettasi käyttää.

  GPRS internet yhteys on nykyään oletus ja lähes yhtä välttämätön kuin sähköt kerrostalo huoneistossa.

  Kyllä sitä ilmankin pärjää, mutta jos talus tai nuukuus antaa myöten, niin ota jokin tarjous kk paketti, teoriassa ehkä kalliimpi kuin pihistämällä, mutta kun kerran nykäset sen satasen laskun ...

  Ulkomailla ja rajoilla ole varovainen, siellä se WAP käyttökin maksaa, jos et tarvitse ulkomailla dataa, niin kytke roamin data esto. (en varma toimiiko silloin edes MMS viestit)
   
 10. samumanu Vieras

  0   0   0

  Itellä on SE:n S60 laite ja aina kun selaimen avaan niin kysyy mitä yhteyttä käytetään, voin sit valita wlan, wap tahi internet. Näin olen sen tarkoituksella asetuksista laittana ja tiedän et sähköposti käyttää tota internet. Eli ainakin mun puhelimesta pystyy noi hyvin valita ja on perillä mitä yhteyttä käyttää sekä mitä maksuja mahdollisesti tulee, miten muissa käyttiksissä homma toimii en tiedä mut ainakin S60 laitteissa mun mielestä helppoa.
   
 11. oOoOo

  oOoOo Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  30/7/10
  Viestit:
  101
  Tykkäykset:
  36
  Känny on Samsung F-480. En ole löytänyt siitä mitään sellaista asetusta jolla voisin valita käytettävän APN:n surffauksessa. Puhelin valitsee sen ihan itse miten lystää eikä ilmoita käytettyä APN:n mitenkään. En voi vaikuttaa siihen millään muulla tavalla kuin poistamalla internet-APN:n. Ja jos sen teen, niin sähköposti ei toimi enää.

  Sitä satasen laskua en halua vahingossa. Onko ainoa keino estää se että hankin jonkun kalliin liittymätyypin jossa surffaus on ilmaista?

  Näköjään vaihtoehdot ovat:

  1. Pidä internet-APN ja nykyinen liittymä. Voit saada vahingossa hyvin suuren puhelinlaskun.
  2. Poista internet-APN. Et voi lukea enää sähköpostejasi kännykällä.
  3. Vaihda nykyinen liittymäsi johonkin kalliimpaan jossa datamäärä on rajoittamaton.
  4. Vaihda kännykkä sellaiseen jossa Internet-APN:n kautta ei voi surffata vahingoissa.
  Näköjään vaihtoehtona ei ole:
  Pidä nykyinen halpa liittymäsi ja estä nettisurffaus vahingossa internet-APN:n kautta.
   

Jaa tämä viestiketju